Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για την οικονομική πολιτική στο Κοινοβούλιο
  • [02] Σύνοδος για Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την Ιόνια Οδό
  • [04] «Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία»
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

  • [01] Συζήτηση για την οικονομική πολιτική στο Κοινοβούλιο

    Με θέμα την "οικονομική πολιτική της κυβέρνησης", πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Χθές, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ.Μιλτιάδη Έβερτ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το βράδυ της Τρίτης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οργάνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

    "Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ύψιστη τιμή στη μνήμη του μεγάλου μακεδόνα πολιτικού", ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν σε θέση να βλέπει μακριά, να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και να κινείται σταθερά μπροστά με βαθιά αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Ήταν σε θέση, σημείωσε ακόμη, να κάνει πράξη τις επιλογές του με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, ήταν ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών που σφράγισε την πορεία της χώρας, όχι μόνο με τις μείζονος σημασίας επιλογές του, αλλά και με τη συνολική πολιτική παρουσία του.

    Αποτιμώντας την πολιτική του διαδρομή ανέφερε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές της νεότερης Ιστορίας σφράγισε το τέλος της δικτατορίας και προχώρησε στη συγκρότηση συντεταγμένης και ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να βγάλει τη χώρα από την υπανάπτυξη και τους Έλληνες από τη φτώχεια, να διασφαλίσει συνθήκες ισχυρής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, να εμπεδώσει το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να εδραιώσει τη δημοκρατία, να συγκροτήσει ισχυρό πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα πάθη του παρελθόντος, να οδηγήσει τον τόπο πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν πληγώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εισήλθε στον πολιτικό βίο του τόπου με πίστη στην αποστολή που αναλάμβανε και έφυγε με την ικανοποίηση ότι έφερε σε πέρας την αποστολή του, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτικός ηγέτης μεγάλης κλίμακας, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κρίνεται από το εάν πετύχει να νομιμοποιηθεί και να έχει την αποδοχή έξω από το δικό του παραταξιακό χώρο. Στην αποτίμηση του ηγέτη σημασία έχει η αξιολόγηση της άλλης πλευράς, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η επιτυχής μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, η επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τρίπτυχο, στο οποίο ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν καταλυτικός.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ορέστης Κολοζώφ ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπηρέτησε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του καπιταλιστικού συστήματος και έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις της χώρας. Πίστευε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν μεγάλος και ικανός ηγέτης, είχε ειλικρινείς σχέσεις και καθαρό πολιτικό λόγο απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα, κατέληξε ο κ. Κολοζώφ.

    Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ένας ηγέτης κρίνεται από τη σφραγίδα που άφησε στις εξελίξεις της χώρας. Αναφερόμενος στην πολιτική συμβολή του Καραμανλή υπογράμμισε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ικανότητά του να φεύγει από τα στερεότυπα της παράταξης που ανήκει και την ικανότητα να καταγράφει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κοινωνίας.

    Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε ότι η ποιότητα του ηγέτη ήταν σύμφυτη με το χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε γεννηθεί για αυτή την αποστολή. Η οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της χώρας, η εμπέδωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, η ένταξη στην ΕΕ ήταν οι μεγάλοι στόχοι που πέτυχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ύψιστη φιλοδοξία του υπήρξε η προσφορά στον τόπο, κατέληξε ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής.

    Στην εκδήλωση, που άνοιξε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, παραβρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολλοί βουλευτές.

    [02] Σύνοδος για Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Συνέρχεται σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Lydra Mariott», η 3η Σύνοδος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕΣ) για το Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου στην Αθήνα.

    Στην ΚΟΕΣ συμμετέχουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά και οι Γραμματείς της σπουδάζουσας απ' όλη τη χώρα.

    Εισηγήσεις στην Σύνοδο θα κάνουν τα μέλη της Ομάδας της Γραμματείας ΚΟΕΣ για τις Πολιτικές Θέσεις και ο υπεύθυνος για την Νεολαία μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης.

    [03] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την Ιόνια Οδό

    Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την κύρωση της σύμβασης για την Ιόνια Οδό.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ενώ, παρότι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα του έργου, το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ εκφράζοντας επιφυλάξεις.

    Οι εργασίες της κατασκευής του έργου, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης πρέπει να ολοκληρωθεί σε 72 μήνες.

    «Η δημιουργία της Ιόνιας οδού είναι ένα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα δημιουργηθεί είναι δεδομένο ότι θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ Σουφλιάς. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μετά το πέρας της κατασκευής του έργου το 80% των εσόδων θα πηγαίνουν στο δημόσιο.

    Απαντώντας, στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, σχετικά με την καταβολή διοδίων, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι θα είναι με σημερινές τιμές 0,044 λεπτά ανά χιλιόμετρο, δηλαδή κάτω και από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, ο κ Σουφλιάς ανέφερε ότι είναι 11.000 στρέμματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι απαλλοτριώσεις κηρύσσονται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στην αναγκαιότητα του έργου που θα δώσει νέα πνοή και τροχιά ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κολιοπάνος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να καταστροφολογήσει όπως έκανε η ΝΔ για μεγάλα έργα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο και την Αττική Οδό. Εξέφρασε ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις για θέμα των διοδίων τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε γιατί σε λίγα χρόνια οι έλληνες θα πληρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ακόμα, έκανε λόγο για ασάφειες στη σύμβαση σχετικά με το ποιος καλείται να πληρώσει το κόστος των αλλαγών σε μελέτες και στις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ.

    «Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα του έργου για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την ανάπτυξη της περιοχής αλλά έχουμε πολλές ενστάσεις για αυτό το καταψηφίζουμε», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

    «Καμιά αντίρρηση για την αναγκαιότητα των έργων υποδομής, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η κυβέρνηση, τις συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τις ανήγαγε σε πανάκεια από τα μικρά κοινωφελή έργα μέχρι τα μεγάλα», σημείωσε από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη. Παράλληλα, έκανε λόγο «για έμμεση φορολογία με το καθεστώς της είσπραξης διοδίων».

    [04] «Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία»

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,για τις εργασίες της 2ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων για «Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία».

    Η συνάντηση που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2007.

    Στα πλαίσια της Συνάντησης η Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις την ίδια μέρα το μεσημέρι,σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    [05] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

    Περίπου ενάμισι εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη νερού, ενώ στις βιομηχανικές χώρες γίνεται σπατάλη νερού, επισημαίνει η UNICEF σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στα εκατομμύρια γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

    Η ανεπάρκεια του νερού είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1992 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

    Η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των παιδιών σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει η UNICEF, προσθέτοντας ότι σε πολλά μέρη του κόσμου γυναίκες και παιδιά περπατούν μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν νερό στις οικογένειές τους για να πιούν, να πλυθούν και να μαγειρέψουν.

    Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF:

    Β· Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε καθαρό νερό από το 1990. Όμως, κάθε χρόνο, το ακάθαρτο νερό και η έλλειψη στοιχειωδών εγκαταστάσεων υγιεινής συντελούν στο θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου παιδιών κάτω των 5 ετών εξαιτίας της διάρροιας.

    Β· Περίπου 425 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το φάσμα της έλλειψης νερού. Γυναίκες και παιδιά που συχνά επωμίζονται το καθήκον της μεταφοράς νερού κάνουν δυσχερέστερη τη ζωή τους, ενώ εξ αυτής της αιτίας πολλά κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

    Ενώ στις βιομηχανικές χώρες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι πρακτικά 100%, στις αναπτυσσόμενες χώρες πέφτει στο 80% (ο ένας στους 5 κατοίκους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό) και στην Αφρική φθάνει μόλις στο 55% (σχεδόν ο ένας στους 2 κατοίκους στερείται το καθαρό πόσιμο νερό).

    Οπως αναφέρει η UNICEF, η ετήσια κατανάλωση νερού στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 800 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος (Ευρώπη των "15") είναι λίγο πάνω από τα 600 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο (μελέτη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης - 2003).

    Η αύξηση του πληθυσμού, οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για νερό, ενώ φυσικές ή και ανθρωπογενείς καταστροφές μολύνουν τα αποθέματα νερού και καταστρέφουν εγκαταστάσεις υδροδότησης.

    Η UNICEF εργάζεται σε όλο τον κόσμο για να βελτιώσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής σε σχολεία και κοινότητες, αλλά και για την προώθηση καλύτερων πρακτικών υγιεινής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 March 2007 - 7:30:18 UTC