Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Mεταρρυθμίσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση
  • [02] «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική»
  • [03] Επιστροφή θραύσματος του Ερεχθείου

  • [01] Κ. Καραμανλής: Mεταρρυθμίσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Γαλλικού Τραπεζικού Ομίλου Credit Agricole κ.Ρενέ Καρόν, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα σχέδια του γαλλικού τραπεζικού ομίλου για την ανάπτυξη και επέκταση της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις,αλλά με σύνεση, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αποσυνδέει το θέμα με το χρόνο διενέργειας των εκλογών.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα,υπογράμμισε ότι «δεν βλέπει το λόγο για πρόωρες εκλογές» και σημείωσε πως «δεν θα φρενάρουν οι μεταρρυθμίσεις».

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Μένουν 16 μήνες έως τις εκλογές.Πάντα κάναμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όλα γίνονται με συνετό τρόπο. Δεν βλάπτει αυτό στην πολιτική. Ωφελεί. Η μεταρρυθμιστική πολιτική είναι αποδεκτή από τον κόσμο. Είναι κοινωνική ανάγκη. Δεν ισχύει η συμβατική λογική ότι φρενάρουμε πριν από τις εκλογές. Δεν συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις με τις εκλογές».

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής επέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σημείωσε:

    «Δεν βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές.Δεν θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις.Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την πολιτική μας. Οι πολίτες θέλουν τις μεταρρυθμίσεις.Όταν υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα προχωρουν γρηγορότερα, το καταλαβαίνουν όλοι. Αποτυπώνεται και στις μετρήσεις.Στις δημοτικές εκλογές, εγώ πιστεύω - και το είπα μάλιστα από την πρώτη μέρα - οτι τα κριτήρια για το πώς ψηφίζει ο καθένας είναι πολλά και διαφορετικά. Αλλά και τα όποια πολιτικά κριτήρια να δει κανείς, δεν προκύπτει οτι εκφράστηκε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην πολιτική μας.Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ.Ενάμισυ χρόνος είναι πολύς χρόνος».

    Επίσης,ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παροχές λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για σπάταλη πολιτική, όπως γινόταν στο παρελθόν.Την πολιτική "βγαίνουμε από την επιτήρηση και ελάτε παιδιά να μοιράσω απερίσκεπτα", εγώ την απορρίπτω. Θα είναι εθνικό δράμα».

    Αναφερόμενος στην Τουρκία και τις εξελίξεις είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Η Ευρώπη πάντα βρίσκει διέξοδο. Η εξεύρευση κοινής γραμμής πλεύσης είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη των "25" από ότι στην Ευρώπη των "15". Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και φαίνεται ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους ηγέτες».

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στην Αμερική λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Ολα έδειχναν τον τελευταίο καιρό και οι μετρήσεις οτι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα».

    [02] «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική»

    Η κοινωνική πολιτική που επιθυμεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια επιδοματική πολιτική, «για να κάθεται κάποιος στο περιθώριο της κοινωνίας», αλλά είναι μια πολιτική που τον «ξαναφέρνει ενεργά μέσα στη ζωή της απασχόλησης, τη ζωή του πολιτισμού, της πολιτικής, της κοινωνίας, της δημιουργίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην συνάντηση εργασίας του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική -αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία» και στο οποίο συμμετείχαν, προσωπικότητες από τη Σουηδία και το Σουηδικό Ινστιτούτο «Πάλμε».

    «Η δική μας απόφαση να δώσουμε βάρος σε αυτόν τον τομέα, έχει και συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, να δώσουμε και μορφή στην πολιτική έννοια της δίκαιης κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής προσπαθούν να αξιολογήσουν, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, τις καλύτερες πρακτικές, ώστε να «προσαρμόσουμε, να αξιοποιήσουμε έναν πολύ μεγάλο πλούτο εμπειριών και γνώσεων που υπάρχει στην παγκόσμια προοδευτική κοινότητα».

    «Η Ελλάδα έχει κάνει μία πολύ σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την επένδυση που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές πολιτικές», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας, όμως και τις σημαντικές αδυναμίες δομών και πολιτικών που υπάρχουν.

    «Θέλουμε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην εύκολη λογική που μιλά για τη μείωση των φόρων, αλλά που ουσιαστικά μειώνει τις δυνατότητες του κράτους να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική πολιτική. Έχουμε μια πρόταση γύρω απβ την φορολογική πολιτική, που κοιτάει περισσότερο την αναπτυξιακή πτυχή και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ακόμα και τις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «επίσης, θέλουμε να δούμε και την πρόνοια μέσα από μια ματιά που δεν έχει να κάνει μόνο με την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά έχει σχέση και με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή προσωπικοτήτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη δική μας πρόταση ως οικογένεια σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, εργατικών, γύρω απβ τη βιώσιμη κοινωνία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του θέτοντας ορισμένα ερωτήματα προς ανταλλαγή εμπειριών:

    - Πώς αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση της πολιτείας για ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες και πώς αυτό το εγγυάται κανείς;

    - Πώς αξιολογούμε το σωστό μείγμα εισοδηματικών ενισχύσεων και προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών; Ποιος είναι ο ρόλος της φορολογίας και των φορολογικών κινήτρων στις πολιτικές μας; Για την οικογένεια, παράδειγμα;

    - Πώς μπορούμε μέσα από τις κοινωνικές μας πολιτικές να ενδυναμώσουμε το άτομο, τον πολίτη, την οικογένεια, να τους βοηθήσουμε να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη και όχι παθητικοί αποδέκτες μιας "ελεημοσύνης"του κράτους;

    - Πώς μπορούμε να επενδύσουμε στην ασφάλεια των εργαζομένων ως μέσο ή ως προϋπόθεση για μια αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες; Πώς συνδυάζουμε αυτές τις δύο έννοιες;

    - Ποία είναι για μας η «πράσινη ανάπτυξη» ή η «πράσινη πρόνοια»; Ποιες είναι οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα της πρόνοιας; Πώς αυτό εντάσσεται σε μια νέα αντίληψη για το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας;

    - Ποιός είναι ο ρόλος του κεντρικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης σε ένα σύστημα πρόνοιας, πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες; Ποια είναι η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες απασχόλησης, με υπηρεσίες κατάρτισης, με το σχολείο, αλλά και με την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Πώς οργανώνουμε τις υπηρεσίες, π.χ. της υγείας, σε ένα τοπικό επίπεδο. Και βεβαίως, πώς προετοιμάζουμε και την Αυτοδιοίκηση για μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση;

    - Πώς οργανώνουμε μια ουσιαστική διαβούλευση, έναν κοινωνικό διάλογο με διάφορους φορείς και τους πολίτες, ώστε οι όποιες πολιτικές που θα έχουμε στα χαρτιά να είναι και βαθιά συνείδηση του πολίτη, όχι απλώς μία τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά και μία πολιτική συμφωνία για να πάμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας;

    [03] Επιστροφή θραύσματος του Ερεχθείου

    Σε προθήκη του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης βρίσκεται από σήμερα, θραύσμα από την επικρανίτιδα του Ερεχθείου, επιστρέφοντας στη θέση του, έπειτα από εκατό χρόνια, όταν ένας Σουηδός ναυτικός το μετέφερε στην πατρίδα του, κληροδοτώντας το, μετά τον θάνατό του, στην οικογένεια του.

    Η ανιψιά του, η κ. Μπρίγκιτ Βίνγκερ Ανγκνερ το κληρονόμησε από την μητέρα της και ακούγοντας τυχαία πριν λίγα χρόνια μια συζήτηση για το αίτημα της επιστροφής των θησαυρών που εκλάπησαν, στον τόπο τους, αποφάσισε να το επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Η τελετή έγινε σήμερα το πρωϊ, στον ιερό Βράχο, στο παλιό Μουσείο, όπου ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης παρέλαβε από την κ. Ανγκνερ, το θραύσμα ευχαριστώντας την και τονίζοντας της ότι «η πράξη της σκλαβώνει τον Ελληνικό λαό, αποτελεί παράδειγμα μίμησης για την παγκόσμια κοινότητα, και στέλνει μήνυμα σε όσους μουσειακούς οργανισμούς του εξωτερικού κατέχουν γλυπτικά μέλη να ανταποκριθούν στο ηθικό χρέος προς την πολιτιστική και πνευματική συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης».

    Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε ακόμα στην σταθερή χάραξη του ΥΠΠΟ για την διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει ειδικώς συσταθεί στο ΥΠΠΟ, για να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο για την θωράκιση της Ελλάδας, στα φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας.

    Η κ. Ανγκνερ, εμφανώς συγκινημένη, εξιστόρησε την περιπέτεια του θραύσματος μέχρι να φτάσει στα χέρια της και την απόφασή της, να το παραδώσει για λίγα χρόνια στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, εξέφρασε και την ελπίδα της, το ίδιο να πράξει στο μέλλον και το Βρετανικό Μουσείο.

    Η Σουηδή υπήκοος παρέδωσε το θραύσμα στον κ. Βουλγαράκη απευθυνόμενη στα ελληνικά, ενώ ο υπουργός από την πλευρά του της προσέφερε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

    Το θραύσμα αποτελεί μέρος του αρχαίου κυματιοφόρου αρχιτεκτονικού μέλους από την Επικρανίτιδα του Ερεχθείου, την επίστεψη. Τα μέλη της Επικρανίτιδας ήταν συνολικά 28.

    Τρία από αυτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένα στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, ενώ στο μνημείο δέκα είναι πλήρη και άλλα τρία έχουν συγκολληθεί από θραύσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 November 2006 - 15:30:27 UTC