Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [02] «Σημαντικό έργο στην Περιφέρεια Αττικής»
  • [03] Ημέρα της Ευρώπης

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Για λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Τα δύο κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα παρουσίασαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πρότασή τους για νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των χρημάτων στα ταμεία και την αποκατάσταση των ζημιών.

    Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με την πρότασή τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί σχετικά με το πόσα ταμεία αγόρασαν ομόλογα, σε ποιό ύψος και ποιές προμήθειες δόθηκαν και σε ποιούς.

    Είναι απαράδεκτο ότι 71 μέρες μετά την αποκάλυψη της λεηλασίας των Ταμείων από την κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζεται η συγκαλύψη του σκανδάλου, ανέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου και ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων πριν τις εκλογές.

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, δημιουργεί μια νέα κατάσταση.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον υπουργό Απασχόλησης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Β. Μαγγίνας εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε «εν μια νυκτί» η κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή των διοικήσεων των Ταμείων και εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν θα βρεθούν στελέχη να διεκδικήσουν τις θέσεις, λόγω των πολύ χαμηλών αμοιβών, αλλά και του δικαιώματος βέτο που έχει και μπορεί να ασκήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Επί του θέματος αυτού,πάντως,είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο Υπουργός Β. Μαγγίνας διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει την επιρροή του ώστε να μην τεθεί βέτο.

    [02] «Σημαντικό έργο στην Περιφέρεια Αττικής»

    Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για την τριετία 2004-2007 έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπο Μανιάτη, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «Η Περιφέρεια Αττικής, την τελευταία τριετία, εφαρμόζοντας με συνέπεια και υπευθυνότητα τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της Κυβέρνησης για αποκέντρωση, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, αλλά και αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτό έχει να μας παρουσιάσει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς της περιφερειακής διοίκησης».

    Σημείωσε δε ότι δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην αστική αναζωογόνηση, στη λειτουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, στον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των επιμέρους περιοχών της Περιφέρειας.

    Επανέλαβε δε ότι ενόψει του Δ΄ Κ.Π.Σ., το οποίο προορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας πάνω από το 80% των πόρων του Δ΄ΚΠΣ , δηλαδή πάνω από 16,8 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην Περιφέρεια. Πρόσθεσε δε ότι στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, που διαμορφώνουν τη συνολική κοινοτική συμμετοχή στα 24,4 δισ. ευρώ ενώ, μαζί με την εθνική συμμετοχή, το ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «οι συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες που έγιναν από τον Μάρτιο του 2004 και επέκεινα δείχνουν ότι η πορεία της περιφερειακής μας ανάπτυξης εξελίσσεται πλέον ομαλά και ικανοποιητικά. Γιατί τον Μάρτιο του 2004, όταν δηλαδή τα Π.Ε.Π. είχαν ξεπεράσει το μέσο της εξέλιξής τους, ο μέσος όρος απορροφητικότητάς τους ήταν μόλις 15,6%. Και μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, στο τέλος του 2006, ο μέσος όρος απορροφητικότητας άγγιξε, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, το 60%, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 61%. Αυτό σημαίνει ότι κατά το χρονικό διάστημα της Νέας Διακυβέρνησης σχεδόν τετραπλασιάσθηκαν τα ποσοστά απορρόφησης σε σχέση με τις "επιδόσεις" της προηγούμενης Κυβέρνησης».

    Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η περιφέρεια Αττικής έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις, όπως: Τον Μάρτιο του 2004 - όταν το Πρόγραμμα είχε υπερβεί το ήμισυ της διάρκειάς του, λειτουργούσε δηλαδή ήδη σχεδόν 4 χρόνια - το ποσοστό απορρόφησης ήταν μόλις 27,5%. Με το κλείσιμο του έτους 2006, οι δείκτες και τα ποσοστά ξεπέρασαν τις καλύτερες προβλέψεις και προσδοκίες.

    Αναφέρθηκε δε στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα Θησέας στην Αττική, λέγοντας ότι για 5 χρόνια δίνει διπλάσιους πόρους απ ΄ότι έδινε το ΕΠΤΑ για 7 χρόνια, για το οποίο έκανε λόγο για «αδιαφάνεια» και «πριμοδότηση ημετέρων», σε αντίθεση με το ΘΗΣΕΑΣ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και στον υπερτριπλασιασμό των πόρων που κατευθύνθηκαν προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της περιφέρειας Αττικής.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτά τα τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και βήματα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση των αστικών κέντρων

    [03] Ημέρα της Ευρώπης

    Τo σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε και σήμερα -Ημέρα της Ευρώπης- ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου παρέστη σε εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η θέση της χώρας μας υπηρετεί την εδραίωση, την παγίωση της σταθερότητας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στη γειτονιά μας.

    «Γιορτάζουμε σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης. Σε αυτά τα 50 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι η ειρήνη και η συνεργασία μπορούν να αντικαταστήσουν τη σύγκρουση και την καχυποψία, με σπουδαία θετικά αποτελέσματα για όλους», δήλωσε ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στο Περιστύλιο του Ζαππείου για την επετειακή εκδήλωση, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Ως «απόδειξη της λάμψης της Ευρώπης» ο πρωθυπουργός ανέφερε το γεγονός ότι «όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας επιθυμούν διακαώς να γίνουν μέλη της». «Εμείς, από την πλευρά μας, ενθαρρύνουμε τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό για να εδραιωθεί, να παγιωθεί η σταθερότητα, η συνεργασία, η ανάπτυξη και η ευημερία στην γειτονιά μας», συμπλήρωσε. Ο κ. Καραμανλής κατέληξε την δήλωσή του αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της Συνταγματικής Συνθήκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με «ισχυρή βούληση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».

    «Βεβαίως η Ευρώπη έχει και προβλήματα, με κυριότερο, ίσως, τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο μεγάλο ζήτημα της Συνταγματικής Συνθήκης. Πιστεύω, όμως - και το πιστεύω βαθειά - ότι είναι η ώρα να επιδείξουμε όλοι ισχυρή βούληση για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Να προχωρήσουμε με ταχύτερα και πιο αποφασιστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης τόνισε ότι η Συνθήκη της Ρώμης έθεσε τα θεμέλια για την συναρπαστική πορεία που ακολούθησε - και η οποία συνεχίζεται το ίδιο συναρπαστική και προκλητική - και που στη διάρκειά της τα ευρωπαϊκά έθνη, υπό τη καθοδήγηση των μεγάλων οραματιστών, έθεσαν τέλος στη χρήση του πολέμου και της βίας και θεμελίωσαν με ιστορικά μοναδικό τρόπο τις αξίες της συνεργασίας, της ασφάλειας και της ενότητας.

    Αναφερόμενος στο παρόν της ΕΕ, ο Γιάννης Βαληνάκης τόνισε πως η πρόσφατη διακήρυξη του Βερολίνου ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», με την επιβεβαίωση στα κοινά ιδανικά και την συμφωνία «να κοιτάξουμε μπροστά», προϋποθέτει την ανάληψη δράσης για την δημιουργία ενός «νέου ενωσιακού αφηγήματος» το οποίο θα είναι πιο οικείο στις νεώτερες γενιές.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αφού έθεσε ως δεδομένο τον στόχο της ΕΕ να ενισχύει την ικανότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών της,ξεκαθάρισε πως αυτό δεν επιτυγχάνεται αν δεν είναι μια Ένωση που θα αγκαλιάζει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

    «Γι αυτό και προχωρούμε πιστοί στο όραμα της διεύρυνσης της Ευρώπης. Ένα όραμα που δεν προσδιορίζεται από γεωγραφικά όρια, αλλά από ξεκάθαρες αρχές και αξίες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

    «Οι αξίες μάλιστα αυτές αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Δεν μπορείς να δέχεσαι ορισμένες και να απορρίπτεις άλλες».

    Παράλληλα - τόνισε - ότι μια "ένωση αποτελεσμάτων δεν μπορεί να είναι είναι παρά μια πιο πολιτική Ένωση, μια Ένωση ολοένα και βαθύτερη».

    Ο κ. Βαληνάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «δικαίωση του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή» καθώς, όπως τόνισε - η Ελλάδα είχε μια συναρπαστική ευρωπαϊκή πορεία ως ένα από τα παλαιότερα μέλη.

    «Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ότι το βλέμμα μας πρέπει να είναι συνεχώς στραμμένο στο μέλλον»,πρόσθεσε ο υφυπουργός και σημείωσε πως «παρά τις καχυποψίες ορισμένων κατά το παρελθόν και τις αδυναμίες να κεφαλαιοποιήσουμε όπως έπρεπε και όπως μας άξιζε τις ευκαιρίες που μας προσφέρθηκαν», τα 26 χρόνια πλήρους συμμετοχής της χώρας μας έχουν μεταφραστεί σε ένα συνολικό ισοζύγιο προόδου, Δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες.

    Καταληκτικά, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει την επιλογή τους και υπογράμμισε την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και τόνισε το σημερινό στόχο για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη: «Μια Ευρώπη για όλους, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά».

    Ημέρα της Ευρωπης

    Στις 8 Μαΐου 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της.

    Η πρόταση αυτή, γνωστή ως "Δήλωση Σουμάν", θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Σήμερα η 9η Μαΐου έχει γίνει σύμβολο ως Ημέρα της Ευρώπης, το οποίο μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 May 2007 - 14:30:41 UTC