Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ:Ο λαός θα πληρώσει το κόστος
  • [02] "Στόχος η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής"
  • [03] Επιτυχημένη η οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ

  • [01] ΠΑΣΟΚ:Ο λαός θα πληρώσει το κόστος

    "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς, για ακόμη μια φορά, με το κόλπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ που χαρακτηρίστηκε από το CNN ως μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στον κόσμο. Το κόλπο αυτό έχει ένα τεράστιο κόστος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες", αναφέρει σε δηλώσεις της η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη για την αναθεώρηση του ΑΕΠ και τη φοροδιαφυγή.

    "Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή 400 εκατομμύρια το χρόνο. Το 2007, θα κληθούμε να πληρώσουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά και αυξημένη εισφορά, συν το 1,5 δισεκατομμύριο που χάνουμε από το Ταμείο Συνοχής και από δω και στο εξής θα πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μεγαλύτερη εισφορά, στα Ταμεία της Κοινότητας", αναφέρει η κ.Παπανδρέου.

    Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στο ΠΑΣΟΚ

    "Θα ήταν φρονιμότερο τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην εκτίθενται, όπως εξέθεταν επί σειρά ετών τη χώρα", αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Το υπουργείο παραπέμπει σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο: «Ο Ευρωπαίος 'ασθενής' θεραπεύεται. Η Ελλάδα μειώνει το έλλειμμα, διατηρεί ισχυρή ανάπτυξη. Μήπως θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για άλλους;».

    Στο άρθρο αυτό, όπως τονίζει το υπουργείο, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση που παρέλαβε η Κυβέρνηση το 2004 στην οικονομία, ήταν ιδιαίτερα κακή, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση, έχει αποτελέσματα.

    Στο Αττικό νοσοκομείο εισήχθη ο Γ.Παπανδρέου

    Εντός της ημέρας, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται, αναμένεται να εξέλθει από το Αττικό Νοσοκομείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Παπανδρέου έχει προσβληθεί από την ίωση που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφυγε ο ίδιος στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, καθώς ο πυρετός που είχε εμφανίσει από την Κυριακή, δεν είχε υποχωρήσει.

    Η κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία και για τον λόγο αυτό κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητη η έκδοση ανακοινωθέντος. Διευκρινίσθηκε επίσης, ότι, τελικά, ο πυρετός που εμφάνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζεται, επ ουδενί, με την πνευμονία που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν.

    Απλά κρίθηκε ότι, εφόσον προσήλθε ο ίδιος, έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για ελαφρά ίωση και ότι ο κ. Παπανδρέου θα εξέλθει την Τετάρτη.

    [02] "Στόχος η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής"

    Επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και με τη συμμετοχή 46 εκπροσώπων επιχειρηματικών μονάδων, πραγματοποιείται στην Ινδία από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ώς και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.

    Στην αποστολή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των φυτικών καλλυντικών, των μηχανών και των συσκευών του μηχανολογικού εξοπλισμού των δομικών υλικών και των χημικών - πλαστικών.

    Στόχος της επιχειρηματικής αποστολής είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η αγορά της Ινδίας στον τομέα των εξαγωγών και των συνεργασιών γενικότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία κατέκτησε πρόσφατα την τρίτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα στις προτιμήσεις των διεθνών επενδυτών, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της συνέβαλε στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Απαιτείται να αλλάξει η νοοτροπία των φορολογουμένων, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή που συνήλθε χθες, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Μάλιστα ο υπουργός έκανε σαφές ότι τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα συμβάλουν ώστε να χρηματοδοτηθεί τόσο το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όσο και η αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία που είναι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και περιέγραψε τα μέτρα στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ειδικότερα πρόκειται για την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι φορείς των παραγωγικών τάξεων. Στην Επιτροπή θα συζητούνται προτάσεις και θα αναζητούνται συναινέσεις μεταξύ των φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Επίσης η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων κινήτρων προκειμένου οι πολίτες να ζητούν απόδειξη και ιδιαίτερα από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για τους επίορκους εφοριακούς υπαλλήλους.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης στην κατηγορία των επαγγελματιών, τονίζοντας ότι κάποιες κατηγορίες από αυτούς φοροδιαφεύγουν προκλητικά, όταν κάποιοι άλλοι πολίτες πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους που τους αναλογούν. Αυτή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και ισοδυναμεί με κλοπή εις βάρος της κοινωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ανέφερε στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2005, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από το μέσο εισόδημα του μισθωτού. Επίσης ένας στους τέσσερις επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα ααπό τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα έχει διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια. Τόνισε μάλιστα ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από την περιστολή της φοροδιαφυγής, θα συμβάλουν σημαντικά προκειμένου να χρηματοδοτηθούν σημαντικές κοινωνικές προτεραιότητες. Μεταξύ αυτών είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που προβλέπει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ σταδιακά την επόμενη πενταετία, αλλά και η αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας.

    Ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι ενημέρωσε για την πορεία του προϋπολογισμού του 2006, ο οποίος όπως είπε, έκλεισε μέσα στις προβλέψεις και για την πορεία των φορολογικών εσόδων.

    Υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη φορολογία, που συνοδεύεται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών έχει "έναν σημαντικό άξονα που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι "και με τις διασταυρώσεις και με τους καλύτερους ελέγχους και με τα κίνητρα που δώσαμε είχαμε πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και το 2006 και τον πρώτο μήνα του 2007. Ωστόσο, η φοροδιαφυγή είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης διότι τα φορολογικά έσοδα σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούν όλες τις προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους, Παιδεία, Υγεία κ.α.".

    Απαντώντας σε ερώτηση, για το αρνητικό σχόλιο του CNN σχετικά με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "κάποιοι παίρνουν ασήμαντα δημοσιεύματα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικά ζητήματα. Εχουμε μια μακρά ιστορία αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα σε πολλά μέσα του εξωτερικού για διάφορες σκοπιμότητες. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε εμείς το σωστό. Το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται το CNN είναι και ζήτημα φοροδιαφυγής. Οπως ζητάμε από όλους να δηλώνουν τα εισοδήματά τους έτσι και μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να δηλώνει σωστά τα εισοδήματά της, να ξέρει ποιό είναι το ΑΕΠ έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις στα πλαίσια της διεθνούς συμμετοχής της".

    [03] Επιτυχημένη η οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ

    Περιοδεία στο σχολικό συγκρότημα της Σιβιτανιδείου θα πραγματοποιήσει το πρωί η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα έχει επαφές με το σύλλογο καθηγητών και θα μιλήσει σε συγκέντρωση μαθητών.

    Την υπερκάλυψη του στόχου της οικονομικής εξόρμησης που είχε προκηρύξει για τον Δεκέμβριο 2006 - Ιανουάριο 2007, ανακοίνωσε χθες η ΚΕ του κόμματος. Υπάρχει δυνατότητα με το τελικό κλείσιμο της οικονομικής εξόρμησης να υπερκάλυψουν το πλάνο τους όλες οι Κομματικές Οργανώσεις.

    Η επίτευξη αυτού του στόχου στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Αποδεικνύει ότι μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στην πολιτική του ΚΚΕ. Αναγνωρίζουν την πρωτοποριακή δράση και συνεισφορά του στο λαϊκό κίνημα και ενδιαφέρονται για την ενίσχυσή του, τονίζεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 February 2007 - 7:30:15 UTC