Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Πούτιν για την υπογραφή της συμφωνίας
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Nα δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη"
  • [03] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»
  • [04] Συνάντηση Κ. Παπούλια με Αλ. Αλαβάνο

  • [01] Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Πούτιν για την υπογραφή της συμφωνίας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει αύριο το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα της αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη και τις επιπτώσεις στη χώρα μας,ενώ θα εξεταστούν και ορισμένες πρωτοβουλίες που έχει υποβάλει το αρμόδιο υπουργείο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την νήσο Μήλο, για την περιβαλλοντική προστασία της οποίας έχουν εκδοθεί οδηγίες από την ΕΕ, αλλά με διυπουργική απόφαση επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από πλοία-τσιμεντάδικα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα συναρμόδια υπουργεία.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Καναδά Πίτερ Μίλικεν.

    Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Πούτιν

    Την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται στην Αθήνα, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Ο στόχος που τέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δεσμεύτηκαν μέσω του Μνημονίου των Αθηνών για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει εντός του 2008 για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011.

    Τη συμφωνία που δίνει το "πράσινο φως" στις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο έργο να προχωρήσουν στη σύσταση διεθνούς εταιρίας κατασκευής και διαχείρισης, θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κ. Β. Κριστένκο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας κ. Β. Τσερόφσκι.

    Παρόντες στην τελετή υπογραφής θα είναι εκτός του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Συνάντηση Κ.Παπούλια με Ν.Μπακογιάννη

    «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Η κα Μπακογιάννη συζήτησε με τον κ. Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος στην Κροατία και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η κατάσταση στο Κόσοβο.

    Συζήτησαν επίσης για τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κατά την είσοδό της στο προεδρικό γραφείο, στην ερώτηση του Προέδρου «προετοιμάζεστε για την επίσκεψη Πούτιν» η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι "είναι σημαντική εβδομάδα" αυτή που διανύουμε. "Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον ενεργειακό χάρτη δυναμικά".

    «Πολύ δυναμικά. Συγχαρητήρια θερμά σε όλους σας», ανταπάντησε ο Πρόεδρος.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ρώτησε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το οποίο η υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι ήταν ενδιαφέρον. «Η ΕΕ ασχολήθηκε με κάτι διαφορετικό. Επιτέλους η Ευρώπη αποφάσισε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του περιβάλλοντος», είπε.

    «Μου έκανε εντύπωση που έθεσε αυτό το θέμα η Μέρκελ», συνέχισε ο κ Παπούλιας και η κα Μπακογιάννη σημείωσε: «νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος πλέον ζητάει από εμάς να δραστηριοποιηθούμε και αυτό στην Ελλάδα φαίνεται πάρα πολύ έντονα»

    Εργασίες ελληνοαμερικανικής οικονομικής επιτροπής

    Με κύριο αντικείμενο την ενέργεια, τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και την εκατέρωθεν προσέλκυση επενδύσεων, συνεχίζονται από το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών οι εργασίες της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας,με επικεφαλής, από ελληνικής πλευράς, το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Θ. Σκυλακάκη και από αμερικανικής τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών,αρμόδιο για τη ΝΑ Ευρώπη Μάθιου Μπράιζα.

    Παρουσιάσαμε μια γενική εικόνα της χώρας στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένων των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, καθώς και τις δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε ο κ.Θ. Σκυλακάκης στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στην πρώτη ενότητα των συζητήσεων.

    Σημαντικό κεφάλαιο θα είναι και η ανάπτυξη των προϋποθέσεων για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικών στις ΗΠΑ.

    Στη συνάντηση μετέχουν ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εμπορίου Πολ Ντάικ,ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο νέος ΓΓ του Υπουργείου Οικονομίας κ.Σιδηρόπουλος και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Μετέχει επίσης εκπρόσωπος της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας με την οποία η Hellenic Aid έχει σημαντική συνεργασία.

    Βαρόμετρο της VPRC

    Στις 3,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το βαρόμετρο της VPRC. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 43%, το ΠΑΣΟΚ 39,5%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΝ 4,5% και ο ΛΑΟΣ 3,5%.

    Στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού, ο Κ.Καραμανλής υπερέχει με 50% έναντι 28% του Γ.Παπανδρέου.

    Στο ερώτημα εάν η αλλαγή της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2004 έχει ωφελήσει τη χώρα, ποσοστό 45% απαντά θετικά.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Nα δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη"

    "Είμαστε εδώ στη Θεσσαλία για να δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη και την αγρότισσα και να τονίσουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος που βασίζεται στην επένδυση, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στα ποιοτικά προϊόντα, στην παράδοση, στη συλλογική και συνεταιριστική δράση και στην επένδυση στον άνθρωπο και στη γνώση", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, τον πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στην Τρυγόνα Τρικάλων.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για προοπτική στους νέους αγρότες, αλλά και στήριξη των απομάχων της παραγωγής και επανέλαβε την πρότασή του για 550 ευρώ σύνταξη στα μεμονωμένα άτομα και 950 ευρώ ανά ζευγάρι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες του συνεταιρισμού, ενώ κάποια στιγμή ένας αγρότης του δώρισε μία γκλίτσα για τα πρόβατα που βγαίνουν από το μαντρί. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το δώρο λέγοντας "νομίζω ότι χρειάζεται η γκλίτσα, αλλά είναι και ο λαός που μαζεύει τα πρόβατα στο μαντρί".

    Αργότερα, σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με κτηνοτρόφους στο Διάσελο Φαρκαδόνας, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε για λίγο και απέθεσε λίγα λουλούδια ως φόρο τιμής στο μνημείο που έχει αναγερθεί εις μνήμη των δολοφονηθέντων αστυνομικών από τον δραπέτη Μαξίμ Ζιλίν.

    Επίσης, θα έχει επαφές με νέους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν επαγγελματικά στον ευρύτερο αγροτικό τομέα και μάλιστα με καινοτόμες δραστηριότητες.

    Αύριο το πρωί στην Λάρισα, θα επισκεφθεί το Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου.

    [03] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»

    "Στις δημοκρατίες οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς για δηλώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών περί μη εφαρμογής του Νόμου - Πλαισίου.

    Ο εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση τόνισε ότι «το φοιτητικό Κίνημα έχει προσφέρει στη δημοκρατία και κανείς δεν δικαιούται,για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, να το εκμεταλλεύεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ότι απαιτείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπισθεί το θέμα των «κουκουλοφόρων-φοιτητών» και παρατήρησε ότι για το θέμα των κινητοποιήσεων που γίνονταιμ με αφορμή τον Νόμο - Πλαίσιο, από ανθρώπους, που έχουν επιλέξει τη βία και προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους,αν έχουν απόψεις, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί.

    Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα επεισόδια,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια από την Αστυνομία να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Εξ άλλου, αναφορικά με το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να επισκεφθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συλληφθέντες στα τελευταία επεισοδια, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει μια «πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει αρχηγός κόμματος», σε συναφείς δε ερωτήσεις ο υπενθύμισε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής ως προς τις επισκέψεις σε συλληφθέντες.

    Στο μεταξύ, νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται από φοιτητές, περισσότερα από 250 πανεπιστημιακά τμήματα. Το απόγευμα διοργανώνεται από εκπαιδευτικούς και φοιτητές συναυλία στο Σύνταγμα, ενώ από το πρωί φοιτητές προχωρούν σε αποκλεισμο κεντρικών δρόμων στην Αθήνα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Απολογούνται οι συλληφθένες

    Απολογούνται ενώπιον του 26ου τακτικού ανακριτή οι εννέα, από τους συλληφθέντες στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

    Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί τρεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αντίστασης κατά της αρχής με όπλο, διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμορίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Στο μεταξύ προσήλθαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων και οι 49 κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να δικαστούν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

    Στα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες φίλοι και συμφοιτητές των κατηγορουμένων για συμπαράσταση. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ το Αυτόφωρο Τριμελές διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι 49 κατηγορούμενοι πλην ενός, ενώ το Σάββατο απολογήθηκαν στον ανακριτή και αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις νεαροί που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

    «Οι φοιτητές δεν είναι ταραξίες, ούτε πρωταγωνιστές τυφλής βίας, όπως ορισμένοι τους κατηγορούν ». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Μετσοβείου Πολυτεχνείου,στην οποία αναφέρεται ότι «οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών στο τελευταίο ογκώδες συλλαλητήριο και η επιχειρούμενη απόδοση συλλογικής ευθύνης, καταστρατηγούν τη βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου, περί ατομικής ευθύνης». Η Πρυτανεία τονίζει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών, όπως έχουμε χρέος ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τους και διαμορφωτές του χαρακτήρα τους, θέτοντας ταυτοχρόνως, τους εαυτούς μας στην διάθεση των δικαστικών αρχών».

    Επίσης, με ανακοίνωση τους, 63 πανεπιστημιακοί καθηγητές, υπογράφουν κείμενο στο οποίο τονίζουν μεταξύ άλλων : «Αν θεωρείται κακούργημα και "σύσταση και συμμορία", η συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007, τότε μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη με τους φοιτητές μας. Αν οι φοιτητές μας είναι ένοχοι, τότε είμαστε το ίδιο ένοχοι με αυτούς.»

    [04] Συνάντηση Κ. Παπούλια με Αλ. Αλαβάνο

    Να μην προωθηθεί για ψηφοφορία στο σύνολό του ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να ξανασυζητηθεί με νέους όρους, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι μετέφερε στον κ. Παπούλια τη βαθιά ανησυχία του κόμματός του για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς από την κυβέρνηση, όχι μόνον όσον αφορά τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αλλά και για τα κρούσματα βίας, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται βασικά δικονομικά δικαιώματα σε νέους και νέες.

    Εμείς καταδικάζουμε τη βία, από όπου και αν προέρχεται και είμαστε αντίθετοι με τη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί η κυβέρνηση είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του για υποκίνηση των διαδηλώσεων, δήλωσε ότι όποιος μιλά για υποκίνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα, γιατί οι φοιτητές υπερασπίζονται αξίες. Σε ότι αφορά τους κουκουλοφόρους είπε, ότι η κυβέρνηση τους έχει μετατρέψει σε μείζον πρόβλημα.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντέδρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στα όσα του εξέθεσε, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο Πρόεδρος τον άκουσε με προσοχή και πρόσθεσε, ότι "έχουμε έναν ευαίσθητο Πρόεδρο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 March 2007 - 13:30:27 UTC