Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτρεπτικός και παιδευτικός ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
  • [02] «Η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει»

  • [01] Αποτρεπτικός και παιδευτικός ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

    Την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) συζήτησε και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή -μετά απο εισήγηση του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη - η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Στόχος του νέου ΚΟΚ είναι να είναι αποτρεπτικός και παιδευτικός, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας ότι η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 1999 και προσθέτοντας πως το σχέδιο εκπονήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, δόθηκε δε και σε δημόσια διαβούλευση εδώ και έξι μήνες.

    Ο κ. Λιάπης τόνισε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για επικίνδυνη οδήγηση, αλλά θα αυξηθούν ελαφρώς και τα όρια ταχύτητας.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θέλουμε να αποτρέψουμε τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, καθώς κατέχουμε την θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε και μια νοοτροπία ασφαλούς οδήγησης.

    Ο κ. Λιάπης κάλεσε τους βουλευτές στη Βουλή να παρέμβουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους γι ΄αυτό το μεγάλο θέμα, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, έκανε δε λόγο για νομοσχέδιο τομή και εξέφρασε την ελπίδα για συνεργασία και ευρύτερη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, ο κ. Λιάπης είπε ότι "χαράτσι είναι, όταν επιβάλλεται κάτι χωρίς τη θέλησή σου. Δεν σε υποχρεώνει κανένας να περάσεις το κόκκινο φανάρι, να παραβιάσεις την προτεραιότητα ή να περάσεις παράνομα από φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση".

    Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική και τώρα το μέτρο επεκτείνεται και στα ταξί, όπου και οι συνεπιβάτες, στην μπροστινή θέση, θα πρέπει να φορούν ζώνη ενώ και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ όλοι θα πρέπει να βάζουν ζώνη.

    Σε ερώτηση αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ για τα κράνη, ο κ. Λιάπης είπε ότι έχει θέσει το θέμα στον ευρωπαίο επίτροπο κ. Μπαρό αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

    [02] «Η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει»

    Την άμεση αναστολή της διαδικασίας εκχώρησης δραστηριοτήτων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου.

    Και χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και καταστροφικές τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μια τέτοια εκχώρηση.

    Η διαφωνία μας είναι απόλυτη, πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματός του ανέφερε επίσης ότι σε τέτοια θέματα μείζονος σημασίας η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τον υπουργό Ναυτιλίας αλλά και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ενώ διέκρινε και μαχητικό πνεύμα, τόνισε ότι το κλειδί για την επιτυχία του νέου οργάνου είναι η δυναμική δράση απέναντι στην κυβέρνηση με ταυτόχρονη προάσπιση και προβολή των προγραμματικών θέσεων και αποφάσεων του Κινήματος.

    Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο αποτελεί μια συμπαγή ομάδα απέναντι στην κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσεθσε ότι ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι είμαστε κοντά του.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για προσωπικές ευθύνες και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τί σημαίνει αυτό, δήλωσε ότι κάθε στέλεχος έχει προσωπική ευθύνη για τον τομέα του και τη δράση που αναλαμβάνει για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι στις επόμενες εκλογές ο λαός θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι αυτή έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση τον πολίτη και σε έλλειψη προοπτικής. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, προχωράει μπροστά με κριτική στην ουσία των πολιτικών.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλο βάρος, καθώς, όπως ανέφερε, αυτός ο προϋπολογισμός αναδεικνύει ορατά την υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης και την έλλειψη κάθε ευαισθησίας απέναντι στην οικογένεια.

    Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, έκανε λόγο για δήθεν φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως ανέφερε, εγκαθιδρύει σκληρή αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, είναι κοινωνικά άδικη και δεν οδηγεί σε ανάπτυξη.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου να κινητοποιήσουν τους πολίτες και τα μέλη του Κινήματος σε όλη την περιφέρεια για τα θέματα που αναδείχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κινήματος για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απάντησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και ενώπιον του ελληνικού λαού 15 προτάσεις για το σύνολο της παιδείας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να τοποθετηθεί επί των προτάσεων αυτών εκφώνησε μια έκθεση ιδεών. Ανέφερε επίσης ότι η συμβολή κάθε στελέχους στο σύνολο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Σχετικά με το άρθρο 16 είπε ότι δεν είναι η λυδία λίθος των προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν υποκαθιστά ούτε ακυρώνει τη συνολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δεν θα είναι ένα εσωκομματικό πρόβλημα.

    Σε ερώτηση αν αποδοκιμάζεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για τις δηλώσεις του απάντησε ότι σε ένα δημοκρατικό κόμμα αυτή η λέξη δεν ταιριάζει με την πολιτική του αγωγή και την πολιτική του ηθική.

    Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που αφορούσε στις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και το ότι τα δύο τρίτα των πολιτών εμφανίστηκαν αδιάφορα, ο κ. Π. Ευθυμίου απάντησε ότι ο πολίτης έχει πάντα επιφυλάξεις σε θέματα εσωκομματικού ενδιαφέροντος. Σημείωσε πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών στην ίδια δημοσκόπηση θεωρεί θετικές τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται ως "σκιώδης υπουργός" έναντι του κ. Θ. Ρουσόπουλου απάντησε ότι δεν υπάρχουν προσωπικά θέματα και πρόσθεσε ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η έκφραση ιδεών και θέσεων αλλά και το πολιτικό ήθος. Και χαρακτήρισε τον κ. Ρουσόπουλο εκπρόσωπο μιας πολιτικής που τραυματίζει καίρια τα συμφέροντα της χώρας την οποία πηγαίνει πίσω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 December 2006 - 13:30:26 UTC