Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Κ. Παπούλια στην Τουρκία

  • [01] Μήνυμα Κ. Παπούλια στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε, από το Βουκουρέστι, πως «σε μιάν Ένωση που στηρίζεται τελικά σε κοινές αξίες δεν μπορεί να υπάρχουν κριτήρια (για την ένταξη σ΄αυτήν) πρώτης και δεύτερης διαλογής».

    Μιλώντας σήμερα το βράδυ στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, ο Έλληνας Πρόεδρος επεσήμανε πως η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ «εγγυάται σταθερότητα, ανάπτυξη και ασφάλεια σε μια περιοχή της ευρωπαϊκής Ηπείρου, στην οποία τα αγαθά αυτά δεν ήταν πάντοτε δεδομένα».

    Πρόσθεσε δε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί «στρατηγική επιλογή», επιλογή ώστε «να ξεπερασθούν οριστικά τα δεινά των εθνικισμών και των συγκρούσεων, ώστε να οικοδομηθεί το μέλλον με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία, με υπέρτατο στόχο την ευημερία των πολιτών της».

    Και επεσήμανε πως η Ρουμανία εισήλθε στην ΕΕ εκπληρώνοντας όλα τα κριτήρια «όπως οφείλει κάθε νέο μέλος», καθώς μάλιστα «σε μιά Ένωση που στηρίζεται, τελικά, σε κοινές αξίες, δεν μπορεί να υπάρχουν κριτήρια πρώτης και δεύτερης διαλογής».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα σημάνει ραγδαία πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ρουμανίας και πρόσθεσε πως «οι αυξημένες οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες, αλλά, κυρίως, η εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων συμπεριφοράς είναι επιλογή που, πρωτίστως, θα ωφελήσει τη Ρουμανία, ταυτόχρονα δε εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της περιοχής μας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».

    Αύριο ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ρουμάνο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου, τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Θεόκτιστο, τον Δήμαρχο Βουκουρεστίου Αντριάν Βιντεάνου, τον Πρόεδρο της Γερουσίας Νικολάε Βακαροϊου, ενώ το βράδυ, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, θα παρακολουθήσει κονσέρτο με την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου και την τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά, στο οποίο έχει προσκληθεί και ο Ρουμάνος Πρόεδρος Μπασέσκου.

    Συνάντηση με τον Ρουμάνο πρόεδρο

    Το ζήτημα του Κοσόβου απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τις επίσημες συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Βουκουρέστι, στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος, μάλιστα, έλαβε θετική θέση για την Κύπρο και τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για το Κόσοβο «σύμφωνη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ», η οποία «θα είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο πλευρές» και πρόσθεσε με έμφαση ότι προς τούτο θα πρέπει να διατεθεί «όσος χρόνος και αν χρειασθεί».

    Ο Πρόεδρος τόνισε, επίσης, πως δεν έχει ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών, «αφού μένουν έξω από την ΕΕ οι άλλες βαλκανικές χώρες».

    Προς τούτο, είπε, θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ των δυτικών Βαλκανίων.

    Στο σημείο δε αυτό ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι συμφώνησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του πως η ΕΕ θα πρέπει «να πλησιάσει περισσότερο τη Σερβία, να της δώσουμε ελπίδα και όραμα ότι ανοίγει και γι' αυτούς ο δρόμος της ενταξιακής πορείας».

    Ο Ελληνας Πρόεδρος σημείωσε, κατά τη διάρκεια των επισήμων συνομιλιών, ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτελούν έναν δυναμικό βαλκανικό πυρήνα στην ΕΕ, ο δε Τραϊάν Μπασέσκου ανέφερε στον κ. Παπούλια την πρόταση της χώρας του να φιλοξενήσει το 2008 τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πρόταση επί της οποίας ο Ελληνας Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, η οποία μαζί με τη Βουλγαρία εισήλθαν από την 1η Ιανουαρίου στην ΕΕ, συζήτησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Αθηνών - Βουκουρεστίου, με έμφαση στον οικονομικό - επενδυτικό τομέα, καθώς και για τα μείζονα προβλήματα της Ευρώπης («Ευρωσύνταγμα») την κατάσταση στα Βαλκάνια (Κόσοβο - Σερβία) και το θέμα της Κύπρου.

    Ο Τραϊάν Μπασέσκου ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως «πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου», ενώ όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ανέφερε:

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας να συνεχισθούν. Και η Τουρκία θα μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ όταν θα πληροί όλα τα κριτήρια, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη σχέση με ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος. Για παράδειγμα, θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν ανάμεσα σε κράτη-μέλη περιορισμοί ελλιμενισμού σε εθνικά λιμάνια ορισμένων σκαφών που ανήκουν στα κράτη της ΕΕ. Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να προσδοκά να γίνει μέλος της ΕΕ όταν θα πληροί τα κριτήρια. Η Ρουμανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας συνεχάρη τους Ρουμάνους για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ - έκανε δε λόγο για «άνοιγμα μιας ιστορικής εποχής» για τη γείτονα- και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «άριστες, φιλικές και εγκάρδιες, με ανοδική πορεία σε όλους τους τομείς».

    Υπογράμμισε, επίσης, τη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών επενδύσεων στη χώρα αυτή της Βαλκανικής, συμπληρώνοντας πως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Μπασέσκου να διπλασιαστεί ο όγκος αυτών των συναλλαγών. «Διαπιστώσαμε πως αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

    Οι κ.κ. Παπούλιας και Μπασέσκου συζήτησαν για τους στόχους της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, την προώθηση, δηλαδή, του «Ευρωσυντάγματος» και την προστασία του περιβάλλοντος, ο δε Ρουμάνος Πρόεδρος έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα», που μπορεί να κάνει η Ευρώπη αν υπάρξει ολοκλήρωση του θέματος με το «Ευρωσύνταγμα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το απόγευμα το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό του Μπογκντάν Ολτεάνου και αργότερα με τον αρχηγό της ρουμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιρτσέα Τζεοάνα.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Καλαντζή, και τους υφυπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Πέτρο Δούκα και Τάσο Νεράντζη, προσκάλεσε τον κ. Μπασέσκου να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 February 2007 - 19:30:16 UTC