Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
  • [02] Καραμανλής:"Η ιστορία μας είναι οδηγός του Εθνους μας"

  • [01] Αρχίζει η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιόρτασε η χριστιανοσύνη την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Στη χώρα μας το Πάσχα γιορτάστηκε με τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα και το ψήσιμο του οβελία, που έγινε με καλό καιρό.

    Σε επιφυλακή θα τεθεί σήμερα η Τροχαία, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων του Πάσχα. Από τις 3 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στις εισόδους των εθνικών οδών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχό τους τον καλό καιρό καθώς τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

    Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα αποτελέσματα από τα μέτρα που έλαβε η Τροχαία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, δεδομένου ότι σημειώθηκε μείωση του αριθμού των νεκρών και τραυματιών σε τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Συγκεκριμένα από την Κυριακή 1 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο:

    Οι θανάσιμα τραυματισθέντες μειώθηκαν κατά 14 (28 έναντι 42 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο: μείωση 33%) οι σοβαρά τραυματισθέντες κατά 27 (27 έναντι 54 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο: μείωση 50%) και οι ελαφρά τραυματισθέντες κατά 120 (283 έναντι 403 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο: μείωση 30%).

    Τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, τονίζει περαιτέρω στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Τέλος, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προτείνει για την αποφυγή ταλαιπωρίας στην περιοχή του πέταλου του Μαλιακού, λόγω ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι οδηγοί, κυρίως οι προερχόμενοι από τη δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα-Τρίκαλα), τα Γρεβενά και την Ευρυτανία να ακολουθήσουν το εναλλακτικό δρομολόγιο μέσω Μπράλου-Ορχομενού-Κάστρου.

    Λαμπρός ο εορτασμός του Πάσχα στην Αυστραλία

    Ρεκόρ προσέλευσης πιστών παρατηρήθηκε στις δεκάδες ελληνορθόδοξους ναούς της Αυστραλίας όπου προσήλθαν οι ομογενείς για να παρακολουθήσουν την τελετή της Αναστάσεως.

    Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας η φετινή προσέλευση ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών και αποδίδεται, εκτός των άλλων, στον καλό καιρό αλλά και στο ότι φέτος η εορτή του Πάσχα των Ορθοδόξων συνέπεσε με αυτήν των Καθολικών.

    Οι Έλληνες της Αυστραλίας γιορτάζουν παραδοσιακά το Πάσχα με εξαίρεση τα βεγγαλικά η χρήση των οποίων απαγορεύτηκε τα τελευταία χρόνια από την αστυνομία μετά από μια σειρά τραγικών δυστυχημάτων.

    Την Κυριακή του Πάσχα, μέσα σε μια καταπληκτική λιακάδα η Μελβούρνη "πνίγεται" από τις μυρωδιές του ψητού οβελία καθώς δεν υπάρχει αυλή ελληνικού σπιτιού που να μην ψήνεται αρνί, ενώ σε όλες τις γειτονιές έχουν ξεκινήσει ελληνικά γλέντια και παντού αντιλαλούν ελληνικά τραγούδια.

    Το μεγαλύτερο πασχαλινό γλέντι γίνεται στο πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Καμαριανής, στο μαγευτικό παραθαλάσσιο Ρεντ Χιλ, έξω από τη Μελβούρνη όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες Έλληνες και κάνουν Πάσχα με ψητά αρνιά και κλαρίνα στην ύπαιθρο, όπως στην Ελλάδα.

    Η ομογένεια στο Καναδά γιορτάζει

    Με εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αραιές χιονοπτώσεις οι Έλληνες του Μόντρεαλ γιόρτασαν την Ανάσταση.

    Οι ομογενείς παρά το δριμύ ψύχος συνέρευσαν με τις λαμπάδες τους στους 12 ναούς μέσα και γύρω από την πόλη για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

    Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, Ανάσταση με τους Έλληνες του Μόντρεαλ έκανε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης.

    Ο μελαγχολικός καιρός ολόκληρης της Μεγάλης Εβδομάδας δεν απέτρεψε τον Ελληνισμό από την παρουσία του στις καθημερινές λειτουργίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και τη λιτανεία των Επιταφίων στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Πάρκ Εξτένσιον. Ωστόσο, παρά την παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σωτήριου στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, ο κόσμος ήταν φέτος αισθητά λιγότερος στην περιφορά του Επιταφίου, λόγω του ψύχους.

    Πάντως, οι Έλληνες του Μόντρεαλ σε πείσμα του καιρού έψησαν τον παραδοσιακό οβελία στους φούρνους των σπιτιών τους στήνοντας γλέντια με δημοτική μουσική. Τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια αποτέλεσαν μέρος του παραδοσιακού σκηνικού του Πάσχα, που συγκέντρωσε γύρω από το γιορτινό τραπέζι τις οικογένειες της ομογένειας με μια έκφραση νοσταλγίας για τη μακρινή πατρίδα.

    [02] Καραμανλής:"Η ιστορία μας είναι οδηγός του Εθνους μας"

    Στην Αθήνα επιστρέφει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τα Γιάννενα, όπου πέρασε με την οικογένειά του το Πάσχα. Αύριο θα έχει διαδοχικές επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Ειδικότερα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στην ακριτική Κόνιτσα συνεόρτασαν το Πάσχα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τους στρατευμένους μας, στο στρατόπεδο "Αλέξανδρος Διάκος".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός τσούγκρισαν τα πασχαλινά αυγά με τους στρατευμένους και τους προσκεκλημένους και ευχήθηκαν ειρήνη και ευτυχία σε όλους.

    Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του επισήμανε ότι "η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι γιορτή Φωτός και ακόμα η συγκεκριμένη μέρα είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνισμού ο οποίος, μέσα από το Γολγοθά της κάθε εποχής, κέρδιζε και κερδίζει τις μάχες".

    Και κατέληξε: "Η ιστορία μας είναι οδηγός του Εθνους μας και το Φως είναι ο οδηγός όλων μας και του καθένα χωριστά. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη".

    Την αναστάσιμη ακολουθία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στην εκκλησία του χωριού Φραγκάδες στα Ζαγοροχώρια και ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του στην εκκλησία του χωριού Δολό Πωγωνιανής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 April 2007 - 6:30:11 UTC