Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις για το 1976

  • [01] Τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις για το 1976

    Αποδεσμεύθηκαν τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για την περίοδο του έτους 1976, όπως συμβαίνει με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων.

    Στους φακέλους που αφορούν την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκθέσεις του τότε Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ και να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στην αναφορά του προς το Φόρεϊν Οφις στις 23 Δεκεμβρίου 1976, ο σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς γράφει μεταξύ άλλων: "Το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ελλάδα εξαρτάται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χωρίς αυτόν θα είναι σημαντικά λιγότερο σταθερό. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας άνθρωπος δεσμευμένος για το δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και ο πλέον ικανός για να οδηγήσει σε συμφωνία με την Τουρκία για τις μεταξύ τους διαφορές, να παραμείνει στην εξουσία. Η πιθανότητα για ένα πραξικόπημα αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλη, αλλά ο κίνδυνος δολοφονίας του Καραμανλή παραμένει".

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσης του ο Βρετανός πρέσβης, μετά τις επόμενες εκλογές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μετακινηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και η κίνησή του αυτή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σχίσμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας".

    Την πιθανότητα της διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη μετακίνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προέβλεπε και ο υπουργός Αθανάσιος Τσαλδάρης, όπως αποκαλύπτεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του Βρετανού διπλωμάτη Τζον Ντένσον.

    "Προσκάλεσα σε γεύμα τον Αθανάσιο Τσαλδάρη γράφει ο Τζον Ντένσον. Συζητήσαμε για την υπόθεση του Ιπποκράτη Σαββούρα και για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με το δεύτερο θέμα ο Αθανάσιος Τσαλδάρης μου είπε ότι εάν ο Καραμανλής μετακινηθεί στην προεδρία ή εξαφανισθεί από το πολιτικό προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία θα διασπαθεί σε δυο τουλάχιστον κομμάτια, και πιθανότητα ένας πολιτικός συνασπισμός με συντηρητικά στοιχεία από την Ενωση Κέντρου και τις Νέες Δυνάμεις και ανέφερε ως πιθανούς υπουργούς σε ένα τέτοιο συνασπισμό τους Μαύρο, Πεσμαζόγλου, ενώ απέκλεισε τους Γ. Μαγκάκη, Βιργινία Τσουδερού και Δ. Τσάτσο, γιατί τους θεωρούσε ότι κλίνουν πολύ προς τα αριστερά".

    Για την κατάσταση της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο, ο Βρετανός πρέσβης έγραφε, στην αναφορά του προς το Φόρεϊν Οφις.

    "Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδύνατο και ο σχηματισμός ενός μεγάλου πολιτικού μετώπου πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται απίθανός. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εξωτερικού και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζουν υποστήριξη, αλλά και τα δύο αυτά κόμματα έχουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Φυσικά γίνονται συζητήσεις για το σχηματισμό ενός κεντρώου και αριστερού μετώπου που θα συμπεριλαμβάνει το δημοκρατικό κέντρο, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΔΑ και το ΚΚΕ Εσωτερικού και θα ηγηθεί μια προσωπικότητα κύρους. Αναφέρεται σχετικά το όνομα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Αυτή τη στιγμή όμως οι οιωνοί εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Πρώτο, γιατί το κόμμα του Γιώργου Μαύρου δεν θα συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ ή με κόμμα της αριστεράς και δεύτερο, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου θα βρει πολύ δύσκολο να προσαρμόσει τις πολιτικές του και την προσωπικότητά του μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό σχηματισμό".

    Σε άλλη έκθεσή του προς το Φόρεϊν Οφις ο Βρετανός πρέσβης σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς επισημαίνει ότι οι δυο μεγάλες προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ή ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν η μεγάλη έμμονη ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πίστευε ότι α προστάτευε και θα σταθεροποιούσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και θα αντλούσε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα υποστήριξη στο θέμα της Κύπρου", υπογράμμιζε στην εμπιστευτική του αναφορά ο σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς.

    Για το θέμα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αλληλογραφήσει με τον Βρετανό ομόλογό του Χάρολντ Ουίλσον. Σε επτασέλιδη επιστολή του είχε εκθέσει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να παραπεμφθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διπλωματική του απάντηση απέκλεισε την περίπτωση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η βρετανική κυβέρνηση, αναφέροντας επίσης ότι "δεν υπάρχει ρόλος για τρίτες χώρες στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 December 2006 - 9:30:21 UTC