Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευθύνεται συνολικά η κυβέρνηση"
  • [02] Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ΣΥΝ
  • [03] Σύστημα παρουσίασης παραστάσεων "Αθήνα"
  • [04] Ραδιομαραθώνιος της Unicef

  • [01] "Ευθύνεται συνολικά η κυβέρνηση"

    Οι εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε σήμερα απόντος του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου.

    «Η λεηλασία των ταμείων συνιστά μείζονα πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στο σύνολό της και του πρωθυπουργού με κορυφαίο τρόπο και δεν ειναι μόνο θέμα ευθύνης του Υπουργείου Απασχόλησης και του κ. Σάββα Τσιτουρίδη», δήλωσε χθές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι «το δεύτερο άμεσα εμπλεκόμενο σκέλος αυτής της λεηλασίας είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

    Αναφερόμενος στη συσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε πως αυτή είναι "πολλαπλά ακατανόητη" και τούτο διότι:

    "Είναι πρώτα απβ όλα ακατανόητο γιατί εκλήθη ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος από την φύση του ρόλου του είναι ελέγχων και ο κ. Αλογοσκούφης από την φύση των πράξεων του υπουργείου του είναι ελεγχόμενος. Αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία είναι να σταματήσει κάθε μορφής συγκάλυψη και αυτό σημαίνει όχι απλώς να φθάσει εις βάθος η μία και μόνη συγκεκριμένη ως τώρα και αποτυπωμένη πράξη του ΤΕΑΔΥ, μέσω αυτής της διαδρομής της «Ακρόπολης» και της προμήθειας των 5 εκ. Ευρώ, αλλά να βγουν στην επιφάνεια όλα τα αντίστοιχα κρυφά ομόλογα, που κατά το ελάχιστο των εκτιμήσεων είναι 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η διερεύνηση πρέπει "πρώτον να αφορά και τα δύο αμέσως εμπλεκόμενα, συμμετέχοντα και αλληλοβοηθούμενα στην υπόθεση υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας και δεύτερον να δοθεί πλήρης δημοσιότητα και να έλθουν στο φώς όλα τα αντίστοιχα κρυφά ομόλογα και όλες οι αντίστοιχες πράξεις".

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμη ότι η υπόθεση "συνιστά βαρεία πολιτική ευθύνη και οι παράδοξες σημερινές συσκέψεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν, στην κοινή συνείδηση, τα αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως επίσης η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συγκαλύπτει με αυτόν τον τρόπο τις πράξεις συγκάλυψης που επιχειρούν οι υπουργοί του».

    Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Ευθυμίου, ζητά «η διερεύνηση να είναι σε απόλυτο βάθος τώρα και να έχει βάθος ως τουλάχιστον το 1998, διότι από το 1998 ως το 2004 υπήρχαν μόνο επενδύσεις στα σταθερά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Από το 2005, αυτά τα σταθερά ομόλογα, με αποφάσεις των διοικήσεων, με συστηματικό τρόπο και σε προφανή αμοιβαία πληροφόρηση υπουργείου Οικονομίας και υπουργείου Απασχόλησης, «έσπαζαν» και επενδύονταν στα λεγόμενα Σύνθετα Δομημένα Προϊόντα, που πέρα από την επισφάλειά τους, αυτά καθβ εαυτά επέτρεπαν αυτόν τον μεγάλο γύρο των προμηθειών».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι «προκαλούμε τον κ. Αλογοσκούφη να πραγματοποιήσει την σύγκριση, (καθώς) το 1993 το ΠΑΣΟΚ βρήκε κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων 3 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2004 παρέδοσε κινητή περιουσία 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα παρακαλούσαμε τον κ. Αλογοσκούφη να κάνει την όποια αναλογική σύγκριση με την χρήση και τις αποδόσεις των ταμείων από το 2004 και μετά».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευθυμίου δήλωσε πως "κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να άρει το βάρος των ευθυνών και το βάρος των πράξεων που έχουν συντελεστεί εις βάρος των ασφαλισμένων Ελλήνων. Επομένως καμμία πολιτική ευθύνη δεν παραγράφεται και καμμία δικαστική έρευνα δεν αναστέλλεται με οποιοδήποτε χειρισμό αντιπερισπασμού περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου του ανασχηματισμού».

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με αναφορές του κ. Σάββα Τσιτουρίδη στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ευθυμίου είπε ότι «αν πράγματι έκανε τέτοιους υπαινιγμούς ο κ. Τσιτουρίδης, όπως ξέρετε, όποιος χτίζει με την λάσπη την υφίσταται ο ίδιος γιατί το υλικό επιστρέφει στον ίδιο. Τουλάχιστον ο κ. Τσιτουρίδης για θέματα ηθικής τάξεως θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αν απευθύνει κατηγορίες σε οποιονδήποτε άλλον, γιατί φαίνεται ότι ομιλών με αυτόν τον τρόπο κοιτά απλώς τον καθρέφτη».

    [02] Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ΣΥΝ

    Με ανοιχτή εκδήλωση ξεκινάει σήμερα στις 8 το βράδυ η πολιτική εκστρατεία του Συνασπισμού, στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5),με ομιλία του Προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου.

    Στην ομιλία του ο κ.Αλαβάνος, εκτός από τα γενικά πολιτικά, θα αναφερθεί εκτενώς στη δράση του ΣΥΝ τα τρία τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στη συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό κίνημα, στην ανάδειξη ζητημάτων όπως οι απαγωγές των Πακιστανών, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ,οι θέσεις για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος και τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στη νεολαία και τη συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα.Επίσης θα αναφερθεί στην ανανέωση του κόμματος σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενότητα του ΣΥΝ και συνεργασία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    23/3/2007 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    [03] Σύστημα παρουσίασης παραστάσεων "Αθήνα"

    Το Σύστημα "Αθήνα", ένα σύστημα παρουσίασης παραστάσεων της τρέχουσας θεατρικής περιόδου οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή, παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για τον τομέα του θεάτρου, στην οποία μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου περί Θεάτρου και Χορού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

    Το Σύστημα "Αθήνα" εφαρμόζεται φέτος σε πιλοτική βάση από τις 16 ως τις 20 Μαΐου και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στην ίδια χρονική περίοδο, ενώ σε άρτια μορφή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα παρουσιαστεί το 2008. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

    Οι παραστάσεις θα επιλέγονται από καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και από φοιτητές του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια θα κληθούν να τις παρακολουθήσουν πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών φεστιβάλ, κριτικοί θεάτρου, αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων.

    Σκοπός της δράσης αυτής -τόνισε ο κ. Βουλγαράκης- είναι οι διεθνείς συνεργασίες και η πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ.

    Παράλληλα, θα λειτουργεί και μια "Πλατφόρμα" νέων καλλιτεχνών (κάτω των 30 ετών) και ομάδων που θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε χώρους που θα τους διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

    Όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, εμπνευστής της Πλατφόρμας, "η παρουσίαση των παραστάσεων θα γίνεται σε εναλλασσόμενη βάση, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα σε διάρκεια τριών μηνών. Οσο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου".

    Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού και τη θεσμοθέτησή του με νόμο του κράτους, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Οπως είπε, πρόκειται για "γενναία θεσμική πρωτοβουλία που έχει σκοπό την πλήρη ανασύνταξη της θεατρικής και χορευτικής ελληνικής πραγματικότητας".

    Διευκρίνισε μάλιστα, ότι στη σύνταξη του νομοσχεδίου -που έγινε δεκτό με θετικό τρόπο από το σύνολο του πνευματικού κόσμου- ελήφθησαν υπόψη οι γνώμες κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου:

    -εξασφαλίζει την οργανωτική και διοικητική αυτονομία του Κέντρου

    -δίνει πρόσθετη βαρύτητα στη συνεργασία με τα Κρατικά Θέατρα για τη στήριξη συμπαραγωγών

    -υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα ΔΗΠΕΘΕ και επιφορτίζει το Κέντρο Χορού με την επεξεργασία νέων προγραμματικών συμβάσεων

    -θεσμοθετεί ότι οι γνωμοδοτικές επιτροπές θεάτρου και χορού διορίζονται από το ΔΣ του Κέντρου και γνωμοδοτούν απευθείας σε αυτό.

    Τέλος, ανακοινώθηκαν σήμερα οι επιχορηγήσεις στο Ελληνικό Θέατρο για την περίοδο 2006-2007 με ποσό που αγγίζει τα 355.000 ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηρακλής Λογοθέτης που διάβασε και το σκεπτικό γνωμοδότησης επιτροπής θεάτρου, "ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε σε σχήματα με σταθερή διάρθρωση, σαφή αισθητικό προσανατολισμό και καταγεγραμμένη ποιοτική προσφορά, η οποία να αντανακλάται και στις προτάσεις της τρέχουσας περιόδου. Ενισχύθηκε η θεατρική περιφέρεια, καθώς εγκρίθηκε το 55% των προτάσεων που υποβλήθηκαν".

    Από τους πρώτους θιάσους που επιχορηγούνται με τα μεγάλα ποσά της επιτροπής είναι:

    -Θέατρο του Νότου (Γ. Χουβαρδάς) 295.000 ευρώ

    -Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (Ν. Παπανδρέου) 190.000 ευρώ

    -Νέα Σκηνή Τέχνης (Β. Θεοδωρόπουλος) 190.000 ευρώ

    -Θέατρο Τέχνης (180.000 ευρώ)

    -"Πράξη", από την Μπέτυ Αρβανίτη (180.000 ευρώ)

    -"Φάσμα", Αντώνης Αντύπας (160.000 ευρώ)

    -Νέα Σκηνή (Λευτέρης Βογιατζής) 150.000 ευρώ, καθώς και 39 ακόμη θίασοι.

    Επιχορηγήθηκαν ακόμη 14 θίασοι εκτός Αττικής, τρεις από την Παιδική Σκηνή, και άλλοι τρεις από τις Μαριονέτες-Θέατρο Σκιών.

    [04] Ραδιομαραθώνιος της Unicef

    Ραδιομαραθώνιος για την ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού της Unicef διοργανώνεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ραδιοσταθμών της Αθήνας και της Περιφέρειας, και κεντρικό κορμό την ΕΡΑ.

    Η Unicef ανέλαβε την πρωτοβουλία του ραδιομαραθώνιου προκειμένου να ενισχύσει τα προγράμματά της μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της οργάνωσης, Λάμπρος Κανελλόπουλος, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία της κατάστασης των εμβολιασμών στον κόσμο όπως: Τα προγράμματα εκτεταμένων εμβολιασμών της Unicef σώζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ζωές ετησίως. Παρά τη σημαντική αύξηση προστασίας των παιδιών από τα βασικά εμβόλια, περίπου 27 εκατομμύρια βρέφη και 40.000 έγκυες γυναίκες δεν προστατεύονται. Περίπου 2,5 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 27 εκατ. παιδιά κάτω του ενός έτους δεν λαμβάνουν τους τακτικούς εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και κατά της διφθερίτιδας, του κοκίτη και του τετάνου. Ο μεγαλύτερος αριθμός μη εμβολιασμένων παιδιών βρίσκεται σε επτά χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Κίνα, Πακιστάν, Αιθιοπία, Ινδονησία, Κονγκό.

    Ο κ. Κανελλόπουλος επισήμανε ότι με το ποσό των 20 έως 25 ευρώ, ένα παιδί προστατεύεται από πλειάδα θανατηφόρων ασθενειών, ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προξενεί μη αναστρέψιμη τύφλωση και αυξάνει κατά 25% τις πιθανότητες θανάτου από παιδικές ασθένειες.

    Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η Unicef πρωτοστατεί στην παροχή εμβολίων, προμηθεύοντας με εμβόλια περίπου το 40% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 2005 προμήθευσε πάνω από 3 δισ. δόσεις εμβολίων (αξίας 430 εκατ. δολ.). Σημείωσε ότι το ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννιούνται σήμερα είναι απροστάτευτο απέναντι σε κοινές, προλαμβανόμενες ασθένειες και ότι η πλήρης ανοσοποίηση και προστασία ενός παιδιού από τις έξι ασθένειες-δολοφόνους (πολιομυελίτιδα, ιλαρά, κοκίτη, τέτανο, φυματίωση, διφθερίτιδα) κοστίζει περίπου 20 ευρώ.

    Για τη θέση της οργάνωσης απέναντι στον παιδικό εμβολιασμό αλλά και για την κατάσταση στη χώρα μας σε συνάρτηση με το ρόλο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μίλησε στη συνέντευξη η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού, ενώ ο διευθυντής προγράμματος της ΕΡΑ κ. Καραχάλιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Ραδιομαραθώνιου της Πέμπτης που θα ξεκινήσει από τις 9 το πρωί.

    Τηλέφωνο προσφορών καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης 29 Μαρτίου: 210 3362800.

    Επίσης, πριν και μετά την ημέρα του ραδιομαραθώνιου δωρεές γίνονται δεκτές στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:

    Εθνική Τράπεζα 169 / 480020-64

    Εμπορική Τράπεζα 031 / 80 191 081

    Τράπεζα Αττικής 069 / 54799691

    MILLENNIUM BANK 51 98 29

    EUROBANK 0026-0102-14-0100540998

    ALPHA BANK 115 00 2002 017649 (διαδικασία Κ03)

    Τράπεζα Πειραιώς 5049-022842-011

    Αγροτική Τράπεζα 017 04 0044 16-70

    Τράπεζα Κύπρου 000012163468

    CITIBANK 55 02 346484

    ASPIS BANK 101-03-0006583

    HSBC 002-066694-130

    Επίσης, σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας ή και στην ιστοσελίδα της Unicef στη διεύθυνση www.unicef.gr


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 15:30:20 UTC