Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο που είχε ήδη κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές και για το 2007.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3,8% με βασικό ενισχυτικό παράγοντα τις επενδύσεις. Αναμένεται επίσης αύξηση των αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,5%, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν και αυτές κατά 7%, γεγονός όχι επιθυμητό.

    Βασικός στόχος του κρατικού προϋπολογισμού 2007 είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η προοδευτική μείωση του ελλείμματος. Προβλέπεται η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, η εμπέδωση του κλίματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας στην οικονομία, η αύξηση της εξωστρέφειας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

    Εξάλλου, προωθείται η μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, ενώ θα συνεχιστεί και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Έσοδα

    Εκτός της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου φορολογικού περιβάλλοντος των νομικών προσώπων με τη σταδιακή μείωση (ως το 2008) του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στα κέρδη των επιχειρήσεων και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, όπως έχει ήδη επισημανθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2007.

    Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού εσόδων βασίζονται στην εκτιμώμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και στην ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα (προ μείωσης επιστροφών) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,9% έναντι του 2006.

    Επισημαίνεται ότι για το 2007 θα αυξηθούν οι φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι που διενεργούνται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με εντατικό ρυθμό, καθώς και η πλήρη δραστηριοποίηση και απόδοση των γραφείων είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών των ΔΟΥ.

    Σε ότι αφορά τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19,435 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2006. Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα ανέλθουν στα 28,515 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 8,8% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2006.

    Σημαντική επίσης αύξηση (9,8%) αναμένεται να παρουσιάσουν και τα έσοδα από το ΦΠΑ και να φθάσουν στα 17,445 δισ. ευρώ.

    Δαπάνες

    Οι πιστώσεις (πλην χρεολυσίων) του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να περιοριστούν στο 25,6% του ΑΕΠ από το 25,8% που ήταν το 2006. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι αυξημένες δαπάνες για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων (αύξηση συντάξεων ΟΓΑ, αύξηση του ΕΚΑΣ, βελτίωση των συντάξεων των στρατιωτικών, επιστροφή κρατήσεων υπέρ ΛΑΦΚΑ κλπ).

    Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα καλύψουν το 47% των πρωτογενών δαπανών και θα είναι αυξημένες κατά 6,1% σε σχέση με το 2006.

    Υψηλά, επίσης, είναι και το κονδύλι για την κάλυψη των δαπανών ασφάλισης και περίθαλψης, αφού οι δαπάνες αυτές καλύπτουν το 20% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών.

    Τέλος, οι πιστώσεις για λειτουργικές και λοιπές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2006.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2007 το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσει τα 8,750 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 6,350 δισ. ευρώ αφορούν έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο (2,4 δισ. ευρώ) για έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

    Τέλος, αναμένεται ότι η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα θα ενισχύσει την απασχόληση και θα περιορίσει την ανεργία (στο 8,2%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 November 2006 - 13:30:26 UTC