Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περισσότερο διεθνή από ποτέ τα φετινά Οσκαρ

  • [01] Περισσότερο διεθνή από ποτέ τα φετινά Οσκαρ

    Ο Κλιντ Ιστγουντ, ίσως ο πιο αμερικανός από τους αμερικανούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες δημιούργησε την υποψήφια για Όσκαρ ταινία "Γράμματα από την Ιβο Τζίμα" στην οποία οι ηθοποιοί μιλούν ιαπωνικά, μια γλώσσα που ο ίδιος δεν γνωρίζει και τα γυρίσματά της έγιναν στην Ισλανδία, που μοιάζει με την Ιβο Τζίμα, αλλά είναι φθηνότερη.

    Άλλη μια από τις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες, η "Βαβέλ" γυρίστηκε σε τέσσερις χώρες , οι ηθοποιοί μιλούν πέντε γλώσσες και δύο από τους πλέον ταλαντούχους Μεξικανούς έγραψαν το σενάριο και τη σκηνοθέτησαν.

    Επίσης, η βρετανική ταινία "Η Βασίλισσα" γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά το ρόλο του πρίγκιπα Φίλιππου ενσαρκώνει ο αμερικανός Τζέιμς Κρόμγουελ.

    Τα φετινά Όσκαρ είναι περισσότερο παγκόσμια από ποτέ, περιλαμβάνοντας στις υποψηφιότητές τους πολλούς Βρετανούς και Μεξικανούς.

    Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο, ο μεξικάνος σκηνοθέτης της ταινίας "Ο Λαβύρινθος του Πάνα", τα σύνορα στον κόσμο του κινηματογράφου φαίνεται πως εξαφανίζονται, όσο τα σύνορα στην πραγματική μας ζωή γίνονται δυσκολότερα να τα διαβείς.

    "Είναι μια όμορφη αντίθεση. Ένας κόσμος που ανησυχεί για την προστασία των συνόρων του, έχει τώρα ταινίες σαν τη γλώσσα Εσπεράντο, είναι διεθνής και δεν γνωρίζει σύνορα", είπε χαρακτηριστικά ο ντελ Τόρο.

    Πάντα τα Όσκαρ είχαν έναν διεθνή χαρακτήρα, αλλά τη χρονιά αυτή η Ακαδημία είναι περισσότερο ανοικτή στην επιδρομή των ξένων: Επτά από τις δέκα υποψήφιες για το Όσκαρ Πρώτου και Δεύτερου Γυναικείου ρόλου δεν είναι Αμερικανίδες, ανάμεσά τους και το φαβορί Ελεν Μίρεν για τη "Βασίλισσα".

    Αν η Μίρεν κερδίσει το Όσκαρ Πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία αυτή με θέμα το πορτρέτο της Ελισάβετ και τις αντιδράσεις της μετά το θάνατο της Νταϊάνα, θα είναι η πρώτη βρετανίδα ηθοποιός που κερδίζει σε αυτήν την κατηγορία μετά την Εμα Τόμσον, το 1993 για την ταινία "Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ".

    Στις κατηγορίες των Αντρικών Ρόλων, τρεις στους δέκα δεν είναι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρλανδού Πίτερ Ο Τουλ που είναι υποψήφιος για την ταινία "Αφροδίτη". Ο τελευταίος Βρετανός που τιμήθηκε με Όσκαρ Πρώτου Ρόλου είναι ο Αντονι Χόπκινς για τη "Σιωπή των Αμνών".

    Τρεις Μεξικανοί σκηνοθέτες συναγωνίζονται με τις ταινίες "Βαβέλ", "Ο Λαβύρινθος του Πάνα" και "Τα Παιδιά των Ανθρώπων".

    Η "Βαβέλ" είναι υποψήφια για επτά Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της Σκηνοθεσίας για τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, ενώ η ισπανόφωνη ταινία "Ο Λαβύρινθος του Πάνα" του Ντελ Τόρο ακολουθεί με έξι υποψηφιότητες. Για την βρετανική ταινία "Τα Παιδιά των Ανθρώπων" υποψήφιος για την προσαρμογή του σεναρίου είναι ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν.

    Μαζί με τον Ιναρίτου, ξένοι υποψήφιοι για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας είναι οι Βρετανοί Στίβεν Φρίαρς ("Η Βασίλισσα") και Πολ Γκρινγκρας ("United 93"). Τα τελευταία δέκα χρόνια το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί έξι φορές σε ξένους.

    Ο ειδικός στα βραβεία Όσκαρ Ρόμπερτ Όσμπορν έχει μια θεωρία σχετικά με τη μεγάλη παρουσία ξένων στις φετινές υποψηφιότητες:

    "Πιστεύω πως όλος ο κόσμος γίνεται ένα. Νομίζω πως αυτό έχει να κάνει με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κόσμο".

    "Κάποτε οι Ιταλοί έβλεπαν ιταλικές ταινίες, οι Γάλλοι γαλλικές, οι Βρετανοί έφτιαχναν τις δικές τους και όλοι που και που έβλεπαν και αμερικάνικες. Όμως τώρα όλα ανακατεύονται και γίνονται ένα και νομίζω πως αυτό αντικατοπτρίζουν τα Όσκαρ", επισήμανε ο Όσμπορν, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Ιναρίτου και τον Ιστγουντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 February 2007 - 11:30:11 UTC