Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με βάση την περιφερειακή ανάπτυξη θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια".
  • [02] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία
  • [03] Κριτική σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  • [04] Διάσκεψη Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΝ
  • [05] Διεκδικεί τον τέταρτο τίτλο

  • [01] "Με βάση την περιφερειακή ανάπτυξη θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια".

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθές το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τους άξονες των ενεργειών που θα γίνουν με τους γενικούς γραμματείς περιφερειών για την προώθηση του Δ' ΚΠΣ ενόψει και της συνόδου που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, στο Ναύπλιο.

    Εκεί, είπε ο κ. Παυλόπουλος, θα μπουν οι βάσεις "που δεν είχαν μπει ποτέ στο παρελθόν τόσο νωρίς, ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε το Δ'ΚΠΣ για το καλό κυρίως της περιφέρειας και με δεδομένο ότι η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί το γνώμονα με βάση τον οποίο θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον όσο διαρκεί το Δ'ΚΠΣ και όχι μόνο".

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το ΕΣΠΑ έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΕ ενώ σημείωσε, ότι υπάρχουν και καλά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του ελλείμματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το 82% του Κοινοτικού Πλαισίου και η εθνική συμμετοχή θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι η απορροφητικότητα των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν 15,6% και τώρα έχει ξεπεράσει το 60%. "Δηλαδή δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ", είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε "με αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να προετοιμάσουμε τα πράγματα ώστε να μην περάσουμε τις αγωνίες που περάσαμε επί ΠΑΣΟΚ λόγω της έλλειψης προετοιμασίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε καθυστερήσει για περίπου ενάμιση χρόνο. Αυτό δεν πρέπει να το ξαναδούμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση "περί πόλωσης" με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως "πάγια τακτική και του κ. Καραμανλή και της ΝΔ, είναι ότι η πόλωση δεν προσφέρει τίποτα".

    Ο κ. Παυλόπουλος σε παρεμφερή ερώτηση πρόσθεσε πως "όταν και άλλοτε το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε πόλωση, είπαμε ότι αυτό το σκληρό ρόκ θα το χορέψει μόνο του. Αν ο κ. Παπανδρέου νομίζει οτι με την πόλωση θα βρει λύσεις στην έλλειψη θέσεων που τον διακρίνει και στα εσωκομματικά προβλήματα που τον ταλανίζουν είναι δικό του θέμα, δεν θα τον ακολουθήσουμε".

    [02] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

    Ημερίδα με θέμα «Υγεία και Νέο Ε.Σ.Υ.: οι Προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ», θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 9:30 π. μ., στο ξενοδοχείο Imperial. Οι εργασίες της Ημερίδας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου, θα αρχίσουν με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,κ. Γιώργου Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ, συζητά τις θέσεις του, για το νέο Ε.Σ.Υ., και συγκεκριμένα: για ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο Ε.Σ.Υ.,για πρόληψη και πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα χωρίς φραγμούς ,για παροχή υγείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν για όλους τους Έλληνες ,για αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας ,για 3.000 νέες προσλήψεις κάθε χρόνο στο νέο Ε.Σ.Υ.

    Χθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ Αλί Γιάχια.

    «Μιλάτε για μηδενική ανοχή και έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Υποσχεθήκατε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κι εκλιπαρείτε την Ευρώπη για μείωση των πόρων προς την Περιφέρεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή.

    "Πριν από 3 χρόνια, ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στους έλληνες αγρότες ότι, αν αγοράσουν το ομόλογο που λέγεται κυβέρνηση της ΝΔ θα έχουν υψηλή απόδοση. Σήμερα, ανακαλύπτουν ότι έγραφε στα ψιλά γράμματα του ομολόγου, «η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται την απόδοσή του». Ανυποψίαστοι οι αγρότες το αγόρασαν. Τώρα ξέρουν. Ξέρουν ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς αποδείχθηκε ομόλογο υψηλού ρίσκου και χαμηλής απόδοσης.

    Ξέρουν ότι τους εξαπατήσατε. Ξέρουν ότι τους κοροϊδέψατε. Οι αγρότες, όχι μόνο δεν πήραν κάτι παραπάνω, όχι μόνο δεν πήραν τους τόκους, αλλά έχασαν και απβ το κεφάλαιό τους", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Στηλιτεύοντας την αγροτική πολιτική της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως η κυβέρνηση διατείνεται πως παλεύει για μείωση του ΦΠΑ στο πλαίσιο της ΕΕ, την ίδια ώρα που τον έχει αυξήσει κατά 1% και πως εγγυάται «αδιαπραγμάτευτους» τους πόρους για τη Γεωργία μέχρι το 2013, την ίδια στιγμή που δέχεται να συζητηθεί, εκ νέου το 2008, η χρηματοδότησή της.

    «Είπατε ότι θα εξυγιάνετε τον ΕΛΓΑ - ο οποίος, όμως, οδηγείται σε χρεωκοπία και χρησιμοποιείται ως κομματικό εργαλείο, εξυπηρετώντας μια μειοψηφία αγροτών. Μετατρέψατε τον ΟΠΕΓΕΠ σε ένα κομματικό κανάλι προπαγάνδας. Εδώ και 3 χρόνια, υποτίθεται πως μελετάτε τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και έχετε παραγγείλει μελέτες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Πού είναι οι 13 μελέτες; Γνωρίζετε κάτι για την εταιρεία «ΝΟΗΣΙΣ»; Έχει καμιά επιστημονική σχέση με το χώρο, ή μήπως έχει σχέση με οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης - πάλι οι γιοί και οι κουμπάροι;» ρώτησε ο κ. Παπανδρέου.

    Και συνέχισε: «Ζητήσατε μείωση του Προϋπολογισμού του Γβ ΚΠΣ πάνω από 1 δις ευρώ - κάτι που πληρώνει πρώτιστα η Περιφέρεια. Αυτά μόνον στη δική σας κυβέρνηση μπορούν να συμβούν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε μια σύντομη επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στο βαμβάκι, τον καπνό και τη ζάχαρη - και υπενθυμίζοντας εμμέσως την προεκλογική υπόσχεση του Πρωθυπουργού για προσωπική διαπραγμάτευση των αγροτικών υποθέσεων είπε:

    "Αν είναι να επιστρέφετε με τέτοια αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, καλύτερα να μην πηγαίνετε καθόλου».

    Εκτενής υπήρξε η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση των ομολόγων, λέγοντας ότι η συγκάλυψή του οδηγεί στο συμπέρασμα για προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού:

    «Στην υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα, κρύβεστε και κρύβετε την αλήθεια», είπε απευθυνόμενος προς τον Κ. Καραμανλή.

    "Δεν είναι θέμα ενός ομολόγου. Σχεδιάστηκε κεντρικά, εκτελέστηκε συντονισμένα, αποτελεί κομμάτι κεντρικής διακίνησης και σχεδίου. Η ΝΔ δεν έχει σχέδιο για την Ελλάδα, αλλά διαθέτει σχέδιο εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων», είπε.

    «Προδώσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πληγώσατε την Ελλάδα», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Πόσα δομημένα προϊόντα εκδώσατε; Γιατί δεν προτείνατε την αλλαγή του νόμου Ρέππα που απαγόρευε την αγορά τέτοιων προϊόντων στη δευτερογενή αγορά; Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, τόσοι διοικητές ταμείων αποφάσισαν να πουλήσουν ομόλογα χαμηλού ρίσκου για να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο; Θα δώσετε στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες που διαχειρίστηκαν τα δομημένα αυτά χρηματοδοτικά προϊόντα; Θα αποκαταστήσετε τις ζημιές στα ταμεία, θα φέρετε τα χρήματα πίσω - και μάλιστα πριν τις εκλογές;», ερώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου.

    Όσο για την διεξαγωγή της σχετικής έρευνας, ή για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε:

    «Πάψτε να επικαλείστε τις διάφορες αρχές για να κρύβετε την αλήθεια. Εσείς είστε η αρχή που μπορεί να δώσει άμεσα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Πάψτε να κρύβεστε στο παρελθόν, γιατί σας αποκαλύπτει το παρόν - και κάντε εξεταστική Επιτροπή για οτιδήποτε θέλετε, για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το παραμύθι».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλέστηκε τη δική του αξιοπιστία για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Εγώ προσωπικά το υπόσχομαι», υπογράμμισε.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε αυπευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ο λαός ακούει κι εμένα κι εσάς. Αντιλαμβάνεται τα ερωτήματα, γιατί τα θέτει και ο ίδιος - κι αντιλαμβάνεται ότι αρνείστε να απαντήσετε. Μήπως δεν ακούτε;» λαο σχολίασε: "Μπορεί να είστε κυβέρνηση μειωμένης ευθύνης, αλλά ο λαός δεν είναι μειωμένης νοημοσύνης».

    «Άκουσα να με κατηγορείτε και προσωπικά. Γιατί δεν δημοσιοποιείτε σήμερα όλα τα στοιχεία για τη διάθεση των ομολόγων από τα ταμεία; Γιατί δεν τα καταθέτετε σήμερα; Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Τα ερωτήματα παραμένουν και είναι αμείλικτα - και έχετε εσείς προσωπικά την ευθύνη κε Καραμανλή. Ούτε ο υπουργός σας, ούτε ο συνεργάτης σας, ούτε ο ειδικός γραμματέας σας», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε σχέση με τις κυβερνητικές καταγγελίες για την περίοδο 1999-2002, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «το θέατρό σας, δεν μας πείθει πια».

    «Έχετε εντοπίσει παρανομίες; Τρία χρόνια είστε κυβέρνηση. Ανεύθυνα στη δευτερολογία σας διαβάζετε ονόματα ταμείων. Κάντε εξεταστική επιτροπή να δούμε πόσα «αγαπημένα και ευγενή» στελέχη της ΝΔ κρύβονται πίσω από αυτές τις υποθέσεις», πρόσθεσε.

    "Την τριετία 1999-2002, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε με 36 υποθέσεις και 31 επιχειρήσεις παραπέμφθηκαν στην ποινική Δικαιοσύνη. Ανάμεσα σβ αυτές και η επιχείρηση του Ευγένιου Παπαδόπουλου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Άλλο τόσο, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, τα ομόλογα της περιόδου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής, αφορούσαν την αποπληρωμή δανείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    «Αυτό έπρεπε εμείς να ξεπληρώσουμε: Τον δανεισμό της δικής σας κυβέρνησης. Είναι εξωφρενικό να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις κε Καραμανλή. Η αλήθεια θα λάμψει και θα αποκαλυφθούν όλες οι ευθύνες», τόνισε.

    Αναφερόμενος στην πρωθυπουργική δήλωση περί «μηδενικής ανοχής», ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτης Τσουπίδης,«συνεργάζεται με την εταιρεία που υπήρξε κεντρικός σταθμός στη διαδρομή του μαύρου χρήματος, που κατέληξε να διακινείται με βαλίτσες στο κέντρο της Αθήνας»και σημείωσε:

    «Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Πού πήγε η μηδενική σας ανοχή; Πού πήγε στην περίπτωση της εξαγοράς της «FinansBank», στην περίπτωση του «Γερμανού», της «Π+Κ»; Ρωτείστε τον κουμπάρο σας τον κο Μηλιάκο, τι έγινε με τα ομόλογα της «Αγροτικής»Ποιοι εισέπραξαν θηριώδεις προμήθειες".

    «Είδαμε τις χειροπέδες, αλλά είδαμε και τους κουμπάρους να χαριεντίζονται με τον νομάρχη σας. Ποιοι είναι με χειροπέδες σήμερα; Κανένας»,σχολίασε.

    «Οι θεσμοί δεν φταίνε. Εσείς αλλάξατε τον τρόπο διορισμού των διοικήσεων. Εσείς καταργήσατε τον υπεύθυνο υπουργό, και βάλατε Ειδικό γραμματέα τον κ. Παπαδόπουλο. Είστε μέρος του φαινομένου. Είστε το πρόβλημα οι ίδιοι. Το οικονομικό επιτελείο σκαρφίστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης - οργανωμένο σχέδιο», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Καταλήγοντας ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα, χωρίς ομόλογα και κολλητούς. Μια Ελλάδα που φροντίζει την οικογένεια και την Παιδεία, που αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης και του παιδιού. Πάρτε πίσω τα δομημένα ομόλογα. Φέρτε πίσω τα λεφτά στα ταμεία. Πάρτε τους αποδομημένους υπουργούς σας και προκηρύξτε εκλογές».

    [03] Κριτική σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Κριτική στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό άσκησε από την Πάτρα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται την Πάτρα με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης. Μάλιστα όπως ανέφερε «οι εκλογές θα δείξουν αυτό που ζήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και θα καταγράψουν όλη την πορεία του φοιτητικού κινήματος τα δύο τελευταία χρόνια.»

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «μέσα από την κάλπη θα εκφραστεί η αντίδραση των φοιτητών», ενώ όσον αφορά το ΚΚΕ τόνισε ότι «το κόμμα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καμπάνια για την Παιδεία, γνωστοποιώντας στον λαό ποιες είναι οι θέσεις του». Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «αντιμετωπίζουν με κολακεία την νεολαία, διότι δεν έχουν τίποτα να της δώσουν», προσθέτοντας ότι «η νεολαία πρέπει να προλάβει αυτά που έρχονται».

    Στο μεταξύ με αφορμή την χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «αποδείχθηκε φυσιολογικό το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, να χειραφετηθούν και να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους.» Στη συνέχεια κατηγόρησε πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «το ένα κόμμα τρέφεται από τα σκάνδαλα του άλλου», ενώ πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα να δουν οι εργαζόμενοι, ότι ούτε μισό μέτρο δεν έχει ληφθεί υπέρ του λαού και αυτά που δίνονται είναι ψίχουλα».

    Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «όλες δίνουν προνόμια, κίνητρα και βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο». Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική και στον Συνασπισμό υπογραμμίζοντας ότι «εμπότισε την ιδέα της ανανέωσης με αφερεγγυότητα και επικίνδυνη πλαδαρότητα», ενώ τον χαρακτήρισε «ως κόμμα του εκ των υστέρων». βΌσον αφορά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «θα πρέπει υπάρξει λαϊκή νίκη και να αποδυναμωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα,» όπως και το «να βγει αδύναμη κυβέρνηση και αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση.»

    [04] Διάσκεψη Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΝ

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ κ.Αλέκου Αλαβάνου ανοίγει σήμερα η Πανελλαδική Διάσκεψη Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην Αθήνα.

    Χθές ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανοίγοντας τις εργασίες της Δεύτερης Συνδιάσκεψης του δικτύου συνδικαλιστών του κόμματος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η "Ευρωπαϊκή Αριστερά " μπορεί να οικοδομήσει ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα στην Ευρώπη ενάντια στις επερχόμενες αντικοινωνικές πολιτικές, προβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις που βάζουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της βιώσιμης κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής ανάπτυξης και την προστασία του οικοσυστήματος".

    Τόνισε ότι "χωρίς μαζικά, αποτελεσματικά, μαχητικά, ριζοσπαστικά και κοινωνικά δίκτυα, που να μπορούν να συμβάλουν σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα στη γέννηση και την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων και να θέτουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις συνειδήσεις και τις καρδιές των ευρωπαίων εργαζομένων, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα έχει δυσκολίες".

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα όσο ποτέ η Ευρώπη μπορεί να γίνει ένα κοινωνικό και πολιτικό πεδίο έντονων ζυμώσεων και δημιουργικών συγκρούσεων για την Αριστερά, που αγωνίζεται να στρέψει την πορεία της σε αντινεοφιλελευθερη, αντιπολεμική και φιλειρηνική κατεύθυνση", τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένες χώρες που έγιναν πρόσφατα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οικοδομείται "ένα απαράδεκτο πολιτικό και κοινωνικό απαρτχάϊντ, όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Πολωνία και την Εσθονία".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι νέες αντιπυραυλικές ασπίδες των ΗΠΑ στην Πολωνία και την Τσεχία, καθώς και η επιδιωκόμενη αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, αποτελούν κάποια από τα ανησυχητικά ζητήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε.

    Υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων της Ευρώπης θα πρέπει να στραφεί "σε μια νέα ποιότητα οργάνωσης, με τα συνδικάτα ανοιχτά στους νέους, στους μετανάστες, στις γυναίκες και στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, με στόχο να γίνουν πιο μαζικά, πιο αποτελεσματικά, πιο δημοκρατικά και ενωτικά και πιο ανατρεπτικά στη νέα τάξη πραγμάτων, που απεργάζονται οι φιλοατλαντικές, νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στο θέμα των αποθεματικών των ταμείων κάνοντας λόγο για "μεγάλο φαγοπότι".

    Υποστήριξε ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί ανοίγοντας παράλληλα και τον φάκελο της εισφοροδιαφυγής και απηύθυνε ιδιαίτερη έκκληση προς τη ΓΣΕΕ να βρει μια "κοινή βάση για το ζήτημα των αποθεματικών των ταμείων, έτσι ώστε το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου, πέρα από κομματικές εντάξεις".

    Μίλησε ακόμη για κατάσταση "τρόμου, όσον αφορά την ασφάλεια και τη σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους που βλέπουν τα δικαιώματά τους να επιδεινώνονται σε σχέση με τις παλιότερες γενιές".

    Οσον αφορά το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπόθεση της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, όταν και με την αφορμή της Πρωτομαγιάς "βλέπουμε να συνεχίζονται οι προσπάθειες διαίρεσης και συντήρησης της διαίρεσης".

    Αναφέρθηκε και στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για να επισημάνει ότι "ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρονται για την επιβίωση των ταμείων, το σύστημα του δικομματισμού έχει καταλήξει ένα φάντασμα από το παρελθόν, ένας βρικόλακας που πίνει το αίμα της ελληνικής κοινωνίας".

    Αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άρθρο 16 λέγοντας ότι είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης και ανέδειξαν τον αγώνα για την παιδεία σε αγώνα για το δημόσιο χώρο και το κοινωνικό κράτος.

    Τέλος χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή αριστερά το πως θα καταφέρει οι νέοι και οι νέες που αντιμετωπίζουν τον τρόμο της ανεργίας, της απόλυσης και της διάλυσης των συνδικάτων να βρουν επαφή με τα συνδικάτα και το συνδικαλιστικό κίνημα.

    [05] Διεκδικεί τον τέταρτο τίτλο

    Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ, για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν 67-53 της ισπανικής Ταού, στον δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, και θα προσπαθήσουν την Κυριακή να «εκθρονίσουν» την κάτοχο του τίτλου ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να κατακτήσουν το τρόπαιο.

    Στον δεύτερο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε της Μάλαγα με 62-50.

    Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει το «παρών» επτά φορές στην τελική φάση της γιορτής του μπάσκετ, μετρώντας τρεις πρώτες (1996, 2000, 2002), μία δεύτερη (2001) και τρεις τρίτες θέσεις (1993, 1995, 2005).

    Η πρώτη Κούπα μπήκε στην τροπαιοθήκη του το 1996 στο Παρίσι, όταν επικράτησε 67-66 της Μπαρτσελόνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2000, στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη επικρατώντας, 73-67, της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ το 2002 στην Μπολόνια οι «πράσινοι» αναδείχτηκαν νικητές ενός συγκλονιστικού τελικού, 89-83, απέναντι στη διοργανώτρια Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια.

    Ό,τι δεν πέτυχε στη Μόσχα το 2005, αφού αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και πέρυσι που αποκλείστηκε από την Ταού στα προημιτελικά και έχασε το ταξίδι στην Πράγα, θέλει να πετύχει εφέτος ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ και στη δική του πόλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 May 2007 - 6:30:27 UTC