Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Παπανδρέου: Ο λαός θα πληρώσει το κόστος
  • [02] "Δεν θα αργήσει ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ"
  • [03] Ντ. Μπακογιάννη: Πολιτική ισονομίας στη Θράκη

  • [01] Β. Παπανδρέου: Ο λαός θα πληρώσει το κόστος

    "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς, για ακόμη μια φορά, με το κόλπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ που χαρακτηρίστηκε από το CNN ως μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στον κόσμο. Το κόλπο αυτό έχει ένα τεράστιο κόστος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες", αναφέρει σε δηλώσεις της η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη για την αναθεώρηση του ΑΕΠ και τη φοροδιαφυγή.

    "Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή 400 εκατομμύρια το χρόνο. Το 2007, θα κληθούμε να πληρώσουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά και αυξημένη εισφορά, συν το 1,5 δισεκατομμύριο που χάνουμε από το Ταμείο Συνοχής και από δω και στο εξής θα πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μεγαλύτερη εισφορά, στα Ταμεία της Κοινότητας", αναφέρει η κ.Παπανδρέου.

    Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στο ΠΑΣΟΚ

    "Θα ήταν φρονιμότερο τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην εκτίθενται, όπως εξέθεταν επί σειρά ετών τη χώρα", αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Το υπουργείο παραπέμπει σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο: «Ο Ευρωπαίος 'ασθενής' θεραπεύεται. Η Ελλάδα μειώνει το έλλειμμα, διατηρεί ισχυρή ανάπτυξη. Μήπως θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για άλλους;».

    Στο άρθρο αυτό, όπως τονίζει το υπουργείο, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση που παρέλαβε η Κυβέρνηση το 2004 στην οικονομία, ήταν ιδιαίτερα κακή, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση, έχει αποτελέσματα.

    [02] "Δεν θα αργήσει ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ"

    «Δεν θα αργήσει» η κατάθεση του νόμου-πλαισίου για την παιδεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ως προς τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και καταλήψεις στα ΑΕΙ, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για «προκατάληψη όσων αντιδρούν, χωρίς να έχουν δεί το τελικό σχέδιο και άρα δεν επιθυμούν καμία αλλαγή".

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αλήθεια είναι πως η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν στην πλειοψηφία τους οι έλληνες πολίτες.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου, που παρέπεμπε σε δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας του CNN, όπου καταγράφεται η αναθεώρηση του ΑΕΠ στον κατάλογο με τις "101 πιο βλακώδεις στιγμές της οικονομικής ζωής" δήλωσε: «Η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στους έλληνες πολίτες για όλα τα θέματα, κυρίως δε για τον πολύπαθο τομέα της οικονομίας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ψέματα, στους έλληνες πολίτες, στους ευρωπαίους εταίρους και εν γένει στη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πολιτικό μας λεξιλόγιο εντάσσεται μια ορολογία από το παρελθόν, κατά την οποία το να λέει κάποιος την αλήθεια είναι γκάφα. Θα μας επιτρέψουν να έχουμε την αντίθετη άποψη».

    «Η αλήθεια ποτέ δεν κοστίζει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε συναφή ερώτηση, παραπέμποντας ενδεικτικά στη διαδικασία της απογραφής: «Θυμάστε τι έγινε με το έλλειμμα, πόσο το υπολογίζαμε πριν από τις εκλογές του 2004 και πόσο αποδείχθηκε ότι ήταν κατά τις μετρήσεις της Eurostat. Πενταπλάσιο», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος

    Και πρόσθεσε: «Αντί, λοιπόν, να επιτιμάται εκείνος που λέει την αλήθεια και δίνει τα πραγματικά στοιχεία στη δημοσιότητα, θα έπρεπε να επιτιμάται εκείνος που τα έκρυβε και είχε δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα για την οικονομία μέσα στο ψέμα».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει φάση παροχών, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί και στο πλαίσιό του υπάρχει μια σειρά εκκρεμοτήτων".

    "Αν το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται από την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματός της, που αποδίδει καρπούς, λυπούμεθα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να διερευνηθούν δικαστικά υποθέσεις τις οποίες έχει διαχειριστεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ας το κάνει».

    Τέλος, ο κ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, απέδωσε στο ιστορικό προηγούμενο πολλών περιπτώσεων, κατά τις οποίες, όπως είπε, οι εκλογές δεν γίνονταν στην ώρα τους, το λόγο για τον οποίον οι διαβεβαιώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους συνεχώς αμφισβητούνται.

    Εγκαίνια της έκθεσης "Θεσσαλονίκη: Τεκμήριο φωτογραφικού αρχείου 1900-1980"

    Τη φωτογραφική έκθεση "Θεσσαλονίκη: Τεκμήριο φωτογραφικού αρχείου 1900-1980" εγκαινίασε το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Η έκθεση φιλοξενείται στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

    Κατά τα εγκαίνια ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι στόχος του από τη στιγμή που βρέθηκε στο υπουργείο ήταν, μαζί με τους συνεργάτες του, να περισώσουν και να αναβιώσουν στοιχεία του παρελθόντος ώστε αυτό να αποκαλύπτεται ανάγλυφα στις μελλοντικές γενιές. Παράλληλα είπε ότι η αξιοποίηση όλου του αρχείου που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία (Φωτογραφικό, οπτικό και ακουστικό) θα γίνει με τη δημιουργία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σ' αυτό μέσω του Διαδικτύου.

    Από την πλευρά του ο ιστορικός Ευάγγελος Χεκίμογλου είπε ότι οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην Έκθεση αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τονίζοντας ότι οι πρώτες φωτογραφίες για τη Θεσσαλονίκη "τραβήχτηκαν" το 1890 ύστερα από διαταγή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ και οι οποίες διασώζονται στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου αποτελεί το πρώτο δείγμα αξιοποίησης του Φωτογραφικού Αρχείου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν ως αντιπροσωπευτικές αφορούν 114 λήψεις, από τις οποίες οι 35 πραγματοποιήθηκαν πριν και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , οι 79 μετά από αυτόν και η ταξινόμησή τους έγινε σε 8 θεματικές ενότητες : Αεροφωτογραφίες, το λιμάνι, παραλία, Λευκός Πύργος, ΑΠΘ-ΔΕΘ, Μνημεία, τα ενδότερα της πόλης και τα έργα της ευρύτερης περιοχής. Η μέση ηλικία των φωτογραφιών είναι 60 χρόνων και οι περισσότερες είναι ανέκδοτες. Στα εγκαίνια μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και οι γενικοί γραμματείς Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα και Πάνος Λειβαδάς.

    [03] Ντ. Μπακογιάννη: Πολιτική ισονομίας στη Θράκη

    Τέσσερα μειονοτικά χωριά στον ορεινό όγκο της Ξάνθης επισκέφθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θράκη.

    Η κ. Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τους υφυπουργούς, Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, τον βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Φίλιππο Τσαλίδη, τον περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλο, κ.α πήγε στην Σμύνθη, Γλαύκη, Πάχνη και Εχίνο, όπου είχε συναντήσεις με δημάρχους και κοινοτάρχες, ενώ επισκέφθηκε σχολεία και μίλησε με γυναίκες της μειονότητας στα σπίτια τους.

    Κατά την επίσκεψή της στο σχολικό συγκρότημα της Γλαύκης, όπου στεγάζονται πεντακόσιοι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, από είκοσι οικισμούς της ορεινής περιοχής της Ξάνθης, ο διευθυντής μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα.

    Όπως είπε, το κτίριο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο διανύοντας μεγάλες διαδρομές σε κακοτράχαλους και επικίνδυνους δρόμους, ενώ δεν έχουν καμία βοήθεια από το σπίτι τους καθώς οι γονείς τους δεν γνωρίζουν στην πλειοψηφία τους γράμματα. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, το 90% των αποφοίτων μπαίνουν στα ανώτερα ή και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με πανελλαδικές εξετάσεις.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε στον διευθυντή του σχολείου ότι το ζήτημα του κτιρίου θα διευθετηθεί σύντομα, ενώ του πρόσφερε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, για τις ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών.

    Στις συζητήσεις της στα χωριά η υπουργός τόνιζε διαρκώς ότι «τα παιδιά της μειονότητας πρέπει να έχουν την μόρφωση που τους αξίζει» και διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια.

    Στην Πάχνη και τον Εχίνο η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε μουσουλμάνες γυναίκες στα σπίτια τους και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τοπικές κοινωνίες τους. Μιλώντας σε συγκέντρωση στον Εχίνο, η υπουργός είπε ότι «οι γυναίκες της μειονότητας πρέπει να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και στην αναπτυξιακή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη».

    Νωρίτερα στην Πάχνη, αντιφωνώντας, στο γεύμα, τον κοινοτάρχη, είπε ότι «η πολιτική της ισονομίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 στη Θράκη και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί και θα δώσει απαντήσεις και στις τελευταίες αδυναμίες της μειονότητας».

    Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τη νομαρχία και το δημαρχείο και το βράδυ μίλησε σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Ξάνθης.

    Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική στην περιοχή τόνισε πως αυτή οριοθετεί το μέλλον της Θράκης και προσδιορίζει την αναπτυξιακή της προοπτική.

    «Είναι μια πολιτική πλήρους αντιστροφής της παλαιάς αρνητικής κατάστασης. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, θέτει βάσεις και παρέχει ευκαιρίες για την μετεξέλιξη της Θράκης από ακριτική περιοχή της Ελλάδας σε αναπτυξιακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

    Το βράδυ η κ.Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τον μητροπολίτη και τον μουφτή Ξάνθης.

    Η περιοδεία της ολοκληρώνεται την Τετάρτη με επισκέψεις σε πεδινά χωριά του νομού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 February 2007 - 19:30:15 UTC