Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη.

    Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τη γενική γραμματεία ισότητας κ. Τσουμάνη, ενημέρωσαν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος ισότητας ανδρών και γυναικών.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η προστασία της γυναίκας είναι θέμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο της πολιτείας, σημειώνοντας ότι πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται χρειάζεται και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν κατήρτισε οργανωμένο σχέδιο και προσδιόρισε δράσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα αλλά και να καλυφθούν οι στόχοι της Λισαβόνας. Το 75% των στόχων έχει επιτευχθεί είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι και η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την ταχύτητα προσαρμογής και ανέφερε χαρακτηριστικά τα θέματα του τράφικινγκ της ενδοοικογενειακής βίας, της προστασίας των γυναικών στους χώρους εργασίας, όπως για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών, όσο και στην υποστήριξη των γυναικών μεταναστών αλλά και γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Η απασχόληση των γυναικών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, ήταν στο 43% και ο στόχος είναι να φτάσει το 2008 στο 48,9% και σήμερα ήδη είναι στο 48,1%.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την ανεργία των γυναικών στο 16,5% και τώρα έχει μειωθεί σημαντικά και έχουν υπερκαλυφθεί και σε αυτόν τον τομέα οι στόχοι.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η χώρα μας υπολείπεται από το μέσο όρο της ΕΕ και γι'αυτό χρειάζεται και θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.

    Στην εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε συνοπτικά στους βασικούς άξονες της δράσης του Υπουργείου για το θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

    - Ψηφίστηκε σύγχρονος νόμος για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση στην απασχόληση, την εργασία και την επαγγελματική δραστηριότητα, ο οποίος αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά, τη σεξουαλική παρενόχληση ως διάκριση λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, ενώ παράλληλα ορίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη ως αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ισότητας των φύλων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    - Συστήθηκε Εθνική Επιτροπή για την Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (ν. 3491/2006).

    - Καταπολεμάται, με νέα νομοθετικά μέτρα, η βία σε βάρος των γυναικών, με περαιτέρω θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων τους για πρώτη φορά ταυτόχρονα και στις τρεις βασικές εκδηλώσεις της, δηλαδή στην ενδοοικογενειακή βία, την παράνομη διακίνηση και εμπορία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, ρυθμίστηκαν τα ζητήματα της χορήγησης και ανανέωσης άδειας διαμονής σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, που αφορά, κυρίως γυναίκες.

    - Καταργήθηκε η πρόβλεψη ποσοστού 15% για την πρόσληψη γυναικών στη Δημοτική Αστυνομία.

    - Με το νέο Υπαλληλικό Κώδικα επεκτάθηκε το δικαίωμα μειωμένου ωραρίου ή εναλλακτικά αδείας 9 μηνών με αποδοχές και στον πατέρα υπάλληλο και αναγνωρίστηκαν σημαντικές διευκολύνσεις για τις μονογονεϊκές και τις πολύτεκνες οικογένειες.

    - Για πρώτη φορά έγινε κοινωνική διαβούλευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και το ΕΒΕΑ, η οποία κατέληξε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ως προς την προώθηση των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στις επιχειρήσεις.

    - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δίκτυο Επιχειρήσεων για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στις επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του υπουργείου, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005-2008 της χώρας, που εφαρμόζει τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, ο κ. Παυλόπουλος πρότεινε την ενίσχυση-ενεργοποίηση δομών κατά της ενδοοικογενειακής βίας και του trafficking, σημειώνοντας ότι ήδη έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των δομών αυτών στο σχεδιασμό των πέντε μεγάλων ΠΕΠ από το τέλος του 2007. Πρότεινε επίσης την επεξεργασία σχεδίου κυβερνητικών ενεργειών για την πρόληψη-καταστολή της κακοποίησης των γυναικών.

    Τέλος, υπάρχει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες γυναικών (μετανάστριες, Ρομά, κακοποιημένες κλπ), οι οποίες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Ηδη, η Γενική Γραμματεία Ισότητας ξεκινά ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης, αλλά και την εφαρμογή ειδικώς επιδοτούμενων προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με Ντ.Μπακογιάννη και Γ.Βαληνάκη

    Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα προγραμματισμού των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και ο νέος οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών που προωθείται.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Ιράν σχετικά με τα σενάρια ότι θα υπάρξει χτύπημα τη Μ. Παρασκευή, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε "θέλω να ελπίζω ότι η βασική αρχή η οποία έχει επικρατήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ότι τα προβλήματα λύνονται δια του διαλόγου και της διπλωματικής οδού, είναι η μόνη ενδεδειγμένη να ακολουθηθεί και με το Ιράν.

    Το Ιράν έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στη διεθνή κοινότητα ως χώρα πλην όμως η επίλυση των προβλημάτων αυτών πρέπει να γίνει δια της διπλωματικής οδού".

    Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι "έχω να πω το έχω ήδη πει, δεν συζητούνται εδώ αυτά τα θέματα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2007 - 4:30:16 UTC