Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Παπούλιας για το 2007:"Επίκεντρο των προσπαθειών μας οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη"
  • [02] Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα
  • [03] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων
  • [04] Επίσκεψη της Α.Παπαρήγα στην Παλαιστίνη
  • [05] Κηδεύθηκε στη γενέτειρά του ο Σαντάμ Χουσέιν

  • [01] Κ.Παπούλιας για το 2007:"Επίκεντρο των προσπαθειών μας οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη"

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το νέο έτος εύχεται σε όλους τους Ελλήνες απανταχού γής να είναι το 2007 μία χρονιά προόδου, ειρηνική και δίκαιη.

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατιάς

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου σε μια μέρα γιορτής, απολογισμού και σχεδιασμού για τη χρονιά που έρχεται.

    Σήμερα σε κάποια σπίτια, ελπίζω στα περισσότερα, επικρατεί η χαρά για την αλλαγή του χρόνου. Η σκέψη μου στρέφεται όμως κυρίως σβ αυτά τα σπίτια, όπου κυριαρχεί η περισυλλογή, γιατί τα προβλήματα δεν αφήνουν χώρο για τη γιορτή.

    Πιστεύω ότι για τη χώρα μας, που έχει κατορθώσει μετά από πολύ δύσκολες περιόδους να εμπεδώσει μια σταθερή δημοκρατία, κάθε χρονιά θα είναι, και πρέπει να είναι, καλύτερη από την προηγούμενη. Και αυτό θα συμβαίνει, αν όλοι εμείς, πολίτες και πολιτικοί, χωρίς να φοβόμαστε τις όποιες διαφορετικές μας απόψεις, στοιχείο απαραίτητο της δημοκρατίας, εστιάζουμε την προσοχή μας στην πρόοδο του συνόλου. Αν επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, εκείνοι που στερούνται, όσοι ακούν εμάς τους πολιτικούς να μιλάμε για ευημερία και αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει. Τέτοιες μέρες, η μοναξιά και η φυσική ή οικονομική αδυναμία, όταν υπάρχουν, γίνονται πραγματικά αφόρητες.

    Όσοι από εμάς έχουμε την πολυτέλεια να χαρούμε τις γιορτινές αυτές μέρες, έχουμε και το καθήκον να κοιτάξουμε πλάϊ μας. Να δούμε αν στη διπλανή μας πόρτα ζει ένας άνθρωπος ανήμπορος, αν μια οικογένεια υποφέρει από την ανεργία και τη φτώχεια, αν ένα παιδί δεν πήρε το δώρο του, αν ένας γέροντας δεν δέχτηκε ευχές από κανέναν, αν κάποιος πενθεί μία απώλεια, αν νοσταλγεί τους δικούς του ανθρώπους που είναι μακριά.

    Και έχουμε όλοι ανάγκη την ελπίδα γιατί, αν πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, δεν θα υπάρξει.

    Θέλω να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν, στους φαντάρους μας που υπηρετούν την πατρίδα, στους ομογενείς μας που βιώνουν τον νόστο αλλά και διαφημίζουν τον ελληνισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Θέλω να ευχηθώ σε όλους, όσοι βρίσκονται απόψε μακριά από τα σπίτια τους γιατί εκπληρώνουν κάποιο καθήκον, σε νοσοκομεία, σε στρατώνες, σε βάρδιες. Και ειδικά σβεκείνους που μετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, κοντά σε παιδιά που υποφέρουν και σε θύματα πολέμου, δίνοντας στη σημερινή γιορτή το πιο ουσιαστικό νόημα, το νόημα της αλληλεγγύης.

    Εύχομαι σε όλους να είναι το 2007 μία χρονιά προόδου, ειρηνική και δίκαιη.

    Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    "Το 2007 μπορεί να γίνει μια χρονιά καλή για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία, στο βαθμό που σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική τους δύναμη, για να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί η ΝΔ και συναινεί το ΠΑΣΟΚ", τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Υπάρχει αρκετή εμπειρία για να αποβληθούν οι αυταπάτες και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Ο λαός μπορεί να αντιμετωπίσει την πολιτική των αντιδραστικών αναπροσαρμογών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

    Σε διαφορετική περίπτωση το αύριο προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων στην Παιδεία, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες, αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ και δέσμευση των κομμάτων της.

    Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί τώρα ένα πιο ισχυρό ριζοσπαστικό ρεύμα στην εργατική τάξη και το λαό, στην πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο και της εξουσίας και της οικονομίας.

    Μόνο η διαμόρφωση αυτού του ρεύματος της λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να επιδράσει στη δημιουργία της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής λαϊκής συμμαχίας, στην ανατροπή του αρνητικού για τον λαό συσχετισμού των δυνάμεων.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία να κινητοποιηθούν για το μεγάλο και κρίσιμο θέμα της Παιδείας που βρίσκεται στο μάτι ενός αντιδραστικού κυκλώνα. Να συσπειρωθούν και να δράσουν από κοινού τη νέα χρονιά, ώστε να παρεμποδίσουν και να ματαιώσουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και έχουν στόχο την πλήρη προσαρμογή όλης της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, πλήττοντας καίρια το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.

    Να διεκδικήσουν: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ΑΕΙ-ΤΕΙ στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση - κατάργηση του άρθρου 16, στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και στην παράδοσή τους στους επιχειρηματίες, στα επικίνδυνα-αντιεπιστημονικά βιβλία της διαθεματικότητας.

    Το ΚΚΕ δεσμεύεται απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό ότι και το 2007 θα αγωνισθεί με όλες τις δυνάμεις του για να έρθει ο λαός στο προσκήνιο, για να γίνει πιο ισχυρό και ικανό στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και στη δράση του για να οικοδομηθεί η λαϊκή συμμαχία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης".

    Μήνυμα ΣΥΝ

    "Η νέα χρονιά που έρχεται κληρονομεί τα προβλήματα που συσσώρευσε η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας", αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΚΠΕ του ΣΥΝ, και συμπληρώνει:

    "Η ανεργία, η ακρίβεια που - εκτός ελέγχου πια - εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας είναι θέματα που απαιτούν την αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση των εργαζομένων.

    Ταυτόχρονα, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να υπερασπιστούν τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και να θέσουν φραγμούς στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό που αποτελεί την «απάντηση» της κυβέρνησης στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πανελλαδικές μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Αυτή τη χρονιά γεννιέται ένα παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία.

    Στο σημερινό δύσκολο, διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον, η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, στο διαρκή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης.

    Με τη βεβαιότητα ότι το 2007 θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, η ΚΠΕ του ΣΥΝ εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας, έλληνες και αλλοδαπούς, υγεία και ευτυχία".

    [02] Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

    Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν σήμερα μέλη σωματείων και συλλόγων και ομάδες παιδιών από διάφορα μέρη της χώρας, στον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

    Μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Επίσης παιδιά από τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών έψαλαν στον πρωθυπουργό τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

    Στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος,ομάδα παιδιών από το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ,νέοι από την Ένωση Κρητών Ιλίου και ομάδα παιδιών από την Οργάνωση Γυναικών Αφρικής

    Στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έψαλαντα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό,μέλη από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας Παίδων (Λ. Κ. Καραμανλής 2, Βούλα), όπου του έψαλαν τα κάλαντα τα παιδιά του Κέντρου.

    [03] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μία ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ο Ελληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ να δεχθεί την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων "Πέτροβετς", σε αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" και της Αχρίδας σε αεροδρόμιο "Απόστολος Παύλος"».

    Η κ. Μπακογιάννη προσθέτει στη δήλωση της: «Με την σημερινή τους δήλωση, τα Σκόπια, για μία ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν.

    Η Ιστορία, 2.300 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες.

    Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων, θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι «η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία, όπως είπε, τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «η ενέργεια για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος" δεν πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως πρόκληση, σημειώνοντας ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης αποτελεί κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά μιας χώρας ή ενός έθνους».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι «η χώρα του τιμά τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλη ιστορική προσωπικότητα και ότι εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του "Αλέξανδρου του Μακεδόνα", ενώ σε δύο πόλεις της ΠΓΔΜ (Πρίλεπ και Στιπ) αναγέρθηκαν φέτος αγάλματά του».

    Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ πρόσθεσαν ότι επιλέχθηκε για το αεροδρόμιο των Σκοπίων η ονομασία "Μέγας Αλέξανδρος" και όχι "Αλέξανδρος ο Μακεδών" για να ταυτίζεται με την αγγλική μετάφραση του ονόματος της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που είναι "Alexander the Great".

    Από την πλευρά της, η ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα δήλωσε ότι χαιρετίζει «την πρωτοβουλία για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων», συμπλήρωσε όμως ότι «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να φροντίσει για τη βελτίωση των υπηρεσιών του αεροδρομίου».

    [04] Επίσκεψη της Α.Παπαρήγα στην Παλαιστίνη

    Μετά από πρόσκληση του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη", θα επισκεφτούν την Παλαιστίνη από τις 3 μέχρι τις 5 Γενάρη. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής και του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου καθώς και με κόμματα και οργανώσεις από όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Παλαιστίνης.

    Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για συζητήσεις πάνω στο Παλαιστινιακό ζήτημα και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή ενώ συνεχίζεται αμείωτη η επιθετικότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, με συνέχιση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, με τον οικονομικό στραγγαλισμό της Παλαιστίνης και με την εξαγγελία νέων εποικισμών.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα εκφράσει για άλλη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των κομμουνιστών της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα του ελληνικού λαού προς τον δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο Παλαιστινιακός λαός και οι λαοί όλης της περιοχής ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για μια "νέα Μέση Ανατολή".

    [05] Κηδεύθηκε στη γενέτειρά του ο Σαντάμ Χουσέιν

    Ετάφη σήμερα τα ξημερώματα στο χωριό από όπου καταγόταν, το ¶ουτζα, κοντά στην πόλη Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και δηλώσεις ενός προεστού της φυλής στην οποία ανήκε.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera μετέδωσε την είδηση επικαλούμενο φίλους της οικογένειας Χουσέιν. Δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου (CNN) ο οποίος παρακολούθησε την κηδεία είπε ότι στην τελετή παρέστησαν περίπου 100 άνθρωποι.

    Ο ¶λι αλ Νίντα, επικεφαλής της φυλής ¶λμπου Νάσιρ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η κηδεία του έγινε σε οικογενειακό τάφο νωρίς το πρωί, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την εκτέλεση του πρώην προέδρου δι'απαγχονισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο Σαντάμ παραδόθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ πριν την αυγή το Σάββατο στις υποστηριζόμενες από αυτές Ιρακινές αρχές, οι οποίες εκτέλεσαν την θανατική ποινή στην οποία είχε καταδικασθεί μέσα σε λιγότερη από μία ώρα.

    Η σορός του φέρεται να μεταφέρθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στους προεστούς της φυλής ¶λμπου Νάσιρ στο Τικρίτ, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από την Βαγδάτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 December 2006 - 9:30:32 UTC