Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Κομματισμό έχει επιβάλλει η κυβέρνηση
  • [02] Αλογοσκούφης: Σε μία νέα πορεία η οικονομία
  • [03] Ο Αλ. Αλαβάνος για τον έλεγχο στην ασφάλεια τροφίμων

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Κομματισμό έχει επιβάλλει η κυβέρνηση

    «Θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να τονίσουμε την προσήλωσή μας στο αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας του Ελληνα πολίτη, καθώς και να τονίσουμε ότι τιμούμε τον Ελληνα αστυνομικό ο οποίος έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο. Στηλιτεύουμε από την άλλη πλευρά τον έντονο κομματισμό και την αναξιοκρατία που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει στον χώρο της αστυνομίας με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη σχεδιασμού καθώς δεν μπορεί να είναι μόνο το 40% των προβλεπομένων αστυνομικών σε μάχιμες μονάδες και σε περιπολίες, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν στην γειτονιά και την κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

    «Εμείς δεσμευόμαστε να επανασχεδιάσουμε ριζικά την λειτουργία της αστυνομίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη μάχιμη δύναμη δίπλα στον πολίτη και βεβαίως πάντα με κριτήρια αξιοκρατικά, αντικειμενικά, χωρίς κομματισμό, διότι για εμάς ο αστυνομικός υπηρετεί την πολιτεία και τον πολίτη, κανένα κόμμα» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου τον οποίο υποδέχθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Ασημάκης Γκόλφης, ο διοικητής του Τμήματος, Βάϊος Μπαρμπαρούσης και ο δήμαρχος Καλλιθέας Κωνσταντίνος Ασκούνης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε κατβ αρχήν το τμήμα έκδοσης διαβατηρίων, όπου και ενημερώθηκε σχετικά, ενώ στην συνέχεια ενημερώθηκε για τα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του Τμήματος από τους αξιωματικούς.

    Από την μεριά του ο κ. Γκόλφης έθεσε ως κύρια ζητήματα για την λειτουργία της αστυνομίας την επαναφορά της οργανωμένης δύναμης «σε ότι είχε σχεδιαστεί το 1995», ενώ ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στην τεχνική υποστήριξη των αστυνομικών οχημάτων.

    Την ενίσχυση των πεζών περιπολιών και την αύξηση του αριθμού των «μάχιμων αστυνομικών» ζήτησε από την μεριά του, ο δήμαρχος Καλλιθέας.

    Τέλος, ο κ. Γκόλφης επέδωσε στον κ. Παπανδρέου, αναμνηστική πλακέτα, της σημερινής του επίσκεψης την οποία χαρακτήρισε ως τιμή στο αστυνομικό σώμα.

    Απάντηση Β. Πολύδωρα στον Γ. Παπανδρέου

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (κατά την επίσκεψή του στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας) εξέφρασε την "ελπίδα όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ομιλεί περί "κομματισμού στην Αστυνομία" να μην νοσταλγεί ταυτόχρονα τις "λίστες Σουλτάτου"" και σημείωσε ότι "αυτά τα "πρότυπα" προαγωγών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και επαναφοράς αποστράτων στην ενέργεια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί".

    Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι "η εγκληματικότητα μειούται, όχι σημαντικά, αλλά μειούται" και πρόσθεσε ότι "οι Ιερεμιάδες καλές είναι για εντυπώσεις, όχι, όμως, για περιγραφή της αλήθειας και, πάντως, δεν ταιριάζουν για δραστηριότητα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Τέλος ο Υπουργός πρόσθεσε:

    "Όσο για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τον ευχαριστούμε για την διαπίστωση. Ιδίως αν εσκέπτετο την αξία του γεγονότος ότι το 2005 απησχολήθησαν 96.000 αστυνομικοί στις 711 μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στην αντιμετώπιση των οποίων (δηλαδή, στην πραγματοποίηση των πορειών σε μια λωρίδα) αρνείται να συνδράμει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις - δεσμεύσεις του περί του αντιθέτου".

    Απάντηση του Π. Ευθυμίου στον υπουργό Δημόσιας Τάξης

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, επισήμανε αλήθειες που βιώνουν όλοι οι Έλληνες και γνωρίζουν καλύτερα όλων, οι Έλληνες αστυνομικοί" αναφέρει, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με την απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρ. Πολύδωρα, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

    Ο κ. Ευθυμίου, συνεχίζει στην δήλωσή του: "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση της εγκληματικότητας στην ύπαιθρο και τις πόλεις, που οδηγεί τον πολίτη σε ανασφάλεια. Και στηλίτευσε την κυβέρνηση διότι μόνον το 40% της Αστυνομίας βρίσκεται σε μάχιμες θέσεις, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, του κομματισμού και της αναξιοκρατίας που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Αστυνομικό Σώμα. Αυτές είναι οι αλήθειες τις οποίες για άλλη μια φορά ο κ. Πολύδωρας αρνείται να παραδεχθεί. Αυτές είναι οι ευθύνες του που αρνείται να αναλάβει και επιχειρεί να τις μεταθέσει σε άλλους".

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: "Αλλά για την έξαρση της εγκληματικότητας, την ανασφάλεια του πολίτη, τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, οι ευθύνες ανήκουν συνολικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό".

  • ** Αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".

    [02] Αλογοσκούφης: Σε μία νέα πορεία η οικονομία

    Η παγίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για την οικονομία το έτος 2007, δηλώνει προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

    Όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών «Από την στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, εφαρμόζουμε την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας κληροδότησε το χτες και των προκλήσεων του μέλλοντος. Προβλημάτων, όπως είναι τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, η υψηλή ανεργία - ιδιαίτερα των νέων- και ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας. Αυτά τα προβλήματα υπονόμευαν το μέλλον της χώρας μας, οδηγώντας την οικονομίας μας να λειτουργεί με εσωστρέφεια και χαμηλή παραγωγικότητα.

    Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, βάλαμε την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία. Σε μια πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε μια πορεία, η οποία στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην επιχειρηματικότητα και στην ανταγωνιστικότητα. Με τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις μας αξιοποιούμε τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με αμετάθετο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Φορολογικής Μεταρρύθμισης, με τα κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων -ιδιαίτερα στην Περιφέρεια- στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, με την εξυγίανση του Γ΄ΚΠΣ και με τις άλλες δράσεις μας, επιτύχαμε δυναμική ανάπτυξη, αισθητή αποκλιμάκωση της ανεργίας, σημαντική πρόοδο στα δημόσια οικονομικά και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού».

    Ο ρυθμός ανάπτυξης

    Και προσθέτει ο κ. Αλογοσκούφης «Η πρόοδος που συντελείται στην οικονομία αποδεικνύεται από τα στοιχεία που υπάρχουν. Παρά τις δυσκολίες, όπως οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ανεργία μειώθηκε από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 8,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή. Το 2005 έφθασε το 3,7%, το πρώτο εξάμηνο του 2006 ανήλθε στο 4,1% και το τρίτο τρίμηνο του 2006 έφθασε στο 4,4%, διαψεύδοντας έτσι οριστικά τα σενάρια εκείνα που μιλούσαν για ύφεση μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ανταγωνιστικότητα σταμάτησε να υποχωρεί και παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών αλλά και οι εκθέσεις έγκυρων ξένων οργανισμών. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα παρουσιάζουν σταθερή μείωση. Από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 μειώνονται στο 2,4% το 2007. Ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκε - χάρις στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζουπαλλήλων και τις αποκρατικοποιήσεις που έκανε η Κυβέρνηση - προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις. Οι ξένες επενδύσεις στους εννέα πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τα 3,7 δις ευρώ και είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

    Η πρόοδος που παρατηρείται επιτυγχάνεται σε μια εποχή που δεν έχουν προλάβει να αποδώσουν ακόμη όλες οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μας. Πολλές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη στη φάση της ωρίμανσης και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας θα διατηρήσει τα δυναμικά της χαρακτηριστικά και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της».

    Τα βασικά χαρακτηριστικά

    Στην ερώτηση «Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για την οικονομία το 2007» ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει: «Τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι:

    1. Παγίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το έλλειμμα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 3%, στο 2,4% του ΑΕΠ.

    2. Ενδυνάμωση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ανάπτυξη θα στηριχθεί στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν στο 9μηνο του 2006 με ρυθμό 9,5% και 20,2%, αντίστοιχα. Με την τροποποίηση του επενδυτικού νόμου που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο - για να προσαρμοσθεί αυτός στο νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαικής Ένωσης, παρέχονται σημαντικά ενισχυμένα κίνητρα για επενδύσεις. Παράλληλα, από το 2007 θα αρχίσει η χρηματοδότηση των έργων και των προγραμμάτων που εντάσσονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Το 82% των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια. Στην ανάπτυξη θα συμβάλλουν και τα έργα που προωθούνται με τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, ενός έργου που θα αλλάξει την όψη της Δυτικής Ελλάδας, και η υλοποίηση των μεγάλων έργων με συγχρηματοδότηση, διασφαλίζει την αναβάθμιση των υποδομών στην ελληνική Περιφέρεια και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη.

    Από το 2007 ξεκινά και η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Η φορολογία μειώνεται από φέτος και σταδιακά μέχρι το 2009 για όλους τους πολίτες. Το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται στις 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ που ήταν το 2005 και μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας των εισοδημάτων. Ο συντελεστής 30% μειώνεται φέτος στο 29% και σταδιακά στο 25% το 2009, με παράλληλη διεύρυνση του κλιμακίου στο οποίο εφαρμόζεται από τα 23.000 στα 30.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής 40% για τα εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 ευρώ μειώνεται στο 39% και σταδιακά στο 35% στο 2009. Ο συντελεστής 40% εφαρμόζεται μόνο για τα εισοδήματα από 75.000 ευρώ και πάνω.

    3. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με τον Προϋπολογισμό του 2007 υλοποιούνται σημαντικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι συντάξεις του ΟΓΑ αυξάνονται κατά 22% και φθάνουν από 1-1-2007 στα 280 ευρώ το μήνα, ενώ θα φθάσουν στα 300 ευρώ από 1-1-2008, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το ΕΚΑΣ αυξάνεται επίσης κατά 22% στα 195 ευρώ από 1-1-2007 και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 230 ευρώ από την αρχή του 2008. Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται κατά 18% στα 367,5 ευρώ το μήνα.

    Η μέχρι σήμερα επιτυχία της πολιτικής μας αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, καταλήγει ο κ. Αλογοσκούφης.

    [03] Ο Αλ. Αλαβάνος για τον έλεγχο στην ασφάλεια τροφίμων

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ και σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη ο θεσμός αυτός, που «είναι πολύ σημαντικός» να στηριχθεί περισσότερο από την πολιτεία «ώστε να καλύπτει όλη την Ελλάδα και να στελεχωθεί με προσωπικό».

    «Το θέμα της ποιότητας των τροφίμων δεν είναι θέμα των ημερών, είναι θέμα όλου του χρόνου», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός με τις άλλες υπηρεσίες, μέχρις ότου φτάσουμε σε πραγματικό Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων». Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία να εξοπλιστούν οι Νομαρχίες για να ασκήσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, δεν γίνεται μέχρι τώρα».

    Ο Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση της εγκληματικότητας και για τους χειρισμούς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Υπουργείο «έχει δηλώσει λάθος προσανατολισμό στο πλοίο και το βχει ρίξει ήδη στα βράχια».

    Διότι, σημείωσε, το Υπουργείο «αντί να ασχολείται με τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα με τον Συνασπισμό, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τον περιορισμό της εγκληματικότητας και με την πραγματική αίσθηση ασφάλειας των πολιτών».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε εκ νέου κριτική στον κ. Βύρωνα Πολύδωρα, λέγοντας ότι «ευτυχώς κυκλοφορώ ακόμα ελεύθερος και ελπίζω να κάνω Πρωτοχρονιά με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».

    «Ο κ. Β. Πολύδωρας σε μεγάλο βαθμό κινείται σε διαφορετικό κλίμα από ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται σήμερα το ρόλο τους και δεν συμμερίζονται τις εξτρεμιστικές τοποθετήσεις μιας μειοψηφίας συναδέλφων τους και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, που δυστυχώς έχουν και την κάλυψη του Πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 December 2006 - 17:30:32 UTC