Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Ευθυμίου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»
  • [03] Ξεκινά η συζήτηση για τον νόμο-πλαίσιο

  • [01] Θέματα Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθές το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι καταρτίζονται ορισμένα νομοσχέδια όπως εκείνο που αφορά τον Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εκείνο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εκτός επικρατείας και σημείωσε ότι το αντικείμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ήταν τα θέματα της οργάνωσης για την καλύτερη απορρόφηση του Δ' ΚΠΣ. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή και για την προετοιμασία και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε "να μη συμβεί αυτό που συνέβη επί ημερών του ΠΑΣΟΚ όπου χάθηκαν πάνω από 30 μήνες και αναγκαστήκαμε να τρέξουμε πάρα πολύ". Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η απορροφητικότητα το 2004 για τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ήταν μόλις 15,6% και πρόσθεσε ότι "ναι μεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος αλλά το Δ' ΚΠΣ έχει τις δικές του ανάγκες και λογικές οι οποίες δεν επιτρέπουν πειραματισμούς".

    Επίσης ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι σημαντικά είναι και τα θέματα που αφορούν, εκτός από την ενίσχυση των περιφερειών και τις υποστηρικτικές δομές του Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπικής αυτοδιοίκησης.

    "Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία"

    Με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, για όλα τα προγράμματα και τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

    Προωθούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, πλούσιο νομοθετικό έργο και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, ώστε να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

    "Μέσα από αυτή τη βαθιά τομή θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 500 εκατομμύρια ευρώ και θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και στην πρόσληψη προσωπικού", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ότι προχωρά η πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών, που θα δώσουν σημαντική ανακούφιση στο ΕΣΥ, ενώ μέσω του ΑΣΕΠ με γρήγορους ρυθμούς θα γίνουν και νέοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

    Ακόμη προωθούνται και άλλα νομοσχέδια, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, που αφορούν στους φυσιοθεραπευτές, αλλά και πλέγματα θεμάτων και ρυθμίσεων που χρονίζουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα 500 εκατ. στο παρελθόν τα καρπώνονταν "αετονύχηδες", ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι σημασία έχει το μέλλον και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και χρηστής διαχείρισης των προμηθειών και εξορθολογισμού του συστήματος.

    Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι άτεγκτη και αποφασισμένη να μην επιτρέπει σπατάλες και αδιαφάνεια, σημειώνοντας ότι αποτελεί ηθική πολιτική και ιστορική υποχρέωση να εμπεδωθούν θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

    Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει πολλή δουλειά να κάνει και σημείωσε πως ο,τιδήποτε έχει σημειωθεί, καταγγελθεί ή καταγραφεί από τους ελέγχους παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία κάνει τη δουλειά της.

    "Με θλίβει το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε θέματα διαφθοράς", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι'' οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους '', σημειώνοντας ότι δουλεύουμε με χρονικό ορίζοντα την τετραετία και τίποτα δεν θα ανακόψει τους γρήγορους ρυθμούς μας.

    ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για δηλώσεις υπουργού Υγείας

    Ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ανέφερε ότι "πέρα από τις διαπιστώσεις και την έκφραση της ``θλίψης`` του για το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε θέματα διαφθοράς, ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να σκεφθεί ότι αυτή ανθεί ιδιαίτερα στο χώρο που εποπτεύει". Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι "εξωσυμβατικές παράτυπες και εν πολλοίς παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων μόνο για το διάστημα 1/1/2005 - 31/3/2006 ανέρχονται στο ποσόν των 259 εκατ. ευρώ".

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας για προσλήψεις προσωπικού και οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών "δεν καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό ούτε τους χαμηλούς μισθούς που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

    Δημοσκόπηση της εταιρείας GPO

    Η Ν.Δ προηγείται στην πρόθεση ψήφου,με 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την εκπομπή «Ανατροπή» του «Μέγκα».

    Ειδικότερα η Ν.Δ συγκεντρώνει το 37% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 34,1%, το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΣΥΝ με 4% και ο ΛΑΟΣ με 4,3%. Οι αναποφάσιστοι είναι 7,7%.

    Ο Κ. Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, με 49% έναντι 25,1% του Γ. Παπανδρέου.

    Το 67,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια,ενώ το 48,3% θεωρεί ότι ο νόμος-πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι σε σωστή κατεύθυνση.

    [02] Ευθυμίου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»

    Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «2004-2007: Τρία Χαμένα Χρόνια Για Την Υγεία»,θα δώσει σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι, ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

    Θα παρουσιασθούν στοιχεία και πίνακες για την συνειδητή απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την πολιτική της Ν.Δ..

    Τις θέσεις του Τομέα θα παρουσιάσουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας Υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης Γραμματέας του Τομέα, Τάσος Φιλαλήθης υπεύθυνος για θέματα Υγείας και Έκτωρ Νασιώκας και Λεωνίδας Γρηγοράκος εισηγητής και αναπληρωτής εισηγητής αντιστοίχως του Κ.Τ.Ε. Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Πραγματική δημοσκόπηση είναι η δημοσκόπηση της κάλπης, στην οποία, ήδη, έχουμε ζήτήσει να προσέλθει η κυβέρνηση και έχουμε πεί ότι είναι ώρα να μιλήσει ο λαός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τι σκέπτεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι μια αναγκαιότητα που την συμμερίζεται ο ελληνικός λαός, ο οποίος υφίσταται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής».

    «Από εκεί και πέρα όλοι ξέρουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε μια φοβική αμηχανία. Είναι ο κ. Καραμανλής που μέχρι πριν ένα μήνα μεταχειριζόταν τις εκλογές ως πολιτικό του εργαλείο. Είναι ο κ. Καραμανλής που, με αλαζονεία και φιλαυτία, έλεγε "λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του". Είναι ο κ. Καραμανλής που έλεγε "μη ζητάτε εκλογές, διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτές". Και ξαφνικά τώρα είναι ένας έμφοβος πρωθυπουργός, αμήχανος που δεν θα αποφύγει, ούτως ή άλλως, την λαϊκή κρίση για τις επιλογές του και τις αποτυχίες της κυβέρνησής του», τόνισε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Νωρίτερα ο κυβερητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ στις αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις παρατήρησε ότι «η φιλολογία για τις εκλογές είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, οι εκλογές δεν είναι». Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «πολλές φορές, στο παρελθόν, έχει πεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή τον Μάρτιο 2008, όμως, δεν σταμάτησε η σχετική φιλολογία».

    [03] Ξεκινά η συζήτηση για τον νόμο-πλαίσιο

    Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκινά σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου του νέου νόμου για τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη έχουν εξαγγείλει πανεπιστημιακοί και φοιτητές οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία απο το Πολυτεχνείο προς τη Βουλή. Παράλληλα, οι καθηγητές των πανεπιστημίων συνεχίζουν την αποχή τους, ενώ περίπου 300 σχολές τελούν υπό κατάληψη.

    Το φλέγον θέμα της Παιδείας κυριάρχησε στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των μελών του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών και των πρυτανικών αρχών. Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σε συζήτηση που είχε με πρυτάνεις είπε ότι σε δύο εβδομάδες το Νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, επισήμανε ότι για τις καταλήψεις δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά να τις σταματήσουν αυτοί που τις δημιουργούν. Από την άλλη πλευρά οι πρυτάνεις ζήτησαν χρόνο ώστε να τους δοθούν διευκρινήσεις πάνω στο Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.

    Επίθεση από ΠΑΣΟΚ

    Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία για ζητήματα που δημιουργεί η ίδια, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Εθυμίου σημειώνοντας πώς τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ υπάρχει «ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων σε περιοχές που δεν περιβάλλονται από το άσυλο, γιατί κανένα άσυλο δεν περιβάλλει τους δημόσιους δρόμους και τις πλατείες είτε της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης». Ο κ.Ευθυμίου τόνισε επίσης πώς «δεν μπορεί τα θέματα της Παιδείας να είναι αντικείμενο διαχείρισης μιας στρατηγικής όξυνσης και δεν μπορεί, σε καμμιά περίπτωση, η κυβέρνηση να μην αναλάβει τις ευθύνες της διπλά,για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και για να μην υπάρχει στρατηγική της όξυνσης σε κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους όπως είναι η Παιδεία».

    Καμπάνια του ΚΚΕ

    «Τα κλειστά πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Το να αντιστρατεύεται κανείς την κυβέρνηση, μόνο με το σύνθημα δημόσια πανεπιστήμια, δεν αρκεί», τόνισε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της, τη Δευτέρα, στον Πειραιά στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματός της για την παιδεία. «Εμείς παλεύουμε για σύγχρονη δωρεάν δημόσια παιδεία, για δημόσια πανεπιστήμια τα οποία υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και διασφαλίζουν τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης. Κάτι τέτοιο που δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της κυρίαρχης πολιτικής. Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τα προγράμματα ΕΡΑΣΜΟΥΣ και τα διάφορα κοινοτικά κονδύλια. Αυτό όποιος το ξεχνάει, κάνει κακό στο κίνημα», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σε συγκέντρωση μαθητών του έβδομου νυχτερινού ΤΕΕ Πειραιά και στη συνέχεια σε συγκέντρωση γυναικών και νεολαίας στο ΚΑΠΗ του 5ου διαμερίσματος Πειραιά στα Καμίνια.

    Προτάσεις από τον ΣΥΝ

    Τις προτάσεις του Συνασπισμού για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος,ο υπεύθυνος για την εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΝ Αλέκος Φλαμπουράρης και ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών ,που συνεργάστηκαν για την εκπόνησή τους. Η βασική πρόταση του κόμματος αφορά στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και της εισαγωγής όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων του Λυκείου, Γενικού και Τεχνικού, μέχρι την καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου. Θα εγγράφονται στο πανεπιστήμιο με βάση του απολυτήριό τους και με δήλωση των προτιμήσεών τους. Οι Έλληνες πολίτες ή τα παιδιά των μεταναστών, θα έχουν το δικαίωμα από τον αμέσως επόμενο χρόνο σε δωρεάν φοίτηση σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, σε σίτιση, στέγαση και χρήση των συγκοινωνιακών μέσων. Με αιχμή την πρόταση του ΣΥΝ για πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για «ένα επικίνδυνο εξεταστικό σύστημα, μέρος της παθολογίας του γενικότερου συστήματος, εξαντλημένο και αρνητικό, που οδηγεί σε ένα δράμα για το μαθητή,καθώς περιστρέφεται γύρω από το ελάχιστο χρονικό διάστημα των 20 ημερών,στη φάση μετάβασης από το Λύκειο, στην επιτυχία ή την αποτυχία για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 7:30:15 UTC