Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή

  • [01] Σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή

    Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε το δημόσιο έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ για το 2006.

    Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι πρόωρο να προδικάσουμε τη συνέχεια της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος. Για να εξέλθει η Ελλάδα από την επιτήρηση, πρέπει να αξιολογηθεί η διατηρησιμότητα του δημοσίου ελλείμματος. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι και το 2007 θα είναι το έλλειμμα κάτω του 3% και ότι θα μειωθεί κατά 0,5%. Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε περαιτέρω συγκράτηση των δημοσίων δαπανών κατά 430 εκατ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό, στις 7 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις προβλέψεις της για τις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ, θα αναφέρει εάν η Ελλάδα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική εισήγηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και σε τελικό στάδιο το θέμα θα έρθει στο Εcofin.

    Για τα επόμενα χρόνια η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι 0,6-0,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 0,5% που η Ελλάδα είχε υποχρέωση ως τώρα (υπενθυμίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια ήταν στην πράξη πολύ μεγαλύτερη από το 0,5%).

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι πρέπει να υπάρχει χώρος για ανακατανομή δαπανών σε αποτελεσματικότερες κοινωνικές προτεραιότητες. Ο στόχος αυτός θα αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Δεκεμβρίου 2007 και το οποίο θα αφορά τα έτη 2008-1010. Με το πρόγραμμα αυτό θα στοχοθετούνται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν αλλάζει ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος από το 2,6% του ΑΕΠ (το έτος 2006) στο 2,4% το 2007 και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναβρεθεί η χώρα μας στη θέση να θέτει στόχους και να μην τους επιτυγχάνει.

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης στα θέματα που συζητήθηκαν στο άτυπο Εcofin της 21ης Απριλίου στο Βερολίνο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση στην ΕΕ για την ταχύτερη προσαρμογή των κρατών μελών για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

    Στο Εcofin αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως για τις χώρες εκείνες που βρίσκονται μακριά από τους στόχους. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να πετύχει το στόχο του ισοσκελισμένου ή ελαφρά πλεονασματικού προϋπολογισμού το 2010 αντί για το 2012, όπως αρχικά είχε τεθεί ως στόχος. Αυτό σημαίνει ότι η επιπλέον προσαρμογή θα πρέπει να είναι, αντί του 0,5% του ΑΕΠ, στο 0,6-0,7% και υπενθύμισε παράλληλα ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή ως τώρα ξεπερνά το 2,5%. Αρα, κατέληξε, ακόμη και με αυτή την προσαρμογή του 0,6-0,7%, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε "ηπιότερη προσαρμογή".

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο Εcofin συζητήθηκε και το θέμα για τις "κοινωνικές γέφυρες" . Η καλύτερη "κοινωνική γέφυρα" είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο (παιδεία, εκπαίδευση, κατάρτιση). Οι οικονομίες που επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, έχουν πολύ καλύτερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης.

    Τέλος, στο Εcofin συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ποιότητα των δημοσίων δαπανών, τα φορολογικά έσοδα, την αντιμετώπιση της απάτης στο ΦΠΑ σε σχέση με τις διασυνοριακές συναλλαγές και την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Για την Κύπρο

    Για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης, είπε ότι έγινε στο Εcofin εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κριτήρια καθαρά οικονομικά και ότι στο Συμβούλιο δεν έγινε αναφορά σε πολιτικά κριτήρια. Αναφορά έγινε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο της επανένωσης του νησιού σε σχέση με την ένταξή του στην Ευρωζώνη.

    Είμαστε σε συνεργασία με την Κύπρο και το θέμα της ένταξής της στην Ευρωζώνη γίνεται με βάση οικονομικά κριτήρια και θα υπάρξουν δύο εκθέσεις σχετικές, μία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 April 2007 - 18:30:16 UTC