Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Επικοινωνιακό τέχνασμα ο νόμος για τα ΑΕΙ»
  • [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον επαρχιακό Τύπο
  • [03] Αυξημένες οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης

  • [01] «Επικοινωνιακό τέχνασμα ο νόμος για τα ΑΕΙ»

    "Επικοινωνιακό τέχνασμα στο χώρο της παιδείας με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει τη θητεία της", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το νόμο-πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σήμερα συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος για να ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα αυτό.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απέδειξε και σε αυτό το σημαντικό θέμα, ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι εγγυητής μιας προοδευτικής και ουσιαστικής πρότασης αλλαγών για τη δημόσια παιδεία.

    Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, όπως ανέφερε, τις παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή, εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τόλμησε και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Κ. Καραμανλή ελάχιστα απαντούν στα σημερινά σοβαρά προβλήματα.

    Επίσης εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διάλογο που προηγήθηκε και δεν επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να συμβάλει εάν η κυβέρνηση είχε τολμήσει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε πρόχειρες και αποσπασματικές τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στο θέμα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει την τομή και συνεχίζει τη λογική του κρατικιστικού ελέγχου.

    Για τις πρυτανικές εκλογές ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο αναδιοργάνωσης των πανεπιστημίων και χωρίς αυτό, όπως πρόσθεσε, μπορεί να οδηγηθούμε σε πλήρη κομματικοποίηση του πανεπιστημίου και σε ρουσφετολογική σχέση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Με τον τρόπο αυτό, είπε, μεταβάλλει τα πανεπιστήμια σε πεδίο κομματικών πειραματισμών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με τα δάνεια και τις υποτροφίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στην ανάγκη ενός δίκαιου συστήματος φοιτητικής μέριμνας, ενώ σε σχέση με το θέμα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει το θέμα στην αιωνιότητα.

    Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για τον εργαζόμενο φοιτητή, εκείνον που για να τελειώσει τις σπουδές του πρέπει να εργάζεται. Ούτε και το άσυλο αντιμετωπίζει σοβαρά και ολοκληρωμένα η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την παιδεία και το μέλλον της νέας γενιας θα κριθεί από τη δυνατότητα να αλλάξει το σύστημα παιδείας, διασφαλίζοντας ισότιμη παιδεία για όλους, ανεξάρτητα από καταγωγή και οικονομική θέση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα είχε προεδρεύσει συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, τέλος, ότι δεν χρειάζεται η ΝΔ να ταλαιπωρεί τα πανεπιστήμια και τη νέα γενιά με αυτό το πρόχειρο νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποχρηματοδοτεί και χειρίζεται τα θέματά του με αυταρχισμό και επιβάλλει τον κομματισμό.

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ΣΥΝ: Ο νόμος-πλαίσιο θα έχει την τύχη του άρθρου 16

    «Την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, μετά τη θετική εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας και ανάβει νέα φωτιά στα Πανεπιστήμια".

    Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στην απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να προχωρήσει ο Νόμος - Πλαίσιο για την ανώτατη εκπάιδευση.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι "εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νόμου-πλαίσιο, να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως αυτής των 4 πρυτάνεων των αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας, αλλά να γνωρίζει ότι, εάν θέλει αντιπαράθεση και εάν επιλέξει την αντιπαράθεση θα την έχει. Θα την έχει παντού και μέσα στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία και στους δρόμους, και την ίδια τύχη που είχε το άρθρο 16 θα έχει και ο νόμος πλαίσιο".

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνάντηση με συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    Η αναθεώρηση του άρθρου 24 συζητιέται σήμερα στη Βουλή. Είναι η δίδυμη αδελφή του άρθρου 16. Από τη μια έχουμε ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Εδώ έχουμε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δασών και δασικών εκτάσεων, που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαφάνιση μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου ή της άμυνας της χώρας μας απέναντι στα μεγάλα κλιματολογικά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται αυτή την εποχή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θεωρούμε αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη.Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για το πού ζει ο πλανήτης που ζει η Ευρώπη, που ζει η Ελλάδα. Και είμαστε σίγουροι ότι με την ευαισθησία και την κινητοποίηση των πολιτών, παρά τις αντιστάσεις ορισμένων μικρών και μεγάλων συμφερόντων, τελικά η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν πρόκειται να περάσει».

    ΚΚΕ: Πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο του λαού

    «Ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που εκ νέου κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να απορριφθεί, όχι μόνο από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, που η μεγάλη τους πλειοψηφία ήδη τον έχει απορρίψει αγωνιστικά, αλλά και από το σύνολο του λαού» αναφέρει σε δήλωσή του το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Αρβανιτάκης.

    «Οι 4ετείς συμφωνίες για κάθε Ίδρυμα χωριστά επισημοποιεί την επιδίωξη των μονοπωλιακών συγκροτημάτων να ελέγξουν πλήρως τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα των πανεπιστημίων» εκτιμά ο κ.Αρβανιτάκης και σημειώνει πως «πρόκειται για καθαρή ιδιωτικοποίηση και υποβάθμισή τους», ενώ παράλληλα τονίζει ότι ο νόμος-πλαίσιο «επιχειρεί να πλήξει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, το φοιτητικό κίνημα, την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση».

    «Η απάντηση σπουδαστών - φοιτητών - εργαζομένων» καταλήγει «πρέπει να είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου και κλιμάκωση της πάλης για Ενιαία Δημόσια δωρεάν Παιδεία για πανεπιστήμια και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους».

    [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον επαρχιακό Τύπο

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας που αφορά «την καταχώρηση δημοσιευμάτων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο».

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αντίθετα από το ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

    Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσπάθεια ομηρίας του επαρχιακού τύπου, το ΚΚΕ για «αγοραστική τακτοποίηση», ενώ ο ΣΥΝ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την ακρόαση των φορέων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε "ανοιχτός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περισσότερο τους κανόνες διαφάνειας".

    Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, βασικός άξονας του νέου θεσμικού πλαισίου είναι ο επανακαθορισμός των κριτηρίων για τον επαρχιακό Τύπο, που θα διασφαλίζει με διαφάνεια, αλλά και σύγχρονους δεσμευτικούς κανόνες, τα κριτήρια για τη δημοσίευση δημοπρασιών, προκηρύξεων, διαγωνισμών, πλην εκείνων που αφορούν προσλήψεις προσωπικού, καθώς και ισολογισμούς ΔΕΚΟ και Τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο.

    «Ο χώρος του περιφερειακού Τύπου δεν διέθετε μέχρι σήμερα ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρότερους κανόνες και ρυθμίζει με διαφάνεια τους όρους κατανομής των δημοσιεύσεων στα περιφερειακά φύλλα. Η ελληνική περιφέρεια μπορεί να γίνει μοχλός εξωστρεφούς ανάπτυξης μεταφέροντας τη φωνή τους στο κέντρο των αποφάσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ξεκίνησε από τις 28 Ιουλίου του 2004 εκφράστηκαν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις. Πετύχαμε τη γόνιμη σύνθεση. Δεν λέμε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα. Ο στόχος μας πάντως είναι να χτυπηθεί ο εκδοτικός παρασιτισμός και να ενισχυθεί ο τοπικός Τύπος », τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

    Στο σημείο αυτό, και απαντώντας σε σχετικές αιχμές που ακούστηκαν νωρίτερα από βουλευτές, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Ουδέποτε η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φέρει νόμο περί Τύπου, αλλά να ορίσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η κυβέρνηση έχει τουλάχιστο ένα χρόνο ζωής, αρκετό για να φέρει τα νομοσχέδια που χρειάζονται».

    Ακόμα, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανανεώσει τη διάταξη που ισχύει μέχρι τα τέλη του 2007 και η οποία δίνει τη δυνατότητα στα ΜΜΕ να δικαιολογούν δαπάνες χωρίς απαραίτητα δικαιολογητικά έως το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό θέλει να έχει σε ομηρία τον επαρχιακό Τύπο ενόψει εκλογών.

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας. Όπως υποστήριξε, με τη νέα διάταξη επιτρέπεται, σε όσους δεν είχαν δηλώσει τους σταθμούς μέχρι το 1998, όπως προέβλεπε ο ισχύων νόμος, να το κάνουν τώρα.

    Απαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση αναγκαία και απαραίτητη, σημειώνοντας ότι υπήρξαν εισαγγελικές παρεμβάσεις για παράνομα κέντρα εκπομπής σήματος εθνικής ή τοπικής εμβέλειας.

    «Αν χρειάζεται οποιαδήποτε διευκρίνιση για την εγκατάσταση κεραιών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί τις προτάσεις σας», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [03] Αυξημένες οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης

    Την ιστοσελίδα www.periousia.gr η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο υπουργός παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα έκανε λόγο για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων με ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και της αποτελεσματικότερας και αποδοτικότερης διαχείρισης των διαθεσίμων.

    Η περιουσία των Ταμείων, με στοιχεία στις 31.12.2005, φτάνει στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 2,42%.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 11,7%, φτάνοντας στα 10.792 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 9.663 εκατομμυρίων ευρώ του 2006.

    Οι δαπάνες φέτος, είπε, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,17% του ΑΕΠ έναντι 4,96% του 2006.

    Σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και το νοικοκύρεμα των Ταμείων δημιουργούνται οι βάσεις για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές μέσα από μια ορθολογική μεταβατική περίοδο.

    Πάντως, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό κόμμα τις λύσεις δεν τις αναζητά ούτε σε αυξήσεις ορίων ηλικίας, ούτε σε αυξήσεις εισφορών, ούτε σε μειώσεις συντάξεων.

    Ο χαρακτήρας του συστήματος θα παραμείνει υπογράμμισε, δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ενώ η τριμερής χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση του συστήματος.

    Σχετικά με τη συγκυρία των επόμενων μηνών ο κ. Τσιτουρίδης, εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες σύντομα σχετικά με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας με τη σύσταση θέσης Γενικού Επιθεωρητή Δαπανών Υγείας, αλλά και την πίεση πάνω στις διοικήσεις των Ταμείων ώστε να κλείσουν τους ισολογισμούς και να εκπονήσουν επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.

    Σχετικά με την ιστοσελίδα για την περιουσία των Ταμείων, ο κ. Τσιτουρίδης κατέλξηε κάνοντας λόγο για μια καινούργια πύλη διαφάνειας και ενημέρωσης και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ακόμα και το τελευταίο ευρώ των ασφαλισμένων ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο ελέγχου των αρμοδίων αρχών για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή του.

    Σήμερα παρουσιάστηκε το σκέλος που αφορά την ακίνητη περιουσία, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί το σκέλος που θα αφορά την κινητή περιουσία των Ταμείων.

    Για την ακίνητη περιουσία η ιστοσελίδα παρέχει στοιχεία και ανάλυση σχετικά με την καταγραφή και παρουσίαση των ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες τους, τις εμπορικές αξίες, εκτιμήσεις για ασφάλιση, εγγραφή στο Κτηματολόγιο, κ.α.

    Σχετικά με την κινητή περιουσία προβλέπεται να δίνει στοιχεία για ανάλυση σχετικά με τις καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομολογίες, τίτλους δημοσίου και ομόλογα τραπεζών, μη εισηγμένες μετοχές, χορηγούμενα δάνεια κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 February 2007 - 17:30:29 UTC