Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα Παιδείας
  • [02] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αυξήσεις 3,5% στο Δημόσιο το 2007
  • [04] Αλαβάνος για αναθεώρηση του Συντάγματος

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα Παιδείας

    Συνεδριάζει σήμερα στις 1100 το πρωί,υπό τον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το "Νόμο - Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση".

    Τις ρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των φοιτητών και ενισχύουν το ρόλο των πρυτάνεων στην αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ,θα παρουσιάσει στνη κυβερνητική επιτροπή η υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου.

    Με την πρώτη ψηφοφορία μεθαύριο Πέμπτη, στην ολομέλεια της Βουλής για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος, κλείνει ένας ακόμη γύρος αντιπαράθεσης για τα πανεπιστήμια.

    Η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι η αρχή με χρονικό ορίζοντα τη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής τέλος Μαρτίου.

    Αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κ.Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρας μας και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κια υπουργούς της κυβέρνησης.

    [02] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί,υπό την προεδρία του κ.Γιώργου Παπανδρέου. Με τον πρόεδρο της Κύπρου κ.Τάσσο Παπαδόπουλο θα συναντηθεί αύριο ο Γ,Παπανδρέου.Για το λόγο αυτό σήμερα συγκαλεί σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για το κυπριακό με τους Θ.Πάγκαλο, Χρ.Παπουτσή, Π.Μπεγλίτη και Δημ.Δρούτσα.

    Τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας μέσα από το συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Μαρτίου, ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο υπεύθυνος του κόμματος για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Αθανασάκης μίλησε για σημαντική απόφαση ανασυγκρότησης των δυνάμεων της νεολαίας, ώστε να συμβάλλει με την αυτόνομη παρουσίαση και την πρωτοπόρο δράση της ως κινητήρια δύναμη στον αγώνα του κόμματος.

    Αναφέρθηκε στο συνέδριο της νεολαίας, στο οποίο, όπως είπε, αναμένεται μαζική συμμετοχή 3.500 συνέδρων, αντιπροσωπευτικών όλων των τμημάτων της νεολαίας και όλων των περιοχών της χώρας.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο ασυμβίβαστο, ανάμεσα στις θέσεις στα κεντρικά όργανα του κόμματος και τις κρατικές θέσεις που θα θεσμοθετηθεί, όπως είπε, στην περίπτωση επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    "Καμιά οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης αλλά η οργανωτική συγκρότηση της νεολαίας είναι αναγκαία, για τη δυναμική αυτόνομη παρουσία της και τη διαρκή δράση της στους κόλπους του κόμματος.

    Σε οργανωτικά, κυρίως, θέματα αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ανέλαβε εκ μέρους του κόμματος τον τομέα της νεολαίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι οι σύνεδροι θα εκλεγούν με ένα σύστημα αντίστοιχο της εκλογής του προέδρου του κόμματος και θα αναδειχθεί ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο νεολαίας για νέους επιστήμονες, αγρότες, άνεργους κ.α., οι οποίοι θα λειτουργούν στους κόλπους του κόμματος για τα γενικά πολιτικά ζητήματα και με αυτονομία τα νεολαιίστικα.

    Αρχικά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χωριστή οργάνωση νεολαίας, στη συνέχεια δημιουργήθηκε αυτόνομη νεολαιίστικη οργάνωση και τώρα προτείνεται ένα μικτό σχήμα λειτουργίας και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτόνομης δράσης στα ειδικά θέματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε επίσης ότι αυτονομείται από τη νεολαία και η σπουδάζουσα ΠΑΣΠ, καθώς και ότι δεν θα εκλεγεί από το συνέδριο γραμματέας της νεολαίας.

    Η νέα γενιά, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, μπαίνει ξανά μπροστά για την κοινωνική δικαιοσύνη και την καλύτερη ποιότητα ζωής, με στόχο να αποτελέσει τον καταλύτη τόσο στις κοινωνικές διεργασίες όσο και στην πορεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Τέλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Κουλούρη, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: "Είναι ώρα συσπείρωσης, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ναρκοθετεί τα βήματά μας".

    [03] Αυξήσεις 3,5% στο Δημόσιο το 2007

    Αυξάνεται κατά 3,5% ο βασικός μισθός των λειτουργών και των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωματών Ασφαλείας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική του δημοσίου του έτους 2007.

    Επιπλέον του ποσοστού 3,5% οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή αλλαγές μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κλπ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτός των ανωτέρω αυξήσεων ενισχύονται και τα εισοδήματα μερίδας υπαλλήλων.

    Ειδικότερα:

    -Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγούνται φέτος οι δυο πρώτες από τις τρεις δόσεις του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας, το συνολικό ύψος του οποίου είναι 105 ευρώ.

    -Στο νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αυξάνεται το επίδομα "νοσοκομειακό και τροφής", κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χορηγείται το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλαδή κατά 17,5 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο του 2007 και κατά 35 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

    -Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από την 1η Σεπτεμβρίου 2007, επιπλέον κατά 2% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού έτους 2007 και από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται σε ποσοστό 8% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού. Οι δικαιούχοι φθάνουν τους 153.000.

    -Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνεται από την 1η Μαρτίου 2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 ευρώ ή 53 ευρώ σε 70 ευρώ.

    Τέλος, διευθετείται η εκκρεμότητα του επιδόματος 0,7% των μηχανικών του δημοσίου που ασχολούνται με δημόσια έργα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εάν υπολογιστούν όλοι οι επιμέρους πρόσθετες αυξήσεις η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών, χωρίς την ωρίμανση, ανέρχεται σε περίπου 4%.

    Οι συντάξεις

    Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνονται κατά 4%, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων του δημοσίου η τελική αύξηση διαμορφώνεται ως εξής:

    - Στη σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων ενσωματώνεται από την 1η Ιουλίου 2007 η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των 140,80 ευρώ. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000.

    - Στους στρατιωτικούς συνταξιούχους και τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται αυτόματα από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η αύξηση του 2% (επίδομα ειδικών συνθηκών), όπως και από την 1.1.2007 η πέμπτη δόση του επιδόματος υψηλής ευθύνης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 90.000.

    Επίσης, θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου 2007 η τρίτη δόση του ΛΑΦΚΑ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πρόσθετο ποσοστό αύξησης 2% επί της σύνταξης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 226.000.

    Εξάλλου, για περίπου 30.000 πολεμικούς συνταξιούχους η αύξηση είναι 7,3% πλέον της εισοδηματικής πολιτικής.

    Τέλος, οι αυξήσεις επί των συντάξεων για το 2007 του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ είναι 23% και 22% αντίστοιχα.

    «Αναδιανομή από τους πολλούς στους λίγους»

    «Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά την προσφιλή του τακτική, ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική του 2007, μεσημέρι Παρασκευής, ελπίζοντας ότι οι πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα διαφύγουν της προσοχής των πολιτών. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όμως, αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε προϊόντα, καύσιμα και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το εισόδημά τους", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

    "Ο κ. Αλογοσκούφης, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση, συμπεριλαμβάνει στην ανακοίνωση κάποια επιμέρους επιδόματα για ορισμένους, επιδόματα που τα έχει ήδη ανακοινώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Μπορεί ο κ. Αλογοσκούφης με το δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική, να απέφυγε τις ερωτήσεις, δεν μπορεί όμως να αποφύγει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Η πολιτική της δήθεν εξυγίανσης της οικονομίας, που γίνεται με την αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, δεν πείθει πλέον κανέναν", πρόσθεσε η κα Παπανδρέου.

    ΚΚΕ και ΣΥΝ: Προκλητική η εισοδηματική πολιτική

    «Στην προκλητική εισοδηματική πολιτική η απάντηση των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι: Διεκδίκηση 1300 ευρώ κατώτατος μισθός, 1050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ταξική συσπείρωση και πάλη για ανατροπή της εισοδηματικής αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύει τα κέρδη του κεφαλαίου και εντείνει συνεχώς την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι «η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης προσφέρει μόνο ψίχουλα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια αλλά και τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Παραβιάζει ακόμα τις ίδιες τις δικές της δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει σε ένα νέο μισθολόγιο όπως ζητάει η ΑΔΕΔΥ και το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων. Και παραβιάζει για μια ακόμη φορά τις δικές της δεσμεύσεις ότι θα αναγνωρίσει το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών για μια σειρά κατηγοριών εργαζομένων, είτε αυτούς που δουλεύουν σε ΟΤΑ, είτε σε αυτούς που δουλεύουν στα νοσοκομεία αλλά και σε πολλούς άλλους».

    Τα συνδικάτα

    «Η εξαγγελία από την κυβέρνηση της εισοδηματικής πολιτικής έτους 2007, στο "γενναιόδωρο" ποσοστό 3,5% για τους εργαζομένους και 4% για τους συνταξιούχους, αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό. Η "αύξηση - ψίχουλα" παρατείνει την άγρια λιτότητα, την ώρα που επιχειρήσεις και τράπεζες πραγματοποιούν ρεκόρ κερδών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και συνταξιούχων έχει μειωθεί δραματικά, απβ την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών (προϊόντα, φάρμακα, υπηρεσίες, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τον υπερ-δανεισμό των οικογενειών και τη δραματική αύξηση της φτώχειας», τόνισε ο κ.Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ «θα αντιδράσει δυναμικά και αποφασιστικά, διεκδικώντας ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων».

    [04] Αλαβάνος για αναθεώρηση του Συντάγματος

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί σήμερα στις 11.00 το πρωί, με συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος στα γραφεία του ΣΥΝ.

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος είπε πως ο ΣΥΝ θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μέτωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας για να στηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα και ιδιαίτερα το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα δημόσια πανεπιστήμια.

    Παρά τη νίκη που έχει επιτευχθεί, ο αγώνας συνεχίζεται για τα πολλά και βαθιά προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε ευτελισμό και προσβολή στην αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών τη σημερινή ανακοίνωση για τις δύο πρώτες δόσεις των 105 ευρώ προς τους καθηγητές και τους δασκάλους.

    "Εμείς ζητάμε άμεσα 5% για την Παιδεία ως αφετηρία και από κει και πέρα πρέπει να ικανοποιηθούν μια σειρά πολύ δίκαια αιτήματα των καθηγητών, δηλαδή μισθός εκκίνησης των 1.400 ευρώ, επιμόρφωση των καθηγητών και ακόμη να στηριχθεί η τεχνική εκπαίδευση γιατί με όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουμε μια πολύ μεγάλη αποτυχία, έχουμε μια μεγάλη διαρροή σχεδόν 30% μαθητών που ακολουθούσαν την τεχνική λυκειακή παιδεία", είπε ο κ. Αλαβάνος και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΝ στο αίτημα της ΟΛΜΕ για αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 February 2007 - 7:30:17 UTC