Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες του Κ.Καραμανλή με τον Τόνι Μπλέρ

  • [01] Συνομιλίες του Κ.Καραμανλή με τον Τόνι Μπλέρ

    Συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ, έχει ο πρωθυπουργός το απόγευμα στο Λονδίνο. Νωρίτερα θα συναντηθεί με συντακτική ομάδα του Economist.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στο London School of Economics (LSE) έδωσε το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής, επιμένοντας στις μεταρρυθμίσεις με κοινωνική συναίνεση και περιέγραψε το φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργείται, αναδεικνύοντας και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

    «Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές, έχει δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον για τους νέους, μορφωμένους ανθρώπους. Είναι μία φιλική, σύγχρονη και ασφαλής χώρα. Μία χώρα που ξέρει να ακούει και να ερμηνεύει τα σημάδια των καιρών και πώς να προσαρμόζεται σε αυτά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακολουθώντας ένα καθαρό όραμα και ένα στοχευμένο σχέδιο. Επειδή, όπως είχε πει ο John F. Kennedy, η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής και αυτοί που βλέπουν μόνο το χθες ή το σήμερα σίγουρα θα χάσουν το μέλλον», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός τόνισε: «Προς τον σκοπό αυτό, η στρατηγική της Λισσαβόνας είναι ο οδικός χάρτης που οδηγεί τη διαδρομή μας. Με όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία πρέπει να επιφέρουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τομές στους θεσμούς μας, την οικονομία και την κοινωνία. Η Ελλάδα έχει μπει σε μία περίοδο έντονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να προσαρμοστεί στις διεθνείς αλλαγές και να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το μέλλον, μπαίνοντας στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Το μείγμα της πολιτικής μας εστιάζεται στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη μάθηση και εκπαίδευση. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι τώρα ορατά και περιμένουμε ότι σύντομα θα δούμε μεγαλύτερη βελτίωση».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις από τη στρατηγική της Λισσαβόνας και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όλες αυτές οι προκλήσεις είναι κρίσιμες σήμερα. Αλλά η μετάβαση από την πρόθεση στην εφαρμογή δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις και την πίεση που ασκείται από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Γιβ αυτό το να συμπεριλάβουμε την κοινωνία σε κάθε βήμα αυτού του δρόμου είναι τόσο σημαντικό. Πρέπει να εξηγούμε ευκρινώς τα πραγματικά, μακροπρόθεσμα οφέλη των αλλαγών ειδικότερα όταν τα οφέλη θα συμβούν στο μέλλον, ενώ το κόστος είναι άμεσο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι, εξάλλου, για εμάς τους ίδιους. Πρέπει να προάγουμε την αμοιβαία κατανόηση των πλεονεκτημάτων τού να προχωρήσουμε μπροστά απέναντι στο κόστος τού να μείνουμε πίσω. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον παραδοσιακό εκλογικό κύκλο και να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συνεχιζόμενου κοινωνικού διαλόγου και μεταρρύθμισης».

    Χαρακτήρισε ως εθνική επιτυχία τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, λέγοντας: «Το 2006, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επίσημες πρόσφατες προβλέψεις της. Η μείωση του ελλείμματος περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελεί εθνική επιτυχία. Και όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, απηύθυνε έμμεση πρόσκληση για επενδύσεις και στάθηκε ιδιαίτερα και στην ενεργειακή πολιτική. «Σήμερα, η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, μια περιοχή που αναπτύσσεται με μεγάλες και ακόμα ανεκμετάλλευτες επιχειρηματικές δυνατότητες, που ελκύει έντονο διεθνές ενδιαφέρον. Η Ελλάδα κατάφερε πολλά, αλλά ακόμα βρίσκεται στα μισά του δρόμου. Μία σειρά από αναπτυξιακά μέτρα που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έχουν επιτυχώς ληφθεί έτσι ώστε να ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Σταδιακά ανοίγουμε σημαντικές αγορές όπως αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, προωθούμε μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ενισχύουμε τις ρυθμίσεις της κεφαλαιαγοράς. Η μείωση του ποσοστού φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% μέχρι το 2007, καθώς και ο νέος επενδυτικός νόμος έχουν δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η δυναμική ανάπτυξη της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες. Ενισχύοντας μεγάλα διασυνοριακά έργα, η Ελλάδα γίνεται ένας σημαντικός παράγοντας στη διεθνή ενεργειακή σκηνή».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. «Μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου είναι η εκπαίδευση. Μια εθνική στρατηγική εξελίσσεται για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την προώθηση της επένδυσης στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, την πρόοδο στην ψηφιακή τεχνολογία, την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών και ερευνητικών κοινοτήτων. Παράλληλα προετοιμάζουμε την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες ευκαιρίες, που θα ανταποκρίνονται στα υψηλά ποιοτικά εκπαιδευτικά στάνταρτς που φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στην επόμενη γενιά, σε νέους σαν εσάς, τους φοιτητές, που είναι μαζί μας απόψε, και που προετοιμάζονται για απαιτητικά επαγγέλματα και περιμένουν να έχουν ευκαιρίες για να εργασθούν σε τέτοιες θέσεις».

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενοποίηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις και επέμεινε στην ανάγκη ενοποίησης όσων κρατών το επιθυμούν, σημειώντας: «Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι θεσμική. Είναι κρίση εμπιστοσύνης. Η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους. Η σημερινή πρόκληση δεν είναι μόνο να οικοδομήσουμε μια δυνατή Ένωση Κρατών, αλλά και μια δυνατή Ένωση Πολιτών. Για παράδειγμα, ο κοινός μας στόχος να κάνουμε την Ευρώπη την πιο δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο θα πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την κοινωνική συνοχή, με ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο και εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά μια δυνατή, ενωμένη, πολιτική Ευρώπη, επιτυγχάνεται με γενναία βήματα. Εδώ και καιρό έχω προτείνει - και χαίρομαι βλέποντας ότι αυτή η ιδέα προτείνεται και από άλλους εξέχοντες Ευρωπαίους - τη λύση της πολιτικής ενδυνάμωσης της Ευρωζώνης. Αυτή η ομάδα έχει ήδη επιδείξει μια ισχυρότερη πολιτική βούληση για την εφαρμογή του ομοσπονδιακού εγχειρήματος. Συνδέεται με κοινούς στόχους και συμφέροντα και δεν εξαιρεί κανέναν. Εξυπακούεται ότι οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα θα είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτό σε όλα τα κράτη μέλη που θέλουν να συμμετάσχουν και που πληρούν τις προϋποθέσεις γι' αυτό».

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, μετά την ομιλία του, υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υπογράμμισε ότι είναι λάθος η αντίληψη πως έχει κάνει πίσω και σημείωσε ότι "είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, αλλά από την άλλη μπορούμε να χάσουμε λίγο χρόνο για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως δεν συμβάλλει στο διάλογο η άποψη "μην αλλάζεις τίποτα" και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να επιβάλλει τις απόψεις του, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι σταθερή και μακροχρόνια.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το μέχρι που μπορεί να φθάσει η Ευρώπη, είπε ότι δεν μπορεί να θέσει όρια, ούτε να πει ότι η Ευρώπη είναι ένα απροσπέλαστο φρούριο και εμμέσως αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είπε, ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες της Ένωσης όπου δεν είναι αποδεκτές για παράδειγμα οι απειλές για χρήση βίας.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα το ονόματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα καλής θέλησης και περιμένει αντίστοιχες κινήσεις από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, οι οποίες δεν έχουν γίνει. Ο πρωθυπουργός για το θέμα του Κοσόβου ανέφερε ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη και να μην επιβληθεί, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να εκπληρώνονται όλα τα στάνταρς που έχουν τεθεί. Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, είπε, ότι δεν μπορεί να γίνει μια θεαματική κίνηση, προσθέτοντας πως οι αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα, ενώ έδωσε έμφαση στις προωθούμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 November 2006 - 5:30:21 UTC