Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Αλβανία

  • [01] Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Αλβανία

    Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Μαζί για το Μέλλον» με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, αναδείχθηκε σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα νικητής, με ποσοστό πάνω από 45% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, για τις οποίες προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι από 2.900.000 Αλβανοί.

    Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο αριστερός συνασπισμός προηγείται σε πάνω από έξι, από τις συνολικά 12 περιφέρειες της χώρας και ο νυν δήμαρχος Έντι Ράμα ανανέωσε για τρίτη φορά τη θητεία του στην πρωτεύουσα, εξασφαλίζοντας πάνω από 54% των ψήφων με αντίπαλο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Σοκόλ Ολντάσι, ο οποίος πήρε μόνον 46%.

    Επίσης οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τη νίκη και σε άλλους σημαντικούς δήμους της χώρας, όπως στην Αυλώνα, στην Κορυτσά, στο Μπεράτι και στο Φιέρι.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, παρ΄ όλες τις κατηγορίες εναντίον των Σοσιαλιστών για παρατυπίες στους δήμους που κυβερνούν οι ίδιοι, δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη νίκη των χθεσινών εκλογών είναι τα διεθνή κριτήρια για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», «τα οποία εκπληρώθηκαν», όπως είπε, «στην εκλογική αυτή διαδικασία».

    Ο κ. Μπερίσα απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα και το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από ορισμένους αναλυτές, ως απόδειξη της ήττας του κόμματός του και του συνασπισμού «Μεγάλη Συμμαχία», του οποίου ηγείται.

    Εν τω μεταξύ στο πρώτο του πόρισμα ο ΟΑΣΕ, μέσω του επικεφαλής των παρατηρητών Γιούργκεν Γκρούνετ, χαρακτήρισε τις εκλογές ως «χαμένη ευκαιρία για την Αλβανία» αναφερόμενος συνολικά στην προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση και επίσης στην εκλογική διαδικασία. Όμως τα αλβανικά πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα βήμα εμπρός προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

    Το ΚΕΑΔ μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει το Δήμο της Σελενίτσας στην περιφέρεια της Αυλώνα. Δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στο δήμο της Χειμάρας, όπου παρά τις παρατυπίες και τις προσπάθειες για νοθεία τις οποίες κατήγγειλε ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ και νυν δήμαρχος Βασίλης Μπολάνο, ο ίδιος φαίνεται να έχει προβάδισμα απέναντι στο Δημήτρη Λαζάρη, του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενοι από το κόμμα του υποψήφιοι έχουν επικρατήσει, εκτός από το Δήμο Σελενίτσας και στους Δήμους Πολίτσανης (περιφέρειας Μπερατίου) και Ντιβιάκας (νομού Λούζνιας), ενώ επιβεβαίωσε ότι προηγείται και στις εκλογές για το Δήμο Χειμάρας. Επίσης δήλωσε ότι οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ έχουν επικρατήσει στις εκλογές για τις κοινότητες Κάτω & Πάνω Δρόπολης και Πωγωνίου, στο Αργυρόκαστρο, Μεσοπόταμου και Φοινίκης στο Δέλβινο, Λιβαδειάς και Αλίκου στους Αγ. Σαράντα και Χαμέλ στη Σκόδρα. Για τις κοινότητες Ζαγοριάς Αργυροκάστρου, Φράσερης και Μπαλαμπάν Πρεμέτης, το ΚΕΑΔ πρόκειται να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε επίσης του εκπροσώπους του ΔΚ και του ΣΚ, καθώς και τις ηγεσίες των δυο κομμάτων, τονίζοντας ότι κανείς από αυτούς δεν μπορεί να θεωρεί του Χειμαρριώτες "πολίτες β' κατηγορίας".

    Νωρίς το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο ανακοινώνοντας τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος να μη δημιουργήσουν, όπως είπε, προβλήματα και να ζητήσουν από τα μέλη των επιτροπών που καταμετρούν τις ψήφους να συνεχίσουν τη διαδικασία και να μην προβάλλουν εμπόδια.

    Ο κ. Μάικο εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή της Σκόδρας μεταξύ των μελών των επιτροπών της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος λόγω των προσπαθειών, όπως τόνισε, των Δημοκρατών να εμποδίσουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

    Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενδεχομένως αύριο το πρωί.

    Απογοήτευση ΟΑΣΕ για εκλογές

    Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. «Για κάποιον σαν εμένα, που έχει παρακολουθήσει έναν αριθμό εκλογών στην Αλβανία, αυτές που διενεργήθηκαν την Κυριακή ήταν κατά κάποιον τρόπο μία απογοήτευση. Αντιπροσωπεύουν μία χαμένη ευκαιρία να οργανωθεί μία ψηφοφορία που να συνάδει πλήρως με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις προδιαγραφές των δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε στα Τίρανα ο Γίργκεν Γκρούνετ, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Παρατηρητών.

    Ολι Ρεν: Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, εκτίμησε σήμερα πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία καταδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας των κομμάτων στη χώρα αυτή, για την οποία η Αλβανία έχει δεσμευθεί.

    Η εκτίμηση της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) "σημειώνει τη γενική διεξαγωγή των εκλογών σε ένα πνεύμα ανταγωνισμού, αλλά δείχνει [και] έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων", ανέφερε σε δήλωση ο Ρεν.

    "Τα προβλήματα στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών αντανακλούν την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να εκπληρωθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της Αλβανίας", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως "ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών" είναι μια "θεμελιώδης" δέσμευση των Τιράνων στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ.

    Η Αλβανία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2006 αυτή τη συμφωνία σύνδεσης που είναι το πρώτο στάδιο για μια μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

    "Οι αλβανοί πολιτικοί ηγέτες οφείλουν τώρα να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται από κοινού για την εκλογική μεταρρύθμιση και για τις άλλες προκλήσεις που οφείλει να αναλάβει η Αλβανία στη διαδικασία ενσωμάτωσής της στην ΕΕ", συνέχισε ο Επίτροπος.

    Ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισε σήμερα "χαμένη ευκαιρία" τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, όπου "η ψηφοφορία σπιλώθηκε από διαδικαστικές ελλείψεις και, σε ορισμένες περιοχές, από εντάσεις".

    Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τα φαινόμενα παρατυπιών που διαπιστώθηκαν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε εκλογικά τμήματα στην περιοχή της Χειμάρας.

    Πάντως, στην πρώτη του εμφάνισή του μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι «οι εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου 2007 κατέδειξαν ξεκάθαρα την πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης να διεξαγάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Επομένως, αυτές οι δημοτικές εκλογές αποτελούν νίκη όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για την Αλβανία, προσδοκία της οποίας είναι η ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Μιμή Κοϊδέλι, ανέφερε ότι «το Σ.Κ. και η Ενωμένη Αριστερά έχουν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Μαϊλίντα Μπρέγου, δήλωσε πως το Δ.Κ. έχει κερδίσει στους δήμους Καβάγια, Μπουρέλ και Μπαλς, απέφυγε, όμως, να κάνει εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα στα Τίρανα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 February 2007 - 19:30:10 UTC