Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό
  • [02] Καμιά έκπτωση στη διαφάνεια
  • [03] Στη σκηνή οι πρώτοι Ελληνες της Αυστραλίας

  • [01] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί το μεσημέρι σε συνεργασία τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στις ΗΠΑ. Το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για τη Μαρία Κάλλας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

    Η κ.Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι ''το ταξίδι ήταν παραγωγικό καθώς επί τρεις μέρες προωθήθηκαν και προβλήθηκαν οι ελληνικές θέσεις.''

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ''έγιναν αποδεκτές οι θέσεις μας, με κατανόηση, με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν''.

    Σε άλλη ερώτηση εάν εκτός από τη φραστική στήριξη αναμένει και έμπρακτη στήριξη, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε "Βεβαίως κανένας δεν θέλει πιστοποίηση της ελληνικότητας των νησιών μας. Σημασία έχει ότι ο Αη Στράτης δεν θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο νησί και έχει ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με ερευνητικό ελληνικό πλοίο στο οποίο θα υπάρχει και Τούρκος επιστήμονας, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ''πάντοτε υπάρχουν ερευνητικά σκάφη και πάντοτε γίνεται επιστημονικό έργο στο οποίο μετέχουν επιστήμονες είτε από ευρωπαϊκές χώρες, είτε Ελληνες ,είτε Τούρκοι''. Αυτό, υπογράμμισε, δεν έχει καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν θα έλθει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα, η κ.Μπακογιάννη είπε "μόλις έχω κάποια νέα θα σας το πω".

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κρύψει τίποτα, και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν το ελληνικό κράτος από οποιαδήποτε φαινόμενα που μπορεί να δημιουργούν προβληματισμό".

    [02] Καμιά έκπτωση στη διαφάνεια

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει τις χρηματιστηριακές εταιρίες που έχουν σχέση με τα ταμεία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ. Γ. Ζορμπά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο και τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλία Αργυρό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών και επεσήμανε ότι σχετικά με την υπόθεση της "χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολης", η κυβέρνηση επιζητά και διασφαλίζει πλήρως, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, τη θωράκιση της αγοράς. Υπενθύμισε ότι ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ανέδειξε το θέμα και ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων προχωρά με όλα τα μέσα στους απαραίτητους ελέγχους. Κινήθηκαν, πρόσθεσε, ο κ. Αλογοσκούφης, έγκαιρα όλες οι αρμόδιες αρχές και χύνεται άπλετο φως στην υπόθεση. Οι έρευνες έχουν δικαστικό χαρακτήρα και άρα είναι απόρρητες και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται από αυτές της αρχές.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ότι "εμείς κινούμαστε απόλυτα έγκαιρα με βάση το νόμο" και επεσήμανε ότι δεν νομιμοποιείται η αξιωματική αντιπολίτευση να παριστάνει τον τιμητή. Και την κάλεσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην όλη υπόθεση καταλήγοντας ότι "η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά έκπτωση στη διαφάνεια".

    Στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον κ. Αναστάση Παπαληγούρα και συζήτησαν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το πρωί ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσάρλς Ρις, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ (Τετάρτη και Πέμπτη). Ο κ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς. Επίσης, στο πρόγραμμά του προβλέπεται και ομιλία του την Τετάρτη στο Κογκρέσο.

    [03] Στη σκηνή οι πρώτοι Ελληνες της Αυστραλίας

    Η συγκλονιστική ιστορία των εφτά ελλήνων πειρατών, των πρώτων Ελλήνων που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία και μάλιστα ως κατάδικοι, ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου Riverside από την ομάδα Sidetrack. Ένα ταξίδι, μία ιστορική καταγραφή, διανθισμένη με χιούμορ, περιπέτεια και ερμηνείες από νέα παιδιά, φέρνει το νέο έργο της ομάδας Sidetrack, που αποτελείται από μία πολυπολιτιστική ομάδα δημιουργών, οι οποίοι κουβαλάνε στο ιστορικό τους πολλές ποιοτικές παραγωγές.

    Η θεατρική αυτή παραγωγή αποτελεί μία δραματοποιημένη μεταφορά της ιστορίας των πρώτων Ελλήνων, που πάτησαν το πόδι τους στην αυστραλιανή γη.

    Η πλοκή, γνωστή για όσους γνωρίζουν την ιστορία των εφτά ελλήνων πειρατών, ξεκινά το 1827 στα ανοιχτά της Κρήτης και τελειώνει στον κόλπο Botany Bay ένα χρόνο αργότερα.

    Εφτά νεαρά παιδιά συλλαμβάνονται από τις βρετανικές αρχές και δικάζονται με την κατηγορία της πειρατείας του εμπορικού "Άλκηστη", που έπλεε ανοιχτά της Κρήτης. Για 89 συνεχείς ώρες οι εφτά νέοι βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου και η ποινή που τους επιβάλλεται, καταπέλτης. Ισόβια κάθειρξη για τους τέσσερις και τρεις εξ' αυτών καταδικάζονται σε θάνατο.

    Είναι το 1827 και μόνιμη πρακτική για τις βρετανικές αρχές την εποχή εκείνη, η "κλωτσιά" των καταδίκων στην άλλη άκρη του κόσμου. Την ίδια "καλή" τύχη είχαν και οι εφτά πειρατές. Μετά από έκδοση χάριτος από τον βασιλιά Γεώργιο τον Δ', φορτώνονται σε ένα καράβι και έτσι ξεκινά το ταξίδι των πρώτων Ελλήνων που έμελλε να γνωρίσουν πρώτοι την χώρα των χιλιάδων ελλήνων μεταναστών που ακολούθησαν, στην παρθενική της μορφή.

    Αυτή την ιστορία ο σκηνοθέτης Don Mamouney του θεατρικού γκρουπ Sidetrack Performance Group φέρνει επί σκηνής και υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό σε θάλασσες φουρτουνιασμένες, ψυχές χαμένες στο πουθενά και εποχές άλλες.

    Το θεατρικό έργο "7 Πειρατές" παρουσιάζεται στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 11- 22 Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 March 2007 - 11:31:01 UTC