Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον Μιχάλη Λιάπη
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Έντονη κριτική για B. Πολύδωρα
  • [03] Προβληματισμένοι οι Ελληνες
  • [04] Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των τραπεζών
  • [05] Μέριμνα για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον Μιχάλη Λιάπη

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Μιχάλη Λιάπη θα έχει στις 10.30 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Συνεργασία είχε χθές το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ.Παπαληγούρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου του. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στους τέσσερις κώδικες που βρίσκονται υπό αναμόρφωση. Ανέφερε ότι ο Πτωχευτικός κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προχωρά και μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

    Ελπίζω, πρόσθεσε ο κ.Παπαληγούρας, ότι ο Ποινικός κώδικας θα δοθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθήσει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Με την ολοκλήρωσή τους θα έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς για τα αυξημένα μέτρα προστασίας που ζήτησε ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Σίδερης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε ο καθένας να ανταποκρίνεται στον ρόλο του.

    Ο κ. Παπαληγούρας ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Πολύδωρα και απάντησε ότι είναι αποδοκιμαστέα κάθε πράξη βίας και θα πρέπει να καταδικάζεται. Σε ερώτηση για το εάν πίσω από τους ταραξίες βλέπει τον Συνασπισμό, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε "δεν βλέπω τίποτα".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο με τον οποίο συζήτησε για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την κατάλληλη προετοιμασία για την αξιοποιησή του.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το 80% των κονδυλίων του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου θα δοθεί στηνΠεριφέρεια και πρόσθεσε ότι οι βασικοί άξονες είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μετανάστευση και η αποκέντρωση.

    Σημείωσε ότι για τη μετανάστευση θα πρέπει να είναι έτοιμο το καθεστώς των επι μακρόν διαμενόντων στη χώρα.

    Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    Στο μεταξύ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007, που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

    Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση πολιτικών και μέσων για την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικά τη γενναία χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο χώρο της ενέργειας, επεσήμανε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης.

    Απαντώντας στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά, που τον είχε κατηγορήσει για σκόπιμη καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ και για διακινδύνευση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, προκειμένου να οδηγηθεί η επιχείρηση σε χρεωκοπία, ο κος Νεράντζης αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, επικαλούμενος:

  • Απελευθέρωση των αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου με δύο νόμους του 2005.

  • Αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής και προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας το 2004 και το 2005, με ένταξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.

  • Υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (από 350 μεγαβάτ το 2004, σε 780 μεγαβάτ σήμερα.

  • Επικείμενη υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

  • Δρομολόγηση της διαδικασίας υπογραφής μνημονίων με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

  • Δημοπράτηση δυο από τις τρεις μεγάλες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγό ιδιώτη και συνολική ισχύ 900 μεγαβάτ, ενώ μέχρι και το μεθεπόμενο έτος θα έχει δημοπρατηθεί και ο τρίτος σταθμός ώστε το σύνολο της ισχύος των μονάδων να ξεπερνά τα 1.200 μεγαβάτ.

  • Επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε 13 περιοχές της χώρας - και μέσα στο 2007 πρόκειται να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τη σύσταση τριών νέων εταιρειών παροχής αερίου στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

  • Χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα της ενέργειας συνολικού μέχρι σήμερα προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη δημόσια δαπάνη ύψους 835 εκατ. ευρώ.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Έντονη κριτική για B. Πολύδωρα

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον υπεύθυνο Ανάπτυξης-Τουρισμού- Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Χρήστο Παπουτσή επισκέπτεται σήμερα τη Βαρβάκειο Αγορά.

    Να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι αν υπάρχουν έκνομα κόμματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

    Ο κ. Ευθυμίου μίλησε για κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Πολύδωρα ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι έκθετος όπως έκθετη είναι και η κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης σε χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις του ζήτησε από το ΣΥΝ να καταδικάσει κατηγορηματικά τα επεισόδια που γίνονται στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι " έκνομος" και "εκτεθειμένος στην κοινωνία", ενώ μίλησε και για ομάδες ταραξιών "όμορες με το ΠΑΣΟΚ",κάνοντας λόγο για "δικά τους παιδιά".

    Στις δηλώσεις του Υπουργού αντέδρασαν επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι η τοποθέτηση περί έκνομου κόμματος είναι ανατοποθέτηση όλης της βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Σε ερώτηση αν θα ληφθεί κάποια κοινή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ,ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι δεν πρόκειται για θέμα κομμάτων - Πολύδωρα, αλλά για θέμα κυβέρνησης - ελληνικού λαού. Διότι,όπως τόνισε, "όταν ένας υπουργός χαρακτηρίζει έκνομο ένα κόμμα δεν εκφράζει τον εαυτό του αλλά την κυβέρνηση".

    Ο κ. Πολύδωρας, πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου,αντί να αναλάβει τις ευθύνες του και να ομολογήσει την ανεπάρκειά του οδηγείται σε πολιτική και δημοκρατική εκτροπή, η οποία δεν σκιάζει μόνο τις κατακτήσεις από τον 1974 αλλά συνιστά και βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε επίσης ότι επί κυβέρνησης ΝΔ,αλλά και υπουργίας του κ. Πολύδωρα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και επικαλέσθηκε γι' αυτό επίσημα στοιχεία με την υπογραφή του σημερινού υπουργού,σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2006 η εγκληματικότητα αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2005.

    Ο έλληνας πολίτης,τόνισε ο κ. Ευθυμίου,ζει σήμερα στην ανασφάλεια,ενώ παράλληλα υπάρχει η δράση των κουκουλοφόρων,οι οποίοι εκδηλώνουν επιθέσεις γενικώς,αλλά και εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και ανέφερε την επίθεση στον πρώην πρόεδρο της ΓΣΣΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην αστυνομία, τονίζοντας ότι είχε ενισχυθεί η ασφάλεια του πολίτη,ενώ διαμορφώθηκαν σχέσεις συμφιλίωσης μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας. Οι αστυνομικοί, πρόσθεσε, ήταν ένα κομμάτι της κοινωνίας και όχι απέναντί της,ενώ,όπως ανέφερε, η πολιτική της ΝΔ τραυματίζει αυτό τον δεσμό και αυτό, τόνισε, είναι ένα μεγάλο ολίσθημα.

    Οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, με τις οποίες ο υπουργός ενέπλεξε και το ΠΑΣΟΚ έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού συμβουλίου του κινήματος.

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία παραφωνία, αλλά για μία κατ' εξακολούθηση παρόμοια πρακτική, που έχει τα προηγούμενά της στις υποθέσεις των υποκλοπών και των Πακιστανών.

    Αναπτύσσεται,τόνισε ο κ. Παπανδρέου,ένας αυταρχισμός και μία λογική αστυνομικού κράτους που θυμίζει και οδηγεί σε παλαιότερες εποχές.

    Έτσι,πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου καταρρίπτεται και ο μύθος του μεσαίου χώρου της ΝΔ, που είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει ο κ. Καραμανλής.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν οι Απόστολος Κακλαμάνης,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Ο κ.Παπαδόπουλος ως αρμόδιος για τη δημόσια τάξη, σε δήλωσή του μίλησε για "συνεχιζόμενο παραλήρημα" και "απαράδεκτες δηλώσεις του κ.Πολύδωρα οι οποίες επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του 1960".

    Επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο κ. Καραμανλής "έχει όμορη ευθύνη για τις επικίνδυνες απόψεις του υπουργού του".

    Στην συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ έχει χρεωκοπήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού, είτε πρόκειτα για την πολιτική της οικονομία, είτε για την πολιτική της στην κοινωνία, στους θεσμούς αλλά και στις πρακτικές και συμπεριφορές της.

    Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κινήματος να αναδείξουν με τη δράση τους τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την προοπτική μιας άλλης πορείας της χώρας.

    Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, δεν πρέπει να ανακοπεί ούτε στις γιορτές και ζήτησε να ξεκινήσει από τώρα η δράση του κινήματος, η οποία θα κλιμακωθεί το νέο χρόνο.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε αυτή προχωρεί θετικά για το ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ, ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του ΟΤΕ, το οποίο, όπως τόνισε, δημιούργησε και θα δημιουργεί ρήγματα στη ΝΔ.

    Επίσης, πρόσθεσε, με τον ΟΤΕ έγινε πιο κατανοητός στην κοινή γνώμη ο χαρακτήρας της πολιτικής της ΝΔ, κάνοντας λόγο για εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού συμβουλίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος.

    ΣΥΝ: Ο πρωθυπουργός να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με σημερινή της ανακοίνωση καλεί τον πρωθυπουργό, "ο οποίος έχει συνολικότερη ευθύνη για την κυβερνητική πολιτική και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί πρωθυπουργίας του, να αποδοκιμάσει ευθέως τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης".

    Ο ΣΥΝ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι "ο κ. Πολύδωρας επιμένει και κλιμακώνει την προσπάθειά του να στοχοποιεί το κόμμα μας με αναίτιες και απαράδεκτες συκοφαντικές κατηγορίες, σε μια προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις δικές του ευθύνες. Ευθύνες που προκύπτουν από τα συσσωρευμένα προβλήματα αυταρχισμού και ασυδοσίας στις υπηρεσίες ασφάλειας των οποίων προΐσταται".

    ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν

    "Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη του πολύμορφου κρατικού αυταρχισμού, που ενιαία μεθοδεύεται και οργανώνεται σε όλη την ΕΕ από τις συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, και έχει στόχο να προστατέψει την αντιλαϊκή πολιτική τους από την λαϊκή αγανάκτηση και πάλη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα σχετικά με τον ΣΥΝ.

    Το ΚΚΕ προσθέτει ότι "η ακίνδυνη για την αντιλαϊκή πολιτική, για το σύστημα και για τους μηχανισμούς του δράση των κουκουλοφόρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις γεννά και ερωτηματικά, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αυξανόμενη κρατική βία κατά του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος, της μόνης δύναμης που μπορεί να αντιπαλέψει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική".

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Το εργατικό και λαϊκό κίνημα μια μόνο νομιμότητα πρέπει να αναγνωρίζει: Αυτήν που εκφράζεται με το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».Ο λαός και η νεολαία σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να αποδεχτούν την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων τους,την υλοποίηση, των εδώ και καιρό αποφασισμένων, τρομοκρατικών μέτρων, τη λειτουργία παλιών και νέων κατασταλτικών μηχανισμών, μηχανισμών παρακολούθησης και φακελώματος. Αντίθετα πρέπει να τα αντιπαλέψουν αποφασιστικά, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Ρουσόπουλος: Κριτής των πολιτικών κομμάτων είναι ο ελληνικός λαός

    Υπερβολική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τη διάσταση που δόθηκε από ορισμένες πλευρές στις δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως Β. Πολύδωρα για το ΣΥΝ.

    Σε ερώτηση γιατί ο κ. Πολύδωρας "στοχοποιεί ένα συγκεκριμένο κόμμα, δηλαδή τον Συνασπισμό και του ζητά, ειδικά, να πάρει θέση για τα επεισόδια που έγιναν το τελευταίο διάστημα",ο κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι είναι αυτονόητο ότι όλοι οφείλουμε να καταδικάζουμε ενέργειες που στρέφονται κατά της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Και πρόσθεσε ότι πρώτη απ' όλους τα καταδικάζει η ελληνική κοινωνία.

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει δήλωση που να στρέφεται εναντίον κομμάτων και πρόσθεσε ότι είναι σύνηθες στη δημοκρατία να καλείται ένας υπουργός να εκφράσει γνώμη. Όταν ο υπουργός ζητά από τα κόμματα να πάρουν θέση, δεν σημαίνει ότι στρέφεται εναντίον κομμάτων, είπε.

    Σε σχετικές ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν δαιμονοποιεί κανέναν και ότι ο καθένας έχει μία πορεία διαυγή και κρίνεται μέσα απο τα λόγια και τις πράξεις.

    Είπε ακόμη ότι κριτής των πολιτικών κομμάτων είναι ο ελληνικός λαός και όχι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

    Σε μία δημοκρατία, πάντως, ελεύθερη και ανοιχτή, υπάρχουν θέσεις και απόψεις και δικαιούται κάποιος να θέτει ερωτήματα. Πολλές φορές, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στη Βουλή, τίθενται ερωτήματα προς τα άλλα κόμματα.

    Σε ερώτηση για το αν οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα δικαιολογούν "υπερβολική συμπεριφορά απο την πλευρά αστυνομικών", ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η αντίδραση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών ήταν άμεση, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση και 8 αστυνομικοί υπέστησαν συνέπειες για τις πράξεις τους.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί.

    Σε ερώτηση για το αν ο κ. Πολύδωρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε πως ναι και σε συναφή ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλημα για τον πρωθυπουργό με τον Υπουργό,απάντησε αρνητικά.

    Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει βεντέτα με κανέναν.-

    Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο ΚΑΠΗ Μοσχάτου

    Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα το ΚΑΠΗ του δήμου Μοσχάτου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι συνταξιούχοι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία και τους θέλουμε ενεργούς, έχοντας εξασφαλίσει γι' αυτούς σωστές υποδομές και σωστή πρόνοια. Γι' αυτό, πρόσθεσε, στο πρόγραμμά μας κάνουμε λόγο για ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, αξιοπρεπές και εύρωστο, όπως επίσης και για υπηρεσίες που να είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να έχει και τους πόρους για την πρόνοια.

    Η μεγάλη αλλαγή θα είναι ο πρώτος λόγος να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "δεσμευόμαστε να ξαναδώσουμε σιγουριά και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία".

    Τον κ. Παπανδρέου υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταξιάρχης Παπαντώνης και τον προσφώνησε ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ Γιώργος Βαζελάκης, ο οποίος του εξέθεσε και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, που είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η διατήρηση και επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" και η βελτίωση των συντάξεων.

    Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εκτός των άλλων "θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω προώθηση του θεσμού ``Βοήθεια στο σπίτι``". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους όσοι βρίσκονταν στο ΚΑΠΗ και να ακούσει τα προβλήματά τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ δώρισε στον κ. Παπανδρέου μία χειροποίητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου φτιαγμένη από την καλλιτεχνική ομάδα του ΚΑΠΗ, ενώ ο δήμαρχος Μοσχάτου του έκανε δώρο ένα μαχαίρι, το οποίο, όπως είπε, είναι "συμβολικό δώρο για να κόβει τους γόρδιους δεσμούς".

    [03] Προβληματισμένοι οι Ελληνες

    Ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή, αλλά ατενίζοντας με προβληματισμό το "αύριο" λόγω δυσαρέσκειας για την παρούσα κατάσταση σχετικά με την απασχόληση και την οικονομία στην Ελλάδα εμφανίζονται οι Έλληνες, στο εξαμηνιαίο ευρωβαρόμετρο που έδωσε στην δημοσιότητα η Αντιπροσωπεία στην Αθήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η έρευνα, όπως εξήγησε ο εκτελών χρέη διευθυντή και προϊστάμενου της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Τύπου της Αντιπροσωπείας κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για ζητήματα κοινωνικά, οικονομικά αλλά και ευρωπαϊκά.

    Οι Έλληνες, όπως "φωτογραφίζονται" μέσα από τους αριθμούς, είναι από τους λαούς που εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (κατέχουμε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 65%) πολύ περισσότερο από την Βουλή των Ελλήνων (54%) ενώ έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, τρεις στους τέσσερις (77%) τα πολιτικά κόμματα, και οι μισοί τουλάχιστον τα συνδικάτα.

    Οι Έλληνες είναι ένας από τους πιο φιλικά διακείμενους προς την Ευρώπη λαούς.

    Θετική κρίνεται η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ για το 57% των Ελλήνων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την άποψη κατά 74% ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από αυτήν. Στα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ οι ερωτηθέντες τοποθετούν την ασφάλεια, την μεγαλύτερη επιρροή της χώρας μας στον κόσμο και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα κρίνεται πολύ θετική και η επίδραση στη γεωργία μας.

    Μολονότι δεν πιστεύουν (κατά 66%) ότι η προσωπική τους άποψη μετράει στην ΕΕ, καθώς δεν νοιώθουν να συμμετέχουν (σε ποσοστό 79%), όπως γενικότερα και οι Ευρωπαίοι, οι Έλληνες σε αντίθεση με αυτούς δηλώνουν ότι νοιώθουν ωφελημένοι από τα δικαιώματά τους μέσω της ΕΕ και τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα απόκτησης Συντάγματος σε ποσοστό 72% και τάσσονται υπέρ μιας νέας μελλοντικής διεύρυνσης σε ποσοστό 71%, γεγονός που έχει μεγάλη διάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 46%.

    Ειδικότερα, οι Έλληνες με ποσοστά άνω του 52% δείχνουν να επιθυμούν την πλήρη ένταξη όλων των χωρών που αναφέρονται στην έρευνα, εκτός της Αλβανίας και της Τουρκίας, δύο χώρες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Από πλευράς της Ελλάδας, η Αλβανία μόνο το 38% έναντι του 32% του μέσου όρου της ΕΕ και η Τουρκία μόνο το 24% έναντι του ευρωπαϊκού 28%.

    Μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και την Ελλάδα παρατηρείται σε ορισμένα κοινωνικά θέματα αξιών, όπως είναι η προσωπική κατανάλωση κάνναβης, ο γάμος ομοφυλοφιλικών ζευγαριών και η υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια: Με ποσοστά 18%, 16% και 11% υπέρ των τριών ερωτημάτων αντίστοιχα διαφαίνεται η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις βόρειες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται από το 26% μέχρι το 44%. Κυρίως στην αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων όπου 7 ή 8 στους 10 πολίτες των χωρών της Β. Ευρώπης βλέπουν ενθαρρυντικά τον γάμο και την υιοθεσία παιδιών. Μικρότερη και αρκετά διαφοροποιημένη είναι η απόκλιση στο θέμα της κάνναβης με «έκπληξη» δύο χώρες, τη Σουηδία και τη Φιλανδία, να είναι υπέρ της χρήσης κάνναβης μόνο σε ποσοστό 9%.

    [04] Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των τραπεζών

    Σε διετή κλαδική σύμβαση κατέληξαν μετά από μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης, η ΟΤΟΕ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Η σύμβαση περιλαμβάνει δύο κεντρικά σημεία που αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και τις αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας στο δίκτυο των τραπεζών.

    Πιο αναλυτικά:

    - Οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων αυξάνουν κατά 44 ευρώ μηνιαίως για το 2006 και κατά 47 ευρώ μηνιαίως για το 2007.

    - Ανάλογα με τον αριθμό υποκαταστημάτων που διαθέτει το δίκτυο κάθε τράπεζας, αποκτά την εξής δυνατότητα:

    α. Τράπεζες που διαθέτουν πάνω από 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε δέκα υποκαταστήματα.

    β. Τράπεζες που διαθέτουν 30 έως 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε πέντε υποκαταστήματα.

    γ. Τράπεζες που διαθέτουν ως 30 υποκαταστήματα, μπορούν σε δύο από αυτά να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο.

    [05] Μέριμνα για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου

    Με εξαφάνιση απειλείται το άλογο της φυλής της Σκύρου, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς. Πρόκειται για ένα μικρόσωμο άλογο - πόνεϊ που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και τέσσερα εκατοστά, έχει καφεκόκκινο χρώμα και μακριά χαίτη.

    Το σκυριανό αλογάκι το χρησιμοποιούσαν στη Σκύρο ως μεταφορικό μέσο, ωστόσο αντικαταστάθηκε μετά το 1970 από τις μηχανές. Παράλληλα με τον περιορισμό της χρήσης του ως μεταφορικό μέσο, υπέστη και ένα ακόμη πλήγμα από τις συνεχείς διασταυρώσεις του με γαϊδούρια με αποτέλεσμα να μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός του. Μία ακόμη αιτία για τον περιορισμό του είδους είναι οι περιπτώσεις αιμομιξίας μεταξύ συγγενικών αλόγων της ίδιας ράτσας, που παρατηρούνται σε πληθυσμούς ζώων που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Καθηγήτρια Γεωπονίας, κ. Μελπομένη Αυδή, με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης με σκοπό τη διάσωση και προστασία του αλόγου της Σκύρου και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του νομού για το θέμα.

    Σήμερα σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των Σκυριανών αλόγων δεν ξεπερνά τα διακόσια, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως όριο επικινδυνότητας για την εξαφάνιση μιας φυλής τα 1000 ζώα. Από αυτά τα 137 ζουν στη Σκύρο, σύμφωνα με την απογραφή του υπουργείου Γεωργίας το 1988. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εκτροφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και τη Λάρισα.

    Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα τρία αλογάκια της Σκύρου εκτρέφονταν σε μονάδα που είχε δημιουργηθεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής. Εκεί άρχισαν να αναπαράγονται, φτάνοντας τον πληθυσμό των 40. Τα άλογα αυτά δωρήθηκαν το 1988 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματός του. Τότε ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων για την καταγραφή τους, την ταυτοποίηση του DNA τους και την δημιουργία των πρώτων γενεαλογικών τους βιβλίων.

    «Η φυλή των αλόγων αυτών ανήκει στην οικολογική αλυσίδα. Είναι ανάγκη να υπάρχουν, είναι ανάγκη να τα προστατέψουμε», αναφέρει η κ. Αυδή και σημειώνει ότι υπάρχουν δράσεις που μπορούν να προωθηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα αλογάκια της Σκύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες αγροτουρισμού αλλά και για ιππασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις στους εκτροφείς τους.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αυδή, το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει δυνατότητες συνεργασίας με το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων του ΑΠΘ προκειμένου να συσταθεί επιστημονική επιτροπή. Η τελευταία, σε συνεργασία με τους φορείς της Σκύρου, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διάλογο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διάσωση του αλόγου της Σκύρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 December 2006 - 7:30:31 UTC