Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Νέο Δελχί ο Γ.Παπανδρεου
  • [02] Συνάντηση Παπαρήγα με τους Πρυτάνεις
  • [03] Θύματα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων"

  • [01] Στο Νέο Δελχί ο Γ.Παπανδρεου

    Στο Δελχί βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος ως πρόεδρος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος του Κογκρέσου -το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ινδίας- που ξεκινούν σήμερα.

    Ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, έγινε δεκτός με τιμές στο αεροδρόμιο της Ινδικής πρωτεύουσας. Η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερη σημασία για το Κόμμα του Κογκρέσου, καθώς η ηγεσία του βλέπει στο πρόσωπό του τη συνέχεια μιας παράδοσης (κίνημα αδεσμεύτων, πρωτοβουλία των έξι) ενώ θεωρούν ότι η φιλοσοφία του ταιριάζει προς εκείνη του ιδρυτή του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την κ. Σόνια Γκάντι, η οποία θεωρείται, σήμερα, το ισχυρότερο πολιτικό πρόσωπο στην Ινδία, και θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων και την ένταξη του Κόμματος του Κογκρέσου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στη οποία είναι μέλος ήδη το αντίστοιχο κόμμα του Νεπάλ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει το αίτημα της Ινδίας να καταλάβει θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέση που ταυτίζεται με εκείνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το Κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται η χήρα του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, Σόνια, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρούν μέσω του Συνεδρίου, ένα άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο, ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση της θέσης της στο παγκόσμιο σκηνικό.

    Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι εξασφάλισε την έγκριση των ΗΠΑ για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήταν ο πιο υψηλός ξένος προσκεκλημένος στη γιορτή της Δημοκρατίας, στις 26 Ιανουαρίου, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η Ινδία προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, έχοντας ως μεγάλο ανταγωνιστή στην περιοχή την Κίνα. Γι αυτό και έχει κάνει προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Σρι Πρανάμπ Μουκχρεζί, σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίσθηκε ιστορική.

    Ταυτόχρονα εξομαλύνονται και οι σχέσεις της με το Νεπάλ, το οποίο έχει σημαντικές διαφορές με την Κίνα. Αντιπροσωπεία του Κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ θα πάρει μέρος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Δελχί, ενώ στις 10 και 11 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Νεπάλ μεγάλη συνάντηση, στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας την οποία στηρίζει με θέρμη η Σοσιαλιστική Διεθνής και ο κ. Παπανδρέου και στην οποία θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία του Ινδικού Κόμματος του Κογκρέσου.

    [02] Συνάντηση Παπαρήγα με τους Πρυτάνεις

    Με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα συναντηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό,μετά από αίτημα των πρυτάνεων.

    Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει και προχωράει στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η τρίμηνη καμπάνια για την παδεία, που αποφάσισε πρόσφατα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Το ζητούμενο της τρίμηνης καμπάνιας του ΚΚΕ είναι ο ολόπλευρος εξοπλισμός των ίδιων των μελών του κόμματος και της ΚΝΕ, των οπαδών και των φίλων, η μελέτη των σύγχρονων πλευρών και των θέσεων του κόμματος για την Παιδεία.

    [03] Θύματα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων"

    Ο Άντζελο -δεν είναι αυτό το πραγματικό του όνομα- ήταν ένας νεαρός, υγιής αξιωματικός όταν, το καλοκαίρι του 1996, στάλθηκε στη Βοσνία. Αποστολή του ήταν να βοηθήσει στον καθαρισμό χώρων που είχε βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ. Δύο χρόνια αργότερα, διαγνώσθηκε ότι έπασχε από λέμφωμα Χόντγκιν. Πίστευε ότι θα πέθαινε για περίπου 18 μήνες.

    Σήμερα, ο Άντζελο είναι 37 ετών, Κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά νοιώθει τεράστια πικρία. Η σύζυγός του έκανε δύο αμβλώσεις. Λέει ότι έχασε κάθε πίστη στις ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας, όπου είχαν υπηρετήσει ο πατέρας του και ο παππούς του. "Απαιτούν από μας απαρασάλευτη πίστη και πειθαρχία και λένε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τη χώρα μας. Αλλά τουλάχιστον, θα έπρεπε να μας πουν ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε", λέει ο πρώην αξιωματικός.

    Είναι ένας από τους 500 και πλέον Ιταλούς στρατιωτικούς που παρουσίασαν καρκίνους μετά τη θητεία τους στα Βαλκάνια την δεκαετία του '90. Τουλάχιστον 42 εξ αυτών είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει.

    Οργανώσεις των βετεράνων καταγγέλλουν ότι οι ασθένειες οφείλονται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), ένα ραδιενεργό, υψηλής πυκνότητας υποπροϊόν της πυρηνικής βιομηχανίας που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη διαφόρων τύπων βλημάτων ώστε να αυξήσει την διατρητικότητά τους.

    Όταν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου πλήξουν το στόχο, παράγουν θερμότητα μεγαλύτερη από τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, τρυπώντας θωρακισμένα άρματα μάχης όπως ένα ζεστό μαχαίρι το βούτυρο. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι έρριξαν πάνω από 40.000 τέτοια βλήματα στην διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

    Χώρες που πιστεύεται ότι διαθέτουν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

    "Η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσουν τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου μεταμορφώνουν τα πάντα, ακόμη κι αν είναι τσιμέντο ή μέταλλα, σε ένα σύννεφο μικροσκοπικών σωματιδίων που, εάν εισπνευσθούν, εισέρχονται στο αίμα μέσα σε μερικά λεπτά. Περίπου το 5% όσων αναπνεύσουν αυτό το νέφος διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο", θα πει ο Στέφανο Μοντανιάρι της ιδιωτικής εταιρίας Nanodiagnostics της Μόντενα που μελέτησε τα αποτελέσματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε 70 στρατιώτες που υπέφεραν από το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων".

    Από τεχνικής άποψης, δεν είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο που προκαλεί καρκίνο. "Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ο υποκινητής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, δεν σκοτώνει αυτό", εξηγεί ο Μοντανιάρι.

    Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί μελέτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της ΕΕ το 2001 απέκλεισαν την άμεση σύνδεση ανάμεσα στο απεμπλουτισμένο ουράνιο και τον καρκίνο.

    Ο Άντζελο λέει ότι ξόδεψε περίπου 27.000 ευρώ σε θεραπείες για τον καρκίνο και υπέβαλλε μήνυση εναντίον του Ιταλικού κράτους σε μια προσπάθεια να του αποσπάσει αποζημίωση. Πάνω από 100 Ιταλοί στρατιωτικοί και συγγενείς τους κάνουν το ίδιο.

    "Γνωρίζω οικογένειες που πούλησαν τα σπίτια τους για να πληρώσουν για τις θεραπείες", λέει ο Ντομένικο Λετζέριο της οργάνωσης απόστρατων Osservatorio Militare, που βοηθά θύματα του συνδρόμου των Βαλκανίων.

    Οι υπουργοί Αμύνης της Ιταλίας έως σήμερα αντιδρούσαν υποστηρίζοντας στα δικαστήρια ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη της σύνδεσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου με τον καρκίνο, και κατηγορώντας τη Βουλή ότι δεν είχε εγκρίνει τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να εξοπλισθούν σωστά οι στρατιώτες που είχαν σταλεί στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

    "Στοιβάζαμε τα βλήματα που δεν είχαν εκκραγεί και τα ανατινάζαμε. Μετά από περίπου 30 λεπτά, πηγαίναμε να ελέγξουμε ότι όλα είχαν καταστραφεί όπως έπρεπε", θυμάται ο Άντζελο. "Φορούσαμε απλές στολές και δουλεύαμε με γυμνά χέρια. Μόνο όταν είδαμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας ντυμένους με ειδικές προστατευτικές στολές κατάλαβα ότι είχαν χρησιμοποιηθεί μη συμβατικά όπλα".

    Ο Λετζιέρο λέει ότι διαθέτει αποδείξεις για το ότι το Ιταλικό υπουργείο Αμύνης γνώριζε τους κινδύνους της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το 1990 τουλάχιστον. Κατηγορεί το στρατό ότι απειλεί ανθρώπους όπως ο Άντζελο για να μην μιλήσουν στα ΜΜΕ και ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα "τείχος σιωπής" γύρω από την υπόθεση.

    Το 2001, η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε είχε δηλώσει ότι η χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ στην διάρκεια της Βαλκανικής σύρραξης θα μπορούσε να ερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου. Αυτό δεν συνέβη βέβαια ποτέ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκτοτε ενέκρινε πολλές αποφάσεις με τις οποίες απαιτεί την απαγόρευση της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 January 2007 - 9:30:13 UTC