Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
  • [02] Ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

    Παρουσία της Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Η παρέλαση άρχισε λίγο μετά τις 11, αφού προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Υπουργό στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Μαθητές από δεκατρία δημοτικά σχολεία, εννιά γυμνάσια και δώδεκα λύκεια πήραν μέρος στην παρέλαση, η οποία "άνοιξε" με το λύκειο Καλαβρύτων και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ενώ συμμετείχαν μαθητές από το λύκειο Ελληνίδων, πρόσκοποι και "Special Olympics".

    Στο τέλος της παρέλασης μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" πέταξαν φέιγ-βολάν και φώναξαν συνθήματα.

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου σε δήλωσή της μετά τη λήξη της μαθητικής παρέλασης τόνισε:

    «Συγχαίρω τα κορίτσια και τα αγόρια των σχολείων μας, γιατί με υψηλό εθνικό φρόνημα και ενθουσιασμό παρήλασαν σήμερα. Έχουν περάσει 186 χρόνια από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας, από την επανάσταση του 1821, που έκανε την Ελλάδα μας ισχυρό κράτος. Σήμερα ζούμε σε μια πραγματική Δημοκρατία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται νέες επαναστάσεις. Αυτό που μας χρειάζεται σήμερα, είναι μια επανάσταση υπέρ μια πραγματικά καλής Παιδείας, υπέρ της γνώσης, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, υπέρ της ενότητας του λαού μας, κόντρα στην οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης. Χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να πάμε μπροστά. Και αυτό, είναι που πρέπει να το εξασφαλίσουμε στους νέους μας».

    Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.

    Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Το απόγευμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου, που θα τελεστεί στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Μέρες, όπως η σημερινή, ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ανάκληση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται και αυτή είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται».

    Με την ανωτέρω επισήμανση «κλείνει» το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στο επετειακό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει:

    «Η 25η Μαρτίου του 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό. Είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί βήμα εθνικής ανάτασης του λαού μας προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Οι αγωνιστές του 1821, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές - και γιβ αυτό ωραίες - αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά».

    Μήνυμα Καραμανλή για την 25η Μαρτίου

    "Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας. Κι αυτό είναι η ελάχιστη αρμόζουσα αναγνώριση της θυσίας τους".

    Αυτά τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και επισημαίνει ότι "η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση του χρέους όλων μας να ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στο δικό τους παράδειγμα με έργα ειρήνης που εμπεδώνουν και διευρύνουν όσα εκείνοι μας προσέφεραν".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημειώνει επίσης ότι "στο πνεύμα αυτό, εργαζόμαστε για υγιή και εύρωστη οικονομία. Για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης. Για μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν θεσμικά τη Δημοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία".

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός στο επετειακό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου υπογραμμίζει:

    "Η Ελλάδα, ελεύθερη και ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία, είναι παράγοντας ειρήνης και δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την πεποίθηση ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία μπορούν να αντικαταστήσουν την καχυποψία και την αντιπαράθεση, στηρίζουμε ενεργά την ένταξη των γειτόνων μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε όλοι οι λαοί της περιοχής να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, αλλά και να δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή επιλογή. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, εργαζόμαστε με δέσμευση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Αποδεικνύουμε ότι οι αρχές της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού μπορούν να γίνουν γνώμονες δράσης και διεθνούς συμπεριφοράς".

    Μήνυμα της Προέδρου της Βουλής

    Εξ άλλου, στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα επισημαίνει πως «όποιος Έλληνας αναλογίζεται σήμερα την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας, το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε, συναισθάνεται και το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η Επανάσταση του 1821, το καθήκον να διαφυλάξουμε αυτά που οι πρόγονοί μας μάς εξασφάλισαν με αίμα και θυσίες, την υποχρέωση να μεριμνούμε για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, την ευθύνη να είμαστε ενωμένοι και με όπλο αυτή την ενότητα να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

    Και τονίζει:

    «Μια τέτοια ημέρα η σκέψη μας ταξιδεύει και στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, τους ομογενείς μας, που εορτάζουν την εθνική μας επέτειο, αυτούς που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε ξένες χώρες, διατηρώντας όμως άσβεστη την αγάπη για την πατρίδα, που κρατούν τις παραδόσεις καλύτερα από εμάς και μεταλαμπαδεύουν τις αξίες και την εθνική και πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Τιμούμε και τους ομογενείς, που σήμερα στέκονται στο πλάι μας και μοιράζονται τις σκέψεις, τα αισθήματα και την αγωνία μας. Ας εορτάσουμε, λοιπόν, σήμερα όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, την εθνική μας επέτειο, τιμώντας το παρελθόν και αφήνοντας το να γίνει οδηγός για το μέλλον».

    Μήνυμα της υπουργού Παιδείας

    "Με συγκίνηση και σεβασμό συναισθανόμαστε τη μεγάλη κληρονομιά των αρετών των προγόνων μας και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας". Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Η υπουργός σημειώνει ότι "φέτος η επέτειος έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό. Η διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση μισού αιώνα απο την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία απετέλεσε τον προπομπό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η χρονική αυτή σύμπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους ΄Ελληνες. Όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ιδεολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο της προσπάθειας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αποτελεί μια σύνθεση του ελληνικού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα της ελευθερίας, της αλήθειας και της ομορφιάς, του ρωμαϊκού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα του κράτους και του δικαίου και του χριστιανικού πνεύματος, που εισέφερε την πίστη, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο".

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επέτειο της 25 Μαρτίου και προσθέτει ότι σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Ειδικότερα, το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    Ο Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την επέτειο του μεγάλου Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους. Την εθνική μας παλιγγενεσία.

    Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων, θα αποτελεί για πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο και για κάθε λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Για κάθε κοινωνία, που οραματίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, 186 χρόνια μετά, μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι γι΄ αυτά που έχουμε πετύχει.

    Εδραιώσαμε την ελευθερία μας, διευρύναμε την δημοκρατία μας, είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορούμε να έχουμε φωνή στον διεθνή χώρο.

    Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυση του, έχει υπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Συνέβαλε στην ενδυνάμωση της κοινωνίας μας, στην ευημερία του λαού μας, στην ανάδειξη του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.

    Σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Σήμερα ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να κερδίσει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας.

    Μιας κοινωνίας, που θα δώσει έμφαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού και θα έχει στο επίκεντρό του και μέτρο του τον Άνθρωπο.

    Που θα ρίξει το βάρος της στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας.

    Που θα αναδείξει σε καθοριστικό της παράγοντα, σε κινητήριο μοχλό της, σε πηγή δύναμης της, την συμμετοχή του πολίτη και την γνώση.

    Σήμερα, για όλους αυτούς του λόγους, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δοθεί η μάχη ενάντια στις συντηρητικές δυνάμεις, τις συντηρητικές λογικές. Που υποσκάπτουν και υπονομεύουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Που υπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών. Που επιχειρούν να κρατούν την χώρα και τους Έλληνες όμηρους της ανασφάλειας, του φόβου, της αβεβαιότητας και εντέλει ενός κλίματος που καλλιεργεί στους πολίτες την αίσθηση της αδυναμίας να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός.

    Μας καλεί να δίνουμε τον διαρκή αγώνα για την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας που σήμερα προσλαμβάνει μια νέα διάσταση, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ανοιχτή και δημιουργική κοινωνία.

    Αυτόν τον αγώνα, θα τον δώσω με όλες μου τις δυνάμεις. Σε αυτόν τον αγώνα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω και κάθε πολίτης, που θέλει τη χώρα μας να προχωρά μπροστά, με αυτοπεποίθηση και όχι να μένει καθηλωμένη στο παρελθόν γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να τον κερδίσουμε και για τις επόμενες γενιές.

    Και θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    "Η επανάσταση του 1821 αποδείχνει ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία» του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, που ήταν προοδευτική εκείνα τα χρόνια, που ηγήθηκε μιας επανάστασης εθνικοαπελευθερωτικής με αστικό περιεχόμενο, έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική".

    Αυτά αναφέρονται στο μήνυμα του ΚΚΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και προστίθεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της.

    Στην μήνυμα του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

    "Με αφορμή και επίκεντρο και τις αναφορές του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤβ Δημοτικού για το 1821, αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση παραγόντων με εθνικιστικές απόψεις και εκπροσώπων του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, τις απόψεις του οποίου εκφράζει και το παραπάνω βιβλίο της Ιστορίας. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στόχος και των δύο είναι να «σβηστούν» οι νομοτέλειες που καθορίζουν την κοινωνική εξέλιξη, μέσα από αντιεπιστημονική μεθοδολογία, την απόκρυψη και την παραποίηση ιστορικών γεγονότων.

    Το ΚΚΕ καλεί τους δασκάλους να διδάξουν στους μαθητές την αλήθεια για την επανάσταση του 1821. Να αναδείξουν τον αληθινό αντιλαϊκό ρόλο της ηγεσίας της εκκλησίας, αλλά και τον ηρωικό - φιλολαϊκό ρόλο του λαϊκού κλήρου.

    Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα μεσαία στρώματα να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν. Καθόλου δεν φτάνει το βιβλίο να διορθωθεί. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση του εν λόγω βιβλίου, το οποίο τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν.

    Ο λαός μας έχει τη δύναμη, μπορεί με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και την αποφασιστική πάλη του να κατακτήσει το μέλλον που του ανήκει.

    Η εποχή μας, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

    Απαιτείται να αλλάξει παντού ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα.

    Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε μόνο όταν ο λαός νίκησε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια".

    Μήνυμα του ΣΥΝ

    Στο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ υπογραμμίζει:

    «Η φετινή - 186η - επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες της νέας γενιάς για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την βελτίωση των παρεχόμενων γνώσεων. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί έλληνες πολίτες, συνειδητοποιούν την ανάγκη για την ενίσχυση του αγώνα τους, για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την βελτίωση του εισοδήματός τους και την περιφρούρηση του περιβάλλοντος. Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πολίτες νιώθουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνειδητοποιούν τα αδιέξοδά τους».

    Και προσθέτει:

    «Στη διεθνή σκηνή ο εμφύλιος πόλεμος και η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, οι απειλές για επέμβαση στο Ιράν και τα ανοιχτά προβλήματα στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από την αντίθεση όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, πρέπει να αναμετρηθεί και με τις εγγενείς αδυναμίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί».

    [02] Ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, για τον εορτασμό της 50ης Επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής θα λάβει μέρος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ.

    Το πρωί της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και αργότερα θα μετάσχει στην τελετή για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και την Υιοθέτηση της «Διακήρυξης Βερολίνου».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

    Ο Καραμανλής για ΕΕ

    Υπέρ της διαμόρφωσης μιας πρωτοπορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ρόλο "ατμομηχανής", προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τάσσεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (FAZ) στο πλαίσιο αφιερώματος για την επέτειο των 50 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη γερμανική πρωτεύουσα όπου, την Κυριακή θα υιοθετηθεί η "Διακήρυξη του Βερολίνου".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μείζον θέμα της κρίσης που προκάλεσε η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, τονίζει ότι ναι μεν αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά "επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ την έχει ήδη εγκρίνει".

    "Είμαστε πεπεισμένοι - γράφει ο πρωθυπουργός - ότι η Συνταγματική Συνθήκη μας καθιστά ικανούς να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αλλιώς η ΕΕ, με 27 πλέον μέλη, διατρέχει τον κίνδυνο να παραλύσει. Γι αυτό και βρισκόμαστε ενώπιον δύο εναλλακτικών - είτε να προχωρήσουμε μπροστά είτε να μείνουμε ακίνητοι".

    Ο πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένο ότι "δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, αλλά αυτοί που το επιθυμούν και το μπορούν, πρέπει να το κάνουν, ως ατμομηχανή, ανοίγοντας το δρόμο και για τους υπόλοιπους..." συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα προοπτικά ως πρωτοπορία, την "πολιτικά ενδυναμωμένη ομάδα των χωρών της ευρωζώνης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 March 2007 - 11:30:15 UTC