Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθυμίου: "Πολιτικές ευθύνες για τα Ταμεία"
  • [02] Πρωτοβουλία ΚΚΕ για την Υγεία

  • [01] Ευθυμίου: "Πολιτικές ευθύνες για τα Ταμεία"

    «Η λεηλασία των ταμείων συνιστά μείζονα πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στο σύνολό της και του πρωθυπουργού με κορυφαίο τρόπο και δεν ειναι μόνο θέμα ευθύνης του Υπουργείου Απασχόλησης και του κ. Σάββα Τσιτουρίδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι «το δεύτερο άμεσα εμπλεκόμενο σκέλος αυτής της λεηλασίας είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

    Αναφερόμενος στη σχετική συσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε πως αυτή είναι "πολλαπλά ακατανόητη" και τούτο διότι:

    "Είναι πρώτα απβ όλα ακατανόητο γιατί εκλήθη ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος από την φύση του ρόλου του είναι ελέγχων και ο κ. Αλογοσκούφης από την φύση των πράξεων του υπουργείου του είναι ελεγχόμενος. Αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία είναι να σταματήσει κάθε μορφής συγκάλυψη και αυτό σημαίνει όχι απλώς να φθάσει εις βάθος η μία και μόνη συγκεκριμένη ως τώρα και αποτυπωμένη πράξη του ΤΕΑΔΥ, μέσω αυτής της διαδρομής της «Ακρόπολης» και της προμήθειας των 5 εκ. Ευρώ, αλλά να βγουν στην επιφάνεια όλα τα αντίστοιχα κρυφά ομόλογα, που κατά το ελάχιστο των εκτιμήσεων είναι 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η διερεύνηση πρέπει "πρώτον να αφορά και τα δύο αμέσως εμπλεκόμενα, συμμετέχοντα και αλληλοβοηθούμενα στην υπόθεση υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας και δεύτερον να δοθεί πλήρης δημοσιότητα και να έλθουν στο φώς όλα τα αντίστοιχα κρυφά ομόλογα και όλες οι αντίστοιχες πράξεις".

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμη ότι η υπόθεση "συνιστά βαρεία πολιτική ευθύνη και οι παράδοξες σημερινές συσκέψεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν, στην κοινή συνείδηση, τα αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως επίσης η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συγκαλύπτει με αυτόν τον τρόπο τις πράξεις συγκάλυψης που επιχειρούν οι υπουργοί του».

    Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Ευθυμίου, ζητά «η διερεύνηση να είναι σε απόλυτο βάθος τώρα και να έχει βάθος ως τουλάχιστον το 1998, διότι από το 1998 ως το 2004 υπήρχαν μόνο επενδύσεις στα σταθερά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Από το 2005, αυτά τα σταθερά ομόλογα, με αποφάσεις των διοικήσεων, με συστηματικό τρόπο και σε προφανή αμοιβαία πληροφόρηση υπουργείου Οικονομίας και υπουργείου Απασχόλησης, «έσπαζαν» και επενδύονταν στα λεγόμενα Σύνθετα Δομημένα Προϊόντα, που πέρα από την επισφάλειά τους, αυτά καθβ εαυτά επέτρεπαν αυτόν τον μεγάλο γύρο των προμηθειών».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι «προκαλούμε τον κ. Αλογοσκούφη να πραγματοποιήσει την σύγκριση, (καθώς) το 1993 το ΠΑΣΟΚ βρήκε κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων 3 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2004 παρέδοσε κινητή περιουσία 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα παρακαλούσαμε τον κ. Αλογοσκούφη να κάνει την όποια αναλογική σύγκριση με την χρήση και τις αποδόσεις των ταμείων από το 2004 και μετά».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευθυμίου δήλωσε πως "κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να άρει το βάρος των ευθυνών και το βάρος των πράξεων που έχουν συντελεστεί εις βάρος των ασφαλισμένων Ελλήνων. Επομένως καμμία πολιτική ευθύνη δεν παραγράφεται και καμμία δικαστική έρευνα δεν αναστέλλεται με οποιοδήποτε χειρισμό αντιπερισπασμού περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου του ανασχηματισμού».

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με αναφορές του κ. Σάββα Τσιτουρίδη στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ευθυμίου είπε ότι «αν πράγματι έκανε τέτοιους υπαινιγμούς ο κ. Τσιτουρίδης, όπως ξέρετε, όποιος χτίζει με την λάσπη την υφίσταται ο ίδιος γιατί το υλικό επιστρέφει στον ίδιο. Τουλάχιστον ο κ. Τσιτουρίδης για θέματα ηθικής τάξεως θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αν απευθύνει κατηγορίες σε οποιονδήποτε άλλον, γιατί φαίνεται ότι ομιλών με αυτόν τον τρόπο κοιτά απλώς τον καθρέφτη».

    [02] Πρωτοβουλία ΚΚΕ για την Υγεία

    Την υποστήριξή της στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία τους.

    Η κα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα νοσοκομεία, με τη θεσμοθέτηση ενός κανονικού και ανθρώπινου ωραρίου, καθώς, όπως είπε, σήμερα εργάζονται 60,70 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα και είναι αδύνατο ως γιατροί να αποδώσουν και να έχουν ελεύθερο χρόνο να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους.

    Το ΚΚΕ, είπε η κα Παπαρήγα,υποστηρίζει κατώτατο μισθό για αυτόν που θα πιάσει πρώτη φορά δουλειά τουλάχιστον 1600 ευρώ, να έχει τα προβλεπόμενα απαραίτητα επιδόματα και φυσικά και την αμοιβή στις υπερωρίες. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, ο γιατρός να λύνει τα οικονομικά του προβλήματα μέσω των απάνθρωπων και πολύωρων υπερωριών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διοριστούν γιατροί, βεβαίως με την κατανομή που χρειάζεται, όπως και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το σύστημα Υγείας θα βρεθεί σε ένα κατήφορο που η επιστροφή θα είναι πολύ δύσκολη. Όταν μιλάμε για δημόσιο σύστημα Υγείας, μιλάμε και για τη χρηματοδότηση αλλά και για τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων εκεί, σε συνδυασμό βεβαίως με τη βοήθεια για την ανανέωση και τη διεύρυνση των γνώσεών τους με βάση και τις εξελίξεις της επιστήμης και όχι με δικά τους έξοδα ή με εξάρτηση από εταιρίες».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αποθεματικά των Ταμείων η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

    «Η πρώτη ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποφάσισαν να παίζονται στο τζόγο των χρηματιστηρίων και γενικά στη χρηματαγορά τα αποθεματικά των Ταμείων. Η αγορά μετοχών και ομολόγων είναι μια πράξη η οποία έχει να κάνει με την κερδοσκοπία. Είναι μια πρόβλεψη κέρδους. Όμως σβ αυτές τις αγορές παίζουν τα μεγάλα «κεφάλια». Και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων τα θέλουν για να κεφαλαιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα δικά τους χρήματα. Πρόκειται για έγκλημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 March 2007 - 15:30:27 UTC