Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη: Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση
  • [02] Επέκταση του Προαστιακού έως το Ξυλόκαστρο

  • [01] Μπακογιάννη: Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

    Με επίκεντρο τα καυτά, για τις μεσογειακές χώρες, ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, με έμφαση στη νότια διάστασή της, συνήλθε σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας η Τρίτη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη.

    Σκοπός των άτυπων αυτών συναντήσεων, για την καθιέρωση των οποίων η Ελλάδα έχει παίξει ενεργό ρόλο, με τη διοργάνωση της προηγούμενης συνόδου στο Λαγονήσι, είναι να κρατήσουν «ψηλά» στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα θέματα που απασχολούν τους μεσογειακούς λαούς και να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σ' αυτά.

    «Η χώρα μας όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης αποτελούν τους πρώτους υποδοχείς του παράνομου μεταναστευτικού κύματος», δήλωσε η κα Μπακογιάννη μετά την παρέμβασή της στη σύνοδο, κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και στην ανάγκη στήριξης της περιφερειακής συνεργασίας, τόσο στη μεσογειακή της διάσταση όσο και στην ανατολική, στη Μ. Θάλασσα, με την αξιοποίηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που συνενώνει τα κράτη της περιοχής.

    «Η πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου να τεθούν επικεφαλής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει μόνον κατασταλτικό χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και την επεξεργασία οικονομικών πολιτικών, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και να λειτουργήσουν ως κίνητρα συγκράτησης των πληθυσμών», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

    Το πνεύμα που επικράτησε στη σύνοδο και έχει τη στήριξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης μεταναστών για την υπογραφή αφβ ενός συμφωνιών επανεισδοχής και αφβ ετέρου παροχής διευκολύνσεων των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για κάποιες κατηγορίες πολιτών τους, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού, των επενδύσεων, των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και της επιχειρηματικότητας. Η διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου θα βοηθήσει εν γένει την κινητικότητα και τις επαφές μεταξύ της ΕΕ και των μεσογειακών χωρών εκτός αυτής, τονίστηκε από τους συνέδρους.

    Οι μετέχοντες οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών- από την Ελλάδα,την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία- υπογράμμισαν παράλληλα την επιτυχημένη συνεργασία στον επιχειρησιακό τομέα, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα σύνορα «frontex» και εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε εντατικότερες μορφές συνεργασίας ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Με πρόταση της Ελλάδας, από την επόμενη σύνοδο θα γίνουν δεκτές στην «Ομάδα της Ελιάς», όπως επικράτησε να αποκαλούνται οι Οκτώ, και τα δύο νέα κράτη της ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και γεωγραφικά δεν έχουν ιδιαίτερα μεσογειακό χαρακτήρα.

    Η πρόταση της Ελλάδας είναι ενδεικτική των στενότερων σχέσεων που επιδιώκει η χώρα μας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο της ΕΕ , αλλά και σε περιφερειακή κλίμακα, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές όπως και η Ελλάδα μετέχουν και στον ΟΣΕΠ.

    Χτες το βράδυ στο δείπνο εργασίας εθίγη και το μεγάλο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Ο προεδρεύων και οικοδεσπότης, μαλτέζος υπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Φρέντο δήλωσε στο ΑΠΕ ότι τα πρώτα βήματα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των μετριοπαθών δυνάμεων υπό τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, η ενθάρρυνση των επαφών με το Ισραήλ καθώς και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του παλαιστινιακού λαού.

    Στην ατζέντα της συνόδου ήταν και το θέμα της ενέργειας στο πλαίσιο της συνδιαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής με κύριους άξονες την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στις χώρες προμηθευτές, στις χώρες διέλευσης, αλλά και στις μορφές ενέργειας. «Διάλογος και συνεργασία με τις χώρες παραγωγούς και τις χώρες διέλευσης» ήταν το πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι μεσογειακές χώρες, οι οποίες έχουν επίσης να αναδείξουν ένα υψηλό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας και τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία.

    «Αυτό που παγιώνεται στις συναντήσεις αυτές, είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης η Ομάδα της Ελιάς να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της», είπε συνοψίζοντας η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

    [02] Επέκταση του Προαστιακού έως το Ξυλόκαστρο

    Την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου έως το Ξυλόκαστρο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του και της επιθεώρησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης οι κάτοικοι του Ξυλοκάστρου θα υποδεχτούν στην πόλη τους τον Προαστιακό, περί τα τέλη του 2009, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την κατασκευή τόσο της επέκτασης των γραμμών από το Κιάτο μέχρι το Ξυλόκαστρο, όσο και της κατασκευής του νέου σταθμού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, ο χρόνος του ταξιδιού μέχρι την Αθήνα θα είναι περίπου μία ώρα και 30 λεπτά, ενώ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι κάθε μισή ώρα. Η λειτουργία του Προαστιακού μέχρι το Ξυλόκαστρο θα συμβάλει αποφασιστικά στη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και θα προσφέρει στους κατοίκους της δυτικής Κορίνθου, ένα μέσο μεταφοράς ασφαλές, φθηνό, γρήγορο και σύγχρονο, όπως ανέφερε ο κ. Λιάπης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο ο Προαστιακός θα πηγαίνει στο Κιάτο, ενώ μέσα στο 2008 θα παραδοθεί το έργο ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού, που θα συντομεύσει ακόμη περισσότερο το χρόνο της διαδρομής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, που παρέστη στην εκδήλωση, αφού αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις, στην κοινωνική, οικονομική, οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, που θα έχει για το Ξυλόκαστρο η έναρξη δρομολογίων του Προαστιακού, ευχαρίστησε τον υπουργό Μεταφορών για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να επιλυθούν άμεσα διάφορα προβλήματα και να μπει στη φάση της υλοποίησης το έργο επέκτασης του Προαστιακού, μέχρι το Ξυλόκαστρο.

    Σε επίσκεψή του στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία έχει αναλάβει το έργο ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και της χάραξης νέων τμημάτων όπου απαιτείται, αλλά και της κατασκευής των γραμμών του Προαστιακού, ο κ. Λιάπης ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα μεγάλο εργοτάξιο και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη, που έχει γίνει στον τομέα των σιδηροδρόμων. Τόνισε δε ότι τα μεγάλα έργα είναι διαχρονικά και δεν ανήκουν στα κόμματα, αλλά στον ελληνικό λαό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 February 2007 - 17:30:22 UTC