Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Ο τελευταίος προϋπολογισμός της ΝΔ
  • [03] Άρχισε η μεγάλη έξοδος των εορτών
  • [04] Αλ.Παπαρήγα:"Aντιλαϊκή σύμπλευση" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [05] Τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

  • [01] Κ.Καραμανλής:Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

    Με ψήφους 166 υπέρ έναντι 134 κατά, ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2007.

    Επί συνόλου 300 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Παπαθεμελής (Αβ Θεσσαλονίκης), και Π. Μαντούβαλος (Αβ Πειραιώς), ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Παπαντωνίου, Στ. Μάνος, και Α. Ανδριανόπουλος.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μόνο τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ οι κ.κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος, τα καταψήφισαν και αυτά.

    Κατά την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού μίλησαν 177 βουλευτές, οι 14 εισηγητές και 23 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πέρυσι, είχαν μιλήσει 147 βουλευτές, οι 14 εισηγητές και 24 υπουργοί και υφυπουργοί. Το 2004 μίλησαν 127 βουλευτές, 14 εισηγητές και 20 υπουργοί-υφυπουργοί, το 2003 μίλησαν 119 βουλευτές, 14 εισηγητές και 22 υπουργοί-υφυπουργοί και το 2002 έλαβαν το λόγο 132 βουλευτές, 14 εισηγητές και 20 υπουργοί-υφυπουργοί.

    Ψήφο εμπιστοσύνης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ για τις εκλογές είπε ότι αποτελούν σοβαρή υπόθεση. "Κατάλαβα ότι, έστω και με μισόλογα, ζητάτε εκλογές", είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου. «Θα έμπαινα στον πειρασμό να απαντήσω με μια ρήση που λέει: προσέχετε όταν προβάλλετε αιτήματα, διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτά», είπε ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Σχολιάζοντας την προηγηθείσα ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς, αντί προτάσεων, άκουσε «ύβρεις, κραυγές και φωνές οξύτητας και διχασμού», οι οποίες προδίδουν ένδεια ουσίας και φτώχεια πολιτικού λόγου. Το συμφέρον των πολιτών και η ποιότητα του δημόσιου βίου «δεν προάγονται, ούτε με αφορισμούς, ούτε με ακρότητες, ούτε με ύβρεις, ούτε βέβαια με τείχη διχασμού που επιχειρείτε να ορθώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

    Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «αν όλα αυτά που λέτε, τα λέτε για να μας τρομάξετε, ονειρεύεστε. Αν τα λέτε για να μας εμποδίσετε να προχωρήσουμε το σημαντικό έργο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, ονειρεύεστε δύο φορές. Και μάλιστα όνειρα θερινής νυκτός».

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε να παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες την ομιλία Παπανδρέου «γιατί απόψε ανοίξατε μόνος σας το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και αποκαλύψατε τί πραγματικά πρεσβεύετε. Βολευτείτε, λοιπόν, ανάμεσα στα φαντάσματα του χθες, που εσείς επιχειρείτε να ζωντανέψετε. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από φωνές του παρελθόντος. Έχει ανάγκη από έργο, από προγραμματισμό, από τόλμη. Έχει ανάγκη από πολιτική που κοιτάει μπροστά. Εμείς αυτό κάνουμε. Κοιτάμε μπροστά. Προχωράμε μπροστά και αφήνουμε σ΄ εσάς το χθες, τη μιζέρια, τις ακρότητες».

    Απαντώντας στην αποστροφή του κ. Παπανδρέου για την προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Καραμανλής είπε πως "οι εκλογές και οι θεσμοί είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Εσείς μπορεί να παίζετε. Εγώ δεν παίζω. Εμείς έχουμε έργο να κάνουμε, έχουμε έργο να προωθήσουμε. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν θα ολοκληρώσουμε το έργο αυτό. Και τότε, πράγματι, εμείς θα πούμε στους πολίτες: Κρίνετέ μας απ΄ το έργο μας και από αυτό θα μας κρίνουν. Όπως θα κρίνουν κι εσάς. Και τότε θα πάρετε τη δική σας απάντηση».

    Όσο για την αναφορά του κ.Παπανδρέου περί ββπροεκλογικών παροχώνββ, εξομολογήθηκε ότι «αυτή την ββτέχνηββ δεν την ξέρω. Δεν την πιστεύω. Δεν θέλω να τη μάθω. Αυτή την ββτέχνηββ την αφήνω στους ειδικούς. Γιατί εσείς είστε διακεκριμένοι επιστήμονες, κατ΄ επανάληψη, σε αυτό το αμαρτωλό παιχνίδι της μικροπολιτικής». Το μόνο που δέχθηκε ο κ. Καραμανλής από τις αιτιάσεις Παπανδρέου, είναι ότι «είμαι ο σχεδιαστής, ο συντονιστής και ο οργανωτής αυτής της πολιτικής». Καμαρώνω, είπε ο πρωθυπουργός, διότι «είναι ένα έργο που είναι απαραίτητο να γίνει στην Ελλάδα. Γιατί είναι ένα έργο που αψηφά το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος. Γιατί εμπεριέχει και δύσκολες αποφάσεις, αλλά σπρώχνει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου, της προκοπής, της ανάπτυξης, της καρδιάς της Ευρώπης».

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε επίσης κριτική στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «επιμένουν να προσποιούνται πως ούτε ήξεραν, ούτε έμαθαν, ποιά προβλήματα άφησαν στον Τόπο. Προσποιούνται πως ξέχασαν ακόμα κι εκείνα που έλεγαν πέρυσι και πρόπερσι. Θυμίζω τους ισχυρισμούς πως «δεν θα φτάναμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που σκοπεύαμε». Και όμως! Τους ξεπεράσαμε. Θυμίζω τους ισχυρισμούς για το έλλειμμα, τις επενδύσεις, την ανεργία. Γίνεται το αντίθετο απβ ό,τι πρόβλεπαν».

    Ο κ. Καραμανλής, που χαρακτήρισε το 2007 «χρονιά συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και χρονιά προετοιμασίας για τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ακολουθήσουν τις εκλογές του 2008», ζήτησε τη θετική ψήφο της Βουλής για να «συνεχίσουμε την εξυγίανση της οικονομίας και να απαλλάξουμε τη χώρα από τα προβλήματα και τις παθογένειες, που την κράταγαν καθηλωμένη στο χτες, φοβισμένη μπροστά στο καινούριο. Ζητώ ψήφο συνέχισης της μεταρρύθμισης σε όλους τους τομείς, στην Οικονομία, στις δομές του Κράτους και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στην Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση, στην Υγεία και το Περιβάλλον. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης στο δρόμο του μέλλοντος και της ευθύνης».

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ο προϋπολογισμός του 2007 απεικονίζει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουμε τους δύσκολους στόχους για την μείωση του ελλείμματος, την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και την οικονομία των ευκαιριών. «Είναι υπόδειγμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και θεμέλιο νέας αναπτυξιακής δυναμικής. Βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις, τόσο για τα έσοδα, όσο και για τις δαπάνες. Σημαίνει αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα».

    Με τον προϋπολογισμό του 2007 ολοκληρώνεται η πρώτη και δρομολογείται η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα της χώρας, είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από τα 11.000 στα 12.000 ευρώ, καθώς και ότι πάνω από 3 εκατ. πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν ολοένα και λιγότερους φόρους.

    Για τις δαπάνες της ασφάλισης και της περίθαλψης, είπε ότι αυξάνονται κατά 13%, όταν το σύνολο των δαπανών αυξάνεται κατά 5,8%: «Εξασφαλίζεται, έτσι, επιπλέον κοινωνικό μέρισμα 1,2 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων: Οι δεσμεύσεις μας για την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση του κατώτατου επιδόματος στους ανέργους, γίνονται πράξη», είπε ο κ. Καραμανλής υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών της συμπολίτευσης.

    «Η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθούμε, παράγει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα», όπως ο ρυθμός ανάπτυξης που έφτασε στο 4,4% και το δημοσιονομικό έλλειμμα που μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και περιορίστηκε κάτω από το 3%, ενώ «οι επενδύσεις», όπως τονίζει στην τελευταία έκθεσή της η Ε.Ε., «επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις: «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εξαντλήσαμε κάθε χρονικό όριο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, ο νόμος όρισε χρονικό διάστημα διαβούλευσης τέσσερις μήνες. Πέρασαν έντεκα! Και όμως, όταν ήρθε το θέμα στη Βουλή, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το μόνο που βρήκε να πει, είναι ότι «προχωρά σε.... αποχώρηση». Κανένας και ποτέ δεν προχωρά...αποχωρώντας. Δεν προχωρά ο Τόπος με πρακτικές που αποβλέπουν στην πολιτική οξύτητα, στην πόλωση, στο φανατισμό. Δεν προχωρά με πολιτικές στείρας αντίδρασης».

    Κάποιοι, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, «έχουν παρεξηγήσει τον πραγματικό τους ρόλο ως Αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση ακούει, συζητά, αξιοποιεί κάθε γόνιμη ιδέα. Τις τελικές αποφάσεις όμως, όπως σε κάθε Δημοκρατία, τις παίρνει η πλειοψηφία. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση, με την εντολή και τη στήριξη των πολιτών». Επανέλαβε, δε, ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον ανεύθυνο λαϊκισμό, που εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση για χάρη της συντήρησης. Δεν πρόκειται, σε καμιά περίπτωση, να θυσιάσουμε το συμφέρον των πολλών, σε συμβιβασμούς με τους λίγους. Εκπτώσεις δεν γίνονται πουθενά. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα, αποφασιστικά, αταλάντευτα, τόσο τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, όσο και το σχεδιασμό των επόμενων».

    Ειδικότερα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Καραμανλής ρώτησε εάν ο κ. Παπανδρέου ξέχασε ότι «ενώ το πρόγραμμα του κόμματός του για τον ΟΤΕ μιλούσε για μια και μόνο μετοχή, οι κυβερνήσεις στις οποίες και ο ίδιος συμμετείχε, έδωσαν σε ιδιώτες την πλειοψηφία των μετοχών του; Μήπως τώρα, θα ξαναγόραζε τις μετοχές που οι ίδιοι πούλησαν; Μήπως, αντί νβ αλλάξει τον Κανονισμό του ΟΤΕ, θα άλλαζε εκείνον της Cosmote; Γιατί και προς τι αυτή η αναπαλαίωση θέσεων και η αντίδραση στο συλλογικό συμφέρον;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε προσωπικά υπέρ της τήρησης μιας πολιτικής ευθύτητας και ευθύνης, που υπηρετεί το συμφέρον όλων των πολιτών. «Δεν συμβιβάζομαι και δεν συμβιβαζόμαστε με τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Δεν θυσιάζουμε το όφελος των πολλών στις σκοπιμότητες των λίγων. Δέσμευσή μας είναι να δουλεύουμε για την Ελλάδα, που γίνεται διαρκώς καλύτερη. Την Ελλάδα που προοδεύει. Κάθε πολίτης, να έχει περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας. Να ξέρει ότι οι προσπάθειές του ανταμείβονται. Να χτίζει με αισιοδοξία το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του».-

    [02] Γ.Παπανδρέου:Ο τελευταίος προϋπολογισμός της ΝΔ

    Ο προϋπολογισμός του 2007 διευθετεί υποχρεώσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα και σηματοδοτεί το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή.

    «Η ΝΔ ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Οι υπουργοί σας έφτασαν να διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Το δίλημμα είναι δικό σας: Κάντε τις εκλογές όποτε θέλετε κ. Καραμανλή», προκάλεσε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η «κρυφή ατζέντα» της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει έρθει πλήρως στο φως, "σε βαθμό που να είναι αδύνατος ο καλλωπισμός της", είπε ο κ.Παπανδρέου. Μέσα σε τρία χρόνια - τόνισε - έχει γίνει φανερή η αναδιανομή του εισοδήματος των πολιτών προς όφελος των ισχυρών («όφελος 1 δισ. το χρόνο σε εισοδηματίες από τις φοροαπαλλαγές στα μη αναδιανεμόμενα κέρδη») και η φορολογική επιβάρυνσή τους («αυξήσατε το φορολογικό βάρος πάνω από 3 δισ. το χρόνο»), η ανάσχεση της ανάπτυξης της Περιφέρειας («μειώσατε τις δημόσιες δαπάνες στα επίπεδα του 1996»), η εκτίναξη του δημοσίου χρέους («χρεώσατε κάθε Έλληνα με επιπλέον χρέος πάνω από 4.500 ευρώ») και του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου («εκτινάχθηκε στο 15% του ΑΕΠ»).

    Τελείως αναξιόπιστη χαρακτήρισε την αποτύπωση των δημοσίων οικονομικών στον Προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Μεταθέτετε δαπάνες που εκκρεμούν με τόκους, εξαφανίζετε τα χρέη των νοσοκομείων, μαγειρεύετε τα στοιχεία για την ανεργία, βρίσκετε δικαιολογίες για να σβήνετε ανέργους στα μητρώα». Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, αποτελούν κατβ ουσίαν «πελατειακές διευθετήσεις»: «Η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ είχαν ζημίες για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο του 2006. Πήρατε τον ΟΤΕ κερδοφόρο και του φορτώσατε την αγορά του «Γερμανού» για να τον πουλήσετε φθηνά, για εισπρακτικούς λόγους και εξυπηρέτηση συμφερόντων», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Παπανδρέου.

    «Πείτε μου, κε Καραμανλή, μία μεταρρύθμιση που έχετε κάνει, που να ωφέλησε τον πολίτη της χώρας μας, που να βελτίωσε το εισόδημά του, που να ωφέλησε τη χώρα. Δεν υπάρχει ούτε μία. Αρκετά τα παραμύθια περί μεταρρυθμίσεων. Ήρθε η ώρα της κρίσης, του απολογισμού», υπογράμμισε ο κος Παπανδρέου.

    Οξύτερες ήσαν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «επώαση του σύγχρονου παρακράτους στα κλειστά κυκλώματα της εξουσίας» και για «αναβίωση θυλάκων παρακρατικών αντιλήψεων στους κόλπους της αστυνομίας». «Οι κουκουλοφόροι γίνονται, όλως παραδόξως, όλο και πιο ασύδοτοι. Κουκουλοφόροι έκαναν επίθεση στον Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Κουκουλοφόροι αστυνομικοί κακοποίησαν τον φοιτητή στη Θεσσαλονίκη - και αν δεν υπήρχε τηλεοπτική εικόνα, θα μας μιλάγατε για τη ζαρντινιέρα». «Καταργήσατε την αστυνόμευση στην ύπαιθρο και κάνετε τη μεγάλη μεταρρύθμιση να κάνετε αγροφυλακή. Ανασφάλεια - αλλά γεμίζει αστυνομικούς η ΕΥΠ. Για να παρακολουθεί ποιους και γιατί;» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Αιχμές επίσης άφησε ο κος Παπανδρέου για "εκλογικές μεθοδεύσεις" με την εκλογή του Αχιλλέα Καραμανλή ως βουλευτή, την θεσμοθέτηση του 42% στις εκλογές των ΟΤΑ και την μετεκλογική προσπάθεια για αλλαγή των κανονισμών εκλογής της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ.

    Μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει μόνο μία δυνατότητα ελιγμού, τον ανασχηματισμό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα προσπαθήσετε να «μεταρρυθμίσετε» την κυβέρνησή σας. Θα διώξετε τους αποτυχημένους και θα τους αντικαταστήσετε με καινούργιους. Έτσι θα ομολογήσετε την αποτυχία σας. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν αντικαταστήσετε τον κο Αλογοσκούφη με τον κο Σουφλιά. Θα είστε όμως ίδιοι, διότι είναι ίδιες οι ιδέες σας, οι ρίζες σας και οι πολιτικές σας», ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη και σε τέσσερις κυβερνητικές δεσμεύσεις, υποσχόμενος, σε πρώτο πρόσωπο, «να κυβερνήσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, χωρίς σκιές και εξαρτήσεις - με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου». Οι δεσμεύσεις αφορούν την ισότιμη φορολόγηση των μερισμάτων και της μισθωτής εργασίας, τη διαφάνεια στην διανομή των πόρων, τη διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του Δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ και την ανάδειξη των μεγάλων προτεραιοτήτων του κόμματος, από τον πρώτο κιόλας Προϋπολογισμό.

    Με στόχους το 5% επί του ΑΕΠ για την Παιδεία, το 1% για την έρευνα και την καινοτομία και το 5% για δημόσιες επενδύσεις, ο πρώτος Προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, θα καταγράφει κονδύλια για την Παιδεία αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν στην υγεία, την πρόνοια, την απασχόληση, την έρευνα και τις δημόσιες επενδύσεις.

    Απάντηση υπ. Οικονομίας

    Για "βαριές κουβέντες" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

    «Οι πολίτες έχουν μνήμη, θυμούνται ποιος φταίει για το χρέος, για τις μέρες του Χρηματιστηρίου, για το κομματικό κράτος και τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: "Ο κάθε πολίτης γνωρίζει ότι πρέπει να δίνει 1.000 ευρώ από το υστέρημα του κάθε χρόνο για να πληρώνονται οι τόκοι του χρέους που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ".

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται την πραγματικότητα, γι' αυτό και καταψηφίζει κάθε μεταρρύθμιση που θέλει να πάει τη χώρα μπροστά.

    «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν απόλυτα συνεπής μαζί τους, καθώς ενισχύεται η κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται την ανάπτυξη του τόπου και κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν τα πράγματα στάσιμα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης και κατέληξε λέγοντας: «Φέτος αποφασίσατε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία. Θα μείνετε όμως μόνοι σας. Εμείς θα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά».

    Απάντηση Δ.Σιούφα

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ότι υποκύπτει στον πειρασμό να διαγράφει τα ίδια που στηλίτευε ο ίδιος.

    "Ανάποδα μετράτε και το ξέρετε. Αλλά το κάνετε μόνο για λόγους εντυπώσεων. Ξεχάσατε ότι η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ των ολίγων έγινε επί κυβερνήσεών σας. Θα υπάρξει και δεύτερος και τρίτος και τέταρτος κύκλος μεταρρυθμίσεων από αυτή την κυβέρνηση που θα την εμπιστευτεί εκ νέου ο ελληνικός λαός. Μιλάω για τετραετίες που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τη ΝΔ. Δεν ήταν μεταρρύθμιση ο αναπτυξιακός νόμος; Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι αλλαγές στο χώρο της ενέργειας, του εμπορίου, παντού σε όλους τους τομείς, που δίνουν ρυθμό ανάπτυξης 4,8%; Γιατί εσείς τα μηδενίζεται όλα; Εμείς δεν υποστηρίξαμε ότι δεν άφησε τίποτα το ΠΑΣΟΚ. Γιατί υποστηρίζετε την πολιτική που οδήγησε στην αδράνεια και την οπισθοδρόμηση;», τόνισε ο κ Σιούφας.

    Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα σχόλια για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι γενικεύει μεμονωμένα επεισόδια. «Γιατί παραποιείτε τις απόψεις ακόμα κι όταν υπάρχουν διευκρινήσεις ειλικρίνειας από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και εκτοξεύετε χαρακτηρισμούς; Η πρόθεσή σας για πόλωση και φανατισμό είναι το χειρότερο λάθος και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Είναι ή δεν είναι αυτονόητο όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες που στρέφονται κατά των πολιτών; Δεν μπορεί ένας υπουργός να ζητά να ενώσουν τη φωνή τους όλοι ενάντια σε αυτές; Είναι λάθος αυτό;», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας και κατέληξε: «Στη ΝΔ έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Σεβόμαστε. Δεν πρέπει κανένας να παίζει με τέτοια θέματα και να ξεχωρίζει τους Ελληνες».

    [03] Άρχισε η μεγάλη έξοδος των εορτών

    Η μεγαλύτερη έξοδος των Χριστουγέννων των τελευταίων ετών άρχισε από την Πέμπτη. Χιλιάδες εκδρομείς εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις, εκμεταλλευόμενοι τις αργίες των εορτών. Οι περισσότεροι ταξιδεύουν πρός την επαρχία και το εξωτερικό. Πάνω από 250.000 Ελληνες θα εκδράμουν στις χριστουγεννιάτικες ευρωπαικές πρωτεύουσες, σε τουριστικούς προορισμούς και εξωτικά νησιά.

    Αυξημένη θα είναι τις επόμενες ημέρες η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς πολλοί θα περάσουν τις γιορτές στο εξωτερικό και σε τουριστικά μέρη στο εσωτερικό.

    Στο αεροδρόμιο "Ελευθεριος Βενιζέλος" από τις 22/12 ως τις 28/12 θα γίνουν περισσότερες από 300 έκτακτες πτήσεις και άλλες τόσες εκτιμάται ότι θα γίνουν την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

    Πάντως οι θιασώτες των χειμερινών σπόρ που σχεδίαζαν φέτος να κάνουν λευκά Χριστούγεννα σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης και της Ελλάδας μάλλον θα απογοητευθούν, αφού η έλλειψη χιονιού είναι πρωτοφανής για την εποχή.

    Σήμερα η Τροχαία θα λάβει έκτακτα μέτρα και στις δύο εθνικές οδούς προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο των εκδρομέων.

    Ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα. Στα ηπειρωτικά σημειώνονται αραιές χιονοπτώσεις, με χιονόνερο και βροχές στα ορεινά και πεδινά. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου. Χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής. Από το Σάββατο ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση, ενώ την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια και κρύο.

    Αυξημένη κίνηση σε ΚΤΕΛ και διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης

    Αυξημένη ήταν χθες Πέμπτη, η κίνηση στον υπεραστικό σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία», καθώς είναι πολλοί οι Θεσσαλονικείς που εγκαταλείπουν σταδιακά τη συμπρωτεύουσα για να περάσουν τα Χριστούγεννα στην περιφέρεια.

    Η έξοδος των Θεσσαλονικέων αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και το Σάββατο, ενώ η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

    «Είμαστε πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό μας κοινό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του υπεραστικού σταθμού ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Χρήστος Λιούπας. Ανέφερε ότι έγιναν 20 έκτακτα δρομολόγια, ενώ για σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 80 επιπλέον δρομολόγια. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα διόδια των Μαλγάρων.

    Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως αργά το απόγευμα, πέρασαν από τα διόδια των Μαλγάρων 12.500 αυτοκίνητα, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, ενώ στο ρεύμα εξόδου (προς Κατερίνη) 12.700 οχήματα. «Η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή το απόγευμα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος των διοδίων Μαλγάρων, Ηλίας Δημόπουλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δημόπουλου, η μεγαλύτερη κίνηση για σήμερα αναμένεται στο ρεύμα εισόδου, καθώς πολλοί Αθηναίοι θα προτιμήσουν να περάσουν τις γιορτές στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

    [04] Αλ.Παπαρήγα:"Aντιλαϊκή σύμπλευση" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση και στα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα για "αντιλαϊκή σύμπλευση", εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007.

    «Και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια λογική για αντιλαϊκούς νόμους και η μόνη διαφορά τους είναι η χρονική συγκυρία. Το λεωφορείο στην ουσία κινείται στην ίδια κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα. Στη συνέχεια έκανε λόγο για "αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό", ενώ πρόσθεσε ότι όσο παραμένει σε αυτό τον άξονα η οικονομική πολιτική, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κινηθεί σε φιλολαϊκή τροχιά ή να παράγει «φιλολαϊκό μέρισμα».

    Έμφαση έδωσε η κ. Παπαρήγα και στο άρθρο 16, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ακόμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να υπάρχουν τρία κόμματα και να έχουν ταξική διαφορά. Πατερίτσα εμείς δεν θα γίνουμε κανενός κόμματος. Ούτε της ΝΔ για να μην γυρίσει το ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΠΑΣΟΚ για να φύγει η ΝΔ. Και λάθη κάνουμε και δεν έχουμε το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Δεν θα γίνουμε όμως εφαλτήριο για να ζούμε την εναλλαγή των δύο κομμάτων. Δεν τέμνεστε μόνο στο άρθρο 16, αλλά σε πολλά θέματα».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα, η κ. Παπαρήγα επεσήμανε: «Το ΚΚΕ παλεύει χωρίς κουκούλες προκειμένου ο ελληνικός λαός να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκό νόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκε ζήτημα νομιμότητας, έγινε με την επίσκεψη Κλίντον και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.».

    Στο σημείο αυτό και αναφερόμενη στους «κουκουλοφόρους» σημείωσε: «Μήπως βάζουν αυτές τις κουκούλες για να κρυφτούν από εμάς; Οι αγωνιστές δεν βάζουν κουκούλες. Δηλώνουμε ότι αναγνωρίζουμε την τυπική νομιμότητα των νόμων, αλλά θα παλέψουμε για να μην μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε, όταν θα έχετε εκατοντάδες χιλιάδες απέναντι σας».

    «Δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε με αυτούς τους νόμους. Είμαστε μέσα στα όρια της νομιμότητας, αφού όταν ένας λαός αποφασίσει να πει την τελευταία λέξη του, μπορεί να κάνει παράνομους αυτούς τους νόμους», κατέληξε η κ.Παπαρήγα.

    Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    Εμφαση στα θέματα της παιδείας και τα προβλήματα της νεολαίας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007, επικρίνοντας τη κυβέρνηση για την πολιτική και τη στάση της.

    «Για τη κυβέρνηση της ΝΔ η νεολαία αποτελεί μια δημοσιονομική δυσκολία. Για τον ΣΥΝ είναι πηγή μεγάλου δημοσιονομικού και κοινωνικού πλούτου», τόνισε ο κ Αλαβάνος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και για το άρθρο 16 σημειώνοντας: « Έχουμε τις μικρότερες εκπαιδευτικές δαπάνες σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ. Αποθέωση της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι θέσεις της για τα πανεπιστήμια όπου βλέπουμε μαύρα κοράκια πάνω από το πτώμα του δημόσιου πανεπιστημίου».

    Καυστικός ήταν ο κ Αλαβάνος για τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πρακτικές γενικευμένης αστυνομικής βίας, οι επικίνδυνες νοοτροπίες σε θύλακες των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα μας γίνονται διεθνές θέμα πλέον. Έχετε την προσωπική ευθύνη. Γι' αυτό και το πρόβλημα δεν λύνεται απλώς με την απομάκρυνση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Εσείς έχετε την ευθύνη για όσα έγιναν. Αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί ειρωνικά πεζοδρόμιο, είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Ο ΣΥΝ θα βρίσκεται πάντα και στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, όσο η κοινωνική βία θα αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για ανησυχία που υπάρχει στον ελληνικό λαό, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, που δημιουργούν, όπως είπε, κλίμα ενάντια στο κόμμα του και στο ΠΑΣΟΚ. «Οι δηλώσεις ότι ο πρόεδρος και ηγετικά στελέχη του κόμματός μας λειτουργούν εκτός νομιμότητας και εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου δεν έχουν ξανασυμβεί από την πτώση της δικτατορίας. Και δεν μπορούμε να τα δούμε με κατανόηση», πρόσθεσε. "Η υπόθεση που ορισμένοι εμφανίζουν και ως κωμωδία, μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία αύριο».

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει στροφή 180 μοιρών στις μεταρρυθμίσεις αυτές στην πολιτική δημόσιας τάξης.

    [05] Τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

    Παραμένουν ζωντανά μέσα στο χρόνο, όσο και αν η ζωή έχει αλλάξει. Θυμίζουν στους πιο παλιούς και διδάσκουν στους νεότερους, άλλες εποχές περισσότερο δύσκολες αλλά και πιο ανθρώπινες. Τότε που το φως της γιορτής ενωνόταν με τη φλόγα της ψυχής και έλαμπε ακόμα πιο δυνατό, κυρίως από την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό τούτες τις Αγιες ημέρες. Ακόμα και σήμερα, κόντρα στους καιρούς κάποιοι κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις και τις ματαφέρουν από γενιά σε γενιά. Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκέντρωσε ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τα παρουσιάζουν.

    Τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα θα αναβιώσουν και φέτος σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας για να υποδεχτούν οι πιστοί τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση του νέου χρόνου.

    Στην Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

    Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

    Στη Σιάτιστα Κοζάνης, την περίοδο των γιορτών, θα αναβιώσουν «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.

    Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα έθιμα ραγκουτσάρια στην Καστοριά, φωταράδες στη Χαλκιδική, τζαμαλάρια στην Αρνισσα Πέλλας και προδρομίτες στην Πιερία, συνθέτοντας το «μωσαϊκό» του λαϊκού μας πολιτισμού.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μικράς Ασίας - γνωρίζουν πώς να σέβονται τις παραδόσεις τους, αφού σε αυτές έχουν αποτυπωθεί η ιστορία, οι αγώνες αλλά και οι ανησυχίες του τόπου τους.

    Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία του, τα ήθη και τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα τα Θεοφάνεια. Σ' αυτές τις εκδηλώσεις πρωταγωνιστούν οι μεταμφιεσμένοι με κουδούνια και προβιές ζώων, οι χοροί, τα τραγούδια και οι διάφορες αναπαραστάσεις.

    Το έθιμο των Αράπηδων αναβιώνει κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, στο Μοναστηράκι, το οποίο απέχει από την πόλη της Δράμας μόλις 4 χλμ. Το συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

    Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).

    Στο νησί της Θάσου μέχρι σήμερα ακόμα οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

    Στο Δημ. Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώσουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά που θα ξεπερνάει τα τρία μέτρα ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

    Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

    Τέλος, στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του «ποδαρικού» όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

    ΘΡΑΚΗ

    Με θέματα που προέρχονται τόσο από την σύγχρονη πραγματικότητα όσο και από την λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν και φέτος στις «Χριστουγεννιάτικες Γιορτές» που διοργανώνει ο δήμος.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων: θεατρικές παραστάσεις, βυζαντινά κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ύμνους, εκθέσεις, έθιμα, τραγούδια, χορούς, μεταμφιέσεις, ξυλοπόδαρους, μπάντες και συναυλίες. Τόπος των εκδηλώσεων αποτελούν το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης.

    Πέρα όμως από τα εορταστικά μηνύματα, οι ''Χριστουγεννιάτικες Γιορτές'' αποτελούν μια ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Γεμάτα με έθιμα είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ρούμελη. Ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίον θα σφάξουν τα γουρούνια και φτάνουν μέχρι το πάντρεμα της φωτιάς. Ξεκινούν από τα κάλαντα και φτάνουν μέχρι το βασιλόψωμο. Όμως οι ευχές για μια καλύτερη χρονιά, καλύτερη σοδειά και καλύτερη προκοπή είναι αυτές που κυριαρχούν σε κάθε έκφραση της παράδοσης.

    Εκτός από τα κάλαντα που ακούγονται σε κάθε γωνιά της Ρούμελης διατηρούνται ακόμη ορισμένα από τα έθιμα που παραδοσιακά μεταφέρονται από γενεά σε γενεά και δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στις Άγιες τούτες μέρες.

    Χοιροσφαγή: Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας είναι απίθανο να μη συναντήσουμε τουλάχιστον ένα χοίρο σε κάθε σπίτι. Ηταν πάντα θέμα αρχοντιάς, κοινωνικής και οικονομικής επιφάνειας. Η προετοιμασία για τη σφαγή τους ξεκινά πολύ νωρίς αφού οι νοικοκυρές είναι υποχρεωμένες να βρουν πλέον γανωματή για να γανώσουν (να κασιτερώσουν) τα οικιακά σκεύη που είναι αναγκαία για την χοιροσφαγή. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι παρέες έγιναν μικρότερες και τα πράγματα έχουν περισσότερο απλοποιηθεί. Η χοιροσφαγή όμως παραμένει ολόκληρη τελετουργία αφού είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά, κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα της σφαγής η νοικοκυρά θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή ενώ στο στόμα του χοίρου βάζουν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό και να αερίζεται.

    Όταν τελικά τελειώσουν τους χοίρους, ολόκληρη η γειτονιά ξεκινά ένα γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν τα λουκάνικα και τις "τσιγαρίθρες".

    Το αρραβώνιασμα της φωτιάς: γίνεται ξημερώματα των Χριστουγέννων την ώρα που ο λαός την αποκαλεί "ανοιχτή ώρα". Η νοικοκυρά βάζει ένα μεγάλο ξύλο στο τζάκι και σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα ό,τι ζητήσεις - βεβαίως θα πρέπει να αφορά τα παιδιά και όχι τους παντρεμένους - μπορεί να γίνει. Αντίθετα το πάντρεμα της φωτιάς γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα που φροντίζει ο νοικοκύρης να είναι ισομερή για να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα που δεν αλλάζει μόνο ημέρα, αλλά αλλάζει και χρόνος όποια ευχή η όποια κατάρα και αν κάνει ο άνθρωπος αυτή θα πιάσει τόπο λέει ο λαός. Τα συγκεκριμένα έθιμα τα συναντάμε σε πάρα πολλά σημεία της Ρούμελης ιδιαίτερα όμως στη δυτική Φθιώτιδα και στην ορεινή Δωρίδα.

    Το βασιλόψωμο: Το όνομα του προσδιορίστηκε από την ημερομηνία κατανάλωσης. Τρώγεται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου από όπου πήρε και το όνομα του. Εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο, βασιλικό και νερό και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις είτε αυτές αφορούν την παραγωγή είτε την υγεία είτε την οικογένεια. Μετά το ψήσιμό του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα με το βασιλόψωμο οι νοικοκυρές κάνουν και της Βασιλοκουλούρες.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    ΤΡΙΚΑΛΑ: Πολλά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στο νομό Τρικάλων έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου και μόνο λίγα από αυτά και σε ορισμένες περιοχές τα ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι. Ένα από πιο χαρακτηριστικά έθιμα που αντέχει ακόμα είναι η λεγόμενη "γουρνοχαρά". Το κάθε σπίτι δηλαδή που σφάζει γουρούνι προσκαλεί όλους τους συγγενείς και φίλους να φάνε και να γλεντήσουν μαζί, ενώ σε ορισμένες περιοχές μόλις σφάξουν τον χοίρο, η νοικοκυρά παίρνει έναν τσίγκο, βάζει επάνω μερικά κάρβουνα, ρίχνει και λίγο θυμίαμα και περνάει μπροστά από τους άνδρες, που βρίσκονται γ0ύρω από το σφαγμένο γουρούνι. Τους θυμιατίζει και αυτοί με το χέρι τους αερίζουν την φωτιά και λένε την ευχή: "Να το φάτε με υγεία και του χρόνου μεγαλύτερο". Έπειτα ρίχνει τα κάρβουνα με το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό του γουρουνιού για να το θυμιατίσει κι αυτό.

    Οι γυναίκες στη συνέχεια ετοιμάζουν "την λίπα", "την αλευριά", και τα λουκάνικα, ενώ οι άνδρες τρώνε την περίφημη "τηγανιά", πίνουν και γλεντάνε, όλοι μαζί, γιατί αυτό επιτάσσει πιστά αυτή η μέρα.

    Ανήμερα των Χριστουγέννων, αγρια χαράματα, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία κι έπειτα αφού τελειώσει η θεία λειτουργία, σε σπίτια και αυλές ψήνουν "την γουρνάδα", όπου το ψήσιμο συνοδεύεται από καλή παρέα, κυρίως μεταξύ συγγενών και άφθονο κρασί ή τσίπουρο με μεζέ και διάφορα γλυκά.

    Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα ψάλλουν είτε την παραμονή είτε ανήμερα. Παλαιότερα η κάθε παρέα που έλεγε τα κάλαντα χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών με ξύλα και μόλις η νοικοκυρά τους άνοιγε κατευθύνονταν στο τζάκι και ανακάτευαν την φωτιά με το ξύλο, λέγοντας ευχές για τη νέα χρονιά.

    Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι η βασιλόπιτα. Οι γυναίκες του σπιτιού, κάνουν ζυμάρι στο οποίο τοποθετούν νόμισμα, ένα κομμάτι κλήμα, άχυρο ή χορταράκι, μία μικρή πέτρα όπως κι ένα σπόρο καλαμποκιού.

    Στο μεσημεριανό τραπέζι ο νοικοκύρης του σπιτιού θα κόψει τη βασιλόπιττα αφού πρώτα τη φέρει τρεις φόρες γύρω στο ταψί. Στη συνέχεια θα την μοιράσει σε κομμάτια με σειρά ηλικίας σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Σε οποιον πέσει το κλήμα θα έχει πολλά σταφύλια, σε όποιον πέσει η μικρή πέτρα θα είναι δυνατός στην υγεία του, ενώ αυτός που θα πετύχει το άχυρο ή το χόρτο θα αποκτήσει πολλά ζώα, αυτός που θα πετύχει το νόμισμα θα γίνει πλούσιος και τέλος αυτός που θα πετύχει τα καλαμπόκι, θα κερδίσει τη φετινή σοδειά.

    ΛΑΡΙΣΑ: Καθώς η λαογραφία και η παράδοση στην Ελλάδα του σήμερα συναντώνται μεν, αλλά σε υπολανθάνουσα μορφή, στα μεγάλα τουλάχιστον αστικά κέντρα, και η Λάρισα κινείται σε Χριστουγεννιάτικούς ρυθμούς, κρατώντας μεν τις γενικευμένες και σε πολλές περιπτώσεις ξενόφερτες παραδόσεις, αλλά χωρίς να παρουσιάζει έθιμα μίας ιδιαίτερης εθιμικής ταυτότητας της περιοχής. Ενώ σε ότι αφορά στις ευρύτερες δραστηριότητες ο Δήμος Λαρισαίων είναι αυτός που δίνει το στίγμα με σειρά χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διασκεδαστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Αποκορύφωμα αυτών η μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κεντρική Πλατεία για την υποδοχή του νέου έτους συνοδευόμενη από καταιγισμό πυροτεχνημάτων.

    Ωστόσο και στην Λάρισα οι λεγόμενοι "βουλγαροπρόσφυγες" -έλληνες που ήλθαν από την Βουλγαρία- διατηρούν ζωντανό το έθιμο της λεγόμενης "γουρουνοχαράς" που έχει να κάνει με το σφάξιμο του γουρουνιού το οποίο αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η "τελετή" συνοδεύεται και από εκδηλώσεις κεφιού και γλεντιού και ανάμα φωτιάς. Βέβαια η ?θυσία του χοίρου είναι μία συνήθεια που τηρείται σε όλα τα ελληνικά χωριά, καθώς παλαιοτέρα κυρίως αντιπροσώπευε και την εξασφάλιση κρέατος και παραγώγων του για την χρονιά, απλώς οι "βουλγαροπρόσφυγες" που γενικά διατηρούν έθιμα και παραδόσεις που είναι μπολιασμένες και από την παραμονή τους στην Βουλγαρία δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην τήρηση του συγκεκριμένου εθίμου.

    ΚΡΗΤΗ

    ΧΑΝΙΑ: Στη Δυτική Κρήτη σε κάθε γωνιά η παράδοση ζωντανεύει και τα ήθη και τα έθιμα της γιορτής δεν ξεχνιούνται.

    Τα παραδοσιακά κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων φέρνουν στους δρόμους πόρτα - πόρτα τους πιτσιρικάδες, που πριν από χρόνια μπορεί να έπαιρναν από το χέρι του νοικοκύρη και της νοικοκυράς ένα κουραμπιέ ή ένα μελομακάρονο, σήμερα βγαίνουν στους δρόμους να τα πουν για να το χαρτζηλίκι τους. Ομάδες παιδιών κρατώντας το παραδοσιακό τρίγωνο, την Κρητική λύρα, ή άλλα μουσικά όργανα χτυπούν τις πόρτες από νωρίς το πρωί μέχρι και αργα το βράδυ.

    Στις κουζίνες των σπιτιών τα σύγκλινα το χοιρινό τα εντόσθια στο τηγάνι το ζυμωτό ψωμί το βραστό το Κρητικό πιλάφι, "κυριαρχούν" της γαλοπούλας. Στο τραπέζι τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες που ακόμα και σήμερα πολλές νοικοκυρές εξακολουθούν να παρασκευάζουν στο σπίτι. Επίσης σε πολλά σπίτια συναντά κανείς τα αυγοκαλάμαρα.

    Η νηστεία του 40ήμερου τηρείται ακόμα και σήμερα ευλαβικά, ενώ οι εκκλησίες και οι ναοί κατακλύζονται από πιστούς.

    Στην σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία.

    Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χρηστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

    Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν "πώς παλεύγουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί''. Οποιος γεννηθεί όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα Φώτα αλλα και ολόκληρο τον καινούργιο χρόνο.

    Πιο παλιά το βραδύ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν.

    Το προζύμι το Χριστόψωμο είχαν την ξεχωριστή θέση σε κάθε σπίτι, ενώ το "ανάθρεμμα" του χοίρου που σφάζονταν την παραμονή κυριαρχούσε στα περισσότερα χωριά.

    Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το κρέας του χοίρου παρασκεύαζαν λουκάνικα, απάκια, πηχτή, σύγκλινο, ομαθιές και τσιγαρίδες.

    Το "ακοίμητο" τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα εξακουθεί και τις ημέρες μας να δίνει τον τόνο μιας γιορτής οικογενειακής που όλοι αναζητούν την ευτυχία της γέννησης του νέου χρόνου που έρχεται. Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά - την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα. .

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πολλά είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ανατολική Κρήτη αρκετά από τα οποία διατηρούνται ακόμη και σήμερα

    Το χριστουγεννιάτικο ψωμί ή Χριστόψωμο το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς κά .

    Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας ευχές.

    Την προπαραμονή των Χριστουγέννων την Ημέρα των Αγίων Δέκα στα χωριά της Ανατολικής Κρήτης έσφαζαν τους χοίρους που είχαν ανατραφεί κυρίως με βελανίδια, χουμά και αποφάγια. Από το σφάξιμο του χοίρου δεν πετούσαν τίποτα. Από το κρέας παρασκεύαζαν λουκάνικα, ομαθιές, τσιλαδιά με τη χοιροκεφαλή, απάκια από λουρίδες ψαχνού κρέατος καπνισμένες στο τζάκι, σύγκλινα (κομμάτια κρέας μισοβρασμένα και αποθηκευμένα σε κιούπι) μαζί με τη γλίνα (το λίπος) που τα βοηθούσε να διατηρηθούν πολλούς μήνες τα μαγείρευαν με πατάτες. Επίσης τη γλίνα (το λίπος το χρησιμοποιούσαν ως ..βούτυρο) ενώ έφτιαχναν και ένα γλύκισμα από τον χοίρο την λεγόμενη ξυγκόπιττα.

    Η "καλή χέρα" παραμένει ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς οπου συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά.

    Το έθιμο του ποδαρικού καλά κρατεί, αφού είναι πολλοί αυτοί που ανήμερα της Πρωτοχρονιάς βάζουν στο σπίτι τους μια πέτρα για να είναι γερό, ενώ άλλοι πάλι μεταφέρουν νερό για να τρέχουν τα καλά ολο τον χρόνο σαν το νερό.

    Τέλος στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας. Οι Ηρακλειώτες πιστοί στις παραδόσεις καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση.

    ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Με ιδιαίτερο χρώμα και με διαφορετικά έθιμα από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στα νησιά της Δωδεκανήσου.

    Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις προηγούμενες μέρες των Χριστουγέννων και κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ότι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρισκόταν σε νηστεία με σκοπό να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κύριο φαγητό στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν και σε γενικές γραμμές παραμένει, παράλληλα με τη γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια, το ψητό χοιρινό κρέας. Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά ?γιαπράκια? τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ότι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να κατασκευάζονται και σήμερα.

    Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα τα οποία και σήμερα διατηρείται είναι το έθιμο της ?μπουλουστρίνας?. Τα μικρά παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείους, νονούς) και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου το οποίο ονομάζεται μπουλουστρίνα. Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι και τώρα στις πεισσότερες περιοχές της Δωδεκανήσου.

    Από τα αξιοσημείωτα των ημερών είναι ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.

    ΣΑΜΟΣ: Αν και τα έθιμα στη Σάμο αυτές τις μέρες δεν διαφέρουν από τα έθιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ωστόσο πολλά είναι αυτά που τα κρατούν ακόμη οι κάτοικοι, κυρίως στα χωριά.

    Τις μέρες των Χριστουγέννων φτιάχνουν τα γλυκά για να γλυκάνουν τον νεογέννητο Χριστό ενώ σφάζουν τα χοιρινά για να φτιάξουν την λεγόμενη "πηχτή", δηλαδή βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που το αφήνουν να πήξει για να το φάνε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα για να πάρουν χρήματα και γλυκίσματα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τις βασιλόπιττες και ανήμερα βάζουν το ρόδι πίσω από την πόρτα για να το σπάσουν με το ποδαρικό ωστε να είναι γεμάτο ευτυχία το σπίτι όλο το χρόνο όπως είναι γεμάτο και το ρόδι.

    Την παραμονή από νωρίς το πρωί τα παιδιά λένε τα κάλαντα ενώ ανήμερα το μεσημέρι πηγαίνουν την "ΠΡΟΒΕΝΤΑ" ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά στους γονείς θέλοντας να τους δείξουν την αγάπη τους και την φροντίδα τους ενώ εκείνοι θα τους δώσουν την λεγόμενη "ΜΠΟΥΠΙΣΤΡΙΝΑ" δηλαδή χρήματα και γλυκά.

    Την παραμονή των Φώτων τα παιδιά βγαίνουν να πουν τα κάλαντα ενώ ανήμερα πάνε όλοι μαζί σε μια Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό Ναό (Μονοκκλησιά) και μετά το τέλος της λειτουργίας σχηματίζεται πομπή που φτάνει στο λιμάνι οπου τελείται ο αγιασμός των υδάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 December 2006 - 7:30:32 UTC