Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αριστες οι διμερείς πολιτικές σχέσες Ελλάδας και Κροατίας
  • [02] Αμείλικτος αγώνας κατά της τρομοκρατίας

  • [01] Αριστες οι διμερείς πολιτικές σχέσες Ελλάδας και Κροατίας

    Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σάναντερ, στο Ζάγκρεμπ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις είναι άριστες, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες ώστε οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να φθάσουν στο εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων. Η Κροατία, τόνισε ο πρωθυπουργός, προηγείται των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, στέκεται πάντα στο πλευρό της Κροατίας, στο δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ, και θεωρεί σημαντική την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προβεί η χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά κριτήρια στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Κροατία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Ελλάδα προσβλέπει στην προοπτική αποστολής πρόσκλησης συμμετοχής στη συμμαχία κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής το 2008.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Βαλκανική, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Κροατίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, που ασκεί την προεδρία της διαδικασίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας "αναλογιζόμενος την 15ετή πορεία της Κροατίας από την ίδρυσή της μέσα στην ταραγμένη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα που η Κροατία είναι στο κατώφλι της ΕΕ δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό και τα συγχαρητήριά μου για την επιτελεσθείσα πρόοδο".

    Ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ευρωατλαντικής πορείας της Κροατίας και πως ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε να στηρίξει την Κροατία ώστε να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Σάναντερ σημείωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και τόνισε ότι στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες.

    Επίσης ο Κροάτης πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή ότι η χώρα του θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την είσοδό της και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στα τέλη του 2008.

    Ο πρωθυπουργός ακολούθως είχε συνάντηση με τον Κροάτη πρόεδρο Στιέπαν Μέσιτς, ενώ αργότερα μίλησε στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επέτειο των 15 ετών από την ίδρυση της Κροατίας.

    Σε λίγη ώρα θα αναχωρήσει για τη Λιουμπλιάνα, όπου στο Bled Castle θα τον υποθεχθεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα.

    Στις 14:00 το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

    Στις 15:45 το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Cankarjev Dom, όπου θα γίνει η τελετή για την ένταξη της Σλοβενίας στο ευρώ.

    Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας κ. Γιάνσα.

    Τη Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντις και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Δημοσκόπηση της VPRC

    Προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει δημοσκοπηση της VPRC για το Σκάϊ και την Καθημερινή της Κυριακής, η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση για το 2007. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 43% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,5%, ΣΥΝ με 4% και ΛΑΟΣ με 3,5%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 49%, έναντι 23% του Γιώργου Παπανδρέου. Μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και στην παράσταση νίκης με την Ν.Δ. να συγκεντρώνει 67% και 17% το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Αμείλικτος αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στο Ζάγκρεμπ σε ερώτηση για την τρομοκρατική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας, υπογράμμισε ότι "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάνω από όλα ενότητα και συστράτευση".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "σ'αυτόν τον αγώνα, όπως και κάθε δημοκρατικά συνειδητοποιημένος πολίτης, είμαστε ασυμβίβαστοι και αμείλικτοι".

    Συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, που βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζουν και αξιολογούν, μαρτυρές και ευρήματα που έχουν περισυλλεγεί για την εξιχνίαση της επίθεσης με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    Με συνεχείς έρευνες στον τόπο της επίθεσης, με τις αλλεπάλληλες εξετάσεις μαρτύρων και με την αξιολόγηση ευρημάτων οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την διερεύνηση της τρομοκρατικής επίθεσης. Όσον αφορά τους δράστες της επίθεσης οι αρχές αξιολογούν τα τηλεφωνήματα σύμφωνα με τα οποία την ευθύνη φέρεται να αναλαμβάνει ο "Επαναστατικός Αγώνας".

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ για τυχόν ολιγωρία στο θέμα της φρούρησης της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    Με γραπτή δήλωσή του χθες ο κ. Β.Πολύδωρας, απαντώντας στα σχόλια περί διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με αφορμή την επίθεση στην πρεσβεία, τόνισε μεταξύ άλλων: "Το υπό τον υπαρχηγό Στ. Σύρο συγκροτηθέν 'Task Force' δεν αποτελεί καμμιά 'ομολογία αποτυχίας', όπως θέλουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές έμπλεοι χαιρεκακίας και αντιπολιτευτικής διάθεσης να ερμηνεύουν".

    » Η Αστυνομία, ως συντεταγμένο Σώμα με αρχηγό, δομή και ιεραρχία και ως ζωντανός οργανισμός αντιδρά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες και στις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν. Δεν γίνεται θύμα της όποιας γραφειοκρατικής ανελαστικότητας. Θα ήταν άσοφο.»

    Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι τα αποτελέσματα στις έρευνες δεν θα έρθουν μετά από είκοσι χρόνια, αλλά άμεσα.

    «Η κυβέρνηση όπως και όλος ο ελληνικός λαός καταδικάζει με απόλυτο αποτροπιασμό την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες στοχεύουν κατά τη δημοκρατίας και των συμφερόντων της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 January 2007 - 11:30:11 UTC