Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία

  • [01] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκινά σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου του νέου νόμου για τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος προαναγγέλει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Με την ολοκλήρωση του Νόμου-Πλαισίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εντός της τετραετίας, για δύο συναφή ζητήματα, που τελούν σε εκκρεμότητα: τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της παιδείας, και πρόσθεσε ότι για την έρευνα θα διατεθούν περί τα 420 εκατ. ευρω από το Δ΄ΚΠΣ.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, σε ερώτημα αν η κυβέρνηση θα είναι δεκτική στις τροπολογίες στο Νόμο - Πλαίσιο που τυχόν θα υποβληθούν από Πανεπιστημιακούς κατά την Κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα, είπε πως «η κυβέρνηση προσήλθε στη διαδικασία με πολύ καλή διάθεση, με διάλογο που απέφερε αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι η Υπουργός Παιδείας θα κινηθεί στην ίδια λογική και στην υπόλοιπη Κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Ως προς τις αλλαγές για την αποσύνδεση του Λυκείου από το Πανεπιστήμιο, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τούτο παρέπεμψε ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός «ποιοτικότερου Λυκείου».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προ διετίας κατήργησε τις εξετάσεις στη Β΄Λυκείου και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κατευθύνεται «στην αυτονόμηση του Λυκείου - καθώς το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει την αυταξία του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από την γνωστή διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν. Αυτό το λέμε,διότι κατά την άποψή μας η Παιδεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται χάριν αιφνιδιασμού».

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάργηση των εξετάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται άνευ εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα και η βάση του 10 έγινε δεκτή ως μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας, είπε.

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, ότι όλοι θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που είχαν στο Λύκειο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος εξεταστικής διαδικασίας, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Πανεπιστήμιο που να μην ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις»,σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο. Θα πρέπει δε, το κράτος να εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων».

    Συμπερασματικά, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος-πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

    Το φλέγον θέμα της Παιδείας κυριάρχησε χθες στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των μελών του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών και των πρυτανικών αρχών. Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σε συζήτηση που είχε με πρυτάνεις είπε ότι σε δύο εβδομάδες το Νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, επισήμανε ότι για τις καταλήψεις δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά να τις σταματήσουν αυτοί που τις δημιουργούν. Από την άλλη πλευρά οι πρυτάνεις ζήτησαν χρόνο ώστε να τους δοθούν διευκρινήσεις πάνω στο Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.

    Στο μεταξύ, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη έχουν εξαγγείλει πανεπιστημιακοί και φοιτητές οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι καθηγητές των πανεπιστημίων συνεχίζουν την αποχή τους, ενώ περίπου 300 σχολές τελούν υπό κατάληψη.

    Επίθεση από ΠΑΣΟΚ

    Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία για ζητήματα που δημιουργεί η ίδια, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Εθυμίου σημειώνοντας πώς τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ υπάρχει «ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων σε περιοχές που δεν περιβάλλονται από το άσυλο, γιατί κανένα άσυλο δεν περιβάλλει τους δημόσιους δρόμους και τις πλατείες είτε της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης». Ο κ.Ευθυμίου τόνισε επίσης πώς «δεν μπορεί τα θέματα της Παιδείας να είναι αντικείμενο διαχείρισης μιας στρατηγικής όξυνσης και δεν μπορεί, σε καμμιά περίπτωση, η κυβέρνηση να μην αναλάβει τις ευθύνες της διπλά,για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και για να μην υπάρχει στρατηγική της όξυνσης σε κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους όπως είναι η Παιδεία».

    Καμπάνια του ΚΚΕ

    «Τα κλειστά πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Το να αντιστρατεύεται κανείς την κυβέρνηση, μόνο με το σύνθημα δημόσια πανεπιστήμια, δεν αρκεί», τόνισε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της, τη Δευτέρα, στον Πειραιά στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματός της για την παιδεία. «Εμείς παλεύουμε για σύγχρονη δωρεάν δημόσια παιδεία, για δημόσια πανεπιστήμια τα οποία υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και διασφαλίζουν τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης. Κάτι τέτοιο που δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της κυρίαρχης πολιτικής. Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τα προγράμματα ΕΡΑΣΜΟΥΣ και τα διάφορα κοινοτικά κονδύλια. Αυτό όποιος το ξεχνάει, κάνει κακό στο κίνημα», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σε συγκέντρωση μαθητών του έβδομου νυχτερινού ΤΕΕ Πειραιά και στη συνέχεια σε συγκέντρωση γυναικών και νεολαίας στο ΚΑΠΗ του 5ου διαμερίσματος Πειραιά στα Καμίνια.

    Προτάσεις από τον ΣΥΝ

    Τις προτάσεις του Συνασπισμού για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος,ο υπεύθυνος για την εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΝ Αλέκος Φλαμπουράρης και ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών ,που συνεργάστηκαν για την εκπόνησή τους. Η βασική πρόταση του κόμματος αφορά στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και της εισαγωγής όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων του Λυκείου, Γενικού και Τεχνικού, μέχρι την καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου. Θα εγγράφονται στο πανεπιστήμιο με βάση του απολυτήριό τους και με δήλωση των προτιμήσεών τους. Οι Έλληνες πολίτες ή τα παιδιά των μεταναστών, θα έχουν το δικαίωμα από τον αμέσως επόμενο χρόνο σε δωρεάν φοίτηση σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, σε σίτιση, στέγαση και χρήση των συγκοινωνιακών μέσων. Με αιχμή την πρόταση του ΣΥΝ για πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για «ένα επικίνδυνο εξεταστικό σύστημα, μέρος της παθολογίας του γενικότερου συστήματος, εξαντλημένο και αρνητικό, που οδηγεί σε ένα δράμα για το μαθητή,καθώς περιστρέφεται γύρω από το ελάχιστο χρονικό διάστημα των 20 ημερών,στη φάση μετάβασης από το Λύκειο, στην επιτυχία ή την αποτυχία για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 13:30:12 UTC