Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Αποτυχία στην αξιοποίηση του Γ΄ΚΠΣ
  • [02] "Ελευθερία και ασφάλεια μπορούν να συμβαδίζουν"
  • [03] Παγκόσμια κινητοποίηση για κακοποιημένα παιδιά

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Αποτυχία στην αξιοποίηση του Γ΄ΚΠΣ

    Στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    "Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην αξιοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος (Γ' ΚΠΣ) που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα μας. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται δυστυχώς για άλλη μια φορά σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας είναι η πρόσφατη εθελούσια περικοπή του προϋπολογισμού του Γβ ΚΠΣ κατά 1,8 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη ακύρωση έργων και επενδύσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη", αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλια για την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ.

    Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

    - Το 2004 η απορρόφηση σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 4% και έκτοτε ενισχύεται κυρίως με λογιστικές μεθόδους και μεθοδεύσεις, όπως η εκ των υστέρων ένταξη έργων που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους με μείωση του προϋπολογισμού του ΚΠΣ.

    - Μόνο με την αναδρομική ένταξη έργων στο Γ΄ΚΠΣ - το ύψος των οποίων είναι τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ - που είχαν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε η Κυβέρνηση να μην έχει σημαντικές απώλειες το 2005 λόγω του κανόνα ν+2.

    - Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε και το 2006. Μόνο στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας το Δεκέμβριο του 2006 εντάχτηκαν - εγκρίθηκαν- συμβασιοποιήθηκαν και εμφάνισαν δαπάνες 148 εκατ. ευρώ, 22 έργα από το παρελθόν, έργα που είχαν υλοποιηθεί από εθνικούς πόρους.

    "Πέρυσι τέτοια εποχή ο κ. Φώλιας ανακοίνωνε πως οι δαπάνες θα έπρεπε εφεξής να είναι 7 δισ. ευρώ ετησίως για να μην υπάρχουν απώλειες. Τελικά το 2006 απορροφήθηκαν λιγότερα από 4,5 δισ. ευρώ για το Γβ ΚΠΣ", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται : "Τώρα ανακοινώνουν και πάλι πως ο στόχος για φέτος είναι 7 δισ. ευρώ Πρόκειται για μνημείο υποκρισίας, καθώς η ΝΔ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2007 μόλις 6,35 δισ. ευρώ για το σύνολο του Γβ ΚΠΣ, του Ταμείου Συνοχής, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και του Δβ ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Μπορούμε να προβλέψουμε λοιπόν βάσιμα πως ούτε αυτή η πρόβλεψη θα επαληθευτεί".

    [02] "Ελευθερία και ασφάλεια μπορούν να συμβαδίζουν"

    Συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί."Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την υπόθεση και συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην εξιχνίασή της. Είμαστε αισιόδοξοι, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και συνεργάζεται και με τις ξένες υπηρεσίες. Η υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, όταν το υλικό συγκεντρωθεί θα έχουμε το αποτέλεσμα που και εσείς και εμείς επιθυμούμε. Είμαστε σοβαροί, σφάλμα από εδώ και πέρα σε μας, δεν συγχωρείται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας", τόνισε ο κ. Αν.Δημοσχάκης.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τη χρήση των εικόνων από τις κάμερες κυκλοφορίας. «Η ελευθερία και η ασφάλεια μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως «όταν έχεις στη διάθεσή σου την τεχνολογία, μπορείς να τη χρησιμοποιείς, σεβόμενος απολύτως το Σύνταγμα και την ιδιωτική ζωή».

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ενδεικτικά ότι «στο δημόσιο χώρο, όπου δεν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή του έλληνα πολίτη, θα έπρεπε να επιτρέπεται η καταγραφή από τις κάμερες», επικαλούμενος προς τούτο το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου συνελήφθησαν σύντομα οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Μετρό, ακριβώς επειδή αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από τις κάμερες.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης επί του θέματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι κατ' αρχάς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της σχετικής κυβερνητικής προσφυγής και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων".

    Εξαίρετη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

    «Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, οι οποίοι συζήτησαν και σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η προσεχής έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waver, καθώς και διμερή οικονομικά θέματα.

    Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι δεδομένη και σταθερή η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν αποτελέσματα και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας.

    Η διαπίστωση που κάναμε από την αρχή ότι το επεισόδιο αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, πρόσθεσε.

    Στην ίδια συνάντηση, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει των εκλογών στη Σερβία, στις 21 Ιανουαρίου και της αναμενόμενης λίγες ημέρες αργότερα κατάθεσης των προτάσεων του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Αχτισάρι για το Κόσοβο

    Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμη στην προετοιμασία της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, «το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ και της Συμμαχίας», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Από ελληνικής πλευράς, ετέθη το θέμα του visa waver, δηλαδή να ενταχθεί η Ελλάδα στο εν λόγω πρόγραμμα και, σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο, «οι επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα αυτό συνεχίζονται κανονικά».

    Στο μεταξύ, την αισιοδοξία των αρχών για την εξιχνίαση της υπόθεσης του τρομοκρατικού χτυπήματος στην αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης, στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής όπου εκλήθη για να αναπτύξει τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Κληθείς από την πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίας Κόλλια και από άλλους βουλευτές να σχολιάσει το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς και για το σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες, ο κ.Δημοσχάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Ο βαθμός αντίδρασης της ελληνικής αστυνομίας μετά το περιστατικό ήταν πολύ μεγάλος και όλοι εφήρμοσαν το σχέδιο όπως είχε εκπονηθεί. Ταυτόχρονα έχουν ελεγχθεί όλα τα οχήματα της περιοχής -και ξεπερνούν τα 20.000- καθώς και όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και όσα γειτνιάζουν με αυτήν, αφού η χρήση της ρουκέτας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Αναλύουμε όλα τα στοιχεία στα εργαστήρια μας που είναι υπερσύγχρονα. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα. Συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην εξιχνίαση της. Είμαστε αισιόδοξοι. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και συνεργάζεται και με τις ξένες υπηρεσίες.Το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όταν το υλικό συγκεντρωθεί και επεξεργαστεί θα έχουμε το αποτέλεσμα, που και εσείς και εμείς επιθυμούμε. Είμαστε σοβαροί. Σφάλμα από δω και πέρα σε εμάς δεν συγχωρείται. Εχουμε δρόμο μπροστά μας"

    [03] Παγκόσμια κινητοποίηση για κακοποιημένα παιδιά

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο τιμημένος με το βραβείο νομπέλ ειρήνης Ελί Βιζέλ και πολλές πρώτες κυρίες που κινητοποιήθηκαν κατά των εξαφανίσεων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, απηύθυναν έκκληση, από το Παρίσι, για διεθνή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής.

    "Όλη η κοινωνία προσδιορίζεται από τη στάση της προς τους αδυνάτους", δήλωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Ελί Βιζέλ, για τον οποίο, "όταν ένα παιδί βιάζεται, η ανθρωπότητα εξευτελίζεται." Το παιδί , πρόσθεσε είναι "το μυστήριο της καταγωγής" και "τα δάκρυά του είναι τα δάκρυα των αστεριών".

    Ο Ζακ Σιράκ, σε μια εισαγωγική πρότασή του στη σύνοδο της τιμιτικής επιτροπής του διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα ή κακοποιημένα παιδιά , έκρινε από την πλευρά του ότι οι εξαφανίσεις και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών "δημιουργούν την ανάγκη για ευρύτερη διεθνή συνεργασία και προφανώς την εξάλειψη της τρομακτικής αύξησης της παιδεραστίας και της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο".

    Οι Η.Π.Α διαθέτουν από το 1996 το σύστημα "Άμπερ"--απο το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που εξαφανίστηκε και μετά δολοφονήθηκε στο Τέξας τότε--και βάσει του οποίου ενεργοποιείται συναγερμός από τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης ενός παιδιού, μέσω των εθνικών και τοπικών μμε.

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Λώρα Μπους που ολοκληρώνει μια επίσκεψη τριών ημερών στο Παρίσι, εξήγησε ότι πριν την 'Αμπερ, το ποσοστό των παιδιών που βρίσκονταν (μετά την εξαφανισή τους) ήταν 62% στις Η.Π.Α, έναντι 94% σήμερα , με το σύστημα Άμπερ "να διασφαλίζει ότι κάθε Αμερικανός...μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένα εξαφανισμένο παιδί".

    Ένα παρόμοιο σχέδιο, που έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία εδώ και περίπου ένα χρόνο, τέθηκε σε λειτουργία δύο φορές σε 48 ώρες με επιτυχία, την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας την ανεύρεση τριών αγνοούμενων παιδιών.

    Η Μπερναντέτ Σιράκ από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της που ένα ενιαίο ευρωπαϊκό τηλεφωνικό νούμερο, το 116.000 , μπαίνει σε λειτουργία "μέσα σε μερικούς μήνες". Όμως, προειδοποίησε ότι "αυτή η μάχη απαιτεί αλλαγή κλίμακας ως προς την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία".

    Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν την πρώτη συγκέντρωση του ICMEC, ήταν οι βασίλισσες του Βελγίου και της Σουηδίας, οι πρώτες κυρίες της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ,της Ρωσίας Λουντμίλα Πούτιν, της Πολωνίας Γιολάντα Κβασνιέβσκα, η κυβερνήτης της Αγίας-Πετρούπολης Βαλεντίνα Ματβιένκο, και η σύζυγος του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Μαργαρίντα Σόουζα Ούβα- Μπαρόζο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 January 2007 - 7:30:14 UTC