Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το ν/σ για τα ΑΕΙ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το ν/σ για τα ΑΕΙ

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

    Επί του παρόντος, πάντως, δεν έχει τεθεί θέμα μη συμμετοχής του Κινήματος κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο.

    Αντίθετα όπως δηλώθηκε θα μετέχει στην κοινοβουλευτική συζήτηση με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αυτοτέλεια, την χρηματοδότηση και την αξιολόγηση.

    Η καταψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου.

    Μέχρι την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να αναδεικνύουν όλο το φάσμα των συντηρητικών πρακτικών και λογικών της ΝΔ, παράλληλα με την κατάθεση των θέσεων του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο ενέταξε την όλη υπόθεση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια στην αντίληψη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες τις συντηρητικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι συντηρητικές κυβερνήσεις επιλέγουν θέματα που κινητοποιούν τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας (ανέφερε το παράδειγμα του Προέδρου Μπους) με στόχο να ορίζουν εκείνες στην ατζέντα, γι΄αυτό, όπως πρόσθεσε, η επιλογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία, πολύ περισσότερο που οι ρυθμίσεις του δεν αφορούν θέματα πρώτης προτεραιότητας για την παιδεία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ερωτήματα που τίθενται στους πολίτες εν είδει μετρήσεων των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

    Το ναί ή το όχι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι οδηγός και οι μετρήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία, είπε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκαλύπτουμε συστηματικά την επικοινωνιακού και λαϊκιστικού χαρακτήρα πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τα μέλη μας αλλά και την κοινωνία για τα ποια είναι τα πραγματικά διακυβεύματα.

    Αναφέρθηκε στις θέσεις που είχε αναπτύξει κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και τη διάθεση για συναίνεση που είχε επιδείξει τότε, τονίζοντας ότι η εξέλιξη στα θέματα της παιδείας έδειξε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως στην κυβέρνηση.

    Ανάλυσε, επίσης, τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της ανώτατης παιδείας θέτοντας την αυτοτέλεια ως το βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

    Είναι μία κρίσιμη παράμετρος και η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση είναι πλήρης, είπε.

    Σχετικά με το θέμα του ασύλου διερωτήθηκε για το ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα πανεπιστήμια.

    Ο αρμόδιος από το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο για θέματα Παιδείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι το νομοσχέδιο στην ουσία διευθετεί κάποια θέματα λειτουργίας του πανεπστημίου, αλλά δεν αναφέρεται στα ζητούμενα και τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

    Οπως είπε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης το νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις σε θέματα, όπως η αυτοτέλεια και η αυτοδιοίκηση, η αξιολόγηση, η έρευνα και η χρηματοδότηση.

    Στα τέσσερα αυτά σημεία στηρίζεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και η οποία, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση της κα Γιαννάκου.

    Οπως επίσης ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κόσμος περίμενε από μία νομοθετική πρωτοβουλία για τα πανεπιστήμια ,δύο πράγματα: Πρώτον να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, τα οποία παραμένουν κλειστά με επιλογή της κυβέρνησης. Οι επιλογές της κυβέρνησης, είπε, διευρύνουν την ένταση. Δεύτερον να δοθεί απάντηση στο μεγάλο ζήτημα των πτυχίων με αξία και τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να πει ναι σε κάτι που δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και είναι σε πλήρη διάσταση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνεδρίαση ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσαν προβληματισμό σχετικά με το αν θα έπρεπε να συζητηθούν ή και να ψηφιστούν ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν, όπως αναφέρθηκε, θέματα "κοινής λογικής", χωρίς, ωστόσο, να επιμείνουν στον προβληματισμό τους.

    Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Προγράμματος και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και θα συζητηθεί το πρόγραμμα του Κινήματος.

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και το μεσημέρι της 2ας Μαρτίου.

    Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα προετοιμάσει την εισήγηση για το Εθνικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου θα γίνει την επομένη στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Στις 4 Μαρτίου, στον ίδιο χώρο, θα γίνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα δώσει το στίγμα της πορείας προς τις εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 February 2007 - 17:30:14 UTC