Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Φεβρουάριο το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Η οικονομία στην οδό της εξυγίανσης

  • [01] Το Φεβρουάριο το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Η δραστηριότητα του Κινήματος σε όλους τους τομείς και φυσικά στον τομέα της Παιδείας απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την αντιπολιτευτική του τακτική, με αιχμή τα αγροτικά ζητήματα και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ.

    Ειδικά δε για το θέμα της Παιδείας, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει στο πρόγραμμά του την πρότασή του για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ενώ αναμένεται κατά την ψηφοφορία για το άρθρο 16 του Συντάγματος να παρουσιάσει και τη δική του πρόταση - πλαίσιο για τον εκτελεστικό νόμο του σχετικού άρθρου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συνολικά, αυτό θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου και τον Γραμματέα Νίκο Αθανασάκη,θα επακολουθήσει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα εισηγηθεί, τελικά, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος εντός του πρώτου εικοσαημέρου του Φεβρουαρίου.

    Ευθυμίου για συμβασιούχους

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων άσκησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, κάνοντας λόγο για "βάναυση προσβολή της έννοιας της πολιτικής ηθικής", εκ μέρους της κυβέρνησης και σημειώνοντας πως «το πιό μεγάλο θέμα πολιτικής ηθικής είναι το ψέμμα».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προσωπικά έναντι των 250.000 συμβασιούχων, στους οποίους είχε ανακοινώσει στις παραμονές των εκλογών ότι λήγει η ομηρία τους και θα καταστούν όλοι μόνιμοι συμβασιούχοι του ελληνικού κράτους.

    Επικαλούμενος στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΚΕΔΚΕ και τα οποία αφορούν τα συνολικά στοιχεία από τον απολογισμό των κυβερνητικών χειρισμών για το θέμα αυτό, ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι «από τους 250.000 συμβασιούχους στους οποίους είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής ότι λήγει η ομηρία τους, με τα προεδρικά διατάγματα του κ. Παυλόπουλου εξ αυτών μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις μόνο 73.000. Από αυτούς δικαιώθηκαν μόνοι οι 33.000 και από αυτούς οι 18.000 είναι απλήρωτοι».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «αποδεικνύεται πως ο προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη είναι και σε αυτό το σημείο πλαστός, διότι δεν έχουν εγγραφεί τα 400 εκατομμύρια που είναι αναγκαία για την μισθοδοσία των 3000 σχολικών φυλάκων, των 6000 ανθρώπων με αναπηρίες, των 1000 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και των 8000 χιλιάδων καθαριστριών των δημοσίων σχολείων».

    Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το μείζον θέμα πολιτικής ηθικής, που είναι το ψέμμα που έζησε ο ελληνικός λαός στις προεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ το 2004 και σήμερα αποδεικνύεται το απόλυτο ψεύδος που περιέβαλλε τις τότε προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως και το τωρινό ψεύδος των πολιτικών της ΝΔ στο σύνολο των θεμάτων, περιλαμβανομένου και του πρώτου αξιόπιστου προϋπολογισμού που έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης για τον προϋπολογισμό, που μόλις ψηφίστηκε και τώρα διαψεύδεται».

    Ευθυμίου για επίστολή Πολύδωρα στην ΕΡΤ

    Σφοδρή επίθεση εναντίον του Υπουργού Δημόσιας Τάξης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου,χαρακτηρίζοντας τον Β. Πολύδωρα ως "γκαουλάϊτερ" και "άνθρωπο που θέλει να κατευθύνει,να χειραγωγήσει και να ποδηγετήσει το αγαθό της ενημέρωσης".

    Με αφορμή επιστολή που απέστειλε ο κ. Πολύδωρας στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι η κυβέρνηση "χαρακτηρίζεται από ιδιοκτησιακή αντίληψη για την δημόσια τηλεόραση.Αυτή η αντίληψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παρουσία της αντιπολίτευσης στο σύνολό της και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενος στην επιστολή Πολύδωρα την χαρακτήρισε ως "πρόσθετη απόδειξη της ιδιοκτησιακής αντίληψης" και "ωμή και βίαιη επέμβαση στο δικαίωμα στην ενημέρωση, μέσα από τις αρχές της ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπουν την δημοσιογραφική λειτουργία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "το διάβημα Πολύδωρα σηματοδοτεί και μια επικίνδυνη αντίληψη για την ενημέρωση,ότι δηλαδή αυτή μπορεί να χειραγωγείται από τις διαθέσεις,τις επιθυμίες και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης" και τόνισε ότι "είναι η ίδια ακριβώς αντίληψη που χαρακτηρίζει σταθερά και πάγια την ΝΔ, η οποία το '90 - '93 οδήγησε διευθυντές εφημερίδων στη φυλακή".

    "Η ενέργεια πρέπει να καταδικαστεί από όλους και είναι αδιανόητο ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλη μια φορά απέφυγε να καταδικάσει μια ενέργεια χειραγώγησης της ενημέρωσης",συμπληρωσε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    [02] Η οικονομία στην οδό της εξυγίανσης

    Την ικανοποίησή του για τη γενικότερη κατάσταση τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξέφρασε με δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό τομέα.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών των χωρών του ευρώ και σε αυτές του σημερινού Eco/Fin, ο υπουργός Οικονομίας χαιρέτησε την απόφαση των «27» για την έξοδο της Γαλλίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μετά τη Γαλλία την ίδια οδό θα ακολουθήσουν η Γερμανία και στη συνέχεια η Ελλάδα.

    Αναφερόμενος αναλυτικά στην ελληνική οικονομία, ο Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την καταστροφολογία στην οποία πολλοί επιδόθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, τελικά κατάφερε να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς να διακυβευθεί η αναπτυξιακή δυναμική της και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο μέτωπο της ανεργίας.

    «Ίσως τα τελευταία 2,5 χρόνια, τα πιο θεαματικά μακροοικονομικά αποτελέσματα τα έχουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί συνδυάσαμε μεγάλη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με πολύ υψηλή ανάπτυξη και με μείωση της ανεργίας. Δεν νομίζω ότι τέτοιος συνδυασμός έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αλογοσκούφης. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η επικείμενη (λίγο πριν ή λίγο μετά το καλοκαίρι) έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος δεν σημαίνει εγκατάλειψη του μεσοπρόθεσμου στόχου για την πλήρη δημοσιονομική εξισορρόπηση, δηλαδή για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ο κ.Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα στοιχειοθετηθεί τόσο με βάση τα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία, όσο και με βάση τα επικαιροποιημένα (βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ αναθεωρείται κατά 25% προς τα πάνω). Ο υπουργός ανέφερε ότι τον Απρίλιο (οπότε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα κληθεί να βεβαιώσει τα στοιχεία των παρελθόντων ετών και να εκτιμήσει αυτά των επομένων ετών) θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα όχι μόνο συρρίκνωσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006, αλλά και ότι η συρρίκνωση αυτή θα συνεχισθεί και τα ερχόμενα έτη. Η επαλήθευση αυτής της κατάστασης, αλλά και της προοπτικής, θα γίνει τον Απρίλιο επί τη βάσει των μη επικαιροποιημένων στοιχείων, διευκρίνισε ο Γ Αλογοσκούφης, σπεύδοντας ωστόσο να προεξοφλήσει ότι και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι απολύτως ικανοποιητική.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο υπουργός πότε εκτιμά ότι θα λήξει το ζήτημα της εκκρεμότητας με τα στατιστικά στοιχεία, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τους ρυθμούς λειτουργίας της. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, ανέφερε ότι εργάζεται για να παράσχει το ταχύτερο δυνατό τις μεθοδολογικές διευκρινήσεις που της έχει ζητήσει η κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν ορισμένες τεχνικής υφής εκκρεμότητες, ανάλογες προς αυτές που υπήρξαν και υπάρχουν με όλες τις χώρες που κατά καιρούς προχώρησαν στην επικαιροποίηση των οικονομικών τους δεδομένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 January 2007 - 15:30:13 UTC