Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»
  • [02] «Θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή»
  • [03] Προτάσεις του ΣΥΝ για την εκπαίδευση

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»

    Πραγματική δημοσκόπηση είναι η δημοσκόπηση της κάλπης, στην οποία, ήδη, έχουμε ζήτήσει να προσέλθει η κυβέρνηση και έχουμε πεί ότι είναι ώρα να μιλήσει ο λαός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τι σκέπτεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι μια αναγκαιότητα που την συμμερίζεται ο ελληνικός λαός, ο οποίος υφίσταται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής".

    "Από εκεί και πέρα όλοι ξέρουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε μια φοβική αμηχανία. Είναι ο κ. Καραμανλής που μέχρι πριν ένα μήνα μεταχειριζόταν τις εκλογές ως πολιτικό του εργαλείο. Είναι ο κ. Καραμανλής που, με αλαζονεία και φιλαυτία, έλεγε "λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του". Είναι ο κ. Καραμανλής που έλεγε "μη ζητάτε εκλογές, διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτές". Και ξαφνικά τώρα είναι ένας έμφοβος πρωθυπουργός, αμήχανος που δεν θα αποφύγει, ούτως ή άλλως, την λαϊκή κρίση για τις επιλογές του και τις αποτυχίες της κυβέρνησής του», τόνισε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Επίθεση για τα θέματα της Παιδείας

    «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έχει θητεύσει, όπως και η κυβέρνησή του, στην υποκρισία και σήμερα επαναλαμβάνει μια επίθεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να απαντά στα καίρια, ουσιώδη και συγκεκριμένα θέματα που έθεσε ο Γ. Παπανδρέου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και έκανε λόγο για "επιλογή όξυνσης" εκ μέρους της κυβέρνησης, επιλογή που "διαιρεί και δεν ενώνει την κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνησή του καλό είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και ευθύνες για ζητήματα που δημιουργούν οι ίδιοι».

    Τόνισε πως πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, αφετέρου δε έχουμε «ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων σε περιοχές που δεν περιβάλλονται από το άσυλο, γιατί κανένα άσυλο δεν περιβάλλει τους δημόσιους δρόμους και τις πλατείες είτε της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης».

    Σημείωσε πως «δεν μπορεί τα θέματα της Παιδείας να είναι αντικείμενο διαχείρισης μιας στρατηγικής όξυνσης και δεν μπορεί, σε καμμιά περίπτωση, η κυβέρνηση να μην αναλάβει τις ευθύνες της διπλά,για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και για να μην υπάρχει στρατηγική της όξυνσης σε κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους όπως είναι η Παιδεία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ οξύνει το κλίμα με τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα των κουκουλοφόρων, ο Π. Ευθυμίου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ, με όλους τους τρόπους, όλη αυτήν την κρίσιμη περίοδο, με τον Πρόεδρό του επικεφαλής, έχει επισημάνει την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτά πανεπιστήμια και να διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη. Εχουμε επισημάνει ταυτόχρονα ότι είναι η ΝΔ που κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και μάλιστα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι ο επικεφαλής της όξυνσης».

    Ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να σταματήσει το σύνολο των αδιέξοδων πολιτικών της, έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη».

    Σε άλλη ερώτηση αν οι καταγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για περίεργη σχέση μεταξύ Αστυνομίας και κουκουλοφόρων σημαίνουν ότι έχει στα χέρια του στοιχεία που θα τα εμφανίσει κάποια στιγμή,ή είναι πολιτικές καταγγελίες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες στην προηγούμενη φάση των επεισοδίων, η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως για να διερευνήσει τις ευθύνες των αστυνομικών οργάνων. Και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή είχαμε το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Αστυνομίας και Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αντίστοιχη αδράνεια που επιδείχθη και πάλι πρό ημερών, ταυτοχρόνως δε έχουμε το αυτονόητο, που το ΠΑΣΟΚ το έχει δύο φορές φέρει, με άρτιο τρόπο, είς πέρας, ότι δηλαδή η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει κάθε δημόσια λειτουργία και την δημόσια και ιδιωτική περιουσία».

    «Σε δύο περιπτώσεις, μία στο Πολυτεχνείο και μία στο Χημείο επί κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δράση έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα της ασύδοτης δράσης των κουκουλοφόρων», δήλωσε ο Π. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολιτικό θέμα πίσω από αυτήν την ασυδοσία, που συναντά την πλήρη αδράνεια της ελληνικής αστυνομίας».

    «Ο Γ. Παπανδρέου δεν ασχολείται με προγραφές»

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με προγραφές, αλλά οργανώνει την ενότητα του Κινήματος, την ενότητα των δράσεων όλων μας, στον κοινό στόχο που είναι η πατρίδα να γυρίσει σελίδα και να υπάρξει μια κυβέρνηση άξια του λαού και των προσδοκιών του».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσίευματα και επεσήμανε ότι ανάλογη κατηγορηματική δήλωση έχει κάνει και ο Γραμματέας του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης.-

    [02] «Θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή»

    Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 πρόκειται να εξεταστεί μαζί με τα Προγράμματα Σταθερότητας άλλων εννέα κρατών μελών στις συνεδριάσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης (Eurogroup απόψε) και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin αύριο) στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης και αναφερόμενος ειδικότερα στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης είπε «πως τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε ». Ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε πετύχει μια θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας», επισημαίνοντας παράλληλα πως «αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη στο σύνολό τους τα δημοσιονομικά προβλήματα». Ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών μέχρι το 2012.

    Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία κοινοτικής επιτήρησης, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου υπουργών και θα αποσαφηνιστεί τη στιγμή κατά την οποία θα είναι έτοιμη η Επιτροπή να υιοθετήσει τη σχετική εισήγησή της προς το Συμβούλιο.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη και την ΕΕ παρουσιάζεται θετική το 2006, με ευοίωνες προοπτικές για το 2007. O Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την αξιόπιστη εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα περιβάλλον αναπτυξιακό και αντιμετώπισης της ανεργίας.

    [03] Προτάσεις του ΣΥΝ για την εκπαίδευση

    Τις προτάσεις του ΣΥΝ για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων,παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος,ο υπεύθυνος για την εκπαιδευτική πολιτική του ΣΥΝ Αλέκος Φλαμπουράρης και ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών,που συνεργάστηκαν για την εκπόνησή τους.

    Ο κ. Αλαβάνος, πριν ξεκινήσει την παρουσίαση των «ριζοσπαστικών, ανανεωτικών προτάσεων,οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια απελευθερωτική μεταρρύθμιση»,όπως τις χαρακτήρισε,επανέλαβε το αίτημα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία και να ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα, την ΠΟΣΔΕΠ και τον εκπαιδευτικό κόσμο. Μάλιστα απέδωσε στην κυβέρνηση «πλήρη ευθύνη» για την κρίση στην εκπαίδευση και είπε πως τιμά την ΠΟΣΔΕΠ,διότι «πέτυχε το ακατόρθωτο: να υπάρχει τόσους μήνες κινητοποίηση με όραμα και στόχους».

    Οι προτάσεις του ΣΥΝ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα - με σκοπό τον διάλογο, την κριτική, τον εμπλουτισμό και την τροποποίησή τους - κινούνται με γνώμονα την ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και μπορούν να λειτουργήσουν «ως ένας από τους κρίκους σε ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης».

    Ως βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης,ο κ. Αλαβάνος έθεσε:

    - Το δημόσιο, αυτοτελή, δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και την υπεράσπιση του άρθρου 16

    -Τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία ως αφετηρία με προοπτική το 8% ή 9%

    - Την ικανοποίηση μιας σειράς κεντρικών αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος

    - Την προώθηση μια συνολικής εναλλακτικής πολιτικής που θα στηρίζει τον δημόσιο τομέα, το κοινωνικό κράτος και την πλήρη απασχόληση

    Η βασική πρόταση του κόμματος αφορά στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και της εισαγωγής όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων του Λυκείου, Γενικού και Τεχνικού, μέχρι την καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου. Θα εγγράφονται στο πανεπιστήμιο με βάση του απολυτήριό τους και με δήλωση των προτιμήσεών τους. Οι Έλληνες πολίτες ή τα παιδιά των μεταναστών, θα έχουν το δικαίωμα από τον αμέσως επόμενο χρόνο σε δωρεάν φοίτηση σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, σε σίτιση, στέγαση και χρήση των συγκοινωνιακών μέσων. Ο τρόπος επιλογής θα έχει σχέση με την εκπαιδευτική τους εξέλιξη και την εν γένει δημιουργική τους δραστηριότητα. Στην επιλογή της πανεπιστημιακής σχολής σημαντικό ρόλο παίζει και το απολυτήριο του πλήρως αναδιαρθρωμένου Λυκείου. Εδώ θα παίζει ιδιαίτερο ρόλο το πρώτο πανεπιστημιακό έτος,το οποίο δεν θα είναι πια οριοθετημένο σε ΤΕΙ ή πανεπιστήμια, σε μια σχολή ή ένα τμήμα. Διακρίνεται για το ευρύ γνωστικό του περιέχομενο, διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που καλύπτουν βασικές εγκύκλιες μαθήσεις, που υποστηρίζουν τις επιμέρους επιστήμες και περιλαμβάνει έναν ευρύτερο αριθμό σχολών ή τμημάτων ενός ιδρύματος ή και όλο του το ίδρυμα και επιτρέπουν στο φοιτητή με εμπειρία στο δεύτερο έτος να επιλέξει σχολή ή τμήμα.

    Με αιχμή την πρόταση του ΣΥΝ για πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για «ένα επικίνδυνο εξεταστικό σύστημα, μέρος της παθολογίας του γενικότερου συστήματος, εξαντλημένο και αρνητικό, που οδηγεί σε ένα δράμα για το μαθητή,καθώς περιστρέφεται γύρω από το ελάχιστο χρονικό διάστημα των 20 ημερών,στη φάση μετάβασης από το Λύκειο, στην επιτυχία ή την αποτυχία για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο».

    Έτσι, ο ΣΥΝ προτείνει ακόμη:

    - κατάργηση του περιορισμού του αριθμού των εισακτέων στο πανεπιστήμιο

    - κατάργηση της διπλής φύσης των εξετάσεων ως προαγωγικών για την αποφοίτηση από το Λύκειο και ως κατατακτήριων για την είσοδο στο πανεπιστήμιο έτσι ώστε αυτονόητα να καταργείται και η βάση του 10

    - απελευθέρωση της διδασκαλίας στο Λύκειο

    - κατάργηση του βαθμού στο Λύκειο και την καθιέρωση ενός συστήματος πέντε σημείων (κάτω από τη βάση, βάση, καλά, πολύ καλά, άριστα) που αντικαθιστά την κλίμακα των 200 βαθμών και στο απολυτήριο του Λυκείου και σε όλα τα έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

    - καθιέρωση του Νέου Απολυτηρίου του Νέου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης, το οποίο θα είναι ένας δείκτης που θα συμπυκνώνει και θα συνθέτει τις επιδόσεις στις διάφορες σχολικές δραστηριότητες

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μια δημοσκόπηση με βάση της προτάσεις του ΣΥΝ έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό της κοινής γνώμης που επιθυμεί την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Καταλήγοντας γνωστοποίησε την ύπαρξη της ιστοσελίδας www.syn16.blogspot.gr μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τις θέσεις του κόμματος για την Παιδεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 February 2007 - 17:30:20 UTC