Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής:"Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται θα πρέπει να εκπληρώνονται"
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Βιάζονται να παραδώσουν τον ΟΤΕ

  • [01] Κ. Καραμανλής:"Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται θα πρέπει να εκπληρώνονται"

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το θέμα της διεύρυνσης ανέφερε "κάθε συζήτηση για τη διεύρυνση προϋποθέτει ότι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται θα πρέπει να εκπληρώνονται".

    Στο δείπνο δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε θίχτηκε το θέμα της Τουρκίας. Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι μετά από συζήτηση για τα συμπεράσματα που θα εκδοθούν.

    Ο κ. Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Παρέμβαση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Την ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το θέμα της μετανάστευσης κυριάρχησε στις συζητήσεις της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, όπου σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις η πολιτική βούληση για μια συντονισμένη πολιτική στο θέμα αυτό, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

    Ο Κ. Καραμανλής, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την πρόταση των Μεσογειακών χωρών για τη μετανάστευση και υπενθύμισε πως έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μίας κοινής ακτοφυλακής και κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

    Η μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις Μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μάλτα, τόνισε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να εγκατασταθούν στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία επίσης απασχόλησε τη Σύνοδο των «25», η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πως χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα. Η υπουργός ανέφερε, τέλος, πως η συνεργασία της σερβικής κυβέρνησης με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή εξέλιξη της Σερβίας.

    Δηλώσεις Βανχάνεν και Μπαρόζο.

    Στην επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Φινλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις αποφάσεις των "25" συμφωνήθηκε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν "με περιορισμένο τρόπο".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού τόνισε ότι στη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 25 Ευρωπαίων ηγετών δεν συζητήθηκε ειδικά το θέμα της Τουρκίας, επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών υποστήριξαν ομόφωνα τις αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της προηγούμενης Δευτέρας. Όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών θα αποτυπωθούν στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν με την αναστολή κάποιων κεφαλαίων ενώ για κάποια άλλα κεφάλαια, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, θα μπορούν να αρχίζουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα μπορούν να ολοκληρώνονται εώς ότου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη και δίκαιη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ενδυναμώνει τη στρατηγική της διεύρυνσης.

    Κ. Καραμανλής: «Η εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ επιβραβεύεται»

    Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε όλες τις υποψήφιες χώρες ότι η τήρηση και η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων ανταμείβεται και επιβραβεύεται, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος το μεσημέρι στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες. Η ένταξη των δύο χωρών, σημείωσε, αποτελεί επιβεβαίωση της ορθής πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα σε αυτό το ζήτημα και βοηθάει και στην σταθεροποίηση της γειτονιάς μας.

    Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Σερβίας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της Βαλκανικής, ενώ ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή υποστήριξή της και ακούστηκε να λέει ότι από σήμερα η Σερβία βγαίνει από την απομόνωση χάρη και στη βοήθεια της Ελλάδας. Η Σερβία γίνεται μέλος της "συνεργασίας για την ειρήνη" του ΝΑΤΟ.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή -Τ. Παπαδόπουλου

    Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κάτι που επιβεβαιώνει την πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα πολύ καλά αποτελέσματα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα και εστίασαν τις συζητήσεις τους στις προοπτικές εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [02] Γ.Παπανδρέου:Βιάζονται να παραδώσουν τον ΟΤΕ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζει στις 10 το πρωί η επιτροπή προγράμματος του κόμματος.

    Η κυβέρνηση βιάζεται να παραδώσει τον ΟΤΕ, που αποτελεί εθνικό πλούτο στρατηγικής σημασίας και δεν της ανήκει, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, χθές στην ομιλία του στη Βουλή, για το φορολογικό νοσμοσχέδιο και τις αλλαγές στον ΟΤΕ, θέτοντας τα ερωτήματα, ποιούς εξυπηρετεί η πώληση, γιατί γίνονται «εν κρυπτώ» κινήσεις και ποιού το σχέδιο εξυπηρετείται.

    Ο κ.Παπανδρέου συνέκρινε την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν, όπως είπε, επιχειρήθηκε να «εκποιηθεί» ο ΟΤΕ έναντι 500 εκατ. δολαρίων, με την περίοδο 1994-2004, όταν ο οργανισμός απέφερε στο δημόσιο έσοδα 7,5 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει γρήγορα τον ΟΤΕ σε ένα ιδιώτη, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και να «μετατρέψει τον οργανισμό από ισχυρό περιφερειακό παίκτη σε μικρή θυγατρική εταιρεία ξένου οργανισμού». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτεται «η κρυφή ατζέντα της ΝΔ», η οποία, «άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα σήμερα και άλλα πράττει, όπως κάνει σε όλους τους τομείς της πολιτική της».

    «Δηλώνουμε καθαρά ότι η πώληση αυτή δεν πρέπει να γίνει. Θα αποκρούσουμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή τους και ας το έχουν υπόψη όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η πορεία θα αντιστραφεί. Το δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στον ΟΤΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ακολούθως, ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες στην κατάθεση της τροπολογίας για τον αναπτυξιακό περιφερειακό χάρτη, σημειώνοντας ότι η πολιτική της ΝΔ είχε μηδαμινά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Όσο για τις φορολογικές διατάξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι χαμηλόμισθοι κάτω των 12.000 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα, τα μικρομεσαία εισοδήματα από 12 έως 25.000 ευρώ επιβαρύνονται με 200 ευρώ φόρο, ενώ τα υψηλά εισοδήματα έχουν τη μεγαλύτερη ελάφρυνση.

    Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση βιάζεται διότι φοβάται τις εκλογές: «Σπεύδει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, όχι αυτές που διακήρυξε δημοσίως και δεσμεύτηκε απέναντι στο λαό, αλλά να αξιοποιήσει γραμμάτια προς συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί σε προσπάθειες υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών θεσμών, καθώς, όπως ανέφερε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η μείωση του ποσοστού του κράτους στον ΟΤΕ, η εκποίηση του ΟΤΕ και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αντί να είναι βασικά θέματα συζήτησης γίνονται δευτερεύουσες τροπολογίες στο φορολογικό νομοσχέδιο.

  • **Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ, σήμερα στη Βουλή, δήλωσε ότι "αφού ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εκχώρησε το 62% του ΟΤΕ, σήμερα ως αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Αρνείται το διάλογο, γιατί προφανώς δεν έχει επιχειρήματα και αγνοεί τη βασική αρχή της δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 December 2006 - 9:30:24 UTC