Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική"
  • [02] ΚΚΕ: Δικαίωμα η δημόσια κοινωνική ασφάλιση
  • [03] Διάλεξη Δ.Μυταρά για την μοντέρνα τέχνη

  • [01] "Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική"

    Τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας μέσα από το συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Μαρτίου, ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο υπεύθυνος του κόμματος για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Αθανασάκης μίλησε για σημαντική απόφαση ανασυγκρότησης των δυνάμεων της νεολαίας, ώστε να συμβάλλει με την αυτόνομη παρουσίαση και την πρωτοπόρο δράση της ως κινητήρια δύναμη στον αγώνα του κόμματος.

    Αναφέρθηκε στο συνέδριο της νεολαίας, στο οποίο, όπως είπε, αναμένεται μαζική συμμετοχή 3.500 συνέδρων, αντιπροσωπευτικών όλων των τμημάτων της νεολαίας και όλων των περιοχών της χώρας.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο ασυμβίβαστο, ανάμεσα στις θέσεις στα κεντρικά όργανα του κόμματος και τις κρατικές θέσεις που θα θεσμοθετηθεί, όπως είπε, στην περίπτωση επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    "Καμιά οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης αλλά η οργανωτική συγκρότηση της νεολαίας είναι αναγκαία, για τη δυναμική αυτόνομη παρουσία της και τη διαρκή δράση της στους κόλπους του κόμματος.

    Σε οργανωτικά, κυρίως, θέματα αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ανέλαβε εκ μέρους του κόμματος τον τομέα της νεολαίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι οι σύνεδροι θα εκλεγούν με ένα σύστημα αντίστοιχο της εκλογής του προέδρου του κόμματος και θα αναδειχθεί ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο νεολαίας για νέους επιστήμονες, αγρότες, άνεργους κ.α., οι οποίοι θα λειτουργούν στους κόλπους του κόμματος για τα γενικά πολιτικά ζητήματα και με αυτονομία τα νεολαιίστικα.

    Αρχικά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χωριστή οργάνωση νεολαίας, στη συνέχεια δημιουργήθηκε αυτόνομη νεολαιίστικη οργάνωση και τώρα προτείνεται ένα μικτό σχήμα λειτουργίας και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτόνομης δράσης στα ειδικά θέματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε επίσης ότι αυτονομείται από τη νεολαία και η σπουδάζουσα ΠΑΣΠ, καθώς και ότι δεν θα εκλεγεί από το συνέδριο γραμματέας της νεολαίας.

    Η νέα γενιά, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, μπαίνει ξανά μπροστά για την κοινωνική δικαιοσύνη και την καλύτερη ποιότητα ζωής, με στόχο να αποτελέσει τον καταλύτη τόσο στις κοινωνικές διεργασίες όσο και στην πορεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Τέλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Κουλούρη, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: "Είναι ώρα συσπείρωσης, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ναρκοθετεί τα βήματά μας".

    Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική

    Εκλογές ζήτησε πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά την εξάωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως αδιέξοδη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η διέξοδος είναι μόνο οι εκλογές, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Δεν θα αφήσουμε τόνισε, επίσης, τα αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο αγώνας του Κινήματος είναι ανένδοτος και θα γίνει μαζί με το λαό για το λαό με στόχο μια δίκαιη κοινωνία. Σε αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά συντεταγμένα, με συλλογικότητα, ευθύνη και πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της ολοκληρωτικά, γέρασε πρόωρα και προκαλεί ζημιά στον τόπο. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφθασε στο σημείο να παρωδεί ακόμα και το σύνταγμα και να ασχολείται με μια όπως τη χαρακτήρισε κομματική φιέστα, η οποία δεν έχει κανένα νόημα, δεν αφορά τη χώρα και τον πολίτη.

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης πρόσθεσε, έχει τελειώσει και το ΠΑΣΟΚ δεν συμπράττει.

    Στις 18 και 19 Μαΐου το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Στις 18 και 19 Μαΐου θα διεξαχθεί το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου. Η απόφαση ελήφθη από το πολιτικό συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου Νίκου Αθανασάκη.

    Θα προηγηθούν κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου με την επιτροπή προγράμματος στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου για το πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου για το πρόγραμμα στις 2 και 3 Μαρτίου.

    Εξάλλου, ύστερα από εισήγηση των κυρίων Αθανασάκη και Σκανδαλίδη αποφασίστηκε ότι το συνέδριο της νεολαίας του Κινήματος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 29 έως 31 Μαρτίου. Για το θέμα αυτό τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αποπομπή του κ. Κουλούρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο του κόμματος, σύμφωνα με την απόλυτα θεσμική διαδικασία που διαθέτει. Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου είχαν προηγηθεί παρόμοιες ενέργειες του βουλευτή, οι οποίες δημιουργούσαν σύγχυση στην κοινή γνώμη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ανέφερε ότι όσο και αν του είναι δυσάρεστα τα διοικητικά μέτρα, αν χρειαστεί θα προβεί και πάλι σε παρόμοια κίνηση. Είναι αυτονόητο, ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, ότι αυτό είναι απόρροια των συνολικών θέσεων που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κινήματος και αποτελεί θέμα θεσμικής του ευθύνης.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν πληρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση στελεχών, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου στην εισηγήσή του σήμερα έθεσε ένα πλαίσιο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και κοινής στάσης και συμπεριφοράς για όλα τα στελέχη και επομένως δεν υπάρχει καμία διαφορετική μεταχείριση.

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εφαρμογή ή όχι των καταστατικών διαδικασιών στην περίπτωση Κουλούρη, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι αυτή η θεσμική δικαιοδοσία του προέδρου είναι διαπιστωμένη ιστορικά και έχει εφαρμοστεί από αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία.

    Σε ερώτηση αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερα να εκφράζουν τη γνώμη τους, ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι η έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας και του εσωτερικού διαλόγου είναι ταυτισμένοι με την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα μετά το 2004 το ΠΑΣΟΚ έχει εμβαθύνει το διάλογο.

    [02] ΚΚΕ: Δικαίωμα η δημόσια κοινωνική ασφάλιση

    «Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και τα εύσημα προς τους επιχειρηματίες του χώρου της ιδιωτικής "ασφάλισης" αποτελούν επιβράβευση της κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

    «Η ιδιωτική "ασφάλιση" δεν είναι "συναρωγός" στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, ούτε το βελτιώνει ούτε το συμπληρώνει. Η ύπαρξη και λειτουργία της αποσκοπεί στο κέρδος και η ανάπτυξή της οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικής καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, στον περιορισμό και το διαρκές χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην παραπέρα μείωση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση του κόστους τους. Οδηγούν στην μείωση του ήδη ισχνού εισοδήματός των εργαζομένων. Αυτό είναι έργο των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

    «Οι εργαζόμενοι για το δικαίωμά τους στη δημόσια σύγχρονη καθολική κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, πρέπει να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική».

    [03] Διάλεξη Δ.Μυταρά για την μοντέρνα τέχνη

    "Η τέχνη είναι ένα μάθημα για αρχάριους" τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής του διάλεξης στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Δημήτρης Μυταράς, ενώ διηγήθηκε "την πορεία της ζωγραφικής στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα", παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Εκπρόσωπου Τύπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του Αναπληρωτή Εκπρόσωπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου, καθώς και πλήθους φιλότεχνων.

    "Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης καθώς φιλοξενούμε ένα "εργάτη" της τέχνης, τον καταξιωμένο Έλληνα ζωγράφο, Δημήτρη Μυταρά, που έχει είκοσι ατομικές εκθέσεις και τριάντα διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό του", δήλωσε η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα προλογίζοντας τον καταξιωμένο, διεθνώς, ζωγράφο και καθηγητή.

    Ο Δημήτρης Μυταράς δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι θεωρητικός, ούτε κριτικός της τέχνης, αλλά απλώς ένας εκπρόσωπος της.

    "Οι Έλληνες δεν συνειδητοποιούν τι είμαστε", σημείωσε ο Έλληνας ζωγράφος, ενώ τόνισε ότι κατά την περίοδο του 4ου και 5ου αιώνα η Ελλάδα δημιούργησε πολιτισμό και ανώτερη τέχνη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατιούσα πορεία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Ελληνιστικών Χρόνων. Μετά την άνοδο του Κωσταντίνου, η Αρχαία Ελλάδα πέρασε στο Βυζάντιο με την ζωγραφική των πορτρέτων Φαγιούμ. Η λιτότητα και η ακρίβεια, χαρακτηριστικά της αρχαίας τέχνης επικρατούν στην Βυζαντινή ζωγραφική. Ο καλλιτέχνης τόνισε ακόμη ότι η Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα στρατιωτικά, αλλά η Ελλάδα κατέκτησε πολιτιστικά την Ευρώπη.

    Η Βυζαντινή Τέχνη φτάνει μέχρι την άλωση της Κωσταντινούπολης, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η ελληνική τέχνη περιορίζεται μόνο σε διακοσμήσεις εκκλησιών, γεγονός που οφείλεται στη έντονη χριστιανική πίστη της εποχής.

    Σημάδια τέχνης παρουσιάζονται κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, με την εικονογράφηση των "Απομνημονευμάτων του στρατηγού Μακρυγιάννη" από τον Παναγιώτη Ζωγράφο. Η περίοδος των Βαυαρών στην Ελλάδα και η δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου φοίτησαν ο Γύζης και ο Βολανάκης, ήταν σύμφωνα με τον Δημήτρη Μυτάρα μια από της σημαντικότερες περιόδους της ελληνικής τέχνης. Τα ρεύματα, όπως ο εξπρεσιονισμός και ο κυβισμός ήρθαν πολύ αργότερα στην χώρα μας, για να αντικατασταθούν στη συνέχεια από την αφηρημένη τέχνη του εικοστού αιώνα που έχει επιρροές και σήμερα.

    "Η Τέχνη διδάσκεται; Εγώ θεωρώ ότι διδάσκεται η αγάπη για την Τέχνη. Ποια είναι η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό; Η Ιστορία αντιμετώπισε αρνητικά τον καλλιτέχνη, όπως για παράδειγμα ο Εγγονόπουλος, που αντιμετωπίστηκε αρνητικά από το Δημήτρη Ψαθά. Πώς βιώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης την τέχνη του;" τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Μυτάρα και ανοίγοντας διάλογο μαζί του.

    "Η τέχνη δεν διδάσκεται, μόνο η γραμματική διδάσκεται. Αν ο δάσκαλος έχει ακτινοβολία ψυχής επηρεάζει και τον ίδιο τον μαθητή", απάντησε ο Δημήτρης Μυταράς, ενώ πρόσθεσε ότι το κοινό πρέπει να εκπαιδεύεται από το ίδιο το περιβάλλον αλλά και από την κοινωνία, καθώς τα σημερινά ΜΜΕ κάνουν κακό στην Τέχνη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να "αισθάνεται πράγματα για να μπορέσει να επιβιώσει".

    Ο καλλιτέχνης, κλείνοντας τη διάλεξη του και θέλοντας να δώσει έναν ορισμό για την τέχνη είπε χαρακτηριστικά ότι "η τέχνη δεν είναι στρατευμένη αλλά απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους. Είναι ο έρωτας, το ξεφύλλισμα μιας πληρότητας. Η τέχνη δεν μορφώνει, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης".

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, απευθυνόμενος στον Δ. Μυταρά, τον ευχαρίστησε για την ιδέα που του "γέννησε ο καλλιτέχνης", όπως είπε χαρακτηριστικά, για την δημιουργία μιας ημερίδας αφιερωμένης στην τέχνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 February 2007 - 15:30:18 UTC