Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεδομένη η πολιτική ευθύνη»

  • [01] «Δεδομένη η πολιτική ευθύνη»

    Τη βεβαιότητα ότι όσα συμβαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός σχεδίου που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες στην τηλεόραση του MEGA.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι'' κάποιοι έχουν σχεδιάσει και οργανώσει αυτή την υπόθεση και πίσω από αυτό τον σχεδιασμό βρίσκεται η κυβέρνηση,'' εστιάζοντας τα πυρά του στους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης.

    "Δεν καταλαβαίνω πώς τους κρατάει ακόμα" ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει, αμέσως μετά, ότι ''ύστερα από τρία χρόνια το πρόβλημα δεν είναι αν θα αλλάξουν δύο υπουργοί, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν προσέφερε τίποτα στη χώρα, ούτε και έχει να προσφέρει στο μέλλον.''

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατάργησε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, για να μπορέσει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων υψηλού ρίσκου. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των ομολόγων "είναι κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ", περιλαμβάνοντας σε αυτά και τους αρμόδιους υπουργούς.

    Τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την πολιτική ευθύνη, αλλά πρόσθεσε ότι "κάπου υπάρχει και ποινική ευθύνη".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν κανόνες για τη χρηματοδότηση των εταιριών δημοσκοπήσεων, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια όταν χρηματοδοτούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το δημόσιο, ώστε "να μην είναι επιρρεπείς σε πιέσεις". Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα θεσπίσει τέτοιους κανόνες.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε,ακόμη, ότι'' αντί να αλλάξει εκείνος το κόμμα, είναι το κόμμα που άλλαξε εκείνον''. Και ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε δύο φορές για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ η αποχώρησή του από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος οφείλεται στη "νοθεία" που επιχειρήθηκε στην ψηφοφορία για το άρθρο 24.

    Τόνισε ότι εκείνος που άλλαξε είναι ο κ. Καραμανλής, τον οποίο κατηγόρησε ότι "θέλει να έχει την απόλυτη δυνατότητα να αυθαιρετεί", καθώς και ότι κρύβεται από τις ευθύνες του διότι είχε κρυφή ατζέντα, την οποία και εφαρμόζει αντί του προγράμματος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Καταλόγισε επίσης στον Πρωθυπουργό απειρία, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι η έλλειψη πείρας δεν είναι η μοναδική ή η βασική αιτία της αποτυχίας που του καταλογίζει.

    Και ζήτησε να συγκριθεί με τον Πρωθυπουργό με βάση την εμπειρία τους στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, αλλά και με βάση το έργο που έχουν ο ένας ως υπουργός με μακρά θητεία και ο άλλος ως Πρωθυπουργός με τριετή θητεία. Επίσης ζήτησε να κριθούν και τα δύο κόμματα με βάση το έργο τους.

    Αποποιήθηκε της προστασίας που θα προέρχεται από τα στελέχη του Κινήματος, κατά το πρότυπο του κ. Καραμανλή, όπως τέθηκε με σχετική ερώτηση, αλλά ζήτησε την υποστήριξη των πολιτών και των απλών μελών του κόμματος. Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, θεωρώντας ότι αυτή η στάση δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση και γι αυτό χρησιμοποίησε την παροιμία "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτης, όπως και άλλα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει ρόλο σοβαρού συμβούλου στις εκλογές αλλά και μετά από αυτές, αλλά δεν θέλησε να προσδιορίσει ακριβώς αυτό τον ρόλο.

    Για τον Κώστα Λαλιώτη είπε ότι βοηθάει το ΠΑΣΟΚ καθημερινά, ότι ο ίδιος έχει συχνή επαφή μαζί του και ότι ''πολύ φίλοι''. Σχετικά με το αν, προεκλογικά, θα σαλπίσει προσκλητήριο για την επιστροφή και τη συστράτευση στελεχών όπως οι κ.κ. Παπαντωνίου και Κουλούρης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το προσκλητήριο το κάνει στον ελληνικό λαό και σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, παρέπεμψε στις δημοκρατικές κομματικές διαδικασίες.

    Σε ερώτηση τί θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το κόμμα του πηγαίνει να κερδίσει τις εκλογές, ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα γίνει και πρόσθεσε ότι ''τα υπόλοιπα είναι για να συζητούνται στα καφενεία''.

    Για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πρώτο, συχνά, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είπε ότι τον χαρακτηρισμό "αριστερός ψάλτης της δεξιάς" τον χρησιμοποίησε διότι έτσι αισθανόταν, ενώ αποκάλεσε το ΚΚΕ συντηρητικό κόμμα. Για τον ΣΥΝ είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν καταφέρει να έχουν έναν ουσιαστικό διάλογο και μια καλή συνεργασία σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βουλή.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, ενώ για τον τομέα της υγείας τόνισε ότι προέχει να τεθούν σε λειτουργία τα δημόσια νοσοκομεία που δεν λειτουργούν σήμερα, ενώ υποσχέθηκε πρόσληψη 3.000 στελεχών υγείας κάθε χρόνο.

    Δήλωσε επίσης ότι δεν θέλει να γίνει Πρωθυπουργός για την εξουσία ή την καρέκλα, αλλά γιατί πιστεύει στην Ελλάδα και γιατί αισθάνεται ότι έχει να δώσει πολλά, ενώ για την οικογενειοκρατία απάντησε ότι στη δημοκρατία τίποτε δεν είναι δεδομένο, όλοι και όλα κρίνονται και οι γόνοι των πολιτικών "τζακιών" κρίνονται, συνήθως, αυστηρότερα από τους άλλους. Υποστήριξε, πάντως, ότι τα πρόσωπα θα αρχίσουν να υποχωρούν όσο προχωρεί η ενδυνάμωση των θεσμών που θα παρέχουν ασφάλεια στον πολίτη.

    Ομιλία Ν. Αθανασάκη στο συνέδριο της Νεολαίας

    Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και δόσεις αυτοκριτικής "για τα προβλήματα των παλαιότερων που πέρασαν στους νέους", ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης πήρε σήμερα τη σκυτάλη στο βήμα του συνεδρίου της Νεολαίας που άρχισε χθες τις εργασίες του με ομιλία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Αθανασάκης μίλησε "χωρίς πατερναλισμούς", όπως είπε και εξέφρασε την έκπληξή του για την αποτελεσματικότητα της δίμηνης προετοιμασίας του συνεδρίου, απευθυνόμενος δε στους νέους τόνισε:

    "Έχω κουραστεί εδώ και πολλά χρόνια να ακούω κριτικές για δήθεν χαλασμένες γενιές και δήθεν χαλασμένες νεολαίες. Την εποχή τη δική μας δεν τους άρεσαν τα αμπέχωνα, τα γένια μας και τα μαλλιά μας. Τότε είχαμε και κάμποσα μαλλιά παραπάνω. Τώρα δεν τους αρέσουν άλλα. Ο ποιητής, ήδη εδώ και χρόνια, μίλησε για τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες. Και ένας άλλος συγγραφέας ο Ανατόλ Φρανς έλεγε ότι δεν υπάρχει γενιά που να μην προέβλεψε την καταστροφή του κόσμου εξ αιτίας του κακού δρόμου που πήρε η νεολαία. Και, όμως, ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει και να τραβάει ολοένα μπροστά".

    Αναφέρθηκε στην κρίση και τα αδιέξοδα των νέων, την ανασφάλεια και τους κλειστούς ορίζοντες που αντιμετωπίζουν: "Στην απαίτηση τους για ανοικτό στην κοινωνία σχολείο, χώρο μάθησης και ελεύθερης σκέψης, στη δίκαιη απαίτηση για επείγουσα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Για ένα πραγματικό διάλογο για την παιδεία, για μια δίκαιη απαίτηση των νέων ανθρώπων για δουλειά. Και αντί γι αυτά, συναντούμε κλειστές μάντρες, κλειστά κτίρια που υποθάλπουν την νεανική παραβατικότητα, έναν νόμο φάντασμα που θα μείνει ανενεργός και θα καταργηθεί από το ΠΑΣΟΚ, ένα διάλογο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τους κουκουλοφόρους, την πρόκληση να τσιγκληθούν τα πιο συντηρητικά ανακλαστικά στην κοινωνία".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι απέναντι σε κάθε δίκαιη απαίτηση "η νέα γενιά συναντά την αδικία, την εκμετάλλευση, την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση την χαρακτήρισε αναξιόπιστη και άσκησε δριμύτατη κριτική για την παιδεία, τα ομόλογα την οικονομία υποστηρίζοντας:

    "Στη χώρα διαλύονται τα πάντα. Το όχημα κινείται με την όπισθεν. Η οπισθοδρόμηση κυριαρχεί παντού. Συντήρηση, αναχρονισμός, οπισθοδρόμηση, επιστροφή στις πιο φαύλες συνθήκες του παρελθόντος. Το κράτος γυρίζει στην εποχή της κομματικής φαυλότητας και αλώνεται από ημετέρους. Επιστρέφουμε στην εποχή της ψωροκώσταινας και στο διεθνή χώρο είμαστε απόντες παντού. Η περίφημη "νέα διακυβέρνηση" της Νέας Δημοκρατίας, εξελίσσεται σε παλαιάς κοπής κυβέρνηση της εξαπάτησης".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην απόσταση των νέων από την πολιτική και τόνισε την ανάγκη "να μην μείνουμε στην αναζήτηση ατομικών λύσεων". Δεσμεύθηκε δε για το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση.

    Σημείωσε δε ότι "κανείς δεν θέλει να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Συσχετισμοί, ομάδες, φατρίες, μηχανισμοί, εξουσιαστικές σχέσεις, μπαμπάδες και μαμάδες, οι δικοί μας και οι άλλοι, μάχες οπισθοφυλακών και τελικά μια διαχείριση της μιζέριας αντιμετώπιζε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι εδώ για να κάνω δίκη προθέσεων. Εμείς οι παλαιότεροι περάσαμε τα δικά μας προβλήματα στο χώρο της νεολαίας. Δεν ήταν οι νεολαία άμοιρη της ευθύνης, αλλά δεν έχει αυτή την πρώτη και κύρια ευθύνη".

    Τέλος, ο κ.Αθανασάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τη νεολαία συμπαραστάτη και πρωταγωνιστή στους αγώνες και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι οργανωτικό αλλά κατ' εξοχήν πολιτικό και απαιτεί αλλαγές στην πρακτική και τη νοοτροπία.

    Το Σάββατο οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν με δευτερολογίες των εισηγητών, καθώς και του κ. Σκανδαλίδη, ενώ θα διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία Κ. Σκανδαλίδη

    Στην απεξάρτηση της νεολαίας από το κράτος και στην αυτονομία της ΠΑΣΠ, έδωσε έμφαση ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνος για τη νεολαία, μιλώντας για το καταστατικό.

    Αναφερόμενος στο χρονικό της συγκρότησης και εξέλιξης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι υπήρξαν δύο φάσεις στην πορεία της, η πρώτη σημαδεύτηκε από την επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου να εντάξει τη νεολαία στο κίνημα με όλα τα όργανα σε κεντρικό επίπεδο διορισμένα και η δεύτερη φάση με το συνέδριο του 1993 όπου η νεολαία έκανε τις δικές της οργανώσεις.

    Σήμερα πρέπει να ανοίξουμε μια τρίτη φάση, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, είναι η οργάνωση δικτυακού τύπου της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ η οποία πρέπει να έχει παντού δίκτυα, όπως για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο, το δίκτυο των σπουδαστών ή άλλα δίκτυα για κάθε χώρο της νεολαίας.

    Στο ιδρυτικό καταστατικό της νεολαίας, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, με βάση την απόφαση του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου το πρώτο θέμα που δεν διαπραγματευόμαστε και το ανέφερε χθες και ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου είναι η δικτυακού τύπου οργάνωση. Το δεύτερο είναι ότι εσείς πρέπει να δουλέψετε και στο κόμμα για να του δώσετε τη δύναμη που απαιτείται γιατί διαφορετικά δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να φτιάξει μια μεγάλη καινούργια σελίδα στην ιστορία του.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στην αυτονομία της ΠΑΣΠ αλλά και στη σχέση της οργάνωσης με το κράτος. Πρέπει να πάρετε μια επαναστατική απόφαση, να ψηφίσετε αύριο όλα αυτά που αναφέρονται στο καταστατικό για τις θητείες, την ανανέωση και το ασυμβίβαστο με τις κρατικές θέσεις σε γραφεία βουλευτών ή οτιδήποτε έχει σχέση με πολιτικό προσωπικό και δημιουργεί την εικόνα μιας νεολαίας ενσωματωμένης στο κράτος. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας που γίνεται προσπάθεια ουσιαστικής απεξάρτησης της νεολαίας από την κρατική διαχείριση.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τους νέους να γίνουν η γενιά της ανατροπής, να γίνουν ξανά οι πρωταγωνιστές, να αμφισβητήσουν και να χτίσουν ξανά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 March 2007 - 17:30:15 UTC