Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σουφλιάς:Κατάθεση σύμβασης υποθαλάσσιας αρτηρίας

  • [01] Σουφλιάς:Κατάθεση σύμβασης υποθαλάσσιας αρτηρίας

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, από την οποία υπολογίζεται ότι θα διέρχονται καθημερινά 80.000 ΙΧ, μειώνοντας την κίνηση στις οδούς Τσιμισκή και Βασιλίσσης Όλγας κατά 45%-50% στις ώρες αιχμής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς, στη διάρκεια πολύωρης ενημερωτικής συνάντησης με φορείς της πόλης.

    "Δεν υπάρχει καμία λογική στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει το έργο" επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι η υποθαλάσσια δεν είναι "ξεκρέμαστη", αφού αποτελεί μέρος ενός συνολικού συγκοινωνιακού σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη. «Οι Θεσσαλονικείς έχουν δικαίωμα να απαιτούν, αλλά η μεμψιμοιρία και η γκρίνια δεν ωφελούν» είπε ο κ.Σουφλιάς και εξέφρασε τη θλίψη του γιατί "υπό την επήρεια του εκλογικού κλίματος, το έργο απέκτησε όψιμα πολέμιους".

    Επ΄ευκαιρία της συνάντησης, ο κ.Σουφλιάς ανακοίνωσε ακόμη ότι ήδη μελετώνται η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και η δημιουργία της εξωτερικής περιφερειακής οδού, έργα που θα ενταχθούν αμφότερα στο Δ' ΚΠΣ.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο των έργων για την υποθαλάσσια, η παραλιακή λεωφόρος Θεσσαλονίκης (Λ.Νίκης) θα πεζοδρομηθεί, ενώ διέψευσε φήμες περί αμφιδρόμησης των οδών Ανθέων και Β.Ολγας (τονίζοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση συζητάται -αλλά δεν έχει αποφασιστεί- το ενδεχόμενο αμφιδρόμησης μόνο μίας λωρίδας, για τα λεωφορεία). Τόνισε ότι η "ανάδυση" της υποθαλάσσιας δεν θα γίνει τελικά μπροστά στις πολυκατοικίες (στο ύψος του Μ. Παλάς).

    Εξήγησε ότι ο χαρακτηρισμός της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου ως "εθνικής οδού", στο πλαίσιο της υποθαλάσσιας, έχει να κάνει μόνο με θέματα συντήρησης και όχι ταχυτήτων διέλευσης των αυτοκινήτων. "Η Μ.Αλεξάνδρου είναι αστικός δρόμος 1.300 μέτρων με πέντε φανάρια, όπου οι ταχύτητες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 60 χλμ", είπε. Διέψευσε δε, ότι "καταργούνται" όλες οι αριστερές στροφές της Μ.Αλεξάνδρου.

    Για το ζήτημα της επιβολής διοδίων στην υποθαλάσσια -και απαντώντας στη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π.Ψωμιάδη, ότι "μετά από 30 χρόνια η πόλη δικαιούται ένα έργο από τον κρατικό κορβανά"- ο κ.Σουφλιάς είπε: "Το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει όλα τα έργα", για να προσθέσει ότι από το σύνολο των έργων, ύψους 2 δισ. ευρώ, που κατασκευάζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αρκετά είναι δημόσια. Ο ίδιος σημείωσε ότι, ενώ στο Γ΄ΚΠΣ η Κεντρική Μακεδονία είχε συμμετοχή 15% στα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ και η Αττική 31%, στο Δ' τα ποσοστά αυτά γίνονται 30% και 14% αντίστοιχα.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα έργα κατασκευής της υποθαλάσσιας θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και υπενθύμισε ότι η αρτηρία, μήκους 6,5 χλμ, θα "ενώνει" τις οδούς Κωλέττη και Συνδίκα, με πέντε εισόδους ενδιαμέσως, συντομεύοντας σημαντικά τον χρόνο μετακίνησης, μειώνοντας τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την κατανάλωση καυσίμων. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν τρεις πεζογέφυρες (οι δύο και με κυλιόμενες σκάλες) ενώ, για τον εξαερισμό της αρτηρίας θα δημιουργηθεί πύργος, ύψους 15 μέτρων, στην προβλήτα 1 του λιμανιού και ενδεχομένως ένας δεύτερος, αν χρειαστεί, στην περιοχή της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας.

    Ο κ.Σουφλιάς καταφέρθηκε και κατά της κίνησης "Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας", τονίζοντας ότι το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμει περιλαμβάνει "πολλά ψέματα" και ότι θα έπρεπε να ονομάζεται "Πολίτες κατά της Θεσσαλονίκης". Δήλωσε βέβαιος πως όσοι σήμερα βάλλουν κατά του έργου, αύριο θα ζητάνε συγγνώμη".

    Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτή έγινε τελικά "σε πολύ καλύτερο επίπεδο, από αυτό που υπολόγιζε και φοβόταν", για να προσθέσει ότι οι προτάσεις που έχουν βάση και έγιναν χωρίς επιθετικότητα θα ληφθούν υπόψη και θα συζητηθούν, "με τη διαφορά ότι το έργο, στον βασικό κορμό του, δεν μπορεί να αλλάξει". Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από την έναρξή του. Οι θέσεις των φορέων Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν εκτενώς για το έργο, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες φορείς της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας, πάντως, προηγούμενο έλλειμμα ενημέρωσης. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι επεξηγήσεις και διευκρινίσεις του κ.Σουφλιά στάθηκαν αφορμή για να άρουν τις επιφυλάξεις τους ως προς συγκεκριμένα στοιχεία του έργου.

    Ωστόσο, τις επιφυλάξεις του διατήρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όπως είπε, δεν ήταν ποτέ κατά της υποθαλάσσιας, αλλά εναντίον ορισμένων σημείων της και ακόμη δεν έχει πειστεί. Ο νομάρχης σημείωσε ότι δεν έχει καμία μελέτη στα χέρια του για το έργο, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στην επιβολή διοδίων και τον φόβο του για την υπερβολική κυκλοφοριακή συμφόρηση, που θα αναγκαστεί να "σηκώσει" η οδός Μητροπόλεως. Σημείωσε ότι δύο μεγάλα έργα -το μετρό και η υποθαλάσσια- ξεκινούν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο και θα προκαλέσουν "μπάχαλο", για να προσθέσει, ωστόσο, ότι η νομαρχία θα στηρίξει αυτό το έργο πνοής.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε ευτυχής που δύο μεγάλα έργα ξεκινούν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα και ότι "είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και άλλα μεγάλα έργα".

    Λιγότεροι ενθουσιώδεις εμφανίστηκαν οι Τάσος Κουράκης, Γιάννης Μπουτάρης και Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο κ.Κουράκης ζήτησε αντίγραφο της μελέτης που εκπόνησε η κατασκευαστική για το έργο και επέμεινε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε πρόβλημα συνολικά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε αρχικά το έργο. Ο κ.Μπουτάρης επεσήμανε ότι η αρτηρία εξυπηρετεί μόνο τα ΙΧ, αφού "δεν ακούμε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς", ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται "καθόλου κατά ενός μεγάλου έργου", αλλά προτιμούσε σαφώς την προηγούμενη "κολοβή" υποθαλάσσια, που ήταν δημόσιο έργο. Ο κ.Τρεμόπουλος επέμεινε στη θέση του για τη δημιουργία τραμ, προσθέτοντας ότι, με τον αριθμό των νέων ΙΧ, που "προστίθενται" κάθε χρόνο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, το όφελος από την υποθαλάσσια θα "εξουδετερωθεί" σε 1,5 έτος.

    Εκπροσωπώντας την κίνηση "Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας", η αρχιτέκτων μηχανικός - ιστορικός περιβαλλοντολόγος, Βιβιάνα Μεταλληνού, μετέφερε τους φόβους της για την καταστροφή ιστορικών κτιρίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και την "αποκοπή" του θαλάσσιου μετώπου της πόλης (αφού, όπως είπε, 4 χλμ της υποθαλάσσιας θα "ακουμπούν" σε αυτό το "δύσκολο" κομμάτι της πόλης, που καθορίζει και την ταυτότητά της). Η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της και στο να γίνει η δυτική είσοδος της πόλης, είσοδος της υποθαλάσσιας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την υποθαλάσσια παρουσίασαν ακόμη -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Μαγκριώτης και ο δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Βούγιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 November 2006 - 17:30:22 UTC