Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Aναβάθμιση του ρόλου της Διεθνούς
  • [03] Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ-Αποκρατικοποιήσεων
  • [04] Διεθνής Συνάντηση ΚΚ στη Λισαβόνα
  • [05] Οι Δημοκρατικοί ζητούν σύνοδο κορυφής

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έφθασε χθές το απόγευμα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, με τον οποίο συζήτησαν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.Μετά τη συνάντηση με τον κ. Φίτσο δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στον 10ο Διάλογο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής από το 1997 και έπειτα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει επίσης σε τριμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ και τον πρώην Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μικουλας Ντζουρίντα.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

    Βαρόμετρο της VPRC

    Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της VPRC, την ίδια ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής, αν και η εικόνα του υποχωρεί σε σχέση με τη μέτρηση του Οκτωβρίου, συνεχίζει να υπερέχει συντριπτικά του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί του "καταλληλότερου πρωθυπουργού". Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 42,5% έναντι 38,5 του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ με 8% Συνασπισμός με 4,5% και ΛΑΟΣ με 4%.

    Τέλος στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 47% έναντι 22% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    [02] Γ.Παπανδρέου:Aναβάθμιση του ρόλου της Διεθνούς

    Η Σοσαλιστική Διεθνής δεν είναι ο αποτελεσματικότερος διεθνής οργανισμός. Περισσότερο μοιάζει με φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ των πάσης φύσεως σοσιαλιστών, παρά με ένα όργανο προώθησης πολιτικής και μάλιστα κοινής.

    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Διεθνούς, δείχνει, μέχρι στιγμής, να μη συμβιβάζεται με αυτό τον ρόλο της Οργάνωσης και θέλει να τον αναβαθμίσει.

    Αυτό, όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δραστηριοποίηση και την ενεργό συμμετοχή ισχυρών κομμάτων, όπως το Ισπανικό, το Γαλλικό και το Βρετανικό εργατικό κόμμα, αλλά και προσωπικοτήτων, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, ο Πορτογάλος Σώκρατες, οι Γάλλοι σοσιαλιστές κλπ. Τέτοιες προϋποθέσεις, για την ώρα, δεν συντρέχουν και αυτό δυσκολεύει το έργο του κ. Παπανδρέου.

    Ο ίδιος, πάντως, δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, γι αυτό και δεν θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους για την τριετία που θα βρίσκεται στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Περισσότερο δείχνει να προετοιμάζει κάποιες δομές και να συμβάλει στη διαμόρφωση κάποιων αντιλήψεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τη Διεθνή να ξεφύγει από το καθεστώς μιας οργάνωσης τα μέλη της οποίας συζητούν θεωρητικά, για διάφορα θέματα, χωρίς να μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη των πραγμάτων προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε σαφές από την αρχή της ανάληψης, από τον ίδιο, της Προεδρίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ότι επιθυμεί μια Διεθνή με παρεμβατικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Είχε πει στην παρθενική του ομιλία ότι οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να μένουν απαθείς όταν υπάρχουν όλα τα μέσα για να καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο και αντί γι αυτό γίνεται χειρότερη.

    ΄Ένα δεύτερο, σημαντικό, σημείο της ομιλίας του, αφορούσε την παγκοσμιοποίηση και την ανάγκη να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

    Στο θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Χιλή, προτείνοντας και κατοχυρώνοντας τον όρο «βιώσιμη παγκοσμιοποίηση». Πρότεινε, μάλιστα και έγινε δεκτό, τη σύσταση ειδικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα προετοιμάσει το πλαίσιο δράσης της Διεθνούς προς την κατεύθυνση του «εξανθρωπισμού» της παγκοσμιοποίησης. Το θέμα αυτό θα είναι το βασικό στο επόμενο Συνέδριο της Οργάνωσης, το οποίο θα διεξαχθεί σε ένα χρόνο.

    Ο κ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα αυτό και όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του επιθυμεί να το αφήσει ως παρακαταθήκη, με την αποχώρησή του από την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ξεχωριστή σημασία δίνει επίσης στη λειτουργία της Διεθνούς σε περιφερειακό επίπεδο και γι αυτό επελέγη η Λατινική Αμερική και η Χιλή, για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς. ΄Ηταν η πρώτη παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Λατινική Αμερική, με την ιδιότητα του Προέδρου της Διεθνούς και είχε ως στόχο, ακριβώς, την ενίσχυση της λειτουργίας της την περιοχή. Επίσης επελέγη η Χιλή διότι θεωρείται πρότυπο οικονομικής λειτουργίας και λειτουργίας της δημοκρατίας και για τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Μεταξύ των στόχων του κ. Παπανδρέου είναι και η ανάδειξη, ως προτύπων, κυβερνήσεων ή κομμάτων, που θα λειτουργούν ως παραδείγματα για τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Για πρώτη φορά τέθηκε και θέμα συνοχής και πειθαρχίας στο πλαίσιο της Διεθνούς, έξω από τις αρχές της οποίας δεν μπορεί να κινείται κανένα μέλος χωρίς συνέπειες. Η αφορμή δόθηκε από τη στάση που τήρησε το Σλοβακικό Σοσιαλιστικό κόμμα SMER, το οποίο αν και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές, μετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο μετέχει και ακροδεξιό κόμμα.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Σοσιαλιστική Διεθνής, με πρόταση του Προέδρου της θα εκπονήσει μια «Ηθική Χάρτα» αρχών η οποία θα είναι απαραβίαστη από τα μέλη της.

    Καθιερώνονται επίσης και διαδικασίες που φθάνουν μέχρι την αποβολή ενός μέλους από τη Διεθνή. Σε περίπτωση παραβίασης των αρχών, το κόμμα-μέλος θα καλείται σε εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορεί να μεταβάλει στάση και θέση. ΄Αν όχι η διαδικασία θα μετατρέπεται σε δημόσια και θα εξηγούνται οι λόγοι της αποβολής. Πρόκειται για μια μεγάλη και πολύ σημαντική στροφή στη λειτουργία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στη συνεδρίαση του Σαντιάγο μετείχε και αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά όχι και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ η οποία είναι μέλος της Διεθνούς. Η απουσία αυτή έγινε αισθητή στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία εξέφρασε την απορία της, ενώ απορημένος και μη ενημερωμένος ήταν και ο κ. Παπανδρέου.

    Οι Τουρκοκύπριοι μετείχαν με την ιδιότητα του παρατηρητή. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο κόμμα αυτό, αν και είναι το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν εκπροσωπεί το ψευδοκράτος, αλλά είναι κόμμα προερχόμενο από την Κύπρο, την οποία η Σοσιαλιστική Διεθνής αντιμετωπίζει ως ενιαία οντότητα. Στη διαπίστευση των μελών της αντιπροσωπείας αναγραφόταν η χώρα προέλευσης (Κύπρος) το όνομα του κόμματος (Ρεπουμπλικανικό Τουρκοκυπριακό Κόμμα) και η ιδιότητα (Παρατηρητής). Το καθεστώς αυτό αποδέχθηκε η αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος.

    Στη συνεδρίαση κατατέθηκε θετική εισήγηση για να αποκτήσει το κόμμα του κ. Ταλάτ την ιδιότητα του δόκιμου μέλους, εισήγηση την οποία ψήφισε η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, η οποία δέχθηκε την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, ότι η αίτηση γίνεται αποδεκτή υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα αυτό θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και θα συμμετέχει ως κόμμα της Κύπρου, όπως και η ΕΔΕΚ. Η θετική εισήγηση για την παραχώρηση της ιδιότητας του δόκιμου μέλους, σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την επίλυση του Κυπριακού και διασφαλίζει την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια, έστω και έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Αν το κόμμα αυτό γίνει δόκιμο μέλος της Διεθνούς, θα κριθεί σε ένα χρόνο, στο Συνέδριο της Οργάνωσης.

    Η φόρμουλα αυτή θεωρήθηκε ικανοποιητική από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θεώρησε θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε αντίδραση στη μη αναγνώριση εκπροσώπησης του ψευδοκράτους ούτε από την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, ούτε από τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μάλιστα, ο κ. Μπαϊκάλ, κατά τη συζήτηση της αίτησης ήταν αντιπρόεδρος του Προεδρείου της συνεδρίασης.

    [03] Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ-Αποκρατικοποιήσεων

    Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργο Αλογοασκούφη συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ και αμέσως μετά η Διυπουργική Επιτροπή των Αποκρατικοποιήσεων.Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης θα απευθύνει χαιρετισμό στο 7ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Διεθνείς Εξελίξεις στις ΣΔΙΤ.

    Θετικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, δήλωσε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τις συζητήσεις στο Eurogroup και στο Ecofin.

    Οι εκθέσεις είναι θετικές, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, όπως και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος.

    Ωστόσο, τόνισε, δεν εφησυχάζουμε, οι εκτιμήσεις πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κλείσει ο προϋπολογισμός. Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζονται. "Συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης", κατέληξε.

    Στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο κ.Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο τετραετίας που εφαρμόζεται με συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει στις 7 Μαΐου τις εαρινές προβλέψεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ημερομηνία πριν την οποία δεν μπορεί να εισηγηθεί την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ικανοποιημένος γιατί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζεται ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας και επίσης, διότι αναγνωρίζεται η αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ηπιότερους ρυθμούς. Θα πρέπει να οδηγηθούμε, είπε, σε ελαφρά πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους ισολογισμούς και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώνουμε το έλλειμμα κατά 0,5% ετησίως. Σημαντικό επίσης, πρόσθεσε, είναι οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισαβόνας, να συνεχιστούν.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα την Παρασκευή και υπενθύμισε ότι ήδη έχει προβλεφθεί ένα επίδομα για τους αστυνομικούς που δίνεται σε δόσεις από το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Θα συζητήσουμε ενδεχόμενες βελτιώσεις, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Στην έκθεση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,8% για το σύνολο του 2006, που είναι παρόμοιος με το ρυθμό του 2005 και πολύ υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης.

    Για τις επενδύσεις αναφέρεται ότι αναμένεται αύξησή τους πάνω από 6%. Επίσης, η απασχόληση εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,25%, όπως και το 2005, ενώ ο ετήσιος Εναρμονισμένος Δείκτης Πληθωρισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,25%.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008, αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μόνο οριακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και ότι είναι πιθανόν η οικονομική δραστηριότητα να καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό οριακά χαμηλότερο από το 3,8% του 2006, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 0,75 εκατοστιαίες μονάδες και να πέσει κάτω από το 9%, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό προβλέπεται η υποχώρησή του και το 2007 και το 2008.

    Στο ECOFIN συζητήθηκε και το θέμα των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα οινοπνευματώδη ποτά. Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αυτό δεν αφορά την Ελλάδα και βεβαίως ούτε το κρασί, ούτε τη μπύρα, ούτε και τα άλλα οινοπνευματώδη (ουΐσκι, βότκα κλπ), με εξαίρεση το λικέρ και το βερμούτ. Αν και όποτε υιοθετηθεί η σχετική οδηγία της ΕΕ, θα επιβαρυνθούν ελάχιστα τα δύο αυτά ποτά (λικέρ και βερμούτ).

    [04] Διεθνής Συνάντηση ΚΚ στη Λισαβόνα

    Στη Λισαβόνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για να λάβει μέρος στις εργασίες της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από τις 10 έως 12 Νοεμβρίου και φιλοξενείται από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Η συγκεκριμένη συνάντηση, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, που έχει θέμα «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση. Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού», καθορίστηκε στις 27 Μαΐου 2006 στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, όπου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν - όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις - και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που δεν είναι μέλη της.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Πορτογαλικό ΚΚ, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν περίπου 70 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλες τις ηπείρους. Έχουν ανακοινωθεί επίσης οι συμμετοχές του Μπλέιντ Νζιμάντε, ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του Φερνάντο Ραμίρες Εστενιόζ, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, και άλλων κορυφαίων στελεχών των κομμάτων.

    Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, να αξιολογήσουν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τους αγώνες των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος. Επίσης, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της διεθνούς δράσης που ανέπτυξαν, όπως η καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, οι κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο και στο Ιράκ, οι δραστηριότητες ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη «Στρατηγική της Λισσαβόνας», για την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος διεθνώς, αλλά και η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση για τα ζητήματα Παιδείας, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επίσης, θα συζητηθούν οι καμπάνιες αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, στη Βενεζουέλα, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και άλλους αγωνιζόμενους λαούς, καθώς και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα του σοσιαλισμού και την 90η επέτειο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επίσης θα πάρει μέρος σε μαζική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που διοργανώνει στη Λισσαβόνα το Πορτογαλικό ΚΚ με αφορμή τη διεθνή συνάντηση.

    Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Νίκος Σερετάκης μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

    [05] Οι Δημοκρατικοί ζητούν σύνοδο κορυφής

    Την πολιτική ισχύ τους άρχισαν να δείχνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, μετά τον θρίαμβό τους στις εκλογές για το Κογκρέσο, καλώντας τον Τζορτζ Μπους να διοργανώσει διακομματική σύνοδο κορυφής με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και την αναζήτηση κοινού εδάφους σε εσωτερικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

    Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης του κόμματος στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσαν ότι ο αμερικανικός λαός ψήφισε υπέρ της αλλαγής.

    "Ελπίζω ότι (ο Μπους) θα ακούσει", ανέφερε η Νάνσι Πελόζι σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος τη συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Του είπα ό,τι είπα και χθες το βράδυ- ότι θέλω να συνεργαστούμε διακομματικά, ότι η επιτυχία ενός προέδρου είναι πάντα καλή για τη χώρα και ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για το καλό του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε η Νάνσι Πελόζι.

    Ο Χάρι Ρέιντ δήλωσε ότι "είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη τον κομματισμό και να βρούμε ένα καινούριο δρόμο- τόσο στα εσωτερικά θέματα, όσο και στο Ιράκ". Πρόσθεσε εξάλλου ότι ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο "τη σύγκληση διακομματικής συνόδου κορυφής για το Ιράκ, με τους ηγέτες του Κογκρέσου".

    Ο Ρέιντ δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην έκκλησή του για σύνοδο με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει ο Τζορτζ Μπους με τους βουλευτές.

    Οι Δημοκρατικοί καταλαμβάνουν και την Γερουσία

    Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν αρκετές έδρες και αποσπούν την πλειοψηφία στην Γερουσία των ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικανούς για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με προβλέψεις από τον τηλεοπτικό σταθμό NBC και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο υποψήφιος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζέιμς Γουέμπ κέρδισε τον υποψήφιο Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Άλεν στην σκληρή αναμέτρησή τους στην Βιρτζίνια. Η έδρα του Γουέμπ είναι η έκτη που χρειάζονταν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στην 100μελή Γερουσία.

    Ο Γουέμπ προηγείται του Άλεν κατά περίπου 7.000 ψήφους επί του συνόλου των 2,3 εκατομμυρίων. Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της καταμέτρησης μπορεί να γίνει έως και σε μία εβδομάδα, με το νικητή να διακριβώνεται την 27η Νοεμβρίου. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί επιλέξουν να ζητήσουν επανακαταμέτρηση, η έδρα μπορεί να παραμείνει διαμφισβητούμενη έως τον Δεκέμβριο.

    Το στρατόπεδο του Άλεν αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, όπως δήλωσε ο προσωπικός του σύμβουλος Έντ Γκιλέσπι στο Ρίτσμοντ.

    Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν ήδη την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και, εάν το αποτέλεσμα στη Βιρτζίνια επιβεβαιωθεί, θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

    Παραίτηση Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για την ανανέωση του Κογκρέσου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    "Μετά από πολλές διεξοδικές συνομιλίες που είχαμε με τον υπουργό Ράμσφελντ τόσο ο υπουργός όσο και εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μια νέα ηγεσία στο Πεντάγωνο", τόνισε ο κ. Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος διόρισε στη θέση του παραιτηθέντος Ράμσφελντ τον πρώην διευθυντή της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς.

    Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω της αλλαγής του πολιτικού περιβάλλοντος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κογκρέσο.

    "Θα είναι ένα διαφορετικό Κογκρέσο, ένα διαφορετικό περιβάλλον, ενόψει των προεδρικών εκλογών, θα υπάρχει έντονος κομματισμός", δήλωσε ο Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο.

    Η παραίτηση Ράμσφελντ ανακοινώθηκε χθες, αλλά ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι συζητούσε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υπουργού Άμυνας πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο.

    Μπους: Να εργαστούμε μαζί με τους Δημοκρατικούς

    Ο Τζορτζ Μπους, στη συνέντευξη για τις εκλογές στο Κογκρέσο, δήλωσε ακόμη ότι αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ήττα των Ρεπουμπλικάνων. Αφού συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τις "νίκες τους", ο Μπους είπε ότι "είναι προφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών". "Είπα στα ηγετικά στελέχη του κόμματός μου ότι τώρα είναι καθήκον μας να αφήσουμε τις εκλογές πίσω μας και να εργαστούμε μαζί με τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του στον αντιπροεδρό του Ντίκ Τσέινι, ανακοινώνοντας ότι αυτός θα παραμείνει στο αξίωμα του έως το τέλος της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2009, ενώ παραδέχτηκε ότι στις εκλογές "πολλοί Αμερικανοί έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προόδου στο Ιράκ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 November 2006 - 7:30:26 UTC