Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Κατάργηση της θανατικής ποινής

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Κατάργηση της θανατικής ποινής

    Το ΠΑΣΟΚ και η Σοσιαλιστική Διεθνής τάσσονται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, ανέφερε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στον ΟΗΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, θα αποστείλει επιστολή προς όλους τους ηγέτες των κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ανάληψη ενεργού δράσης στην κατεύθυνση αυτή.

    Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου από κοινού με τον Ρομάνο Πρόντι θα διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων, ενώ θα επικοινωνήσει για το θέμα και με το νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Π. Ευθυμίου για φυγόστρατους: Να έλθουν όλα στο φως

    Να έλθουν όλα στο φως, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου επανερχόμενος στο θέμα των φυγοστράτων, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου.

    Οπως τόνισε ο κ. Ευθυμίου, σε θέματα ηθικής και πολιτικής τάξης δεν νοείται ούτε συγκάλυψη, ούτε συμψηφισμός. Η θέση του ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι κρυστάλλινη και διαυγής, να έλθουν στο φως όλα για όλους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε "ακέραια την ευθύνη" στην κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή, η οποία, όπως δήλωσε, δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στους κόλπους της. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το θέμα.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου επανέλαβε επίσης ότι εάν χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα, αυτή πρέπει να εκδηλωθεί.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου για φυγόστρατους

    «Συμφωνούμε πολιτικά στην ιδέα να υπάρχει δημοσιότητα, όπως είπα και χθες, αλλά δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να διαφοροποιηθούμε από νόμο που ψήφισε η Βουλή».

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παράλληλα παρέπεμψε στην εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 1997 για να εξηγήσει την αδυναμία δημοσιοποίησης των ονομάτων,όσων παρανόμως απαλλάχθηκαν από τη στρατιωτική θητεία τους.

    Ερωτηθείς για την ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα προς τον Υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο για τον αν θα προσδιορισθεί το καθεστώς της λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών,ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Βουλή είναι αρμόδια να ορίσει ποιες διαδικασίες προβλέπονται. Και παρέπεμψε ενδεικτικά στη δυνατότητα, όπως είπε, ομάδας βουλευτών να επισκεφθεί την ΕΥΠ για να μελετήσει απόρρητα έγγραφα.

    Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κατάλογος των ονομάτων των φυγόστρατων δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού ή του υπουργικού συμβουλίου και αποσαφήνισε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε το πρόβλημα έδωσε κάποια ονόματα,το 2004".

    Όμως μετά, όταν η κυβέρνηση ζήτησε τις γνωματεύσεις από την Αρχή Προστασίας των Ατομικών Δεδομένων και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, δόθηκαν οι ερμηνείες που καλούμαστε να σεβαστούμε, πρόσθεσε και τόνισε ότι "κάποιοι, λοιπόν,προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνηέντως την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κάτι να συγκαλύψει,μολονότι είναι η κυβέρνηση αυτή που απεκάλυψε το κύκλωμα».

    Αναφορικά, εξ άλλου, με τη χθεσινή του "υπόδειξη" προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να ρωτήσει τους πρώην Υπουργούς Αμύνης επί κυβερνήσεων τοη ΠΑΣΟΚ κ.κ.Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλο "για το τι συνέβαινε τότε",ο Θ. Ρουσόπουλος (απαντώντας σε σχετική ερώτηση) σημείωσε ότι:

    «Ο κ. Γ. Παπαντωνίου χθες έσπευσε να επιβεβαιώσει τα όσα είπα. Δήλωσε ότι ο ίδιος απεκάλυψε το 2002 ένα ανάλογο κύκλωμα".

    Τα κυκλώματα αυτά πότε γεννήθηκαν;, διερωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος και προσέθεσε πως «όταν η στρατιωτική δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της, είμαι βέβαιος,θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνα που θα αποδεικνύουν, τουλάχιστον χρονικά,ότι όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούσαν περίοδο προ του 2004».

    Ο κ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με τον τρόπο που υπηρέτησε τη θητεία του ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά ζητήματα.Από τη συζήτηση για όσους «λούφαραν», περνάμε στη συζήτηση για το ποιός υπηρέτησε πού;,αναρωτήθηκε ο Θ.Ρουσόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 January 2007 - 17:30:10 UTC