Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Στο επίκεντρο των εργασίων του Συμβουλίου θα βρεθούν η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

    Παράλληλα, όπως σε κάθε Εαρινό Συμβούλιο, οι «27» θα θέσουν νέους στόχους για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ καλούνται να χαράξουν τις βασικές γραμμές που θα περιλαμβάνει η διακήρυξη της ΕΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να θέσουν φιλόδοξους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπισή των κλιματικών αλλαγών. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα διανομής, αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των «27». Μια ομάδα κρατών - μελών, με επικεφαλής τη Γαλλία, είναι αντίθετη προς αυτόν τον διαχωρισμό,θεωρώντας πως θα οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

    «Στις 7 Μαρτίου του 2004, η Ελλάδα αποφάσισε νβ αλλάξει σελίδα και να συγκρουστεί με συσσωρευμένα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με αφορμή τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004, είπε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα μπήκε σε σταθερή και ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» τονίζοντας μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις «είναι πλέον καθολικό αίτημα των πολιτών». Δήλωσε, δε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε συνεχίζονται με χρονοδιάγραμμα τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε συνεχίζονται και μετά τις εκλογές του 2008». Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δρομολόγησε, ήδη, οργανωμένο διάλογο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές της επόμενης περιόδου που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική θωράκιση απέναντι στη φτώχεια».

    Μιλώντας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας, έτσι ώστε η πλήρης προσαρμογή της να σημάνει, τελικά, και την πλήρη ένταξή της. «Αυτό, όμως, εξαρτάται, πρώτβ απβ όλα, από την ανταπόκρισή της στις δεσμεύσεις, που η ίδια ανέλαβε προς την Ε.Ε.. Δεσμεύσεις που κρίνονται και θα κρίνονται στο κάθε επόμενο βήμα της, από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης» διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής. Όσο για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι «επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την «Π.Γ.Δ.Μ.», με την εύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, για να διευκολυνθεί, έτσι, και η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη «μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, υπογράφεται η διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

    Παρουσιάζοντας την οικονομική πορεία της χώρας, είπε ότι περιορίστηκε το έλλειμμα κάτω του 3%, και ότι επιτεύχθηκαν ρυθμοί ανάπτυξης στο διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη σήμερα, δεν περιορίζεται σε κρατικοδίαιτους τομείς και δεν βασίζεται στα δανεικά και τα χρέη. Αυτή είναι η κρίσιμη πολιτική διαφορά. Σχεδόν τα 2/3 της ανάπτυξης οφείλονται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές».

    Αναφερόμενος διεξοδικά σε κάθε τομέα του κυβερνητικού έργου, υπογράμμισε ότι «οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται πράξη, ημέρα με την ημέρα» με τη στήριξη των πολιτών οι οποίοι «απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν μακριά από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες του χτες». Γιβ αυτό, συνέχισε, «οι απόπειρες υπονόμευσης είναι μάταιες. Γιβ αυτό, η θέση μας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Και τη θέση αυτή δεν τη διαπραγματευόμαστε. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται».

    Αναλύοντας τα θέματα Παιδείας είπε ότι μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται είναι «η αυτονόμηση του Λυκείου από τη γνωστή διαδικασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Και αυτό με εκτεταμένο διάλογο σε βάθος χρόνου».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και «στην πλατιά κοινωνική συμμαχία» που συγκρότησε η ΝΔ: «Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε με τους πολίτες θεμελίωσε τη Νέα Διακυβέρνηση. Η συμφωνία που κάναμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι σε πλήρη εφαρμογή. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Σε κάποιες περιπτώσεις ο διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους κράτησε περισσότερο απβ όσο εκτιμούσε η κοινωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έγιναν λάθη. Δεν αρνούμαστε την κριτική που αποβλέπει σε βελτιώσεις. Δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Όμως: Επιλογές που θυσιάζουν τα συμφέροντα των πολλών, επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του Τόπου, επιλογές που προτάσσουν το κομματικό σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος, δεν έγιναν, δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν. Γι΄ αυτό λέμε όχι στις εύκολες υποσχέσεις. Γι΄ αυτό λέμε όχι στην οξύτητα. Γι΄ αυτό λέμε όχι στη στείρα άρνηση. Μας δεσμεύει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μας δεσμεύει το χρέος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μας δεσμεύουν οι αγωνίες και τα όνειρα χιλιάδων νέων, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Μας δεσμεύουν τα αιτήματα της Κοινωνίας, που απαιτεί λύσεις στα προβλήματα. Μας δεσμεύει η εντολή του λαού για πολιτική αλλαγή. Γι΄ αυτό επιμένουμε στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

    Χωρίς να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι κάποιοι προσποιούνται, σήμερα, πως δεν κυβέρνησαν ποτέ αυτόν τον τόπο και ότι υπόσχονται ως αντιπολίτευση, όσα αρνούνταν ως Κυβέρνηση. «Καταγγέλλουν άλλους για όσα οι ίδιοι ευθύνονται. Ξέχασαν τι έλεγαν οι ίδιοι για την ταύτισή τους με το Κράτος και τον κομματισμό που ισοπέδωνε τα πάντα. Ξέχασαν πού άφησαν τα χρέη και τα ελλείμματα, την ακρίβεια και την ανεργία, τη διαφθορά και την έκταση της φτώχειας. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατούν με ανέξοδα λόγια. Νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Νομίζουν ότι ωφελούνται από το φανατισμό, την οξύτητα και την πόλωση. Κάποιοι εναντιώνονται σε κάθε μεταρρύθμιση, κατασκευάζοντας έωλα προσχήματα. Επιχειρούν να υπονομεύσουν ακόμη και την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Γυρίζουν την πλάτη στο συμφέρον του Τόπου. Δεν ξέρω εάν νομίζουν πως έτσι συσπειρώνονται. Δεν ξέρω εάν ξορκίζουν έτσι το φόβο τους! Το βέβαιο είναι ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την αδυναμία τους σε πρόβλημα του τόπου. Το βέβαιο είναι ότι παραμένουν δεσμώτες του παρελθόντος. Δεσμώτες στις μειοψηφίες της αδράνειας. Λένε και ξελένε. Υπόσχονται και ανακαλούν. Μιλούν για το αύριο και γυρίζουν στο χτες. Η σύγχυση έγινε μόνιμος σύμβουλός τους. Λειτουργεί επικίνδυνα και για τους ίδιους και για τον Τόπο. Το πρώτο είναι, βέβαια, δικό τους πρόβλημα! Το δεύτερο, όμως, μας αφορά όλους».

    Απόφασή μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής «είναι να τους αφήσουμε μόνους, στα άκρα και τις ακρότητες που επέλεξαν. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις αλλαγές, μαζί με τους πολίτες. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα τη στρατηγική που απαλλάσσει τη Χώρα από τα δεσμά της αδράνειας».

    Οι πολίτες, κατέληξε ο πρωθυπουργός «επιλέγουν τη συνεννόηση αντί της στείρας αντιπαράθεσης. Την ανάπτυξη αντί της υστέρησης. Επιλέγουν τις αλλαγές αντί της καθήλωσης. Οι πολίτες υποδεικνύουν σταθερά το δρόμο της σύνθεσης, της συνέπειας και της συνένωσης δυνάμεων. Επιλέγουν το δρόμο της μεταρρύθμισης, της εξέλιξης και της προόδου. Το δρόμο που οδηγεί στο κοινό μας στόχο: Καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες. Αυτό το δρόμο επέλεξαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 7 Μαρτίου του 2004. Και στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά και απαρέγκλιτα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με σιγουριά και βεβαιότητα».

    Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    «Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός απάντησε στο ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για την εξουσία, γεγονός που βρίσκεται μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ. Η αντιλαϊκή τους πολιτική είναι δεδομένη, εφόσον έχουν την ίδια στρατηγική, την υπηρέτηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και τόνισε ότι «δυστυχώς, παρ ότι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς το ζητάνε, δεν μπορώ να ευχηθώ χρόνια πολλά στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι μια κυβέρνηση η οποία, με την στρατηγική της των λεγομένων «μεταρρυθμίσεων», έχει έρθει σε σύγκρουση με την κοινωνία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 5:30:11 UTC