Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Αμερικανούς γερουσιαστές
  • [02] Επαφές Γ.Παπανδρέου στην Ινδία
  • [03] Μήνυμα Κ.Παπούλια στην Αλβανία
  • [04] Νοσταλγούν το παλιό τους νόμισμα οι Ευρωπαίοι

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Αμερικανούς γερουσιαστές

    Με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, θα έχει συνεργασία ο πρωθυπουργός, στις 9.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών .

    Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κακλαμάνης συζήτησε με τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την Αθήνα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Αθήνας, έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και έχουν να κάνουν με την απόδοση του φόρου από το ζύθο, αλλά και την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5% που είναι σήμερα σε 7%.

    Και για τα δύο θέματα, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός συμφώνησε κατ' αρχήν και θα τα συζητήσει με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, που θα προκύψει από τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν εντός του Απριλίου.

    Σε ερώτηση για το εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, δήλωσε ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

    Για την Αθήνα ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της διπλής ανάπλασης στην περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

    Παράλληλα, ζήτησε να ανοιχτεί άμεσα κωδικός στον προϋπολογισμό, για τη συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", που λήγει τον Μάιο.

    Επιπλέον, ζήτησε να μεταφερθούν οι πόροι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορούν τα φρεάτια στους δήμους της Αττικής, οι οποίοι από 1/1/2008 θα έχουν την ευθύνη καθαρισμού τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι αναμένεται η απόφαση για το Γραμματικό, ενώ εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη Φυλή και την Κερατέα.

    Μέχρι να γίνει αυτό, είπε, θα προχωρήσει το ''ενδιάμεσο κύτταρο'', που είναι μια μεγάλη δαπάνη, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χαθεί άλλος χρόνος και μέσα στην επόμενη τετραετία να ξεκινήσει η κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων.

    Σε ερώτηση για την εκποίηση από τον τέως βασιλιά μέρος των κειμηλίων , είπε ότι "αν ήμουν στη θέση του τέως ακόμα και αν μου ανήκαν, θα τα είχα αφήσει στο κράτος για το καλό των παιδιών μου. Νομίζω ότι ήταν μεγάλο λάθος, ανεξάρτητα από το εάν του ανήκαν ή εάν δεν του ανήκαν".

    [02] Επαφές Γ.Παπανδρέου στην Ινδία

    Σημαντικές συναντήσεις είχε στο Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία για να πάρει μέρος στο Συνέδριο που διεξάγεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση, από τον Μαχάτμα Γκάντι, του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την ισχυρή κυρία της χώρας, την Πρόεδρο του Κόμματος Σόνια Γκάντι και αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σρι Πρανάμπ Μουκχρεζί. Στη συνάντηση με την κ. Γκάντι παραβρέθηκαν και πολλά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Ινδικής κυβέρνησης, αφού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκαν τιμές Πρωθυπουργού.

    Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προέκυψε η αναβάθμιση της συμμετοχής του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, κάτι που, όπως τόνισε, θα δώσει ευρύτερη φωνή στην Ινδία, αλλά, ταυτόχρονα θα δυναμώσει και τη φωνή της Διεθνούς.

    Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αναδεικνύεται ο ρόλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην παγκόσμια συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

    Επίσης συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως η ανάπτυξη της Ασίας, κάτι που, όπως ανέφερε, ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, αφού πρόκειται για μια δυναμική ήπειρο.

    Στο πλαίσιο των περιφερειακών θεμάτων συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου, κάτι για το οποίο το Ινδικό κόμμα δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και το Κυπριακό, καθώς το Ελληνικό κόμμα εκτιμά ως θετική τη στάση που τήρησε η Ινδία στο ζήτημα.

    Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, εξέφρασε, δια του Προέδρου του την πλήρη υποστήριξη του αιτήματος της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα: ?Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό?.

    [03] Μήνυμα Κ.Παπούλια στην Αλβανία

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και θερμά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας ", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην γειτονική χώρα.

    Σε χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας - εκδήλωση στην οποία παρέστησαν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι κομμάτων - ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός της Αλβανίας δίνει μάχες για αυτά που δικαιούται, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "οι μάχες αυτές είναι ωραίες και περισσότερο αποτελεσματικές όταν δίνονται με ενότητα και ομοψυχία".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι Ελληνες της Αλβανίας συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και επεσήμανε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για την διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι "αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές".

    Ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε με θερμά λόγια για την Ηπειρο, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς και για τους Ηπειρώτες σημειώνοντας ότι η καταγωγή έχει τη δική της δύναμη, καθώς "ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές διαδρομές και βιώματα".

    Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι "επιδίωξή μας παραμένει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ηπείρου. Εχουν γίνει πολλά βήματα για την πρόοδο του τόπου μας, προσδοκούμε και προσπαθούμε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν".

    [04] Νοσταλγούν το παλιό τους νόμισμα οι Ευρωπαίοι

    Οι περισσότεροι από τους πολίτες που ζουν στη ζώνη του ευρώ--στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης--θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας τους και λυπούνται για την κατάργηση του εθνικού τους νομίσματος, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Financial Times.

    Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο Harris Interactive, από τις 10 ως τις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, υπογραμμίζονται τα αρνητικά αποτελέσματα του ευρώ από τα 2/3 των ερωτηθέντων Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών και από την πλειοψηφία των Γερμανών.

    Περισσότεροι από τους μισούς από τους 5.314 Ευρωπαίους στις τέσσερις αυτές χώρες εκφράζουν την προτίμησή τους για το παλιό νόμισμα της χώρας τους.

    Το 45% των ερωτηθέντων--συμπεριλαμβανομένου και του 60% των Γερμανών--έχουν αντίθετη γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007 της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

    Η ζώνη του ευρώ δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια και ενώνει 317 εκατομμύρια κατοίκους 13 χωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 January 2007 - 7:30:16 UTC