Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν άμεσα»
  • [02] Το μέλλον βρίσκεται στα "προσωπικά" φάρμακα

  • [01] «Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν άμεσα»

    Αρνητικός στη διεύρυνση του ΠΔ για τις μονιμοποιήσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα για να δώσει διευκρινήσεις για το ζήτημα των συμβασιούχων.

    Μια νομοθετική ρύθμιση γι' αυτό το θέμα θα παραβίαζε τις διακρίσεις εξουσιών, ενώ κάθε ΔΕΚΟ θα μπορούσε με το πρόσχημα των πάγιων και διαρκών αναγκών να προσλαμβάνει όσους υπαλλήλους θέλει και να τους μονιμοποιεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως οι συμβασιούχοι μπορούν να πάρουν άμεσα τα δεδουλευμένα από τους ΟΤΑ που εργάστηκαν αλλά με βάση την αρχική τους σύμβαση και όχι με αυτήν του αορίστου χρόνου και χωρίς δικαστική προσφυγή. Αν δεν το εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε θα υπάρξει διάταξη με αναδρομική ισχύ για να τους καλύψει.

    Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αν υπάρχουν ΟΤΑ -που είναι 5- 6 Δήμοι- οι οποίοι πιστεύουν πως έχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , όπως π.χ. για τον καθαρισμό των πόλεων, μπορούν να προκηρύξουν άμεσα θέσεις τις οποίες θα εγκρίνει το υπουργείο.

    Μέχρι σήμερα, μετά από έγκριση φορέων και ΑΣΕΠ εγκρίθηκαν 32.924 αιτήσεις για μονιμοποιήσεις από τις 72.926 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί. Οσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Διατάγματος 164/ 2004, ευνοούνται για την κατάληψη θέσεων στους ΟΤΑ με μεγάλη μοριοδότηση 50%, ενώ ειδικά για τα ΚΕΠ η μοριοδότηση φτάνει το 55% .

    Ο κ. Παυλόπους επεσήμανε πως το θέμα των συμβασιούχων έχει δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και επιδεινώθηκε από το 1999 και μετά. Γι' αυτό από το Μάρτιο του 2004, η νέα κυβέρνηση έθεσε βάση για τη λύση του προβλήματος με τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

    Από τους ελέγχους που έγιναν από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώθηκε πως δήμαρχοι είχαν προσλάβει άτομα για έκτακτες ανάγκες και χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονταν και πάλι για έκτακτες ανάγκες. Οταν κάποιοι συμβασιούχοι προσέφυγαν σε πολιτικά δικαστήρια, οι δήμαρχοι είτε δεν προσήλθαν είτε υποστήριξαν πως οι συμβασιούχοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη συμπάθεια τη δική του και της κυβέρνησης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ιδίως για την κατάσταση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

    [02] Το μέλλον βρίσκεται στα "προσωπικά" φάρμακα

    Σε λιγότερο από δέκα χρόνια αναμένεται η εφαρμογή στην Ελλάδα της φαρμακογονιδιωματικής, της δημιουργίας δηλαδή φαρμάκων για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με το γενετικό του υλικό.

    Τη διαπίστωση έκανε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αστέριος Τσιφτσόγλου, καθηγητής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την ομιλία του, χθες, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Σύγχρονη ιατρική: βιοτεχνολογικά φάρμακα και θεραπευτική κλωνοποίηση».

    Σύμφωνα με τον κ.Τσιφτσόγλου, η φαρμακογονιδιωματική γεφυρώνει της εξελίξεις της γενετικής και της βιοτεχνολογίας με αυτές της φαρμακολογίας. Όπως εξήγησε, επειδή κάθε άνθρωπος εμφανίζει μια απόκριση σε θεραπευτική αγωγή που εξαρτάται από ορισμένους άλλους παράγοντες όπως οι ιδιομορφίες του στο γενετικό επίπεδο, στόχος είναι, στο μέλλον, να διαμορφωθεί μια προσωποποίηση της θεραπείας ούτως ώστε άτομα που μοιάζουν στο γενετικό τους υπόβαθρο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα, «προσωπικά κατασκευασμένα», φάρμακα.

    «Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες στο χώρο των βλαστικών κυττάρων φιλοδοξούν να προσφέρουν τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης σε νοσήματα που η ιατρική δεν μπορεί να δώσει λύσεις, κυρίως σε εκφυλιστικά νοσήματα» σημείωσε ο κ.Τσιφτσόγλου προσθέτοντας ότι βλαστικά κύτταρα λαμβάνονται από ιστούς, όπως το αίμα του ομφάλιου λώρου, το μυελό των οστών και τα κύτταρα των εμβρύων. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για την αυξανόμενη τάση φύλαξης, σε ιδιωτικά κέντρα, βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο δηλώνοντας ότι δημιουργούνται «πολλά τεχνικά προβλήματα που μας βεβαιώνουν με πολύ μεγάλη σιγουριά ότι αυτά τα κύτταρα μετά από 15 -20 χρόνια που μπορεί να χρειαστούν, δεν θα είναι τόσο χρήσιμα γιατί πολλές φορές η ζωτικότητά τους επηρεάζεται από το μακροχρόνιο της αποθήκευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, η φύλαξη των κυττάρων του ομφάλιου λώρου έχει μια λογική γιατί τα κύτταρα αυτά μπορούν ορισμένες φορές να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση νοσημάτων του αιμοποιητικού συστήματος.

    «Η εξέλιξη των γονιδιωματικών θεραπειών θα αλλάξει το πρόσωπο της σύγχρονης ιατρικής και πολλές εκφυλιστικές αρρώστιες πιθανόν να θεραπεύονται στο μέλλον με αυτό που λέμε αναγεννητική ιατρική, δηλαδή την αναγέννηση των ιστών» κατέληξε ο κ.Τσιφτσόγλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 November 2006 - 15:30:23 UTC