Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προαπαιτούμενο για την ένταξη η πλήρης εφαρμογή των κριτηρίων της ΕΕ
  • [02] Επικρίσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

  • [01] Προαπαιτούμενο για την ένταξη η πλήρης εφαρμογή των κριτηρίων της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του 10ου διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ έστειλε σαφές μήνυμα και προς την Αγκυρα σχετικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    «Ο σεβασμός και η πλήρης εφαρογμή από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην ΕΕ των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, είναι αδιαπραγμάτευτος.

    Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν αρχές ζωτικής σημασίας.

    Αποτελούν τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ και η πλήρης συμμόρφωση με αυτές είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ πολιτικής και εκκλησίας ότι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν έναν κοινό στόχο να επιτύχουν «να προωθήσουμε την ειρηνική συνύπαρξη και τη συμφιλίωση μεταξύ πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πάνω απ`όλα να εξασφαλίσουμε ειρήνη και ευημερία για τους λαούς μας».

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας στην προσπάθεια εξασφάλισης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η υποστήριξη της ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

    Η Ελλάδα είπε ο κ.Καραμανλής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο συνδράμοντας όλες τις χώρες της περιοχής στην προσπάθειά τους να πετύχουν το στόχο αυτό, τόσο διμερώς όσο και συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Αυτή είναι πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση «να εξασφαλίσουμε πολιτική και οικονομική ευημερία στη γειτονιά μας και να την μεταμορφώσουμε αμετάκλητα».

    Υπενθύμισε ότι η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή και μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες, εξαρτάται από κάθε χώρα της περιοχής.

    Επίσης ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι με την αύξηση του αριθμού των ορθοδόξων στην ΕΕ σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης διεύρυνσης ο διάλογος γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, όχι μόνο με την επικείμενη προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και με την μελλοντική ένταξη και άλλων χωρών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς σε αυτή την περιοχή όπως είπε, η αλληλεπίδραση θρησκείας και πολιτικής υπήρξε ιστορικά πολύ έντονη.

    Οταν ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, σημείωσε ο κ.Καραμανλής πριν από δέκα χρόνια, ήταν αδύνατο να φανταστούμε πόσο επίκαιρος θα αποδεικνυόταν σήμερα αυτός ο διάλογος. Και συμπλήρωσε «ένας διάλογος που προάγει την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων που δίνει σε μας τους πολιτικούς την ευκαιρία να τείνουμε ευήκοον ούς προς τις θρησκευτικές κοινότητες σε μια σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες μας».

    Συναντήσεις Καραμανλή στη Μπρατισλάβα

    Ο πρωθυπουργός είχε το μεσημέρι στη Μπρατισλάβα συναντήσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα.

    Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην σημασία του Διαλόγου ΕΛΚ και Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Κροατίας, προοπτική την οποία η Ελλάδα, όπως είπε, υποστηρίζει με συνέπεια.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εκεί επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, ο κ Κ. Καραμανλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει το Πατριαρχείο να παίξει τον Οικουμενικό του ρόλο».

    Εξ άλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο μηνυμά του στο Διαλογο ΕΛΚ και Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόνισε τα «εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην προσπάθειά του για θρησκευτική ελευθερία» και ανέφερε ότι ελπίζει πως «θα μας δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουμε πλήρως τα δικαιώματα μας, όπως κάθε άλλος πολίτης της Τουρκίας».

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Διαλόγου στη Μπρατισλάβα, καλείται η Αγκυρα να επαναλειτουργήσει τη Σχολη της Χάλκης και να αποδοθεί η περιουσία στις χριστιανικές κοινότητες στην Ίμβρο και την Τένεδο.

    Ο κ.Καραμανλής έφθασε χθές το απόγευμα στην Μπρατισλάβα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, με τον οποίο συζήτησαν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής από το 1997 και έπειτα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Βαρόμετρο της VPRC

    Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της VPRC, την ίδια ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής, αν και η εικόνα του υποχωρεί σε σχέση με τη μέτρηση του Οκτωβρίου, συνεχίζει να υπερέχει συντριπτικά του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί του "καταλληλότερου πρωθυπουργού". Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 42,5% έναντι 38,5 του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ με 8% Συνασπισμός με 4,5% και ΛΑΟΣ με 4%.

    Στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 47% έναντι 22% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    [02] Επικρίσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και παράλληλα κάλεσε τους ανώτατους δικαστικούς να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για αυξήσεις στις αποδοχές τους.

    Σε παρέμβαση του, κατά την συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2004,ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια, αναξιοπιστία και κοινωνική αναλγησία.

    Στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει τις αμαρτίες και τις πρακτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα της απογραφής, χαρακτηρίζοντάς την «ψευδεπίγραφη» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα την πληρώνουμε για καιρό, είτε είμαστε εντός, είτε εκτός της επιτήρησης, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ».

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «σύντομα,στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να πάει με ένα νέο γύρο υποσχολογίας, ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει την ανεύθυνη και κοινωνικά άδικη πολιτική της».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτογράφησης των βορειοηπειρωτών, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί καταρχήν, αφού, όπως είπε, αυτή ήταν μια πρόταση που το ίδιο το Κίνημα είχε κάνει παλαιότερα και δεν την αποδέχτηκε τότε η ΝΔ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα παρακολουθήσει στενά την διαδικασία και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών.

    Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του μισθοδικείου για αύξηση των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Σε μια περίοδο που μεγάλες κοινωνικές ομάδες υφίστανται αδικίες, υπάρχει ο τύπος της δικαιοσύνης και η ουσία του δικαίου. Καλώ τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων να παραιτηθούν των αξιώσεων τους, που γεννήθηκαν ή που θα γεννηθούν από την απόφαση του δικαστηρίου, ή από μελλοντικές αποφάσεις τακτικών δικαστηρίων. Το ίδιο πρέπει να πράξουν όσων οι αποδοχές συμπαρασύρονται από την αύξηση των αποδοχών των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και να λειτουργήσουν με αίσθημα δικαίου, σε μια εποχή που ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται αδικία».

    Σχολιάζοντας ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, την παρέμβαση του κ.Γ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε ότι "ζει σε άλλο κόσμο".

    «Αν κάτι διέσυρε την εικόνα της χώρας, αυτές ήταν οι πρακτικές και οι αδιαφανείς μέθοδοι του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Τα ανοίγματα της χώρας ήταν τέτοια, που δεν μπορούσαμε να τα κρύψουμε. Για τον πυρετό δεν φταίει το θερμόμετρο»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

    Ακόμα, ο υφυπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τις τεράστιες ανάγκες κοινωνικών ομάδων.

    «Εξετάζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και των κοινωνικών ομάδων με μεγάλη ευαισθησία και παράλληλα τί αντίκτυπο θα έχουν ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας είναι ωφέλιμο".

    Τέλος, ο Γεράσιμος Αρσένης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Κώστα Σκανδαλίδη, έκανε πέντε προτάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής.

    Ανάμεσα στα άλλα προτείνει να συνεδριάζει ως οιονεί μόνιμη επιτροπή, να παρακολουθεί συστηματικά και επί μονίμου βάσεως την εξέλιξη των εσόδων και δαπανών, ενώ η οριστική της έκθεση να κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Η γελοιογραφία είναι δείγμα δημοκρατίας

    Οι πολιτικοί πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις γελοιογραφίες και βεβαίως δεν πρέπει να ενοχλούμαστε ούτε και από τις πιο "ασεβείς" εξ αυτών, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, όπου παρουσιάστηκε ο δεύτερος τόμος της ιστορίας της ελληνικής γελοιογραφίας, τον οποίο επιμελήθηκε, όπως και τον πρώτο, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σαπρανίδης.

    Η στάση μας απέναντι στη γελοιογραφία αποτελεί ταυτόχρονα δείκτη ευαισθησίας, πολιτικής κουλτούρας και στάσης απέναντι στη Δημοκρατία, είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί χάνουν όταν γίνονται "ένα" μέ την καρέκλα τους, και πρόσθεσε πως "όταν το ξεχνάμε αυτό τότε οι γελοιογράφοι είναι το καλύτερο φάρμακο".

    Σε ό,τι με αφορά όλες τις γελοιογραφίες που με αφορούν τις "ανεβάζω" στην προσωπική μου ιστοσελίδα,είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η γελοιογραφία αποτελεί ουσιαστική και ενίοτε καταλυτική παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η πορεία της γελοιογραφίας στην Ελλάδα είναι παράλληλη με την πορεία των δημοκρατικών θεσμών.

    Η γελοιογραφία είναι το δείγμα δημοκρατίας σε έναν τόπο, ανέφερε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετώπιζαν γελοιογραφίες που τους αφορούσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης, μίλησαν επίσης ο Διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή" Αντώνης Καρκαγιάννης και ο Διευθυντής της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Σεραφείμ Φυντανίδης.

    Στην ιδιαίτερα ζωντανή και γεμάτη χιούμορ εκδήλωση, άπαντες οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα της δουλειάς του Δημήτρη Σαπρανίδη και τον συνεχάρησαν,καθώς στο δίτομο έργο του έχει ανθολογήσει γελοιογραφίες, οι οποίες στο μεν πρώτο τόμο καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την αρχαιότητα ως τη μεταπολίτευση και στο δεύτερο από το 1974 έως το 2004.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 November 2006 - 15:30:22 UTC