Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

  • [01] Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Θέματα των υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης θα εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά.

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το City University του Λονδίνου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

    Οφείλουμε να τολμούμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαζόμαστε προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες. Η αδράνεια, η συντήρηση και η εμμονή σε παρωχημένα πρότυπα αποτελούν συνταγές αποτυχίας. Η νέα εποχή απαιτεί μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στην προετοιμασία για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε μονάδες τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών πάνω από 4%, καθώς και στην πτώση της ανεργίας ύστερα απο πολλά χρόνια κάτω από 9%.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Η Ελλάδα προσελκύει, σήμερα, νέες δυναμικές επενδύσεις. Παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα οι ενεργειακές υποδομές. Παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας στις επικοινωνίες και την πληροφορική, την αξιοποίηση ακινήτων, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ναυτιλίας, τον οποίο και χαρακτήρισε τον κατ'εξοχήν εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει και εφαρμόζοντας σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενδυνάμωση του ελληνικού νηολογίου και την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση, με συγκροτημένο πρόγραμμα, του λιμενικού σύστηματος και στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού και χρηματοοικονομικού κέντρου. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, δρομολογούνται σημαντικά έργα, όπως το Διεθνές Ναυτιλιακό-Επιχειρηματικό Κέντρο, στην περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, όπως επίσης και η κατασκευή Διεθνούς Εκθεσιακού, Συνεδριακού και Επιχειρηματικού Κέντρου, στην περιοχή Παλατάκι.

    Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα εφαρμόζει, τα τελευταία χρόνια, δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με σεβασμό στο περιβάλλον", επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται και μπαίνει σε λειτουργία, μέσα στο καλοκαίρι, ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, προωθείται η κατασκευή υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού και μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέθηκε και στις επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται μακρόπνοη πολιτική, που προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις και αυξημένα κίνητρα για όλες τις μορφές τουρισμού, ενώ καταρτίζεται ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις τουριστικές επενδύσεις. Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πιο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έγιναν ποτέ, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται διαρκώς και οι προοπτικές αφίξεων τουριστών είναι εξαιρετικά μεγάλες.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι η διεύρυνσή της σε 27 χώρες και η υιοθέτηση του ευρώ από 13 χώρες αποτελούν ιστορικά ορόσημα. Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε ότι "αναμφίβολα η πορεία προς την ΕΕ αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά διλήμματα και καθυστερήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των δυσκολιών που προέκυψαν σε ό,τι αφορά την επικύρωση Συνταγματικής Συνθήκης", υπογραμμίζοντας ότι "ο κύκλος της περισυλλογής είναι ανάγκη να κλείσει με τρόπο που να εγγυάται τόσο την πορεία της πολιτικής ολοκλήρωσης, όσο και τα συμφέροντα των κρατών-μελών και των λαών της".

    Ο κ..Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Γερμανικής προεδρίας, τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για νέα βήματα προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατό. "Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμία αμφιβολία ότι όλες οι χώρες- μέλη της Ένωσης οφείλουμε ένα μεγάλο μερίδιο των οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων μας, στο συντονισμό των δυνάμεων και των προσπαθειών μας, μέσα από κοινά υπερεθνικά όργανα", ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει σήμερα μια επιχείρηση που αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας το σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, το γεγονός ότι πληρώνει λιγότερους φόρους και επωφελείται ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος, έχοντας στη διάθεσή της σύγχρονες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αξιόπιστη κεφαλαιαγορά. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχει να επιδοτείται έως και το 60% των επενδύσεών της μέσω του αναπτυξιακού νόμου και να μπορεί να χρηματοδοτείται έως και το 55% από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», όπως επίσης και στο νέο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα -Ανταγωνιστικότητα», που μπαίνει σε εφαρμογή τη νέα προγραμματική περίοδο,, καθώς και την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΔΙΤ.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή.

    "Ενημέρωσα για εξελίξεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης και το πώς ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής προσπαθεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει, ώστε να βελτιωθεί η σχέση των Ευρωπαίων πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση", είπε ο κ. Διαμαντούρος.

    Τα θέματα αυτά είχε συζητήσει όπως είπε, και με τη Γερμανίδα καγκελλάριο Α.Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γερμανίας Χ.Κέλερ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα στη Γερμανία .

    Ο κ. Διαμαντούρος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις πολιτών και Δημόσιας Διοίκησης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' επέκταση σε εθνικό επίπεδο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι θα συναντηθεί και με τον υπουργό Απασχόλησης για υπηρεσιακά θέματα σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι "θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την ασφάλιση στο ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Θ. Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε κανόνες που δεν υπήρχαν ως τώρα»

    "Μια κυβέρνηση που κινείται με αυτό τον ταχύ ρυθμό και τον διαφανή τρόπο, δείχνει πως έχει συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης και την αποδεικνύει στην πράξη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των ομολόγων.

    "Η κυβέρνηση, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της πολιτικής της ευθύνης, προχώρησε στην παραπομπή της υπόθεσης για πλήρη διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, στην Αρχή Διερεύνησης του Μαύρου Χρήματος - Αρχή την οποία η κυβέρνηση θεσμοθέτησε - συζήτησε το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με πρωτοβουλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη και ακόμη θεσμοθέτησε κανόνες που δεν υπήρχαν ως τώρα για την κρίση και έγκριση των Διοικήσεων όλων των Ταμείων, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο.

    Αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας που περιγράφει τη νέα διαδικασία επιλογής των μελών των ΔΣ των Ταμείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «θα γίνει κρίση και επανάκριση των Διοικήσεων των Ταμείων» και θα αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις παρατήρησε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των ομολόγων που έχουν εκδοθεί, έχει αγοραστεί από ιδιώτες επενδυτές» και σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η σύμβαση της JP Morgan για το επίμαχο ομόλογο θα δοθεί στη Βουλή.

    Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο δύο Ταμεία "έσπασαν" τα ομόλογά τους για να πληρώσουν συντάξεις, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του αρμοδίου υπουργού Σ. Τσιτουρίδη. Και είπε πως «ενώ στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται πως δύο Ταμεία «σπάνε τα ομόλογα», στη σελίδα, όπου συνεχίζεται το ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι «ίσως εντός του έτους να προχωρήσουν σε πώληση δομημένων ομολόγων. Αυτό συνεπάγεται τεράστια δημοσιογραφική διαφορά, στην αντίληψη τουλάχιστον», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινώς την προσήλωσή της στην αρχή της μηδενικής ανοχής στη διαφθορά». Και σε ερώτηση περί «καταλήστευσης των δημοσίων Ταμείων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «εντός 3ετίας παρέλαβε τα Ταμεία με μια περιουσία αξίας 21 δισ. ευρώ και τώρα την έχει φτάσει σε 31 δισ., σημείωσε, δηλαδή, μιαν αύξηση 42,5%. Αυτό δεν λέγεται «καταλήστευση»", τόνισε.

    Ως προς τις πληροφορίες σε ορισμένα δημοσιεύματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη περί «ισχυρών πολιτικών πρωτοβουλιών» που θα προωθηθούν από τον πρωθυπουργό και περί της αναγκαιότητας ανασχηματισμού, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Εξ άλλου, σε ερωτήσεις περί του ενδεχομένου συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Υπουργό Απασχόλησεης Σ.Τσιτουρίδη, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοινώνεται σε ημερήσια βάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 April 2007 - 4:30:19 UTC