Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής μας»

  • [01] «Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής μας»

    Συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενόψει και "ενός ευρύτατου και πλούσιου νομοθετικού έργου που εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα".

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεγάλη θεσμική τομή, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία "εμπεδώνει τη διαφάνεια στον ευρύτερο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων και έχει να κάνει με τις προμήθειες".

    Επίσης ο τόνισε ότι ήδη καταρτίστηκε και παίρνει το δρόμο του για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Ποτέ στο παρελθόν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν είχαμε φτάσει στο σημειο που θα θέλαμε, για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά αλλά και ανακουφιστικά για το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες στον πολίτη, στο πλησιέστερο δυνατό σημείο που τις χρειάζεται.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενημέρωσε ακόμα τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό, για να ανοίξει κάποια στιγμή και ο διάλογος για το μέλλον του ΕΣΥ.

    Το ΕΣΥ, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει προσφέρει πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες στα χρόνια που πέρασαν, αλλά όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα.

    Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει κανείς παρά να δει πώς αξιολογήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ τον καιρό που κυβερνούσε και πόσο απαραίτητο είναι να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να προσαρμόσουμε το ΕΣΥ στα νέα δεδομένα, κρατώντας αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

    Προωθούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, το μεταρρυθμιστικό μας έργο και στον τομέα της Υγείας, έχοντας ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι του είπε ο πρωθυπουργός για το χρόνο των εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν συζητούμε τέτοια πράγματα και εφόσον προκύψει κάτι, θα το μάθουμε και εμείς μαζί με εσάς.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και αυτό, όπως είπε, είναι ευθύνη συνολικά του πολιτικού κόσμου.

    "Αυτό ζητάει η κοινωνία. Πολιτική σταθερότητα ώστε να προωθούνται με ασφάλεια τα προγράμματα που εκπονούνται από τις κυβερνήσεις",τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η θέση του αυτή αποτελεί αιχμή για τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τον πρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι "εσείς δίνετε τις ερμηνείες που θέλετε. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, έχασε μια ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, αλλά απέχει πολύ από αυτό".

    Σε άλλη ερώτηση αν έχασε και ο κ. Καραμανλής, ο Υπουργός τόνισε ο πρωθυπουργός κινείται με σύνεση και πάντοτε έχοντας κατά νου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Εμείς, είπε, θα κριθούμε οψέποτε γίνουν οι εκλογές από την αποτελεσματικότητά μας και από τη δουλειά μας. Και αυτές είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, τις οποίες όλοι τηρούμε με ευλάβεια, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Υγεία μπήκε ή βγήκε από την επιτήρηση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Υγεία βρίσκεται στο γνωστό δρόμο, με δεδηλωμένη την απόφαση να ανοίξουμε μια καινούργια εποχή, προσφέροντας χρήσιμες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη και με σεβασμό στην προσωπικότητά του, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα και προωθώντας μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες εμπεδώνουν τη διαφάνεια, συμβάλλουν στη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημοσίου χρήματος και κυρίως φέρνουν αποτελέσματα".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι κι ο ίδιος έχει περάσει από αυτή τη θέση, η οποία είναι πολύ σημαντική.

    Είμαι βέβαιος, είπε, ότι επί ημερών του Νικήτα Κακλαμάνη θα γίνουν βήματα μπροστά για την Αυτοδιοίκηση, απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ποτέ δεν υπάρχουν αιχμές του ενός προς τον άλλον, καθώς συνεχίζεται ένα έργο στον τομέα της Υγείας.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχτηκε το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και αμέσως μετά συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδος (ΕΝΑΕ).

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Λ.Ζαγορίτη

    Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη, ο οποίος, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα εκλογικά αποτελέσματα στις κομματικές οργανώσεις και για τις εκλογικές διαδικασίες στην πορεία προς το Συνέδριο, καθώς και για το προγραμματισμό σε σχέση με τις διασκέψεις και τον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ.Ζαγορίτης απαντώντας σε ερώτηση για τις βουλευτικές εκλογές και το χρόνο διεξαγωγής τους, υπογράμμισε ότι "οι βουλευτικές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση που έγινε ανέδειξε μετά και τα τελευταία αποτελέσματα και τις ήττες του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και στις φοιτητικές εκλογές, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει συμβιβαστεί με την ήττα και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές".

    Σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση φοβάται τις δημοσκοπήσεις και δεν θέλει να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δελτία, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε "προς Θεού δεν φοβόμαστε τις δημοσκοπήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτημα και νομίζω ότι είναι θετικό πως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε η συζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας και στην τηλεόραση. Είναι γνωστό ότι η παράταξη αυτή εργάστηκε, αγωνίστηκε και για την ελεύθερη τηλεόραση και για την ελεύθερη ραδιοφωνία".

    Κ. Καραμανλής: Η πολιτική μας δικαιώθηκε

    Σημαντική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρόκειται για καθοριστική εξέλιξη για την πορεία της χώρας προς την πραγματική σύγκλιση και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους πολίτες "με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία μα καμία αμφισβήτηση η ΕΕ επιβεβαιώνει τόσο την ορθότητα όσο και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που συναποφασίσαμε πριν από 3,5 χρόνια και έκτοτε απαρέγκλιτα αποφασιστικά και υπεύθυνα ακολουθούμε".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα εισήλθε στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος "εξαιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες" και υπογράμμισε πως "η Ελλάδα εξέρχεται από αυτή τη διαδικασία γιατί το δικαιούται, γιατί πέτυχε τους στόχους της και γιατί έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας με τρόπο που εγγυάται ότι αυτό που πετύχαμε θα έχει διάρκεια".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι χάρη στην πολιτική που ακολουθήθηκε μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,8% του ΑΕΠ στο 2,6% και μέσα σε 3,5 χρόνια και για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έλλειμμα κυμάνθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από τα όρια που θέτει η ΕΕ στα μέλη της.

    "Η σημαντική αυτή επιτυχία είναι απόρροια των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε στην οικονομία: του περιορισμού της δημόσιας σπατάλης, της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, των αποκρατικοποιήσεων και του νέου επενδυτικού νόμου και την ταχύτερης απορρόφησης καθώς και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης", είπε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε "όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και ικανοποιητικά. Για μια ακόμη φορά όμως θέλω να τονίσω ότι δεν φθάσαμε στο τέλος του δρόμου, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν έχει αντιμετωπισθεί πλήρως, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται με ηπιότερους ρυθμούς και νέο στόχο πλέον έως το 2010 να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Και αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα του δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να μειωθεί περισσότερο η ανεργία, για να έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο και πραγματικά κοινωνικό κράτος.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση μας επιτρέπει σταδιακά αλλά σταθερά να εστιάσουμε τις δράσεις μας στη συνέχιση της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών, κυρίως όμως των οικονομικά ασθενέστερων, μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε περισσότερους πόρους για πολιτικές κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την παιδεία και την υγεία, για την απασχόληση, τη υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας. Έχοντας ως μόνιμη επιδίωξή μας το χτίσιμο μιας αληθινά ισχυρής Ελλάδας, μιας κοινωνίας συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με την εμπειρία των επιπτώσεων που έχουν για όλους μας επιλογές που αποσκοπούν σε πρόσκαιρες και μόνο εντυπώσεις, με την ωριμότητα που επιδείξαμε, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που σφυρηλατούμε με τις επιτυχίες μας με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και κοινωνική υπευθυνότητα, με όραμα για το κοινό μας αύριο συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και περιφρουρούμε τα θεμέλια που βάλαμε και πάνω σε αυτά χτίζουμε τις νέες μας κατακτήσεις.

    ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις πρωθυπουργού

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια, τόνισε ότι, η Ελλάδα πρέπει να βγει αμέσως από την επιτήρηση, στην οποία άλλωστε δεν έπρεπε ποτέ να έχει τεθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή για την απόφαση της ΕΕ για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

    "Ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ο κ.Ευθυμίου, διέπραξε συνειδητά το έγκλημα της "απογραφής", προκειμένου:

    Πρώτον, να αθετήσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό.

    Δεύτερον, να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ για τις δικές του ολιγωρίες, για τις δικές του επιλογές.

    Τρίτον, να χρησιμοποιήσει την "απογραφή" ως όχημα για την επιλογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, με την οποία επί τρία χρόνια πραγματοποίησε την πιο άγρια αναδιανομή εισοδήματος, από τους πολλούς και ασθενέστερους, στους λίγους και ισχυρούς.

    Την "απογραφή" την πλήρωσε και την πληρώνει σκληρά ο ελληνικός λαός.

    Πέρα από τον τραυματισμό του κύρους και της διεθνούς θέσης της χώρας, η μέση ελληνική οικογένεια είδε το εισόδημά της να μειώνεται, την ακρίβεια να εκτινάσσεται, ενώ υπήρξε τεράστιας έκτασης φορολογική επιδρομή στους άμεσους και έμμεσους φόρους.

    Η πολιτική αυτή, με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, με την διαρκή συμπίεση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, γιατί όπως τεχνητά μπήκαμε στην επιτήρηση, εξίσου τεχνητά εξερχόμαστε, προκειμένου να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ίδια οικονομική πολιτική.

    Προσθέτως, είναι φανερό ότι, στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν τεθεί θέματα τα οποία δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

    Το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτές τις συζητήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, στην άσκηση της οικονομικής του πολιτικής και της πολιτικής του στο ασφαλιστικό, ως κυβέρνηση.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλή, απέκρυψε το δεύτερο σκέλος των τεχνασμάτων της κυβέρνησής του, των επιπτώσεων, δηλαδή, που θα έχει η εν μία νυκτί εκτίναξη του ΑΕΠ κατά 26%.

    Απέκρυψε τον λογαριασμό ο κ. Καραμανλής.

    Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το 2007, περισσότερα από 2 δις. ευρώ αναδρομικά και πάνω από 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον συνδρομή στο κοινοτικό ταμείο, ενώ ταυτόχρονα θα χάσουμε 1,5 δις. ευρώ από τα εγκεκριμένα χρήματα του Ταμείου Συνοχής.

    Επίσης, η έξοδος από την επιτήρηση δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίδραση στο εισόδημα της οικογένειας, γιατί η πολιτική της Ν.Δ. στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των ολίγων και στη διευθέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    "Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σήμερα, η Ε.Ε επιβεβαίωσε περίτρανα με την απόφασή της ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για το νοικοκύρεμα της οικονομίας απέδωσε απτά αποτελέσματα, καθώς το έλλειμμα από 7,8% του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 2,6%" , δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    ΚΚΕ για δηλώσεις πρωθυπουργού

    "Ο λαός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό την επιτήρηση της αντιλαϊκής πολιτικής, άρα δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει.

    Εκείνο που χρειάζεται είναι να βγουν πολιτικά συμπεράσματα στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των φορέων της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.

    Επίσημη πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή της να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, καθώς επίσης και κατά της Γερμανίας και της Μάλτας.

    Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Ειδικότερα, πρόκειται για "πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο για την ακύρωση της απόφασης 2004/917/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα".

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι και στις τρεις χώρες υπάρχει "σημαντική βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, η οποία οφείλεται στη λήψη μόνιμων οικονομικών μέτρων.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το δημόσιο χρέος έχει πτωτική πορεία, τόσο το 2006 όσο και το 2007. Ανάλογη τάση αναμένεται και για το 2008.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι προτείνει τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι αυτό έχει μειωθεί "κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, από 5,5% το 2005.

    Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η διαρθρωτική προσαρμογή μεταξύ 2004 και 2006 (δηλαδή η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς έκτακτα ή άλλα προσωρινά μέτρα) ανήλθε στο 4,5% του ΑΕΠ.

    Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της το γενικό έλλειμμα του δημοσίου αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2007 (με τη συνέχιση έκτακτων μέτρων που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ) και, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή της πολιτικής της χώρας αναμένεται ελαφρά αύξηση στο 2,7% του ΑΕΠ το 2008, δίχως όμως περαιτέρω προσφυγή σε έκτακτα μέτρα.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε επίπεδο κάτω του ορίου αναφοράς που ορίζει η συνθήκη της ΕΕ κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας η Επιτροπή επισημαίνει ότι μειώθηκε από το 108,5% του ΑΕΠ το 2004 στο 104,5% το 2006, ενώ το 2008 αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες κάτω από το 100% και συγκεκριμένα στο 97,5%.

    Συνεπώς, καταλήγει η Επιτροπή, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, ανάλογη με αυτή που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Γ. Αλογοσκούφης: Σημαντική μέρα

    "Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιά την ελληνική οικονομική πολική". Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχολίασε, στους έλληνες δημοσιογράφους στο Παρίσι, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία της επιτήρησης του υπερβολικού ελλείματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα γιά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Ο υπουργός, που βρίσκεται στο Παρίσι για τη διήμερη ετήσια υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ, πρόσθεσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική εισήγηση που δικαιώνει τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, για τη μείωση του ελλείματος από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί το 2004.

    Ο κ.Αλογοσκούφης επεσήμανε πως η Επιτροπή αναφέρει ότι η μείωση του ελλείματος είναι και "διατηρήσιμη και αξιόπιστη". Το πιο σημαντικό όμως, πρόσθεσε, είναι, όπως αναφέρει και η έκθεση, ότι η μείωση έγινε με μία πολιτική, η οποία διατήρησε πολύ υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οδήγησε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και μείωση της ανεργίας. "Αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους για το μέλλον. Χωρίς αμφιβολία η μείωση κάτω του 3% είναι ένα πρώτο βήμα γιά την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το οποίο έρχεται από μακρυά και έχει βάθος", τόνισε.

    "Πρέπει να συνεχίσουμε", είπε ο υπουργός Οικονομίας, "ώστε τα επόμενα χρόνια να οδηγηθούμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως έχουν υποχρέωση όλες οι χώρες της ΕΕ. Να συνεχίσουμε με έναν τρόπο που να συνδυάζει και την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απασχόλησης. Με μεταρρυθμίσεις σημαντικές που χρειάζεται να γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να έχουμε μία ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και ισχυρή".

    Χ. Αλμούνια: Θετική εξέλιξη

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.

    Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος επεσήμανε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επανέλαβε την προτίμηση της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

    Ειδικότερα, ο Χ.Αλμούνια, αφού ανέφερε ότι η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα είναι "σαφής", είπε ότι "η έξοδος από την επιτήρηση αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελευταίο στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης". Ο κοινοτικός επίτροπος επέμεινε στη συνέχεια στην ανάγκη να δοθεί έμφαση από τις ελληνικές αρχές στον περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος και να αποφεύγεται η λήψη μέτρων προσωρινού χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος εξάλλου στη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, ο Χ.Αλμούνια είπε ότι "η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει βασική δέσμευση των ελληνικών αρχών τα επόμενα χρόνια".

    ΠΑΣΟΚ

    "Είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση στην οποία μπήκαμε με πρωτοβουλία και ευθύνη της κυβέρνησης για μικροκομματικούς λόγους", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την πρόταση για άρση της επιτήρησης, υπογραμμίζοντας ότι "ο κ. Αλογοσκούφης θα πρέπει να ενημερώσει τώρα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια".

    "Θα πρέπει επίσης να ενημερώσει τους πολίτες για το λογαριασμό που τους επιφυλάσσει ως συνέπεια της αύξησης του εισοδήματός τους στα χαρτιά, σε μια νύκτα, κατά 25%. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το 2007 πάνω από 2 δισ. ευρώ αναδρομικά και πάνω από 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον συνδρομή στο κοινοτικό ταμείο και ταυτόχρονα θα χάσουμε 1,5 δισ. από τα εγκεκριμένα χρήματα του Ταμείου Συνοχής", ανέφερε η κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "η έξοδος από την επιτήρηση δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίδραση στο εισόδημα της οικογένειας, γιατί η πολιτική της Ν.Δ. στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των ολίγων και στη διευθέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων".

    ΣΥΝ

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Oικονομικής και Kοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε ότι "η έξοδος της Ελλάδας από την Κοινοτική επιτήρηση δεν θα έχει καμιά θετική επίπτωση στους Β¨Ελληνες εργαζόμενους και αυτό διότι η χώρα θα βγει από τη μια Κοινοτική επιτήρηση μόνο και μόνο για να εισέλθει σε μια νέα και χειρότερη, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μέχρι το 2010".

    "Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για μισθούς και συντάξεις θα παραταθεί, αλλά και θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ θα συνοδευτεί, στο όνομα της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με την αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση» και στην ουσία κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 May 2007 - 12:30:29 UTC