Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [02] Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

  • [01] Για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι "το Παλαιστινιακό βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής", την σταθερή συμπαράσταση της Αθήνας και την ανάγκη επίτευξης της τελικής λύσης στην βάση του Οδικού Χάρτη και των αρχών του "Κουαρτέτου" επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Για την επανάληψη της απευθείας βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι "πέρα από τα τρία κριτήρια του "Κουαρτέτου", πρέπει να δοθεί σημασία στις δηλώσεις και στις πράξεις των μελών της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι η επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ντόμινο θετικών εξελίξεων για την περιοχή και πρόσθεσε ότι "με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την πρόσφατη ανανέωση της πρότασης αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και τα πρώτα θετικά μηνύματα από το Ισραήλ διανοίγονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές για την προώθηση του ειρηνευτικού διαλόγου". Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι "ο τακτικός περιοδικός διάλογος μεταξύ του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ είναι χρήσιμος, οικοδομεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη και πρέπει να συνεχιστεί και να αποδώσει για να υπάρξουν άμεσες λύσεις στα επείγοντα ζητήματα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανέδειξε δε "τον τερματισμό της βίας, την εμπέδωση της ασφάλειας και την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης, την επιστροφή των παρακρατηθέτων φόρων, την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη και των παλαιστίνιων υπουργών και βουλευτών" ως "ασφαλώς επείγοντα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση λύση".

    "Τελικός στόχος παραμένει η λύση των δύο κρατών στην βάση του Οδικού Χάρτη και των κριτηρίων του Κουαρτέτου με τον τερματισμό της κατοχής, την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώσει με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ", δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη και σημείωσε ότι "θα επρόκειτο για ισχυρό πολιτικό μήνυμα εάν αποσαφηνιστούν οι προοπτικές δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, πιθανώς με ένα νέο χρονοδιάγραμμα". Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα θα είναι παρούσα, εξήγησε η υπουργός, και μαζί με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να στηριχθεί μέσω του διεθνούς μηχανισμού η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό αλλά και να ενισχυθούν οι θεσμοί της παλαιστινιακής αρχής. "Η Ελλάδα, όπως το απέδειξε και κατά την διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει αυτές τις θέσεις και στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα τεθεί το Παλαιστινιακό", πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών και, αναφερόμενη στις επόμενες προτεραιότητες, έκανε λόγο για ανάγκη η Ευρώπη να εκφραστεί με μια, ενιαία φωνή, προκειμένου να είναι αποτελεσματική και δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Επισήμανε δε ότι οι συναντήσεις Αμπάς - Όλμερτ αποτελούν κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, αλλά και με την επαναβεβαίωση της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Αραβικών Κρατών "έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση του οράματος του προέδρου Μπους και του Κουαρτέτου για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να προχωρήσουμε προς την λύση των δύο κρατών". Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, σημείωσε ο κ. Αμπάς, εντάσσονται και οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Όλμερτ, με τον οποίο συζητούνται "ζητήματα της καθημερινότητας των Παλαιστινίων και ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης". Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος εξέφρασε και τις ευχαριστίες του τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο όσο και προς την Ελλάδα συγκεκριμένα για την στήριξή τους και κάλεσε την ΕΕ "να άρει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί, διότι η συνέχισή του, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού και αυτό δεν το θέλει κανείς. Ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να βοηθηθεί για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η αραβική πρωτοβουλία θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως Διακήρυξη Αρχών ή ως Σχέδιο Ειρήνης, ο κ. Αμπάς τόνισε ότι πρόκειται για "Διακήρυξη Αρχών που οδηγεί στην ειρήνη" και συνέχισε: "Είναι μια πρωτοβουλία που πρόσφεραν οι αραβικές χώρες για διαπραγμάτευση και συζήτηση. Ισορροπημένη πρωτοβουλία, ζητά από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 και ως αντάλλαγμα 57 ισλαμικές και αραβικές χώρες θα είναι πρόθυμες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία και εξαιρετικά αναγκαία η υλοποίησή της για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Μ. Ανατολή".

    Σε ερώτηση σχετικώς με την τύχη του ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αφεθεί ελεύθερος, "γιατί θέλουμε να αφεθεί ελεύθερος και να γυρίσει στην οικογένειά του. Ταυτόχρονα όμως λέμε ότι υπάρχουν 10.000 παλαιστίνιοι κρατούμενοι και έχουμε το δικαίωμα κι εμείς να ζητάμε την απελευθέρωσή τους". Αναφερόμενος δε στην τύχη του βρετανού δημοσιογράφου του BBC που έχει απαχθεί στην περιοχή της Γάζας επανέλαβε την χθεσινή του απάντηση από την Στοκχόλμη ότι "είναι ζωντανός" και πρόσθεσε ότι από την Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

    [02] Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Με τους αναποφάσιστους να φτάνουν τα 17 εκατομμύρια και να "εκλέγουν πρόεδρο", οι υποψήφιοι βλέπουν ότι όποιος εξασφαλίσει την ψήφο τους, θα αποκτήσει και το προβάδισμα στην τελική κούρσα του δεύτερου γύρου στις 6 Μαίου.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι ο κεντροδεξιός υποψήφιος Νικολά Σαρκοζί προηγείται με 27% ώς 30%, ενώ η σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ ακολουθεί με 23 % έως 26% και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού έρχεται τρίτος με 17% έως 19%.

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ καλεί τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους "να ψηφίσουν με τόλμη", "να ψηφίσουν μαζικά, να δώσουν μια ψήφο χρήσιμη και θετική".

    "Θέλω να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία χωρίς βία", τόνισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, θέλοντας να δείξει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους πόσο διαφορετική είναι από τον θεωρούμενο σκληροπυρηνικό Νικολά Σαρκοζί.

    Από την πλευρά του, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, προσπαθώντας να αποτινάξει τον μανδύα της "χαμένης ψήφου" με δεδομένη την τρίτη θέση του στις δημοσκοπήσεις, κάλεσε τους αναποφάσιστους "να προσφέρουν ένα καλό κρύο μπάνιο" τόσο στον Νικολά Σαρκοζί όσο και στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ. "Δεν είμαστε εδώ απλώς για να σκοράρουμε, για να κάνουμε μιά επιτυχία. Είμαστε στην κούρσα για ένα και μόνο πράγμα: Να νικήσουμε", τόνισε ο Μπαϊρού.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει πεπεισμένος ότι "η εκλογή θα κριθεί στις αξίες, λόγω της κρίσης ταυτότητας που διατρέχει τη Γαλλία".

    Ο κεντροδεξιός υποψήφιος προσπαθεί να δώσει μάλιστα έναν θρησκευτικό τόνο στο πολιτικό του μήνυμα, λέγοντας ότι ο προηγούμενος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' ήταν από τις αγαπημένες του προσωπικότητες και εστιάζοντας την προσοχή του στις "χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και της Γαλλίας".

    "Πίσω από το κοσμικό ήθος και τη γαλλική δημοκρατία, υπάρχουν δύο χιλιάδες χρόνια Χριστιανισμού", τόνισε ο Σαρκοζί μιλώντας στη Φιγκαρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 April 2007 - 20:30:14 UTC