Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστική για τις υποκλοπές ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  • [02] Κ. Παπούλιας: "Συναίνεση για την Παιδεία"

  • [01] Εξεταστική για τις υποκλοπές ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Η κυβέρνηση βρίσκεται στο τέλος της και γι αυτό όλες οι κινήσεις της είναι σπασμωδικές, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος, βασικό θέμα της οποίας ήταν η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των φυγοστράτων, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, με σεβασμό, πάντως, στα προσωπικά δεδομένα.

    Είναι ανάγκη, τόνισε, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. ΄Όπως δε ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, δεν μπορεί να τίθεται θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλες απάτες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην παιδεία (το άρθρο 16 δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης) και σε όσα φέρεται ότι είπε η υπουργός Παιδείας σε συνάντησή της με δημοσιογράφους για το εξεταστικό σύστημα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι χειρίζεται όλα τα θέματα με «απίστευτη προχειρότητα».

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος σε καμπάνια της κυβέρνησης που πληρώνεται, όπως είπε, με κοινοτικά χρήματα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα βαθύτατου κομματισμού του κράτους. Και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για καμπάνιες κομματικού περιεχομένου. Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Για την υπόθεση των υποκλοπών, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων τόσο του Προέδρου του Κινήματος, όσο και των στελεχών που αναφέρθηκαν στο θέμα, ύστερα από εισήγηση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ήταν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, το οποίο τραυμάτισε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και το οποίο, πρόσθεσε, αφορά στην ασφάλεια της χώρας.

    Επίσης κατηγορήθηκε η κυβέρνηση ότι κινήθηκε με λογική συγκάλυψης και επεχείρησε, σε όλα τα επίπεδα, να παρεμποδίσει τη διερεύνηση της αλήθειας, με αποκορύφωμα τον «πραξικοπηματικό τρόπο» με τον οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

    Στο μεταξύ, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών προτείνουν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με πρώτους υπογράφοντες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο.

    Οι υπογράφοντες επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διότι, όπως αναφέρουν, "κινήθηκαν στη λογική της συσκότισης και της συγκάλυψης, δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο, δεν αξιοποίησαν την ΑΔΑΕ και ενέπλεξαν τη Δικαιοσύνη σε μια ουσιαστικά αδιέξοδη έρευνα».

    Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «-Ποίοι και με ποιο στόχο έκαναν τις τηλεφωνικές υποκλοπές;

    -Ποια φυσικά πρόσωπα ή υπηρεσίες αφορούσαν οι υποκλοπές; Ποιος είναι πλήρης ο κατάλογος των παρακολουθημένων προσώπων;

    -Υπάρχει και στη διάθεση ποίων είναι το περιεχόμενο των υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;

    -Υπάρχει συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην όλη υπόθεση, ή υπάρχει ανικανότητα και επικίνδυνη επιπολαιότητα στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών;

    -Έχει ερευνήσει η ΕΥΠ πληροφορίες σε σχέση με την ανάμειξη ξένων χωρών στην όλη υπόθεση και γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί, προς την κατεύθυνση αυτή, τα κρίσιμα ευρήματα της ΑΔΑΕ (αριθμοί τηλεφώνων στο εξωτερικό κλπ);

    -Η Κυβέρνηση γιατί δεν σεβάστηκε τους θεσμούς, γιατί αγνόησε στην όλη υπόθεση την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και τις λοιπές αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) και γιατί ενέπλεξε στην όλη υπόθεση την Δικαιοσύνη κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αντιθεσμικό;

    -Η Κυβέρνηση γιατί δεν ενημέρωσε την Βουλή, τους αρχηγούς των Κομμάτων και τα θύματα των παρακολουθήσεων;

    -Ο Πρωθυπουργός, για ένα θέμα υψίστης εθνικής ασφάλειας, όπως το χαρακτήρισε, γιατί δεν ενημέρωσε τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά ούτε το αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών;»

    Οι υπογράφοντες ζητούν τη συζήτηση της πρότασής τους στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ευθυμίου για φυγόστρατους

    «Στην υπόθεση των φυγόστρατων η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποκαλύπτει ο,τι δεν μπορεί να συγκαλύψει άλλο. Η υπόθεση αυτή της αναλογεί απολύτως ως ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    «Επισημάναμε - και δεν λάβαμε καμμία απάντηση- το γεγονός ότι ο αντισυνταγματάρχης που φέρεται επικεφαλής του κυκλώματος της αλλοίωσης των στρατολογικών στοιχείων και της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών ( που υπολογίζεται αυτήν την στιγμή, κατά την προανάκριση, ότι αφορά σε 800 τουλάχιστον περιπτώσεις) πρώτον προήχθη κατ΄εκλογήν το 2005, δεύτερον τοποθετήθηκε με πολιτική εισήγηση σε κρίσιμη υπηρεσία, στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τρίτον, φυσικά, η υπόθεση αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλία του διοικητή της μονάδας στις 26 Δεκεμβρίου 2006, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ»,ανέφερε ο κ. Ευθυμίου.

    «Οπως έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε όλες αυτές τις υποθέσεις επιβάλλεται να υπάρξει φως για όλα και για όλους»,είπε ο κ.Ευθυμίου επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση «βαρύτατη ευθύνη για την επιχειρούμενη συγκάλυψη της υπόθεσης και την μετάθεση των δικών της ευθυνών» και τονίζοντας «ότι είναι ανάγκη να λάμψει η αλήθεια σε αυτήν την υπόθεση που αφορά την κυβερνητική πρακτική».

    «Αν κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ακόμα και αυτή η ρύθμιση πρέπει να υπάρξει, αλλά όλα πρέπει να έλθουν στο φως για το τι συμβαίνει σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα στοιχεία πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «είναι ανάγκη ό,τι δεν αφορά την πραγματική προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να έλθει στο φως. Η έννοια του προσωπικού δεδομένου δεν μπορεί να περιλαμβάνει ούτε πλαστογράφους, ούτε απατεώνες και αυτή είναι η κατηγορηματική θέση μας που πρέπει να είναι θέση καθενός που θέλει να λάμψει η αλήθεια και να έλθουν στο φως όλα αυτά τα σκοτεινά κυκλώματα».

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη να φέρει στο φώς με κάθε τρόπο αυτό που αναπτύχθηκε στους κόλπους της».

    Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του κ. Πάγκαλου «να δώσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα στρατολογικά τους στοιχεία» και απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα δημοσιοποιήσει τέτοιου είδους στοιχεία, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «τα στρατολογικά στοιχεία κάθε στελέχους είναι στην διάθεση της κοινής γνώμης. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα που αφορούν το πιό ιερό καθήκον του πολίτη, που είναι η συμβολή του στην άμυνα της πατρίδας, είναι στοιχεία που ένας πολιτικός φορέας πρέπει να φέρει στο φως».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε οτι «τονίζω πως για όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ που η θητεία είναι μια υποχρέωση αυτονόητη και ιερή, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχει φως σε κάθε πτυχή που αφορά την ατομική ευθύνη του καθενός απέναντι στο χρέος του στη θητεία».

    Ευθυμίου για δηλώσεις Γιαννάκου και εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε ότι «είναι άλλο ένα δείγμα της απίστευτης επιπολαιότητας που χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα και κατβ εξοχήν στα θέματα Παιδείας. Είναι μια πρόταση η οποία και πάλι οδηγεί σε νέες αστόχαστες αλλαγές, οδηγεί στην μείωση του αριθμού των εισακτέων και στην μείωση των επιλογών των παιδιών».

    Ο κ. Π. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι «είναι μια πρόταση που δείχνει ακριβώς ότι η προχειρότητα αλλά και η ταξική σκοπιμότητα της ΝΔ στην Παιδεία είναι δεδομένη: να αποκλείσει τα νέα παιδιά από την πρόσβαση στις ανώτατες σπουδές και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αυτή η πρόταση κατετέθη χθές, σήμερα αναφέρθηκε ότι πάλι αποσύρεται και παραπέμπεται στο μέλλον».

    «Είναι η αποκορύφωση των κυβερνητικών χαρακτηριστικών, του τρόπου με τον οποίο αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κ. Παπούλιας: "Συναίνεση για την Παιδεία"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε σήμερα πως η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης.

    Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε διαδοχικά με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ ((ΠΟΣΔΕΠ).

    Ο Πρόεδρος υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ τόνισε ότι παρακολουθεί τους αγώνες τους και σημείωσε ότι "είστε ένας δυναμικός εταίρος του διαλόγου για την παιδεία που αφορά όλους μας".

    "Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και νομίζω ότι πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης. Μικρές ευρωπαϊκές χώρες επενδύοντας στην παιδεία είχαν άριστα αποτελέσματα και για την κοινωνική τους πρόοδο, αλλά και για την οικονομική τους πρόοδο και για το μέλλον των παιδιών τους", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ Λ. Απέκης εξέφρασε την ελπίδα αυτο το έτος, να είναι το έτος της παιδείας και να αποβεί θετικό για την παιδεία της χώρας μας.

    Και πρόσθεσε ότι ζητησαν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο "για να εκφράσουμε την αγωνία της Πανεπιστημιακής κοινότητος, της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά, αλλά και της κοινωνίας, γιβαυτό το μεγάλο ζήτημα της παιδείας. Και να σας δώσουμε κάποια στοιχεία για τους λόγους που μας κάνουν να κινητοποιούμαστε, με αίτημα αυτό που εμείς συνοψίζουμε: στην υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, μια που εμείς είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι".

    "Το υπουργείο Παιδείας είναι εδώ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, σε απάντηση ερωτήσεων σχετικών με τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρεί η εκπαιδευτική κοινότητα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Η κ.Μ.Γιαννάκου υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι η συζήτηση είναι μία κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι η γνώση δεν έχει σύνορα, ενώ διεθνοποιούνται τα Πανεπιστήμια. Μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη της ποιότητας των ΑΕΙ.

    Η υπουργός επισήμανε την σύμπτωση απόψεων με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην υπουργό Θεοδωρο Πάγκαλο, στο θέμα του άρθρου 16, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα είπαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, υπενθυμίζοντας ότι μετά τα μέτρα του υπουργείου, αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλά ιδιωτικά Τεχνικά Εκπαιδευτήρια.

    Η κα Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ δήλωσε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστό πως τα Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει την αποδέσμευση του λυκείου από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Το μεσημέρι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Για αύριο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ το μεσημέρι τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με μοναδικό σύνθημα τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει για αύριο 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 January 2007 - 17:30:19 UTC